3.6 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Renunțarea la zahăr, beneficii majore pentru organism

Renunțarea la zahăr poate avea beneficii majore pentru organismul tău, începând de la controlul greutății până la a scăpa de pofta de dulce. Aflați cum puteți începe să reduceți zahărul de astăzi și vedeți cum vă afectează viața.

Trebuie să citești asta...

Renunțarea la zahăr are multe beneficii pentru organismul dumneavoastră. De la pierderea în greutate până la un stil de viață mai sănătos, această listă este pentru cei care sunt gata să spună adio zahărului.

Scanările RMN ale creierului arată că zahărul și drogurile afectează creierul uman în același mod, creând o interconectare. Prin urmare, renunțarea la zahăr poate fi comparată, ca grad de dificultate, cu renunțarea la cocaină.

S-au spus multe despre efectele nocive ale zahărului, despre modul în care distruge sănătatea și provoacă dependență, dar situația nu se schimbă în mod dramatic în funcție de cantitatea de zahăr consumată. Motivul este același: o dependență puternică. Cu toate acestea, dacă un iubitor de dulciuri refuză să folosească acest drog legal, se întâmplă lucruri uimitoare în corpul lor.

Să încercăm să evaluăm cum renunțarea la zahăr si la dulciurile noastre preferate ne poate îmbunătăți sănătatea.

Pierderea în greutate

Zahărul rafinat este un carbohidrat “rapid”. Dacă nu suntem activi, acești carbohidrați se transformă în kilograme în plus. Dar chiar dacă facem exerciții fizice active, având în vedere cantitatea de zahăr consumată de o persoană obișnuită, cifrele tot nu sunt comparabile, iar rezultatul este în favoarea supraponderalității.

Renunțarea la zahăr, beneficii majore pentru organism

Renunțarea la zahăr din alimentație are aproape întotdeauna ca rezultat eliminarea treptată a kilogramelor în plus. Aceasta se referă, bineînțeles, la o evitare mai mult sau mai puțin prelungită a zahărului. Așa-numitele diete, care sunt adesea strict limitate în timp și după care o persoană primește tot ceea ce nu a reușit să mănânce în timpul dietei, este puțin probabil să fie benefice.

CITEȘTE ȘI:
Ficat de rață: beneficii, calorii, nutriție

Renunțarea la zahăr și eliminarea dependenței

După cum s-a menționat mai sus, zahărul este un drog legal. Așa cum se întâmplă adesea, persoanele care sunt dependente de astfel de lucruri preferă să spună că nu au nicio dependență: “Pot să renunț la zahăr oricând, doar că nu vreau”. Dar dacă nu există dependență, de ce să nu încetați să mai folosiți produsul astăzi?

Imediat după renunțarea la zahăr (în cazuri deosebit de grave, este nevoie de câteva ore), se va instala sindromul de sevraj – în termeni simpli, o adevărată “sevraj”. În funcție de gravitatea sa, poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni, în cazuri deosebit de grave – când este puternic nu numai din punct de vedere fiziologic, ci și psihologic – procesul poate dura luni de zile.

Renunțarea la zahăr, beneficii majore pentru organism

Cel mai interesant lucru este că, la nivelul conexiunilor neuronale, procesul de atenuare a dependenței durează doar 21 de zile. Cu timpul, conexiunile neuronale se rearanjează și dependența fiziologică dispare, dar dependența psihologică poate dura mult timp. Și aici cel mai important lucru este să înveți să schimbi atenția, să găsești un nou hobby, care va fi mult mai interesant decât să mănânci dulciuri.

Succesul până la finalul acestui proces va fi o indiferență totală față de dulciuri – o veți observa chiar dumneavoastră. Și apoi, în sfârșit, sosește momentul – treci calm pe lângă raftul cu dulciuri din magazin și te întrebi – de ce nu ai putut trăi fără ele înainte?

CITEȘTE ȘI:
Ce poți mânca când ții dietă fără gluten? Ghidul începătorului

Restaurați sensibilitatea receptorilor dvs

Consumul regulat de zahăr rafinat face ca receptorii dumneavoastră să devină mai puțin sensibili. Alimentele prea dulci pe care le digerăm ne fac treptat receptorii mai toleranți. În termeni simpli, aceștia sunt forțați să își reducă sensibilitatea. Și în timp ce un fruct pare dulce și gustos pentru o persoană fără zahăr, pentru receptorii dependenți de zahăr, fructul pare la fel de lipsit de gust ca iarba.

După numai câteva săptămâni de renunțarea la zahăr, veți observa că cele mai obișnuite alimente devin brusc foarte gustoase, veți începe să experimentați o varietate de gusturi: nu numai dulce, ci și alte gusturi. Restabilirea sensibilității receptorilor vă va permite să redescoperiți gustul alimentelor.

Renunțarea la zahăr, beneficii majore pentru organism

Normalizarea funcției intestinale

Consumul de zahăr duce la faptul că intestinele încep să înmulțească orice microflora patogenă. Zahărul este o energie aproape ideală pentru diverși agenți patogeni, paraziți, ciuperci și altele asemenea.

Acești agenți patogeni au o trăsătură perfidă – ne pot influența creierul prin producerea anumitor substanțe chimice, obligându-ne să fim hrana de care au nevoie pentru a se hrăni. Pur și simplu, putem fi controlați de agenți patogeni, iar pofta noastră de hrană poate fi pur și simplu o nevoie a microorganismelor care au nevoie de hrană.

CITEȘTE ȘI:
Cobaltul (Co) – importanță pentru organism și sănătate

Atunci când intervine renunțarea la zahăr, microorganismele sunt lipsite de hrană și mor treptat. Și în acest caz, în timp, veți observa că pofta de dulciuri a dispărut brusc. Motivul ar putea fi faptul că, pur și simplu, consumatorul de zahăr a dispărut.

Prezența microflorei în intestine are un impact negativ asupra întregului organism, astfel încât schimbarea microflorei va fi foarte vizibilă și va avea un impact semnificativ asupra stării tale generale de bine.

Renunțarea la zahăr, beneficii majore pentru organism

Îmbunătățirea sănătății ficatului

Consumul crescut de zahăr duce la “reconstrucția” grasă a ficatului. Nutriționiștii susțin că zahărul este la fel de dăunător pentru ficat ca și alcoolul.

Zahărul atacă ficatul și pancreasul, perturbând metabolismul organismului. În timpul acestui proces, ficatul devine obez și nu mai răspunde la eliberarea de insulină. La rândul său, pancreasul începe să elibereze și mai mult, ceea ce duce la sindromul de acidoză, care este cauza diabetului de tip 2.

Ficatul are o mare capacitate de regenerare, așa că eliminarea zahărului din alimentație poate repara destul de repede daunele acestuia, chiar și în situații aproape fără speranță. În loc să cheltuiți bani pe tratamente costisitoare, pur și simplu nu mai mâncați zahăr pentru a repara funcția ficatului.

Îmbunătățirea funcției cardiovasculare

Nu doar grăsimile sunt dăunătoare pentru inima și vasele de sânge, ci și zahărul. Încă din 1967, cercetătorii medicali au realizat că zahărul și grăsimile sunt la fel de periculoase pentru dezvoltarea bolilor de inimă. Cu toate acestea, aceste informații nu au fost difuzate masiv la momentul respectiv.

CITEȘTE ȘI:
10 Obiceiuri de dimineață care te ajută să slăbești

Abia în ultimii ani, la inițiativa cardiologilor de la Organizația Mondială a Sănătății, s-a ajuns să se știe pe scară largă că consumul de zahăr este dăunător pentru inimă și vasele de sânge.

Renunțarea la zahăr, beneficii majore pentru organism

Problemele de piele dispar

Problema erupțiilor cutanate constă adesea în consumul de dulciuri. Așa cum am menționat mai sus, consumul de zahăr este în detrimentul intestinelor și al ficatului, care curăță direct organismul de toxine. Starea pielii este, de obicei, o reflectare a ficatului și a intestinelor.

Pielea este o copie a sistemelor de curățare a organismului și se declanșează atunci când sistemele principale nu funcționează. Prin urmare, dacă intestinul nu-și face treaba, toxinele încep să scape prin piele.

Renunțarea la zahăr si eliminarea lui din alimentația dumneavoastră reduce sarcina de curățare a sistemelor organismului, ceea ce completează adesea problemele de piele.

Întărirea sistemului imunitar

Un sistem imunitar slăbit este “exponentul” unui organism poluat care nu poate face față procesului de curățare. Toate puterile acestui organism se concentrează pe eliminarea plăcii și a toxinelor, dintre care una este, printre altele, zahărul.

Renunțarea la zahăr reduce povara asupra organismului și stimulează sistemul imunitar. Așa cum am menționat mai sus, zahărul este un teren propice pentru agenții patogeni, iar privarea în sine reduce impactul germenilor și paraziților asupra organismului, ceea ce duce la o restaurare a sistemului imunitar.

CITEȘTE ȘI:
Smoothie cu fructe de pădure și banane – rețeta pas cu pas
Renunțarea la zahăr, beneficii majore pentru organism

Îmbunătățirea memoriei și a concentrării

Zahărul este foarte dăunător pentru creier și sistemul nervos. Exploziile constante de dopamină, “hormonul plăcerii”, care atinge un vârf rapid ca urmare a consumului de zahăr și apoi scade rapid, distrug sistemul nervos.

Consumul de zahăr, ca orice alt drog, face ca o persoană să fie iritabilă, agitată și feroce. Creierul uman și sistemul nervos nu sunt concepute pentru astfel de explozii bruște de dopamină în sânge, astfel încât consecințele pot fi foarte triste. Un sentiment brusc de fericire și bucurie după ce ați băut zahăr timp de 30-40 de minute, ca de obicei, se transformă într-o deteriorare bruscă a dispoziției, apatie, depresie, ceea ce duce la nevoia de a consuma din nou zahăr. Și cercul se închide.

Renunțarea la zahăr normalizează treptat funcționarea receptorilor de dopamină – starea de spirit devine mai stabilă, irascibilitatea dispare și, ca urmare, performanțele creierului se îmbunătățesc: memoria și concentrarea se îmbunătățesc.

Renunțarea la zahăr, beneficii majore pentru organism

Creșterea pH-ului din sânge

Consumul de zahăr rafinat duce la scăderea Ph-ului din sânge. Cineva s-ar putea gândi, care este marea problemă? Ideea este că acidul din interiorul corpului este benefic pentru dezvoltarea diferitelor bacterii patogene, paraziți, ciuperci și chiar a celulelor canceroase. Dimpotrivă, acestea nu pot supraviețui într-un mediu alcalin.

CITEȘTE ȘI:
3 Tipuri de brânză sănătoase pe care să le incluzi în dieta ta

Dar asta nu este tot – atunci când echilibrul acid-alcalin se schimbă în favoarea acidității, organismul începe să se auto-stabilizeze artificial. Mineralele, cum ar fi calciul, magneziul, sodiul și altele, sunt esențiale pentru acest proces. Iar aceste substanțe sunt luate din oase, dinți, unghii și așa mai departe. Acest lucru duce la o deficiență considerabilă a acestora, care afectează negativ multe țesuturi ale corpului.

Zahărul este unul dintre cele mai nesănătoase alimente. Prin urmare, consumul său duce la o distrugere rapidă a dinților, nu prin efectul său direct, așa cum se credea anterior, ci prin leșierea calciului și a altor elemente importante din organism. Astfel, credința comună că este suficient să te speli pe dinți după dulciuri este o greșeală. Zahărul acționează la nivel metabolic și, odată ajuns în organism, procesul de distrugere a acestuia începe din interior.

Renunțarea la zahăr poate crește pH-ul sângelui și, astfel, poate împiedica spălarea nutrienților din organism, precum și poate crește rezistența organismului la boli.

Renunțarea la zahăr, beneficii majore pentru organism

Lucruri uimitoare se pot întâmpla cu o persoană care renunță la zahăr. Și să realizezi că acesta este doar începutul!

După cum putem vedea, renunțarea la zahăr poate opri efectele dăunătoare asupra multor organe, țesuturi și sisteme ale corpului, ducând la regenerarea, întinerirea și bunăstarea generală a acestuia.

CITEȘTE ȘI:
Hipersensibilitatea la histamină: Declanșatori alimentari, factori de risc, manifestări și dietă

Poți renunța la zahăr de dragul de a te simți mai bine?

Citește și aceste articole:

Renunțarea la zahăr, beneficii majore pentru organism

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

- Advertisement -

Ultimele rețete