12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

Sângerarea după naștere (lohia): cât durează, îngrijire și când să vă faceți griji

Sângerarea după naștere, a cărei denumire tehnică este lohie, durează în medie 5 săptămâni și apare imediat după naștere. Înțelegeți mai bine de ce se întâmplă, care sunt cele mai importante precauții și când este important să consultați un medic.

Trebuie să citești asta...

Sângerarea după naștere, a cărei denumire tehnică este lohie, este normală și durează în medie 5 săptămâni și se caracterizează prin scurgerea de sânge roșu închis, cu o consistență groasă și care uneori are cheaguri de sânge.

Această sângerare este compusă din sânge, mucus și resturi de țesut uterin și, pe măsură ce uterul se contractă și revine la dimensiunea normală, cantitatea de sânge pierdut va scădea, iar culoarea acestuia va deveni din ce în ce mai deschisă, până când va dispărea complet.

În această fază este important ca femeia să se odihnească, să evite orice efort și să observe cantitatea de sânge care se pierde, precum și culoarea și prezența cheagurilor. De asemenea, se recomandă ca femeia să folosească absorbante de noapte și să evite folosirea absorbantelor interne de tip OB, deoarece acestea pot transporta bacterii în uter și astfel pot provoca infecții.

Semne de avertizare

Lohiile sunt o situație considerată normală după naștere, însă este important ca femeia să fie atentă la caracteristicile acestei sângerări în timp, deoarece pot fi un semn de complicații care trebuie investigate și tratate conform indicațiilor medicului ginecolog.

Unele semne de avertizare pentru ca femeia să sune la medic sau să meargă la spital sunt:

CITEȘTE ȘI:
Ce ar trebui să mănânce un copil înainte de vârsta de 6 ani și mai târziu? O listă de alimente pentru fiecare zi
  • Trebuie să schimbați absorbantul la fiecare oră;
  • Observați că sângele, care devenea deja mai clar, devine din nou roșu aprins;
  • Dacă există o creștere a pierderilor de sânge după a doua săptămână;
  • Identificarea cheagurilor mari de sânge, mai mari decât o minge de ping-pong;
  • Dacă sângele are un miros foarte urât;
  • Dacă aveți febră sau dureri abdominale mari.

În cazul apariției unuia dintre aceste semne, este important să vă adresați medicului dumneavoastră, deoarece poate fi un semn de infecție după nașteresau de vaginoză bacteriană, fiind cauzată în principal de bacteria Gardnerella vaginalis.

Totodată, aceste semne pot indica și prezența placentei sau pot fi un semn că uterul nu revine la dimensiunile normale, ceea ce poate fi rezolvat cu ajutorul medicamentelor sau prin efectuarea unui chiuretaj.

Sângerarea după naștere (lohia): cât durează, îngrijire și când să vă faceți griji
Sângerarea după naștere (lohia): cât durează, îngrijire și când să vă faceți griji

Îngrijirea după naștere

După naștere se recomandă ca femeia să stea în repaus, să aibă o dietă sănătoasă și echilibrată și să bea multe lichide. Totodată, i se recomandă să folosească tampoane de noapte și să observe caracteristicile lohiei pe parcursul săptămânilor.

De asemenea, este indicat ca femeia să evite utilizarea absorbantelor interne, deoarece acest tip de absorbant poate crește riscul de infecție, ceea ce poate duce la complicații.

În cazul în care se verifică prezența semnelor de alarmă, în funcție de alterare, medicul poate indica efectuarea unui chiuretaj, care este o procedură simplă, realizată sub anestezie generală și care are ca scop îndepărtarea resturilor uterine sau placentare.

CITEȘTE ȘI:
Cum să scazi glicemia fără medicamente? 11 modalități eficiente

Înainte de chiuretaj, medicul poate indica utilizarea de antibiotice cu 3 până la 5 zile înainte de procedură pentru a reduce riscul de complicații. Prin urmare, dacă femeia alăptează deja, este important să se consulte cu medicul pentru a ști dacă poate continua să alăpteze în timp ce ia medicamente pentru a se pregăti pentru intervenția chirurgicală, deoarece unele medicamente sunt contraindicate în această perioadă.

Dacă alăptarea nu este posibilă, femeia își poate extrage laptele manual sau cu o pompă de sân, care trebuie apoi depozitat în congelator.

Când este timpul ca bebelușul să sugă, femeia sau o altă persoană poate dezgheța laptele și i-l poate da bebelușului într-o cană sau într-un biberon cu un mamelon asemănător cu cel de la sân, pentru a nu dăuna întoarcerii la sân.

Cum este menstruația după naștere

Menstruația după naștere revine de obicei la normal atunci când alăptarea nu mai este exclusivă. Astfel, dacă bebelușul se hrănește exclusiv la sân sau dacă ia doar cantități mici de lapte praf pentru a completa alăptarea, femeia nu ar trebui să aibă menstruația.

În aceste cazuri, menstruația va reveni atunci când femeia începe să producă mai puțin lapte, pentru că bebelușul începe să sugă mai puțin lapte și începe să ia sucuri și mâncare pentru bebeluși.

CITEȘTE ȘI:
Acneea bebelușului, cauze si tratament

Cu toate acestea, atunci când o femeie nu alăptează, menstruația poate veni mai devreme, în a doua lună a bebelușului, iar în caz de îndoială, trebuie să se vorbească cu ginecologul sau cu pediatrul copilului în timpul controalelor de rutină.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

CITEȘTE ȘI:
Planificarea sarcinii: Controale de sănătate pe care să le faci înainte de a deveni părinți
Urmărește-ne și pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete