Rodii calorii, beneficii sănătate nutriție. Ce sunt rodiile și care sunt beneficiile pentru sănătate și nutriția lor

Rodii calorii, beneficii sănătate nutriție

Ce sunt rodiile și care sunt beneficiile pentru sănătate și nutriția lor

Rodiile au calorii și beneficii nutriționale benefice pentru pierderea în greutate, dietă, dezvoltarea musculară, tensiune arterială, sănătatea creierului și multe altele. Citiți mai departe pentru a afla.

Ce sunt rodiile

RRodia este un fruct roșu rubiniu, cu semințe suculente – numite arilii – care pot fi adăugate la salate, cocktailuri și mâncăruri pe bază de carne sau orez. Acest fruct versatil oferă vitamine și minerale importante, cum ar fi vitamina C și cupru, împreună cu o doză sănătoasă de fibre.

Fructul are un gust extraordinar și o rezervă inepuizabilă de substanțe nutritive. Rodia este săracă în calorii, așa că este bună pentru cei care țin o dietă sănătoasă și își supraveghează silueta.

La fel ca majoritatea fructelor, rodia este foarte săracă în grăsimi și sodiu. Deși eliberarea aralelor din pulpa rodiei poate necesita multă muncă, merită pentru aroma lor strălucitoare și pentru antioxidanți.

În multe țări din întreaga lume, rodia este considerată un simbol al fertilității datorită numărului mare de semințe, în medie între 400 și 700.

Rodii calorii, beneficii sănătate nutriție. Ce sunt rodiile și care sunt beneficiile pentru sănătate și nutriția lor
Rodii calorii, beneficii sănătate nutriție. Ce sunt rodiile și care sunt beneficiile pentru sănătate și nutriția lor

Rodii valori nutritionale pe 100 grame

Greutatea medie a unui singur fruct este de 200 g. Valori nutritionale pe 100g:

Valoarea energetică este de 72 kcal.

Valoarea nutritivă a fructului în stare proaspătă:

Cantitatea recomandată de băut pe parcursul zilei este de 1 fruct sau o jumătate de pahar de suc. Persoanele cu probleme gastrointestinale ar trebui să dilueze sucul proaspăt stors cu apă într-un raport de 50:50.

Suc de rodie la 100 de grame

Valoarea calorică a sucului de rodie pe care îl storci singur este scăzută, mai mică decât cea a fructului cu doar 8 kcal – 64 de unități (267 kJ). Sucul de rodie are un bju:

Se recomandă să beți doar sucuri preparate cu propriile mâini. Practic, o băutură la conservă nu are niciun beneficiu pentru sănătatea organismului uman.

Sos de rodie pe 100 grame

Adevărata mândrie a bucătăriei azere este sosul de rodie, numit “Narsharab”, care se traduce prin “vin de rodie”. Sosul este făcut exclusiv din fructe complet coapte, care sunt recoltate din copaci sălbatici. După ce se curăță pulpa de boabe, aceasta se îngroașă prin fierbere și uscare la soare.

După procesul complet de gătire, rămâne doar 20 % din cantitatea inițială de materii prime. La final se adaugă condimente, ierburi, sare și piper. În Turcia, acest sos nu este mai puțin popular, dar diferă de cel din Azerbaidjan prin consistența sa mai fluidă.

Sos de rodii nutritie:

 • 0,50 g proteine;
 • 0,20 g grăsime;
 • 67.60 g carbohidrați.

Valoarea calorică este de 270 kcal sau 1130 kJ. Dar nu vă temeți de o valoare energetică atât de mare, deoarece sosul este folosit ca un condiment pentru felul principal. De exemplu, 1 linguriță conține doar 5 g, în timp ce o lingură conține 25 g.

Rodiile, compoziția chimică și beneficii sănătate

Rodiile asigură aproximativ 80% din energia unei singure porții (100 g) și reprezintă o sursă optimă de micro și macronutrienți și vitamine benefice.

100 g de pulpă conțin 25% din vitamina B6, adică 0,5 mg, în timp ce standardul pentru un adult este de 2 mg. Piridoxina stimulează digestia grăsimilor și a proteinelor și ajută să facă față bolilor de piele și tulburărilor nervoase. Este un diuretic natural. Pentru persoanele care consumă multe proteine în dieta lor, se recomandă chiar creșterea dozei zilnice de această vitamină.

Rodii calorii, beneficii sănătate nutriție. Ce sunt rodiile și care sunt beneficiile pentru sănătate și nutriția lor
Rodii calorii, beneficii sănătate nutriție

Rodiile conțin 21% cobalt sau 2,1 mcg, pentru o doză zilnică de 10 mcg la om. Această substanță stimulează metabolismul și ajută la normalizarea sistemului endocrin. Principala cauză a deficienței de cobalt în organism sunt problemele digestive.

Fructul conține 17% siliciu (5 mg), cu un standard de 30 mg. Această substanță crește elasticitatea vaselor de sânge și participă la procesul de absorbție a calciului de către organism.

Rodia normalizează inima și vasele de sânge, ajută la formarea cartilajelor și a țesuturilor osoase și previne îmbătrânirea prematură.

Fructul conține 16% cupru – 158 µg (doza zilnică recomandată este de 1000 µg). Acest element biologic stimulează sistemul imunitar, are un efect antiinflamator pronunțat și îmbunătățește efectul antibioticelor. Se recomandă utilizarea în prezența patologiilor autoimune.

În plus, pulpa și semințele conțin următoarele substanțe nutritive:

NumeProcentaj la 100 g %.Cantitate în, mgDoza zilnică, mg
filochinonă, vitamina K1416,4120
acid pantotenic, vitamina B5110,545
molibden7,35,1 µg70 mcg
potasiu61502500
mangan5,90,11920
hardware5,6530
acid folic, vitamina B94,518 mcg400 mcg
acid ascorbic, vitamina C4,4490

100 g de pulpă proaspătă de fructe conține grăsimi mononesaturate: palmitoleice, oleice, dar există și grăsimi polinesaturate linoleice.

Întrebări frecvente

Ce se întâmplă dacă mănânci rodii în fiecare zi?

Consumul de rodii ca întreg poate avea efecte antiinflamatorii și poate proteja organismul uman de diverse boli, cum ar fi diabetul de tip 2 și obezitatea. 2. Consumul regulat de rodii ajută la îmbunătățirea sănătății intestinelor, a digestiei și ține la distanță bolile intestinale.

Este rodia bogată în zahăr?

Imagini pentru Rodii calorii, nutriție, beneficii pentru sănătate
Rodiile conțin 14 g de zahăr la 100 g, dar nu lăsați acest lucru să vă descurajeze prea mult. 100g de rodii conțin, de asemenea, 7g de fibre, 3g de proteine și 30% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C.

Rodia te ajută să slăbești?

Da. Rodiile sunt o sursă bogată de proprietăți antiinflamatorii, antioxidanți și fibre. Această combinație de nutrienți poate ajuta la legarea grăsimilor și a colesterolului în plus din organism. Prin urmare, rodia nu numai că poate ajuta la slăbit, dar poate preveni și creșterea în greutate.

Este rodia un superaliment?

Apreciată pentru proprietățile sale medicinale încă din cele mai vechi timpuri, rodia a ajuns doar recent să fie considerată de către oameni ca fiind un așa-numit superaliment.

Semințele de rodie își datorează statutul de superaliment polifenoli, antioxidanți puternici despre care se crede că oferă beneficii pentru sănătatea inimii și împotriva cancerului.

Concluzie

Rodia nu este recomandată doar din motive dietetice. Fructul stimulează sistemul imunitar și are un efect antiinflamator. Consumul fructului și al sucului său ajută la reducerea riscului de tuberculoză și scade tensiunea arterială.

Rodia este utilă în timpul reabilitării după o boală prelungită sau severă. Ajută la creșterea hemoglobinei, motiv pentru care este recomandat în caz de anemie. Persoanele în vârstă ar trebui să o consume pentru a reduce riscul de boli vasculare și cardiace.

Surse:

 1. Rodii, crude . FoodData Central. Departamentul Agriculturii al SUA.
 2. Suc de rodie, 100% . FoodData Central. Departamentul Agriculturii al SUA.
 3. Institutul Național de Sănătate Oficiul pentru suplimente alimentare. Fișă informativă despre vitamina C pentru profesioniștii din domeniul sănătății .
 4. Puneeth HR, Chandra SSP. O revizuire a potențialelor proprietăți terapeutice ale rodiei (Punica granatum L.) . Plant Sci Today . 2020;7(1):9-16. doi:10.14719/pst.2020.7.1.619
 5. Sahebkar A, Ferri C, Giorgini P, Bo S, Nachtigal P, Grassi D. Efectele sucului de rodie asupra tensiunii arteriale: O revizuire sistematică și meta-analiză a studiilor controlate randomizate . Pharmacol Res. 2017;115:149-161. doi:10.1016/j.phrs.2016.11.018
 6. Ammar A, Turki M, Chtourou H, et al. Suplimentarea cu rodie accelerează recuperarea leziunilor musculare și a durerilor și a markerilor inflamatori după o sesiune de antrenament de haltere . Plus unu. 2016;11(10):e0160305. doi:10.1371/journal.pone.0160305
 7. Macchia L, Giliberti LA et al. Alergia la rodie și anghinare, alergeni alimentari noi ai dietei mediteraneene . Clin Transl Alergie. 2013;3(Suppl 3):P75. doi:10.1186/2045-7022-3-s3-p75
 8. Institutul Național de Sănătate Oficiul pentru suplimente alimentare. Vitamina K: Fișă informativă pentru profesioniștii din domeniul sănătății .
Arată mai multe +
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

A fost util articolul [post_title]? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Perele, beneficii sănătate, calorii si nutriție
Fructele Kiwi: calorii, beneficii sănătate, nutriție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii