17.1 C
București
marți, martie 21, 2023

Probiotice și prebiotice: care este diferența?

Trebuie să citești asta...

Informații utile despre beneficiile pentru sănătate ale suplimentelor probiotice și prebiotice și cum să le includeți în dieta dumneavoastră. Aflați cum să vă bucurați de toate avantajele pe care le oferă probioticele și prebioticele pentru a vă menține sănătatea. Cititi acum articolul nostru pentru a afla diferența dintre probiotice și prebiotice și beneficiile lor!

Principala bătălie pentru sănătatea și imunitatea umană are loc în intestin: aici intră în joc microbii “buni” și “răi” (care cauzează boli). Virușii, bacteriile, ciupercile și alte microflore intestinale – mai mult de o mie de specii diferite în total – influențează procesele esențiale ale organismului.

Oamenii de știință au studiat de mult timp comunitatea acestor microorganisme la nivel genetic, ceea ce nu este surprinzător, deoarece numai în oameni există peste o sută de trilioane de bacterii! 100.000.000.000.000.000.000.000 – este greu de imaginat un asemenea număr.

Rezultatul acestei cercetări este descifrarea microbiomului uman, cu alte cuvinte, omenirea dispune acum de o mare cantitate de cunoștințe de care depinde sănătatea sa. Nu putem descrie toate cele o sută de milioane de bacterii într-un singur articol, ne temem că nu veți termina de citit, dar le descriem pe cele cunoscute, așa că vă sugerăm să vă familiarizați cu ele.

Și mai întâi de toate, să aflăm ce sunt probioticele și prebioticele și cu ce se mănâncă.

CITEȘTE ȘI:
Sirop de arțar sau miere: Care este mai sănătos?

Probioticele și prebioticele: care este diferența?

Probiotice și prebiotice: care este diferența?
Probiotice și prebiotice: care este diferența?

Termenul “probiotic” în limba greacă înseamnă “pentru viață” (pro – “pentru”, bios – “viață”) și a fost inventat pentru prima dată de Ilya Mechnikov, laureat al Premiului Nobel în domeniul fiziologiei și medicinei, celebru pentru lucrările sale privind microflora intestinală, bacteriologia, microbiologia și imunologia.

Conform definiției Organizației Mondiale a Sănătății, “probioticele sunt microorganisme vii care, atunci când sunt administrate în cantități adecvate, au un efect pozitiv asupra sănătății gazdei.

Rolul principal al probioticelor este de a forma o barieră protectoare la nivelul peretelui intestinal și de a inhiba dezvoltarea bacteriilor “rele”. Cele mai cunoscute probiotice sunt lacto- și bifidobacteriile, dar există și alte specii mai puțin cunoscute, dar la fel de benefice pentru organismul uman și care au un efect benefic asupra sănătății.

Prebioticele, pe de altă parte, sunt componentele alimentare ale probioticelor, de fapt, care nu sunt digerate de om, provenind în principal din fibre și care stimulează creșterea și activitatea propriilor noștri microbi.

De ce ne salvează probioticele?

Probiotice și prebiotice: care este diferența?
Probiotice și prebiotice: care este diferența?

Din punctul de vedere al medicinei bazate pe dovezi, probioticele s-au dovedit până acum a fi eficiente pentru boli și afecțiuni legate de tulburări metabolice (diabet, obezitate), boli ale tractului gastrointestinal (boli inflamatorii intestinale, constipație, sindromul colonului iritabil, infecții cu antibiotice), boli atopice (alergii alimentare, rinită), boli hepatice (ciroză), boli pancreatice (pancreatită acută) și altele.

CITEȘTE ȘI:
Amibiaza cauze simptome tratatment 5 Remedii benefice

Îți poți imagina puterea din ele! Este mai bine să nu cunoaștem deloc numele teribile ale bolilor, iar pentru aceasta este necesar să obținem probiotice în alimente, nu sub formă de medicamente și suplimente.

Ce alimente conțin probiotice?

Probiotice și prebiotice: care este diferența?
Probiotice și prebiotice: care este diferența?

Una dintre principalele surse de probiotice din alimentație sunt alimentele fermentate. Printre acestea se numără legumele fermentate, ciupercile de ceai, murăturile, kimchi, miso și produsele lactate fermentate. Dar cum rămâne cu cei care nu consumă produse lactate și preferă analogii pe bază de plante?

Cum îți populezi intestinele cu microorganisme benefice?

Probiotice și prebiotice: care este diferența?
Probiotice și prebiotice: care este diferența?

Bacteriile vor trebui să treacă de bariera sucului gastric înainte de a putea intra în intestine. Și cu cât consumați mai multe probiotice, cu atât mai mari sunt șansele ca microorganismele bune să supraviețuiască și să ajungă la destinație.

Fructele, legumele și ierburile – surse de fibre – le pot ajuta să facă acest lucru. Bifidobacteriile, de exemplu, preferă să mănânce roșii, mere, sparanghel, pâine de secară și banane.

Ei bine, se pare că ar trebui să adoptăm și noi obiceiurile lor gastronomice. Dar, pentru a le ușura munca micilor microorganisme care locuiesc în corpul nostru, merită să vă curățați corpul din când în când.

Alege hrana pentru viață!

Întrebări frecvente

Care este diferența dintre probiotice și prebiotice?

Principala diferență între probiotice și prebiotice este că probioticele sunt microorganisme vii, în timp ce prebioticele sunt substanțe lipsite de viață care oferă hrană pentru bacteriile benefice din intestin. Probioticele se găsesc în alimente precum iaurtul și alimentele fermentate, în timp ce prebioticele se găsesc în alimente precum ceapa, usturoiul și sparanghelul.

Care sunt beneficiile probioticelor și prebioticelor?

Printre principalele beneficii ale probioticelor și prebioticelor se numără îmbunătățirea digestiei, o mai bună sănătate intestinală, un sistem imunitar mai puternic și o mai bună sănătate mintală.

De asemenea, probioticele pot ajuta la reducerea inflamațiilor și la prevenirea anumitor boli. Prebioticele sunt benefice pentru a crește creșterea bacteriilor benefice din intestin, care, la rândul lor, pot contribui la îmbunătățirea sănătății digestive și la reducerea inflamației.

Sunt probioticele și prebioticele sigure de utilizat?

Da, probioticele și prebioticele sunt, în general, sigure pentru majoritatea persoanelor care le utilizează. Cu toate acestea, este important să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a lua orice supliment probiotic sau prebiotic, deoarece acestea pot interacționa cu anumite medicamente.

CITEȘTE ȘI:
Aciditatea, simptome, remedii naturale, cauze și tratament

Citește și aceste articole:

Probiotice și prebiotice: care este diferența?

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete