Reteta de papanași prajiti cu dulceață de afine, brânză de vaci și smântână

Rețeta de papanași prăjiți cu dulceață de afine, brânză de vaci și smântână

Rețetă de papanași cu dulceață și smântână, un desert moldovenesc extrem de popular absolut delicioși

Aceasta rețetă de papanași prăjiți cu brânză de vaci, smântână și dulceață de afine, făcuți în casă sunt cei mai buni papanași prăjiți moldovenești din toate timpurile!!!! Sunt moi dar și în același timp crocanți, supurând de smântână și dulceață de afine, fiecare înghițitură este un deliciu complet. Nu e de mirare că sunt cei mai populari papanași moldovenești!

Eu nu sunt o persoană care preferă gogoșile în general, le cumpăr rar și le fac eu însămi o dată la cinci ani sau cam așa ceva, aș spune. Însă, aceasta rețetă de papanași prăjiți moldovenesti cu dulceață de afine, brânză de vaci și smântână este demențiala.

Farfurie cu papanași cu brânză de vaci, smântână și dulceață de afine reteta romaneasca
Farfurie cu papanași cu brânză de vaci, smântână și dulceață de afine reteta moldovenească

Aceasta rețetă de papanași cu brânză acoperiți cu dulceață de afine sunt unul dintre cele mai cunoscute deserturi moldovenesti, pe care îl veți găsi probabil în meniul oricărui restaurant românesc.

Se prepară rapid și ușor și sunt absolut gustosi, ceea ce le va plăcea atât copiilor, cât și adulților.

Vă spun că, dacă ați încercat o singură dată acești papanași prajiti cu brânză de vaci, smântână și dulceață de afine, vi-i veți aminti pentru tot restul vieții și probabil că veți căuta o rețetă și veți încerca să îi faceți singuri acasă. Sunt atât de bune!

Farfurie cu papanași cu dulceață de afine
Reteta de papanași prajiti cu dulceață de afine, brânză de vaci și smântână

Ce sunt papanașii?

Sunt un desert tipic moldovenesc, practic niște gogoși cu brânză. Există două tipuri de papanași românești: papanași prăjiți sau fierți. Ambele tipuri sunt făcute cu branza de vaci dulce.

Branza de vaci dulce este un tip de brânză proaspătă, cu un conținut scăzut de grăsimi și bogat în proteine. Are o consistență moale și un gust blând și proaspăt. Este asemănătoare cu brânza feta, dar un pic mai blândă aș spune eu.

Verișoara mea dragă, Andreea, a fost cea care mi-a dat această rețetă de papanași și mi-a sugerat să folosesc brânză dulce. Așa că am încercat să fac papanași cu brânză dulce și a mers de minune.

Motivul a fost cantitatea de apă conținută de brânza de vaci proaspată, care este mult mai mare decât cea conținută de branza sarata. Așa că am mai adăugat puțină făină, nu multă, doar atât cât să fac aluatul “lucrabil” și gogoșile prăjite românești sau papanașii au ieșit minunat.

Castron cu aluat de papanasi
Castron cu aluat de papanasi

Ce aveți nevoie pentru a face papanași cu brânză de vaci, smântână și dulceață de afine

Papanasi la prajit in tigaie
Papanași la prăjit in tigaie

Pentru servire: dulceață după gust (eu am folosit dulceață de afine, făcută în casă), smântână, de preferat nefermentată (nu acră), care poate fi îndulcită ușor cu zahăr pudră, zahăr pudră, praf de scorțișoară (opțional)

Papanașii cei mai delicioși
Papanașii cei mai delicioși

Cum se face rețeta de papanași cu dulceață de afine și smântână

Scurgeți excesul de apă din brânza de vaci. Puneți brânza de vaci într-un bol. Adăugați ouăle și esenta de rom, zahărul granulat și cel vanilat. Cu un blender cu imersie, amestecați ingredientele până când obțineți o pastă grosieră.

Brânza de vaci nu trebuie transformată într-o pastă netedă, ci doar mixată puțin pentru a face biluțele de brânză puțin mai fine. Amestecați aproximativ 230 g de făină și bicarbonat de sodiu și adăugați-le la amestecul de brânză. Se amestecă cu o lingură.

Dați cu faină generos suprafața de lucru și mâinile. Întoarceți aluatul pe suprafața presărată cu făină și frământați-l ușor pentru a forma o bilă. Aluatul ar trebui să fie încă oarecum lipicios, dar ușor de manevrat. Adăugați restul de făină doar dacă este absolut necesar, doar dacă aluatul se lipește atât de mult încât nu îl veți putea lucra deloc.

Împărțiți aluatul în 9 bile. Rulați 8 dintre bile în formă de cârnați groși și uniți capetele cârnaților pentru a obține un cerc cu o gaură în mijloc. Folosiți ultima bilă pentru a face 8 bile mici, care vor fi folosite pentru a acoperi papanașii.

Între timp, încălziți uleiul într-o oală. Folosiți suficient ulei pentru a avea aproximativ 10 cm de ulei în oală. Pentru a verifica dacă in baie de ulei a ajuns la temperatura potrivită, introduceți o scobitoare în ulei, dacă se formează bășici în jurul scobitoarei, puteți începe să prăjiți papanașii.

Prăjiți doar doi sau trei papanasi pe rând, în funcție de mărimea tigăii, nu supraaglomerați tigaia, papanașii trebuie să se poată mișca liber. Reduceți focul la mediu-scăzut. Întoarceți papanașii cu o lingură cu fantă de câteva ori între ei și prăjiți-i până când papanasi sunt aurii.

Mie mi-a luat între 5 și 7 minute pentru o singură tranșă, dar uitați-vă atent și scoateți-i imediat ce au o culoare aurie frumoasă. Sau lăsați-i mai mult timp dacă este necesar. Micile biluțe vor avea nevoie de mai puțin timp, aproximativ 3-4 minute sau cam așa ceva.

Papanași cu brânză de vaci, smântână și dulceață de afine gata de servire
Papanași cu brânză de vaci, smântână și dulceață de afine gata de servire

Cum se servesc papanașii?

Eu i-am servit așa cum se cuvine, intr-un weekend cu prieteni de familie ca desert românesc. După o ciorbă ușoară românească pentru 4 adulți și 2 copii și tuturor le-a plăcut la nebunie. Nu numai că i-au iubit, dar nu au putut să nu vorbească despre ei mult timp după ce s-a terminat masa.

Papanașii cu brânză de vaci, smântână și dulceață de afine se servesc cel mai bine imediat, încă calzi și nu ar fi papanași dacă nu ar fi acoperiți cu smântână delicioasa și magia asta de dulceață de afine dulce și lichidă.

Smântâna este un produs lactat tipic românesc și est-european, asemănător cu crème fraiche. Se obține prin acrirea smântânii grele și are un conținut de grăsime ceva mai mic decât crème fraiche, între 10% și 30%.

Beneficiile consumului de afine

Afinele au un conținut scăzut de calorii și grăsimi, precum și un nivel ridicat de nutrienți necesari pentru funcționarea normală a organismului.

În 100 de grame de afine proaspete, se găsesc: 57 de calorii, 84% apă, 0,7 grame de proteine, 14,5 grame de carbohidrați, 10 grame de zahăr, 2,4 grame de fibre, 0,3 grame de grăsimi. (sursa)

Cei mai mulți carbohidrați din afine sunt glucoza și fructoza. Totodată, indicele glicemic din aceste fructe este destul de scăzut, astfel că pot fi consumate și de persoanele cu diabet.

Referitor la vitaminele și mineralele pe care le conțin, afinele constituie o importantă sursă de magneziu și de vitamina K și vitamina C. De asemenea, conțin cantități mici de cupru și vitaminele E și B6.

Cei mai importanți dintre compușii fructelor de afine sunt antocianii – antioxidanți care dau culoarea fructului – resveratrolul și quercitina.

Reteta de papanași prajiti cu dulceață de afine, brânză de vaci și smântână

Papanași, desertul cel mai bun din toate timpurile!!!!

Rețeta de papanași prăjiți cu dulceață de afine, brânză de vaci și smântânăOrganics Food
Aceasta rețetă de papanași cu brânză de vaci, smântână și dulceață de afine, făcută în casă sunt cei mai buni papanași din toate timpurile!!!! Moi dar și în același timp crocanți, supurând de smântână și dulceață de afine, fiecare înghițitură este un deliciu complet.
5 de la 1 vot
Timp de Pregatire 30 minute
Timp Gătire 30 minute
Timp Total 1 oră
Fel Desert
Bucătărie Romaneasca
Porții 8
Calorii 382 kcal

Ingrediente Reteta
 

Instructiuni de preparare
 

  • Scurgeți excesul de apă din brânza de vaci. Puneți brânza de vaci într-un bol. Adăugați ouăle și esenta de rom, zahărul granulat și cel vanilat. Cu un blender , amestecați ingredientele până când obțineți o pastă grosieră.
  • Brânza de vaci nu trebuie transformată într-o pastă netedă, ci doar mixată puțin pentru a face biluțele de brânză puțin mai fine.
  • Amestecați aproximativ 230 g de făină și bicarbonat de sodiu și adăugați-le la amestecul de brânză. Se amestecă cu o lingură.
  • Făinați generos suprafața de lucru și mâinile. Întoarceți aluatul pe suprafața presărată cu făină și frământați-l ușor pentru a forma o bilă. Aluatul ar trebui să fie încă oarecum lipicios, dar ușor de manevrat. Adăugați restul de făină doar dacă este absolut necesar, doar dacă aluatul se lipește atât de mult încât nu îl veți putea lucra deloc.
  • Împărțiți aluatul în 9 bile. Rulați 8 dintre bile în formă de cârnați groși și uniți capetele cârnaților pentru a obține un cerc cu o gaură în mijloc. Folosiți ultima bilă pentru a face 8 bile mici, care vor fi folosite pentru a acoperi papanașii.
  • Între timp, încălziți uleiul într-o oală. Folosiți suficient ulei pentru a avea aproximativ 10 cm de ulei în oală. Pentru a verifica dacă uleiul a ajuns la temperatura potrivită, introduceți o scobitoare în ulei, dacă se formează bășici în jurul scobitoarei, puteți începe să prăjiți papanașii.
  • Prăjiți doar doi sau trei papanasi pe rând, în funcție de mărimea tigăii, nu supraaglomerați tigaia, papanașii trebuie să se poată mișca liber. Reduceți focul la mediu-scăzut. Întoarceți papanașii cu o lingură cu fantă de câteva ori între ei și prăjiți-i până când papanasi sunt aurii.
  • Mie mi-a luat între 5 și 7 minute pentru o singură tranșă, dar uitați-vă atent și scoateți-i imediat ce au o culoare aurie frumoasă. Sau lăsați-i mai mult timp dacă este necesar. Micile biluțe vor avea nevoie de mai puțin timp, aproximativ 3-4 minute sau cam așa ceva.

Note Suplimentare:

Sfat: pentru a elimina orice posibilitate ca papanasi să rămână cruzi, scoateți-i din baia de ulei imediat ce au atins gradul de rumenire dorit, scurgeți excesul de ulei pe prosoape de hârtie absorbantă și așezați-i pe o tavă acoperită cu hârtie de copt.

Calorii & Valori Nutriționale

Papanași, desertul cel mai bun din toate timpurile!!!!
Calcul per Portie
Calorii
 
382
kcal
19
%
% Valori Zilnice*
Grasimi
 
16
g
25
%
Grasimi Saturate
 
6
g
38
%
Grasimi Trans
 
1
g
Grasimi Polynesaturate
 
1
g
Grasimi Mononesaturate
 
8
g
Colesterol
 
68
mg
23
%
Sodium
 
410
mg
18
%
Potasium
 
168
mg
5
%
Carbohidrati
 
46
g
15
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahar
 
19
g
21
%
Proteine
 
12
g
24
%
Vitamina A
 
342
IU
7
%
Vitamina B1
 
1
mg
67
%
Vitamina B2
 
1
mg
59
%
Vitamina B3
 
2
mg
10
%
Vitamina B5
 
1
mg
10
%
Vitamina B6
 
1
mg
50
%
Vitamina B12
 
1
µg
17
%
Vitamina C
 
1
mg
1
%
Vitamina D
 
1
µg
7
%
Vitamina E
 
3
mg
20
%
Vitamina K
 
1
µg
1
%
Calciu
 
100
mg
10
%
Fier
 
2
mg
11
%
*Valorile zilnice în procente se bazează pe o dietă de 2000 de calorii. Informațiile nutriționale sunt o estimare aproximativă conform USDA Nutrition. Acestea pot varia în funcție de produsele folosite.
Etichete Gatire prin prajire
Ați încercat această rețetă?Arata-le si celolalti cat de tare e @Organicsfood.ro sau eticheteaza #organicsfood.ro!

A fost utilă rețeta Reteta de papanași prajiti cu dulceață de afine, brânză de vaci și smântână? Împărtășiți-o cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Ruladă cu semințe de dovleac fără gluten
Cel mai bun tort de morcovi făcut vreodată [Video]
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii