Tocăniță de vită ungurească (Marhapörkölt)

O tocăniță de vită ungurească fragedă, plină de savoare!

Căutați o rețetă autentică de tocăniță de vită? Această tocăniță de vită ungurească – cunoscută și sub numele de Marhapörkölt, în limba maghiară – este groasă, consistentă și delicioasă!

Tocănița se face cu carne de vită, roșii, ardei gras și o serie de condimente (cum ar fi paprika!) și este un fel de mâncare foarte hrănitoare.

Tocănița de vită ungurească se servește cel mai bine cu găluște cu găluște de ou, numite Nokedli în maghiară sau spaetzle în germană. Cu toate acestea, puteți savura acest porkolt și cu cartofi fierți.

Tocănița noastră de albine ungurești a ieșit foarte bine!

Tocăniță de vită ungurească (marhapörkölt)
Tocăniță de vită ungurească (Marhapörkölt)

Tocăniță de vită ungurească vs. gulaș

Ca să fim corecți, unii oameni confundă această tocăniță de vită (marhapörkölt) cu gulașul unguresc (gulyás).

Ambele au bucăți de carne de vită fragedă și ambele folosesc condimente de ardei, dar atunci când compari rețete mai tradiționale, aici se termină asemănările.

Marhapörkölt este o tocăniță îngroșată care însoțește ceva consistent, cum ar fi tăițeii cu ou Nokedli.

Gulyás tradițional este mai degrabă o supă – nu o tocăniță – cu un bulion mult mai subțire. Se prepară cu cartofi în supă și, adesea, cu morcovi ca singura altă legumă.

Unii oameni pun piper roșu sau verde în gulașul lor – ceea ce îl face să semene mai mult cu această tocăniță de vită – dar acest lucru nu este standard în rețetele de gulaș mai autentice.

CITEȘTE ȘI:
Somon la tigaie cu ghimbir noodles si legume [Video]

Și ca să nu complicăm și mai mult lucrurile, dar rețeta noastră de gulaș german seamănă de fapt mai mult cu această tocană decât cu gulașul unguresc. Uneori, denumirea devine un pic mai sălbatică atunci când rețetele trec de la o țară la alta!

Deci, ca să rezumăm: Gulașul unguresc este mai mult o supă. Acest Marhapörkölt este o tocăniță mai groasă.

Sfaturi pentru rețetă

Pentru a prepara această rețetă de tocăniță de vită, nu uitați să luați în considerare aceste sfaturi și înlocuiri de rețete:

 • Unii oameni adaugă vin roșu la această rețetă. În acest caz, ați face vorosboros marhapörkölt. Ați adăuga vinul atunci când adăugați roșiile și ardeiul gras și ați lăsa să scadă puțin. Apoi ați adăuga apa sau bulionul – dar mai puțin decât este indicat în fișa rețetei de mai jos.
 • Noi folosim de obicei bulion de vită pentru tocănița noastră, dar în mod tradițional se face cu apă. Nouă ne place aroma adăugată de bulion, dar alegerea vă aparține.
 • Ideal ar fi să folosiți paprika ungurească, dar dacă nu puteți pune mâna pe paprika ungurească, ar fi bună și paprika dulce obișnuită. În Canada, o puteți găsi adesea la magazinul de produse vrac.
 • Noi am pus ardei gras verde în această rețetă – dacă doriți un pic mai dulce, puteți folosi și ardei roșu sau un amestec de verde și roșu.
CITEȘTE ȘI:
Piure de avocado bebeluși 6 luni 1 an

Cum se face tocăniță de vită ungurească – Instrucțiuni pas cu pas

Dacă doriți să faceți marhapörkölt, găsiți fișa rețetei cu măsurătorile exacte în josul acestei postări.

Pentru cei care doresc să urmărească instrucțiunile pas cu pas, puteți găsi fotografii ale procesului în această secțiune.

În acest fel, dacă aveți întrebări pe parcurs, puteți vedea exact cum am făcut-o pe a noastră!

Tocăniță de vită ungurească (marhapörkölt)
Lugume pentru Tocăniță de vită ungurească (Marhapörkölt)

Tăiați legumele.

Se curăță ceapa și se toacă mărunt. De asemenea, spălați ardeiul verde, îndepărtați semințele și tăiați-l în bucăți mici. Spălați și tăiați și roșia în bucăți mici.

Tocăniță de vită ungurească (marhapörkölt)
Carne de vita pentru Tocăniță de vită ungurească (Marhapörkölt)

Tăiați carnea de vită.

Tăiați carnea de vită în cuburi de aproximativ 1/2 inch. Dacă doriți, puteți tăia și excesul de grăsime.

Bucățile nu trebuie să fie exact de aceeași mărime, dar încercați să le obțineți oarecum egale, astfel încât să fie fragede aproximativ în același timp.

Tocăniță de vită ungurească (marhapörkölt)
Ceapa in oala la sotat

Se sotează ceapa.

Se încălzește uleiul într-o oală medie-mare și se sotează ceapa la foc mediu până când se înmoaie și devine translucidă.

Tocăniță de vită ungurească (marhapörkölt)
Tocăniță de vită ungurească (Marhapörkölt)

Se rumenește carnea de vită.

Ridicați ușor focul, adăugați carnea și rumeniți-o pe toate părțile. Se amestecă în mod regulat.

Tocăniță de vită ungurească (marhapörkölt)
Tocăniță de vită ungurească (Marhapörkölt)

Se adaugă legumele.

Reduceți din nou focul la mediu. Adăugați în oală roșiile, ardeiul gras, praful de ardei și chimenul măcinat.

CITEȘTE ȘI:
Pilaf de quinoa cu ciuperci fără gluten

În această etapă, puteți adăuga și un cățel de usturoi zdrobit, dacă doriți să adăugați unul. Se amestecă totul pentru a se combina.

Tocăniță de vită ungurească (marhapörkölt)
Tocăniță de vită ungurească (Marhapörkölt)

Se adaugă bulionul sau apa.

Acum turnați suficient lichid – fie apă, fie bulion de vită – până când acoperă conținutul din oală.

În cazul nostru, este vorba de aproximativ 2 căni de lichid, dar în cazul dumneavoastră ar putea fi puțin mai mult sau mai puțin. Aveți grijă să nu adăugați prea mult lichid.

Aduceți tocănița la un clocot ușor, apoi reduceți focul și lăsați-o să fiarbă la foc mic, cu capacul pus, timp de aproximativ 2 ore.

Aveți grijă să amestecați ocazional și să adăugați mai mult lichid dacă este necesar (de obicei nu este nevoie să facem acest lucru).

Tocăniță de vită ungurească (marhapörkölt)
Tocăniță de vită ungurească (Marhapörkölt)

Gustați carnea după aproximativ două ore.

După două ore, gustați carnea. Dacă este foarte fragedă, tocănița este gata – dacă nu, lăsați-o să mai fiarbă puțin. Când carnea este gata, adăugați sare și piper după gust.

În cazul în care doriți ca tocănița să fie un pic mai groasă, lăsați-o să fiarbă la foc mic, fără capac, câteva minute, pentru ca o parte din lichid să se evapore.

Alternativ, puteți dizolva puțin amidon de porumb în apă rece și să-l adăugați în tocăniță (noi nu facem asta de obicei).

CITEȘTE ȘI:
Salată cu piept de pui și mandarine
Tocăniță de vită ungurească (marhapörkölt)
Tocăniță de vită ungurească (Marhapörkölt)

Marhapörkölt cu cel mai bun prieten al său, Nokedli!

Se servește tocănița fierbinte cu nokedli/spaetzle sau cartofi fierți. Poți chiar să toci puțin pătrunjel, dacă îți place, ca garnitură!

Sfaturi de păstrare

Resturile de tocăniță trebuie păstrate într-un recipient sigilat și puse în frigider după ce s-au răcit.

Dacă o lăsați să stea peste noapte, veți ajuta chiar și la amestecarea aromelor. Recomandăm să o consumați în termen de 2 zile de la preparare, deoarece are carne în ea.

Pentru a reîncălzi, pur și simplu puneți tocănița într-un vas mic și reîncălziți-o pe aragaz la foc mediu-jos. Dacă este puțin cam groasă, puteți adăuga puțină apă și amestecați regulat pentru a evita să se ardă fundul.

Alternativ, puteți reîncălzi tocănița și în cuptorul cu microunde. Puteți, de asemenea, să încălziți orice nokedli pe care îl aveți – sau chiar să faceți o nouă porție pentru această tocăniță rămasă!

Tocăniță de vită ungurească

Rețetă de tocăniță de vită ungurească

Tocăniță de vită ungurească (marhapörkölt)Organics Food
Căutați o rețetă autentică de tocăniță de vită? Această tocăniță de vită ungurească – cunoscută și sub numele de Marhapörkölt, în limba maghiară – este groasă, consistentă și delicioasă!
5 de la 1 vot
Timp de Pregatire 10 mins
Timp Gătire 2 hrs 15 mins
Fel Cina, Fel principal, Prânz
Bucătărie Ungureasca
Porții 4
Calorii 331 kcal

Ingrediente Reteta
 

Instructiuni de preparare
 

 • Se curăță ceapa și se toacă mărunt. De asemenea, spălați ardeiul verde, îndepărtați semințele și tăiați-l în bucăți mici. Spălați și tăiați și roșia în bucăți mici.
 • Tăiați carnea de vită în cuburi de aproximativ 3-5 cm. Puteți, de asemenea, să tăiați excesul de grăsime dacă doriți.
 • Încălziți uleiul într-o oală medie-mare și sotați ceapa la foc mediu până când se înmoaie și devine translucidă. Ridicați ușor focul, adăugați carnea și prăjiți-o până când se rumenește pe toate părțile. Se amestecă în mod regulat.
 • Coborâți din nou focul la mediu. Adăugați în oală roșiile, ardeiul gras, praful de ardei și chimenul măcinat. În această etapă, puteți adăuga și un cățel de usturoi zdrobit, dacă doriți să adăugați unul. Amestecați totul pentru a se combina.
 • Acum turnați suficient lichid – fie apă, fie bulion de vită – până când acesta acoperă conținutul din oală. În cazul nostru, este vorba de aproximativ 2 căni de lichid, dar ar putea fi puțin mai mult sau mai puțin în cazul tău. Aveți grijă să nu adăugați prea mult lichid.
 • Aduceți tocănița la un clocot ușor, apoi reduceți focul și lăsați tocănița să fiarbă la foc mic, cu capacul pus, timp de aproximativ 2 ore. Asigurați-vă că amestecați din când în când și adăugați mai mult lichid dacă este nevoie (de obicei nu este nevoie să facem acest lucru).
 • După două ore, gustați carnea. Dacă este foarte fragedă, tocănița este gata – dacă nu, lăsați-o să mai fiarbă puțin. Când carnea este gata, adăugați sare și piper după gust. În cazul în care doriți ca tocănița să fie un pic mai groasă, lăsați-o să fiarbă cu capacul scos câteva minute pentru ca o parte din lichid să se evapore. Alternativ, puteți dizolva puțin amidon de porumb în puțină apă rece și să-l adăugați în tocană (noi nu facem asta de obicei, însă).

Note Suplimentare:

Dacă nu aveți paprika ungurească, puteți folosi și pudră de paprika dulce normală. Iar dacă nu aveți chimen măcinat, puteți adăuga puțin chimen măcinat – să știți doar că va schimba puțin aroma și nu va fi la fel de autentic.
În mod tradițional, această tocană de vită ungurească se face cu apă. Cu toate acestea, noi folosim adesea supa de vită în schimb pentru un plus de aromă.

Calorii & Valori Nutriționale

Rețetă de tocăniță de vită ungurească
Calcul per Portie
Calorii
 
331
kcal
17
%
% Valori Zilnice*
Grasimi
 
25
g
38
%
Grasimi Saturate
 
10
g
63
%
Grasimi Trans
 
2
g
Grasimi Polynesaturate
 
1
g
Grasimi Mononesaturate
 
11
g
Colesterol
 
89
mg
30
%
Sodium
 
85
mg
4
%
Potasium
 
387
mg
11
%
Carbohidrati
 
3
g
1
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahar
 
1
g
1
%
Proteine
 
22
g
44
%
Vitamina A
 
19
IU
0
%
Vitamina B1
 
1
mg
67
%
Vitamina B2
 
1
mg
59
%
Vitamina B3
 
5
mg
25
%
Vitamina B5
 
1
mg
10
%
Vitamina B6
 
1
mg
50
%
Vitamina B12
 
3
µg
50
%
Vitamina C
 
3
mg
4
%
Vitamina D
 
1
µg
7
%
Vitamina E
 
1
mg
7
%
Vitamina K
 
3
µg
3
%
Calciu
 
32
mg
3
%
Fier
 
3
mg
17
%
*Valorile zilnice în procente se bazează pe o dietă de 2000 de calorii. Informațiile nutriționale sunt o estimare aproximativă conform USDA Nutrition. Acestea pot varia în funcție de produsele folosite.
Etichete tocana, tocana de vita, tocanita
Ați încercat această rețetă?Arata-le si celolalti cat de tare e @Organicsfood.ro sau eticheteaza #organicsfood.ro!
Organics Food
Logo
Resetare parolă
Coș de cumpărături