Retenția de apă in organism: Cauze și 7 metode să reduci excesul

Trebuie să vezi asta

vegis.ro%20

Ce este retenția de apă, ce o cauzează și metodele pentru a scăpa de excesul de apă din organism

Retenția de apă este o acumulare temporară de lichide în organism. Poate fi cauzată de modificări hormonale, consumul de alimente sărate, consumul excesiv de apă sau boli de rinichi. Aflați mai multe despre ce cauzează retenția de apă și cum să o reduceți aici.

Simțiți brusc că vi se umflă picioarele și gleznele, că tot corpul a devenit mai greu și că nu vă simțiți în pielea dumneavoastră? Nu-ți face griji, nu trebuie să te panichezi imediat că te-ai îngrășat câteva kilograme sau că trebuie să apelezi la detoxifiere și diete. Probabil că de vină este retenția de apă din corpul tău.

Aceasta poate avea mai multe cauze și, de multe ori, este posibil să poți rezolva problema chiar tu. Prin urmare, în articolul de astăzi, vom analiza mai îndeaproape rolul apei în organism, ce cauzează retenția excesivă de apă și cum puteți scăpa de ea.

Ce procent din corpul uman este reprezentat de apă?

La un om adult, apa reprezintă aproximativ 45-65% din corp, cea mai mare parte fiind în interiorul celulelor și o proporție mai mică în afara acestora. La bărbați, în special, proporția de apă din totalul corpului tinde să se apropie de limita superioară, în timp ce la femei se situează mai degrabă în jurul valorii de 55%.

Acest lucru se datorează, de exemplu, faptului că bărbații au mai multă masă musculară, care conține apă. Este normal ca volumul de apă din organism să se modifice cu aproximativ 5% în timpul zilei. Acest lucru se poate datora a ceea ce mâncați, beți, cât de mult transpirați sau dacă ați făcut exerciții fizice.

Să vedem cum se reflectă acest lucru asupra greutății dumneavoastră.

 • Pentru un bărbat de 80 kg, care are în medie 65% apă în corp, apa cântărește aproximativ 52 kg. Cu o variație de 5%, greutatea apei poate varia cu până la 2,6 kg. Astfel, este destul de normal ca greutatea acestui bărbat mediu să fluctueze între 77,4 – 82,6 kg în anumite zile doar din cauza unei retenții mai mari sau mai mici de apă.
 • Pentru o femeie medie de 65 kg, care are 55% apă în corp, apa cântărește aproximativ 36 kg. Cu o variație de 5%, greutatea apei poate varia cu până la 1,8 kg. Astfel, este obișnuit ca greutatea acestei femei medii să varieze doar în funcție de retenția de apă, variind între 63,2 – 66,8 kg.

Când vedeți în ce măsură apa vă poate afecta greutatea, s-ar putea să o catalogați drept inamicul numărul unu, ceea ce nu face decât să vă deruteze și să vă saboteze progresul. Dar cu siguranță nu este cazul. De fapt, apa are o serie de funcții importante în organism, fără de care nu am putea face față.

Ce funcție are apa în organism?

Fără apă în organism, o persoană nu ar fi capabilă să funcționeze și nu ar supraviețui nici măcar o zi. Ea este esențială pentru procesele vitale.

 • Apa este o parte naturală a fiecărei celule. Ei nu ar putea exista fără el.
 • Reglează temperatura internă a corpului, de exemplu prin transpirație.
 • Este implicat în transportul unor substanțe nutritive importante.
 • Ajută la eliminarea deșeurilor (ex. urină).
 • Hidratează țesuturile din ochi, nas și gură.
 • Ajută la dizolvarea micronutrienților pentru a le face mai accesibile organismului tău.
 • Protejează organele și țesuturile corpului.
 • Unge articulațiile.
CITEȘTE ȘI:
Vitamina B12 – Beneficii, sursa alimente și deficiențe

Și acestea sunt doar câteva dintre funcțiile la care participă apa. Prin urmare, ar trebui să o vedeți în primul rând ca pe un prieten care vă ajută organismul să funcționeze corect. Importanța sa este demonstrată și de modul în care se manifestă deficiența sa.

După doar câteva ore fără să beți, puteți începe să observați primele semne de deshidratare, care se pot agrava treptat. Printre acestea se numără setea, slăbiciunea musculară, amețelile și durerile de cap.

Cât de multă apă ar trebui să bei?

În timp ce apa este importantă pentru organism, nu înseamnă că ar trebui să vă aruncați în apă fără să vă gândiți la zece litri pe zi. De fapt, în acest caz, mai mult este mai bine nu se aplică. Există, de asemenea, capcane în cazul consumului excesiv de apă, care poate duce la intoxicație cu apă și poate provoca, de fapt, hiponatremie.

Aceasta este o afecțiune în care aportul excesiv de apă diluează ionii din organism (în special sodiul), provocând colapsul organismului și chiar moartea. Această diluție este agravată de faptul că, de exemplu, sportivii pierd sodiu în plus prin transpirație, dar apoi nu îl refac cu apă simplă.

Rezultatele unui studiu efectuat pe 488 de maratoniști au arătat că hiponatremia a apărut la o mare parte dintre cei care nu sunt alergători de elită. Există chiar cazuri în care o persoană a murit din cauza hiponatremiei.

Unul dintre acestea a fost un alergător de la maratonul din Boston în 2002. Astfel, sportivii care se angajează în antrenamente de intensitate ridicată sau în mai multe ore de activitate de anduranță ar trebui să suplimenteze ionii pe lângă lichide, de exemplu sub formă de tablete sau o băutură sportivă.

Așadar, încercați să nu beți prea mult sau prea puțin. În mod ideal, respectați aportul recomandat de 30 – 45 ml pe kg de greutate corporală. În cazul în care faceți exerciții fizice sau este o zi călduroasă de vară, poate fi chiar puțin mai mult.

Cu toate acestea, aportul optim de apă este doar unul dintre numeroșii factori care influențează dacă reținem cantități mai mari de apă și suntem balonați. De fapt, nu este suficient să bei doar cantitatea ideală de lichide. Și alți factori joacă un rol.

Cauzele retenției de apă în organism

Dacă în ultima vreme te-ai trezit cu o senzație de greutate, de umflături și hainele tale sunt cumva mai strâmte, cu siguranță cauți posibilele cauze ale acestei probleme. Iată câteva dintre ele.

Modificări hormonale. Retenția de apă in organism: cauze și cum reduci excesul
Retenția de apă in organism: Cauze și cum reduci excesul

1. Modificări hormonale

Cele mai frecvente modificări hormonale la femei sunt legate de ciclul menstrual. În special, în timpul fazei luteale, care începe după ovulație și se termină în prima zi a menstruației, există o creștere a hormonului progesteron, care poate provoca la rândul său o retenție crescută de apă și umflături.

Cu toate acestea, vă poate crește, de asemenea, pofta de alimente foarte procesate, bogate în carbohidrați și sare. Ei bine, mai multe alimente, în special cele foarte procesate, pot merge, de asemenea, mână în mână cu o retenție mai mare de apă.

Un corp balonat și dificultăți similare datorate schimbărilor hormonale pot fi observate și de femeile aflate la sarcină sau la menopauză. De asemenea, modificările hormonale cauzate de utilizarea contraceptivelor pot fi, de asemenea, de vină pentru retenția de apă.

Retenția de apă in organism: cauze și 7 metode să reduci excesul
Retenția de apă in organism: Cauze și cum reduci excesul

2. Obiceiurile alimentare nocive

Dacă ar fi să indicăm un tip de alimente care pot provoca o mai mare retenție de apă în organism, acesta ar fi alimentele ultraprocesate, bogate în carbohidrați și sare. Sodiul din sare este implicat în reglarea apei în organism, iar cantitățile excesive de sodiu pot provoca, de asemenea, o retenție mai mare de apă.

CITEȘTE ȘI:
6 Cele mai bune combinații de omletă pentru slăbit mai repede

Carbohidrații joacă, de asemenea, un rol. Un gram de carbohidrați (glicogen) stocat în mușchi leagă în mod natural aproximativ 3 g de apă. Așadar, dacă ați urmat o dietă săracă în carbohidrați de ceva timp și reveniți brusc la fostele obiceiuri alimentare, balonarea poate fi o consecință obișnuită.

Retenția de apă in organism: cauze stil de viată sedentar
Retenția de apă in organism: Cauze stil de viată sedentar

3. Stil de viată sedentar

O retenție mai mare de apă poate fi adesea întâlnită la persoanele care au un stil de viață sedentar. Cu toate acestea, senzația de picioare grele și umflate poate fi cauzată și de statul așezat pentru perioade lungi de timp, timp în care organismul nu poate pompa sângele la fel de eficient.

Ca urmare a gravitației, apare umflarea gleznelor. De obicei, această problemă apare, de exemplu, atunci când călătorești pentru perioade lungi de timp, stând ore în șir în mașină, autobuz sau avion.

Mișcarea corpului în timpul activității fizice ajută apoi la dilatarea vaselor de sânge și favorizează circulația apei în organism. Acest lucru se datorează faptului că activitatea fizică mărește fluxul sanguin, care redistribută fluidele corporale si astfel combate retenția de apă.

Acest lucru se poate observa, de exemplu, în reducerea umflăturii membrelor inferioare. În același mod, sportul poate contribui și la circulația limfei sau la reducerea aspectului celulitei.

Retenția de apă in organism: cauze stil de viată sedentar
Retenția de apă in organism: Cauze dezhidratarea

4. Obiceiuri inadecvate legate de băut

Un aport insuficient de lichide are, de asemenea, efectele sale negative. A nu bea și a aștepta ca organismul să scape de excesul de lichid nu funcționează. În acest caz, principiul este mai degrabă invers, si va avea ca efect retenția de apă in organism.

Organismul tinde să înceapă să perceapă apa ca pe o marfă rară și să o rețină cât mai mult posibil. În loc să scape de apă, acesta încearcă atunci să se agațe de fiecare picătură pe care i-o oferiți. Și, procedând astfel, încurajați retenția de apă. Ca să nu mai spunem că se acumulează în organism și substanțe reziduale care ar trebui eliminate prin urină.

Stesul afecteaza negativ gestionarea glicemiei din sange
Retenția de apă in organism: Cauze stresul

5. Stresul excesiv

Atunci când sunteți stresat, nivelul de cortizol, hormonul stresului, crește în corpul dumneavoastră. Acesta afectează apoi în mod direct ADH (hormonul antidiuretic), care afectează reglarea apei din organism. Stresul poate duce, de asemenea, la retenție de apă în organism și la umflături.

Adaptogenii vă pot ajuta, să gestionați stresul.

Retenția de apă in organism: cauze stil de viată sedentar
Retenția de apă in organism: Cauze lipsa somnului

6. Lipsa de somn

Poate că nu v-ați dat seama cât de mult poate afecta somnul aportul de apă al organismului dumneavoastră. De fapt, lipsa somnului este percepută de organism ca fiind stres, într-o anumită măsură, ceea ce poate duce, din nou, la o creștere a hormonului de stres, cortizolul.

Acest lucru afectează hormonul antidiuretic, care poate provoca o retenție mai mare de apă în organism. În mod similar, lipsa somnului poate afecta și nivelul hormonilor foamei și al sațietății (leptina și grelina).

Ca urmare, este posibil să simțiți mai puțină satisfacție după ce mâncați și să căutați în mod natural alimente mai calorice, foarte procesate, bogate în sare și carbohidrați. Iar acestea pot exacerba retenția de apă crescută in organism.

7. Vremea caldă

Ți se pare că organismul tău reține mai multă apă în zilele călduroase de vară? De vină este hormonul aldosteron, care este implicat în conservarea lichidelor din organism. Acesta permite rinichilor dvs. să rețină mai multă apă și, de asemenea, reduce cantitatea de sare din transpirație.

CITEȘTE ȘI:
Iodul – importanța pentru organism, beneficii sănătate

O cantitate mai mare din aceasta rămâne în organism, ceea ce face ca organismul să poată reține mai multă apă și să asigure o hidratare optimă. Cu toate acestea, este posibil să aveți senzația de corp umflat, retenția de apă, care este un efect secundar comun.

Retenția de apă in organism: cauze și 7 metode să reduci excesul
Retenția de apă in organism: Cauze consumul de alcool

8. Consumul de alcool

Ați încercat vreodată să beți câteva beri pentru a vă potoli setea? În afară de mahmureală, s-ar putea ca dimineața să aveți un corp destul de deshidratat și balonat. Cum este posibil așa ceva?

După cum se știe, alcoolul are efecte diuretice. După consumul acestuia, organismul elimină mai multă apă prin urină, ceea ce duce la deshidratare. Organismul reacționează încercând să rețină apa pentru a nu mai pierde din ea. Ca urmare, este posibil să vă confruntați adesea cu umflarea feței, a picioarelor și a altor părți ale corpului după o petrecere cu alcool.

Pe lângă deshidratare, umflarea este cauzată și de un dezechilibru al electroliților, pe care organismul îi elimină și prin urină. De asemenea, un aport excesiv de sodiu prin sare, de exemplu, poate duce la aceasta.

Atunci când adăugați chipsuri sărate și alune la băuturile dvs. și terminați seara cu un kebab în timp ce așteptați autobuzul de noapte, îi dați organismului dvs. un stimulent suplimentar pentru a reține apă.

Cea mai ușoară modalitate de a evita umflarea din cauza consumului de alcool este abstinența. Cu toate acestea, dacă vă place să beți vin, bere sau un pahar de coniac, încercați întotdeauna să îl completați cu băuturi răcoritoare și evitați să mâncați alimente ultraprocesate.

Retenția de apă in organism: cauze și 7 metode să reduci excesul
Retenția de apă in organism: Cauze medicamentele

9. Utilizarea regulată a medicamentelor

Dacă ai o problemă de sănătate și iei medicamente în mod regulat, acesta poate fi unul dintre motivele pentru care corpul tău reține mai multă apă și te simți balonat.

Pe lângă anticoncepționalele hormonale menționate mai sus, corticosteroizii, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene și unele tipuri de medicamente pentru diabetul de tip 2 pot provoca, de asemenea, această problemă.

10. Tulburări ale sistemului limfatic

Sistemul limfatic joacă un rol esențial în menținerea echilibrului de lichide în organism. Dacă aveți probleme cu acesta, este posibil să vă confruntați cu balonări fie pe tot corpul, fie într-un singur loc (numit limfedem local).

Un stil de viață sănătos, îmbrăcămintea de compresie sau masajul limfatic, de exemplu, pot ajuta în cazul problemelor limfatice. Cu toate acestea, este recomandabil să consultați un medic.

După cum puteți vedea, pot exista multe motive pentru care corpul dumneavoastră reține apă. Dar, din fericire, există și o serie de modalități care vă pot ajuta să scăpați de această problemă.

Nu vă faceți griji, bineînțeles, nu vă vom recomanda extreme, cum ar fi sesiuni lungi de saună, băi în apă fierbinte, alergatul cu o jachetă de iarnă când afară sunt 30 °C, evitarea mâncării sau a băuturii și așa mai departe.

Astfel de atitudini nu au ce căuta în stilul de viață sănătos al unei persoane obișnuite. Prin urmare, să le lăsăm pe seama sportivilor care scapă de excesul de apă înainte de competiții.

Mai degrabă, în articol, ne vom concentra pe modul în care să asigurăm în mod sănătos un nivel normal de apă în organism, care vă face să vă simțiți bine și nu vă face să vă simțiți inconfortabil.

CITEȘTE ȘI:
16 Cele mai bune alimente pentru diabet

Rețineți însă întotdeauna că volumul de apă din corpul dumneavoastră este variabil, ceea ce poate provoca și diferite modificări ale greutății dumneavoastră. Așadar, nu vă faceți prea multe griji în această privință și nu vă alarmați dacă într-o zi aveți un kilogram în plus față de obicei pe cântar.

7 metode pentru a scăpa de excesul de apă din organism

Dacă ești o persoană sănătoasă și suferi de un corp umflat și umflat, este posibil ca o anumită zonă a stilului tău de viață să fie de vină. Din fericire, o poți influența în mare măsură și tu însuți și încorpora modificări care te pot ajuta să reduci sau să elimini complet retenția de apă.

1. Faceți exerciții fizice și mențineți-vă în mișcare în timpul zilei

Lipsa de exerciții fizice este unul dintre principalele motive pentru care organismul reține apă. Probabil că toată lumea a experimentat senzația de glezne umflate și de picioare care devin cam grele după ce a stat toată ziua la curs sau la birou, nu-i așa?

Persoanele care au un stil de viață sedentar sunt semnificativ mai predispuse să se confrunte cu umflături cauzate de retenția de apă de-a lungul vieții lor. Lipsa de exerciții fizice merge, de asemenea, mână în mână cu obezitatea, care este, de asemenea, asociată cu o retenție mai mare de apă în organism.

Mișcarea va ajuta la stimularea sistemului limfatic, a circulației sângelui, la eliminarea substanțelor inutile din organism și la punerea în mișcare a întregului corp. De asemenea, ne poate ajuta să ne menținem o greutate optimă și, prin urmare, volumul de apă din organism.

În ceea ce privește recomandările generale de exerciții fizice, fiecare persoană ar trebui să se angajeze în cel puțin 150 de minute de activitate de intensitate moderată sau 75 de minute de activitate de intensitate ridicată pe săptămână. Totuși, acesta este minimul necesar.

În mod ideal, ar trebui să încercați să încorporați o cantitate mai mare de activitate în viața dumneavoastră. Și depinde de dumneavoastră dacă mergeți la o plimbare, la sală, la bicicletă sau la înot. Totul contează.

Nu uitați să continuați să faceți mișcare chiar și atunci când călătoriți

Încercați să continuați să faceți exerciții fizice în timpul călătoriilor. Statul în mașină pentru perioade lungi de timp, mâncând bunătăți pentru a face călătoria să decurgă fără probleme, este situația perfectă pentru a reține apă în organism. Cu atât mai mult dacă nu bei suficient, astfel încât să nu fii nevoit să te oprești mereu pentru a merge la toaletă.

Ori de câte ori poți, încearcă să mergi pe jos, să te întinzi sau să faci câteva ghemuiri. Bineînțeles, ar trebui să alternezi și pozițiile atunci când stai jos pentru perioade lungi de timp. De asemenea, vă poate ajuta să vă încrucișați gleznele și să nu vă încrucișați picioarele atunci când stați jos.

2. Aveți grijă la aportul de sare

Sunt sigură că ați auzit că trebuie să aveți grijă la aportul de sare din alimentație. Dar de ce? În afară de faptul că un consum ridicat de sare în mod regulat poate duce treptat la apariția unor probleme de sănătate, inclusiv a hipertensiunii arteriale sau a altor probleme cardiovasculare, acesta poate provoca și o retenție excesivă de apă.

Sarea este o sursă de sodiu, care este unul dintre principalii electroliți implicați în reglarea apei din organism.

În general, se recomandă ca o persoană să consume aproximativ 5 g de sare pe zi. Cantitatea poate fi ușor mai mare pentru sportivii foarte activi, care transpiră mai mult și pot pierde cantități relativ mari de sare.

CITEȘTE ȘI:
Dimensiunile porțiilor de mancare pentru copiii mici pentru o nutriție adecvată

O mare parte a populației consumă mult mai multă sare, aproximativ 9-12 g pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ dublul aportului zilnic recomandat. Prin urmare, obiectivul ar trebui să fie reducerea acestei cantități.

Cum să reduceți consumul de sare?

 • Evita mancarea fast-food si alimentele ultraprocesate. O masă de tip fast-food poate atinge cu ușurință aportul zilnic de sare total recomandat.
 • Cel mai simplu mod de a vă optimiza consumul de sare este să vă pregătiți mesele acasă. În acest caz, aveți control asupra cât de mult folosiți când gătiți.
 • În mod similar, atunci când pregătiți mâncarea, amintiți-vă că gustul alimentelor poate fi îmbunătățit prin mai mult decât sare. Ce zici de a da o șansă ierburilor?
 • Dacă folosiți amestecuri de condimente, citiți ingredientele lor. De multe ori conțin deja sare, așa că nu este nevoie să adăugați mai multă sare în mâncare.
 • Gândiți-vă la faptul că consumați deja sare din alimentele de zi cu zi, cum ar fi brânza, mezelurile și produsele de copt, așa că nu este nevoie să adăugați sare în plus la mâncare.

Daca vrei sa te concentrezi pe aportul tau de sare, citeste eticheta ambalajului alimentar, unde vei gasi si informatii despre cantitatea de sare folosita. S-ar putea să fii surprins să îl găsești în produse la care nu te-ai aștepta.

3. Optimizează-ți aportul de carbohidrați și mănâncă mai sănătos

Nu vă faceți griji, nu vă vom spune o poveste despre carbohidrații răi care vă pot face să luați în greutate. Acest mit a fost demitizat de mult timp. Dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să încetezi să te mai preocupi de aportul lor.

Dacă mănânci dulciuri peste dulciuri în timpul zilei, dacă te înfrupți din gogoși sau chifle și dacă speli totul cu o băutură îndulcită, un smoothie de fructe sau lapte aromat, sunt șanse să exagerezi cu carbohidrații.

S-ar putea să te gândești la o soluție sub forma unei diete sărace în carbohidrați. Dar nu mergeți acolo. S-ar putea ca aportul mai mic de carbohidrați să determine organismul să rețină mai puțină apă, astfel că greutatea va scădea rapid în primele zile. Cu toate acestea, acest stil de alimentație nu este sustenabil pe termen lung pentru multe persoane.

Ei bine, ghiciți ce se întâmplă atunci când o persoană se întoarce la vechile obiceiuri alimentare, care includ cantități mai mari de carbohidrați. Desigur, apa revine și la fel și greutatea.

Așadar, nu vă lăsați tentați de aceste rezultate și concentrați-vă în schimb pe o dietă de calitate care să echilibreze toți macronutrienții. Rămâneți la un mediu sanatos și nu exagerați cu nimic.

4. Bea multă apă

Hidratarea optimă este esențială pentru o bună funcționare a organismului. Astfel, nu trebuie să beți nici prea mult, nici prea puțin. Cantitatea ideală este în general considerată a fi de 30 – 45 ml de apă pe kg de greutate corporală. Ar trebui să încercați să vă apropiați de aceste valori, chiar dacă sunteți preocupat de retenția de apă.

Cu siguranță nu trebuie să vă fie teamă de lichide. Nu funcționează în modul în care credeți că dacă beți 500ml de apă și apoi vă balonați brusc. Există mulți factori care influențează ceea ce se întâmplă cu lichidele pe care le consumi în corpul tău.

CITEȘTE ȘI:
12 Dintre efectele consumului de fulgi de ovăz

În egală măsură, însă, nu ar trebui să vă aflați în situația în care seara vă dați seama că ați băut doar un pahar de apă toată ziua și începeți să vă refaceți. Probabil că ți-ai petrece întreaga noapte mergând constant la toaletă și ai putea, de asemenea, să îți supui rinichii la o presiune inutilă.

Rata lor de filtrare a apei este de aproximativ 0,8 – 1 litru de apă pe oră. Prin urmare, nu ar trebui să se consume rapid cantități mai mari de apă.

Prin urmare, distribuiți uniform lichidele necesare pe parcursul zilei. Pentru a vă asigura că nu uitați să beți apă, puteți seta pe telefon memento-uri regulate pentru a bea un pahar de apă. Vei vedea că te vei obișnui treptat și, în cele din urmă, nici nu vei mai avea nevoie de aceste memento-uri.

Pe lângă posibila ameliorare a problemelor pe care le ai cu un corp balonat, un aport suficient de lichide te va ajuta să eviți simptomele neplăcute ale deshidratării.

5. Învățați să gestionați mai bine stresul

Cu toții experimentăm un anumit nivel de stres în viața noastră, este normal. Există chiar și un stres pozitiv, care poate ajuta la energizarea organismului și la obținerea celui mai bun randament din tine.

Dacă simțiți un stres pentru o perioadă lungă de timp, în organism se eliberează mai mult cortizol, hormonul stresului. Acest lucru poate duce la o mai mare retenție de apă.

Există multe modalități de a gestiona mai bine stresul, trebuie doar să găsiți una care funcționează pentru dumneavoastră. De exemplu:

 • exercițiile fizice,
 • o baie relaxantă,
 • meditația sau o plimbare în aer liber.

6. Dormi suficient

Somnul are un mare impact asupra multor aspecte ale vieții noastre. Iar retenția de apă nu face excepție. Un somn de bună calitate este esențial pentru menținerea echilibrului hormonal în organism, care, la rândul său, are un impact suplimentar asupra gestionării apei. De aceea, este ideal să dormiți 7 – 9 ore de somn netulburat în fiecare zi.

7. Încearcă suplimentele alimentare

Cheia pentru un corp sănătos care nu are nevoie să rețină excesul de apă este o dietă sănătoasă, exerciții fizice, un somn adecvat și o viață lipsită de stres excesiv. În plus, există unele suplimente alimentare care vă pot ajuta în această călătorie pentru a scăpa de excesul de apă. Care sunt acestea?

 • Electroliții ajută la refacerea oligoelementelor pe care o persoană le pierde, de exemplu, prin transpirație. Deoarece unii dintre aceștia (cum ar fi sodiul și potasiul) sunt implicați în reglarea apei din organism, aportul lor optim poate ajuta la prevenirea retenției excesive de apă.
 • Potasiul, împreună cu sodiul, contribuie la reglarea apei din organism. Astfel, aportul său optim poate contribui la prevenirea retenției excesive de apă.
 • Cofeina este o substanță care este din nou cunoscută pentru efectele sale diuretice. Cu toate acestea, studiile sugerează că organismul se poate adapta la consumul regulat de doze mai mari de cofeină, reducând treptat acest efect.
 • Magneziul și funcțiile sale în organism se întrepătrund cu alți electroliți care afectează reglarea apei din organism. În plus, cercetările arată că acest mineral poate ajuta la reducerea retenției de apă în organism legată de sindromul premenstrual.
 • Extractul de păpădie poate crește frecvența urinării, ajutând astfel la reducerea apei din organism, potrivit unui studiu științific.
 • De asemenea, puteți da o șansă și altor plante, printre care feniculul, coada-calului sau urzica, care sunt, de asemenea, asociate cu efecte diuretice.
CITEȘTE ȘI:
Edamame, beneficii sănătate, calorii nutriție

Concluzie

După ce ați citit articolul de astăzi, știți deja că mulți factori influențează cantitatea de apă din organism. Cu toate acestea, o anumită fluctuație este un fenomen natural în această privință, așa că nu are rost să te stresezi din cauza faptului că astăzi ai cu un kilogram mai mult decât ieri.

Dacă vrei să te simți bine în corpul tău, concentrează-te pe o dietă sănătoasă, pe o rutină de consum de apă, pe exerciții fizice suficiente, pe un somn de calitate și pe o mai bună gestionare a stresului.

Vei vedea că te vei simți mai bine, iar corpul tău nu va avea niciun motiv să rețină excesul de apă. Iar dacă nu poți scăpa de această problemă nici măcar cu un stil de viață sănătos, ar trebui să încerci să consulți un medic.

A fost util articolul Retenția de apă in organism: Cauze și 7 metode să reduci excesul? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

notino.ro%20

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.