0.6 C
București
joi, martie 30, 2023

Proteinele pot dăuna rinichilor. Care este doza zilnica?

Proteinele pot fi benefice, dar pot dauna rinichilor dacă sunt consumate in exces. Află care este doza zilnică recomandată pentru a evita consecințele negative ale unei diete bogate in proteine.

Trebuie să citești asta...

Proteinele sunt esențiale pentru sănătatea generală, dar doza zilnică pe care trebuie să o consumați depinde de condiția dvs. de sănătate. Excesul de proteine poate avea un efect dăunător asupra rinichilor și a altor organe. Aflați ce cantitate de proteine este recomandată pentru a evita dăunarea rinichilor și ce alte precauții trebuie luate pentru a preveni riscurile.

Aud adesea afirmația că prea multe proteine sunt rele pentru rinichi. Nu toți experții sunt de acord cu acest lucru. Mulți cred că un aport ridicat de proteine este benefic.

Există multe mituri și controverse în domeniul nutriției, iar acestea depind adesea de interpretarea personală a cercetărilor. În acest articol, vom analiza dacă dietele bogate în proteine sunt sigure, examinând cele mai bune dovezi disponibile.

De ce sunt necesare proteinele și ce funcții îndeplinesc

În primul rând, proteinele sunt un macronutrient important, iar dacă sunt deficitare, sănătatea noastră se va deteriora rapid. Este responsabilă pentru creșterea și repararea celulelor, iar mușchii, oasele, părul, unghiile și pielea noastră depind de ea.

Proteinele sunt implicate în multe procese biologice, cum ar fi producerea de hormoni și enzime, și joacă un rol în răspunsul imunitar. Aceasta nu este întreaga listă. Acum că știm că avem nevoie de proteine, să ne gândim de unde le putem obține.

CITEȘTE ȘI:
Fără energie, chiar și după pauză? Aceste 5 alimente îți fură vitalitatea

Ce alimente sunt bogate în proteine?

Alimentele cu cea mai mare densitate de proteine sunt predominant de origine animală. Aceasta este cea mai accesibilă sursă, dar și unele alimente vegetale se pot lăuda cu cantități mari de macronutrient.

Produsele lactate, produsele din soia, fasolea, ouăle, peștele, lintea, carnea, carnea de pasăre, nucile și semințele au un conținut ridicat de proteine.

Câte proteine ar trebui să mănânci la o masă

Ați auzit probabil că există o cantitate maximă de proteine pe care corpul nostru o poate absorbi dintr-o dată. Dar acest lucru nu este strict adevărat. Nu există o cifră universală care să arate cât de multe proteine poate absorbi o persoană.

Fiecare persoană este diferită. Cu alte cuvinte, faptul că organismul nostru nu poate absorbi mai mult de 30 de grame de proteine la un moment dat este un mit. Este doar o cifră orientativă.

Nu există dovezi concludente că un aport ridicat de proteine cauzează probleme de sănătate. Totuși, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să ne aruncăm asupra alimentelor proteice.

Nutriționiștii au calculat de mult timp necesarul de macronutrienți al organismului, iar proteinele ar trebui să reprezinte 20-30% din aportul caloric zilnic. În opinia mea, orice depășire nu este bună pentru dumneavoastră. Mâncați atât cât vă simțiți confortabil.

CITEȘTE ȘI:
Legătura dintre somn și zahărul din sânge

Simptomele excesului de proteine includ greață, diaree, disconfort gastric, sete, dureri de cap, oboseală și iritabilitate.

Excesul de proteine dăunează rinichilor

Proteinele pot dăuna rinichilor. Care este doza zilnica
Proteinele pot dăuna rinichilor. Care este doza zilnica

Pe măsură ce organismul nostru digeră proteinele, se produc deșeuri azotate, cum ar fi ureea, acidul uric, creatinina și acidul hipuric.

Aceste deșeuri trebuie filtrate și eliminate din organism, iar rinichii sunt responsabili de acest lucru.

Rinichii procesează aproximativ 1,2 litri de sânge pe minut. Dacă deșeurile se acumulează în corpul nostru, acestea devin toxice. Acesta este unul dintre motivele pentru care mulți oameni cred că un aport mai mare de proteine supune rinichii la o presiune mare.

În ultimii ani, au existat mai multe studii care au investigat această problemă. Rezultatele au arătat că un consum de 3 până la 4 ori mai mare decât aportul normal de proteine (subiecții au primit între 2,51 și 3,32 grame de proteine la 1 kg de greutate corporală) nu a provocat niciun rău pe parcursul a 12 luni.

Pe scurt, studiile nu au constatat niciun efect dăunător al unei diete bogate în proteine asupra sănătății rinichilor. Cu toate acestea, mi-e greu să fiu de acord cu acest lucru.

Există standarde de aport de macronutrienți cu un motiv anume. Dieta trebuie să fie variată, iar raportul aproximativ dintre proteine, grăsimi și carbohidrați trebuie să fie de 1:1:4.

CITEȘTE ȘI:
Exerciții care cresc capacitatea pulmonară

Există avantaje ale unei diete bogate în proteine?

Da. Iată care sunt cele mai importante trei:

 1. Antrenamentul de forță combinat cu o cantitate suficientă de proteine crește masa musculară, ceea ce este asociat cu o mai bună sănătate metabolică.
 2. Proteinele normalizează apetitul, reducând pofta de mâncare și, prin urmare, conducând la un comportament alimentar mai sănătos.
 3. Proteinele sunt importante pentru sănătatea oaselor și protejează împotriva pierderii de masă osoasă. Acest lucru este deosebit de important pe măsură ce îmbătrânim și rata de sinteză a proteinelor scade.

Rinichii sunt un organ foarte important, la fel ca oricare altul din corpul nostru, și trebuie să fie îngrijiți. Nu trebuie să mergem la extreme, nu susțin nicio dietă fără un echilibru între proteine, grăsimi și carbohidrați.

Aportul de proteine pentru adulți variază între 0,8 și 2 grame pe kg de greutate și depinde de mulți factori: sex, vârstă, stil de viață, muncă, nivel de activitate fizică.

Aveți o alimentație nutritivă și variată și nu urmați diete exotice pentru a nu vă face rău.

Citește și aceste articole:

 • Proteinele pot dăuna rinichilor. Care este doza zilnica?
  Proteinele sunt esențiale pentru sănătate, dar pot fi dăunătoare rinichilor dacă se consumă prea multe. Află care este doza zilnică recomandată de proteine și beneficiile pe care le poți obține prin consumarea acesteia. Descoperă cum poți să faci alegeri inteligente când vine vorba de consumul de proteine și cum poți să menții rinichii sănătoși.
 • Prolapsul rectal, simptome și cauze si tratament
  Prolapsul rectal poate fi dureros și neplăcut. Află ce sunt simptomele, cauzele și tratamentele disponibile pentru acest tip de afecțiune. Citiți despre cum să gestionați simptomele și cum să preveniți recurența prolapsului rectal. Răspunsurile la întrebările dvs. despre cum să tratați și ce să faceți pentru a preveni prolapsul rectal se găsesc aici.
 • Prolapsul uterin: cauze, simptome, tratament, prevenire și posibile complicații
  Aflați despre prolapsul uterin – cauze, simptome, tratament, prevenire și complicații potențiale. Prolapul uterin este o afecțiune destul de frecventă care se caracterizează prin coborârea uterului în vagin sau în afara acestuia. Aflați ce cauzează această afecțiune, ce simptome indică, cum se poate trata și cum se poate preveni, precum și ce complicații pot apărea în cazul în care aceasta nu este tratată la timp.
 • Prolapsul renal (nefroptoza), de la cauze la tratament
  Prolapsul renal (nefroptoza) este o boală în care rinichii se deplasează în afara cavității abdominale. Cauzele sale sunt obezitatea, încărcătura excesivă pe abdomen, slăbiciunea mușchilor abdominali și alte afecțiuni ale coloanei vertebrale. Tratamentul poate include exercitii fizice, schimbarea stilului de viață, terapia cu medicamente și chiar intervenții chirurgicale. Cu ajutorul tratamentului adecvat, simptomele și complicațiile prolapsului renal pot fi reduse.
 • Umflarea în boala de rinichi: cauze, diagnostic si tratament
  Umflarea extremitatilor în boala de rinichi este considerată unul dintre cele mai frecvente simptome ale acestui tip de patologie. Și ele sunt la fel de […]
Proteinele pot dăuna rinichilor. Care este doza zilnica?

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Ultimele rețete