Scorțișoara beneficii pentru sănătate

Scorțișoara beneficii pentru sănătate

Scorțișoara beneficii pentru sănătate. De ce este benefică scorțișoara pentru sănătatea dumneavoastră și cum o puteți încorpora în dietă? Să examinăm mai în detaliu tot ce trebuie să știți despre scorțișoara, acest condiment atât de puternic si renumit.

Ce este scorțișoara?

Scorțișoara este un condiment puternic care a fost folosit în scopuri medicinale de mii de ani în întreaga lume. Este încă utilizat pe scară largă în multe țări, în fiecare zi, datorită numeroaselor avantaje ale scorțișoarei, ca să nu mai vorbim de aroma sa distinctă, dulce și încălzitoare și de ușurința de încorporare în rețete.

În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit că acest condiment se situează pe primul loc în ceea ce privește nivelul de antioxidanți protectori printre 26 dintre cele mai renumite ierburi și condimente din lume. În plus, acesta posedă o serie de beneficii suplimentare pentru sănătate, inclusiv caracteristici antibacteriene, antifungice și antidiabetice.

Scorțișoara este extrasă din scoarța arborelui Cinnamomum verum (sau Cinnamomum zeylanicum). Această scoarță include o serie de substanțe chimice unice care contribuie la numeroasele sale beneficii pentru sănătate, inclusiv cinamaldehida, acidul cinamic și cinamatul.

Informații nutriționale  scorțișoară
Informații nutriționale scorțișoară

Informații nutriționale scorțișoară

Scorțișoara este destul de puternică, iar caracteristicile sale antioxidante o fac deosebit de utilă pentru a fi încorporată în dieta dumneavoastră. Doar o jumătate de linguriță în fiecare zi poate aduce beneficii, printre altele, nivelului de zahăr din sânge, digestiei și imunității.

Cu toate acestea, dozele mai mari sunt deosebit de eficiente pentru reducerea riscului de boli de inimă și diabet, cancer și boli neurologice.

Scorțișoara este, de asemenea, o sursă bună de o varietate de nutrienți esențiali, fiind deosebit de bogată în fibre și mangan, precum și în alte câteva vitamine și minerale.

100 grame de scorțișoară măcinată cuprinde următoarele:

261

Pe lângă nutrienții menționați mai sus, acest condiment omniprezent conține urme de vitamina E, niacină, vitamina B6, magneziu, potasiu, zinc și cupru.

Citește și : Tofu – beneficii calorii nutriție

Scorțișoara beneficii pentru sănătate

Scorțișoara, unul dintre cele mai vechi condimente din lume, a fost mult timp apreciată pentru virtuțile sale medicinale și este un element de bază în multe tipuri de medicină holistică și tradițională. Iată câteva dintre cele mai semnificative beneficii ale acestui condiment.

Bogată în antioxidanți

Scorțișoara este încărcată cu antioxidanți care ajută la prevenirea deteriorării radicalilor liberi și la încetinirea procesului de îmbătrânire. Într-adevăr, cercetătorii au descoperit cel puțin 41 de substanțe chimice defensive distincte în cadrul condimentului.

CITEȘTE ȘI:
Tofu – beneficii sănătate calorii nutriție

Scorțișoara se află pe locul 7 pe scara ORAC, care este folosită pentru a determina conținutul de antioxidanți al diferitelor alimente, plante și condimente. S-a demonstrat că are o capacitate antioxidantă mai mare decât ierburile populare, cum ar fi cimbrul, usturoiul și rozmarinul.

Avantajele scorțișoarei pentru sănătate sunt legate de conținutul său ridicat de antioxidanți, care include polifenoli, acid fenolic și flavonoide. Aceste molecule ajută organismul să reziste la stresul oxidativ și s-a demonstrat că ajută la evitarea bolilor cronice.

Numeroșii antioxidanți din condiment ajută organismul să neutralizeze radicalii liberi dăunători și să prevină stresul oxidativ. În plus, acesta ajută la limitarea acumulării de oxid nitric în sânge și reduce peroxidarea grăsimilor, ambele factori care cresc riscul de probleme cerebrale, cancer, boli de inimă și alte boli cronice.

Ajută la reducerea inflamației

Antioxidanții din scorțișoară pot ajuta la reducerea inflamației, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă, cancer și declin cognitiv, printre altele. Numeroase flavonoide au fost identificate în condiment, toate fiind extrem de puternice în combaterea cantităților periculoase de inflamație în tot corpul.

Datorită faptului că acest condiment puternic reduce umflarea și inhibă inflamația, poate fi eficient și în gestionarea durerii. Într-adevăr, cercetările indică faptul că acesta ajută la reducerea durerilor musculare, a durerilor menstruale și a severității reacțiilor alergice, precum și la ameliorarea altor simptome de durere legate de vârstă.

Beneficii pentru sănătate ale scorțișoarei
Beneficii pentru sănătate ale scorțișoarei

Păstrează sănătatea cardiovasculară

Capacitatea scorțișoarei de a stimula sănătatea inimii este unul dintre principalele sale avantaje pentru sănătate, potrivit studiilor. Într-adevăr, s-a demonstrat că reduce mai mulți dintre cei mai răspândiți factori de risc pentru bolile de inimă, inclusiv nivelul ridicat de colesterol, nivelul ridicat de trigliceride și hipertensiunea arterială, menținând astfel inima sănătoasă și robustă.

În plus, s-a demonstrat că reduce tensiunea arterială, un alt factor de risc pentru boli de inimă sau accident vascular cerebral.

Acționează ca un coagulant benefic al sângelui, ajutând organismul în formarea cheagurilor de sânge. Scorțișoara îmbunătățește, de asemenea, circulația și vindecarea țesuturilor, ceea ce poate fi deosebit de benefic atunci când vine vorba de reînnoirea țesutului cardiac pentru a ajuta în lupta împotriva atacurilor de cord, a bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.

CITEȘTE ȘI:
Valeriana

Menține stabilitatea zahărului din sânge

Scorțișoara este bine cunoscută pentru proprietățile sale antidiabetice, ceea ce o face una dintre cele mai bune mese pentru diabetici. S-a demonstrat în cadrul cercetărilor că reduce nivelul de zahăr din sânge și crește sensibilitatea la hormonul insulină, care ajută la tranzitul zahărului din fluxul sanguin către țesuturi, menținând astfel echilibrul glicemiei.

Scorțișoara pentru diabet poate ajuta la inhibarea activității a numeroase enzime digestive, încetinind astfel absorbția zahărului în sânge după o masă bogată în carbohidrați. Prin urmare, cercetătorii consideră că suplimentarea cu extract de scorțișoară poate avea un efect favorabil considerabil asupra indicatorilor de zahăr din sânge la persoanele cu diabet de tip 2.

Citește și: Făina de migdale: O alternativă fără gluten sănătoasă

Scorțișoara beneficii pentru funcția cerebrală

Datorită conținutului său de antioxidanți, cercetările indică faptul că acest condiment poate îmbunătăți funcția cognitivă și poate contribui la protejarea împotriva dezvoltării unor boli neurologice precum Parkinson și Alzheimer.

Deși studiile pe oameni sunt puține, cercetările in vitro indică faptul că scorțișoara poate preveni acumularea unei proteine specifice în creier, scăzând astfel riscul de apariție a bolii Alzheimer. În plus, s-a dovedit pe modele animale că protejează neuronii de stresul oxidativ, reducând astfel riscul de inflamație și de deteriorare a celulelor, ceea ce poate contribui la menținerea funcțiilor cerebrale și la prevenirea declinului cognitiv.

Poate ajuta la reducerea riscului de cancer

Proprietățile antioxidante ale scorțișoarei pot ajuta la protejarea împotriva deteriorării ADN-ului, a mutațiilor celulare și a formării de tumori maligne. Avantajele de sănătate ale scorțișoarei sunt atribuite unei substanțe chimice numite cinnamaldehidă, care s-a demonstrat că suprimă creșterea tumorilor și protejează ADN-ul de deteriorare, distrugând în același timp celulele canceroase.

Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de colon. S-a demonstrat în studii că promovează sănătatea colonului, scăzând probabil incidența cancerului de colon.

În prezent, scorțișoara este explorată ca aliment natural de combatere a cancerului datorită conținutului său ridicat de antioxidanți și poate fi benefică pentru persoanele cu un risc crescut de cancer.

Apără împotriva infecțiilor și virușilor

Scorțișoara are o multitudine de posibile beneficii pentru sănătate atunci când vine vorba de lupta organismului împotriva bolilor. Este în mod natural antibacteriană, antibiotică, antifungică și antivirală, iar uleiurile sale esențiale conțin substanțe chimice puternice care stimulează imunitatea.

CITEȘTE ȘI:
Salata cu frunze roșii: 9 Beneficii uimitoare

Ca urmare, este utilizată într-o varietate de culturi pentru a ajuta în mod natural în lupta împotriva bolilor și virușilor periculoși. S-a demonstrat că uleiul de scorțișoară, în special, protejează împotriva infecțiilor bacteriene, care pot duce la răceli comune, angină streptococică și pneumonie.

Îmbunătățește igiena orală

S-a demonstrat că scorțișoara îmbunătățește igiena orală și poate proteja împotriva unor germeni care cauzează respirația urât mirositoare, cariile dentare, cariile și infecțiile bucale. Uleiurile esențiale de scorțișoară sunt antimicrobiene și pot fi folosite pentru a trata în mod natural bacteriile din gură, acționând ca o apă de gură naturală.

Scorțișoara, ca și menta, are un gust plăcut și poate fi utilizată ca o componentă aromatizantă naturală în gume de mestecat. Datorită faptului că acest condiment elimină bacteriile orale, are capacitatea de a combate respirația urât mirositoare fără a introduce substanțe chimice în organism.

Ca urmare, a fost folosit istoric ca pudră de dinți și ca leac natural pentru durerile de dinți, dificultățile dentare și rănile bucale.

Elimină Candida

Efectele antifungice puternice ale scorțișoarei pot fi benefice în tratarea și prevenirea creșterii excesive a candida în tractul digestiv, potrivit cercetărilor. S-a demonstrat că reduce nivelurile dăunătoare de candida albicans, care sunt cauzate de drojdia care provoacă o creștere excesivă a candida și care poate duce la o varietate de probleme digestive și imunologice.

Un alt avantaj al scorțișoarei pentru sănătate, bine documentat, este că ajută la reglarea zahărului din sânge. O dietă bogată în carbohidrați rafinați poate crește nivelul de zahăr din sânge în tractul digestiv și poate fi legată de un risc crescut de infecție candida.

Avantaje pentru sănătatea pielii

Posibilele avantaje ale scorțișoarei pentru piele provin din caracteristicile sale antibacteriene și antimicrobiene, care pot ajuta la protejarea pielii de iritații, erupții cutanate, reacții alergice și infecții. Potrivit unui studiu, aplicarea directă a uleiului esențial de scorțișoară pe piele poate ajuta la reducerea inflamației, edemului, disconfortului și roșeață.

Scorțișoara și mierea, o altă componentă antimicrobiană, acționează sinergic pentru a îmbunătăți sănătatea pielii și pot fi bune pentru acnee, rozacee și alergii cutanate. Pentru a oferi un confort suplimentar pielii, puteți adăuga miere crudă sau miere de Manuka.

Simptomele de alergie sunt reduse

Persoanele care suferă de alergii pot găsi alinare în multitudinea de ingrediente utile ale acestui condiment. Într-adevăr, acesta poate ajuta la tratarea simptomelor tipice ale alergiilor, deoarece s-a constatat că reduce inflamația și inhibă reactivitatea histaminei într-o varietate de modele animale.

CITEȘTE ȘI:
8 Sfaturi să controlezi colesterolul mărit

Fără a adăuga zahăr, îndulcește rețetele

Datorită aromei dulci naturale a scorțișoarei, aceasta vă poate ajuta să reduceți cantitatea de zahăr pe care o folosiți în mod normal, scăzând efectiv încărcătura glicemică a mesei dumneavoastră. Aceasta are deja proprietăți antidiabetice care scad absorbția zahărului și poate ajuta la reducerea poftelor prin reglarea glicemiei, dar consumarea ei pentru aroma sa dulce naturală adaugă un avantaj suplimentar care poate ajuta la îmbunătățirea controlului glicemiei. Este un îndulcitor excelent pentru diabetici.

Nu conține zahăr adăugat și are un număr redus de calorii, dar este bogat într-o varietate de nutrienți, ceea ce îl face un acompaniament excelent pentru o varietate de mese.

În loc să adăugați zahăr suplimentar la cafea, ceai, produse de patiserie, iaurt, fructe sau terci, încercați să înlocuiți scorțișoara. Acest lucru vă poate ajuta să reduceți consumul de zahăr și aportul de calorii pentru a ajuta la pierderea în greutate și pentru a combate candida, diabetul și energia scăzută.

Conservant natural

Unul dintre beneficiile mai puțin cunoscute ale pudrei de scorțișoară este capacitatea sa de a conserva alimentele. Datorită proprietăților sale antibacteriene și antioxidante, cercetările indică faptul că aceasta poate fi utilizată ca și conservant într-o varietate de alimente, fără a fi nevoie de substanțe chimice sau aditivi artificiali.

Potrivit unui studiu recent, atunci când pectina de fructe a fost acoperită cu extract de frunze de scorțișoară, aceasta a prezentat o activitate antioxidantă și antibacteriană ridicată și a rămas proaspătă pentru o perioadă extinsă de timp. În plus, are proprietăți antityrosinază, care pot fi benefice pentru a preveni rumenirea fructelor și legumelor pe măsură ce acestea se oxidează și încep să se deterioreze.

Tipuri de scorțișoară
Tipuri de scorțișoară

Citește și: Bananele Calorii nutriție

Tipuri de scorțișoară

În întreaga lume se cultivă arbori de scorțișoară, iar până în prezent au fost recunoscute peste 250 de specii de condimente.

Cu toate acestea, există două tipuri principale de condimente de scorțișoară folosite în prezent: scorțișoara de Ceylon, care este denumită ocazional scorțișoară adevărată sau reală, și scorțișoara cassia, care este mai ușor de procurat și mai frecvent utilizată.

Ceylon și cassia sunt doi arbori distincți, dar înrudiți. Ceylon este derivat din copaci care sunt mai rari în țări precum Sri Lanka și Thailanda; ca urmare, Ceylon este mai scump și mai greu de cumpărat în magazine.

CITEȘTE ȘI:
Mituri și realități despre colesterolul mărit: Ce trebuie să știți

În comparație, scorțișoara de tip cassia (cunoscută și sub numele de scorțișoară de Saigon sau scorțișoară chinezească) este mai puțin costisitoare și mai des disponibilă, deoarece provine din copaci care cresc în China.

Deși cassia a fost examinată în profunzime, cercetătorii cred că Ceylon ar putea avea potențial mai multe avantaje pentru sănătate decât cassia.

De asemenea, Ceylon are mai puțină cumarină decât cassia, care poate fi dăunătoare pentru ficat în doze mari. Prin urmare, Ceylon este opțiunea superioară pentru fabricarea extractelor de scorțișoară care conțin concentrații extrem de concentrate de condiment.

Se presupune că Ceylon are o aromă mai delicată și mai lemnoasă decât cassia, care este considerată mai profundă și mai picantă. Cu toate acestea, cele două pot fi folosite interschimbabil în majoritatea rețetelor.

Fiecare dintre ele are o aromă și un gust picant distinct datorită prezenței cinamaldehidei. Ambele varietăți sunt pline de avantaje pentru sănătate, dar se crede că pudra de scorțișoară Ceylon este mai eficientă.

Alături de aceste două forme populare de scorțișoară, mai sunt disponibile și altele:

  • Scorțișoara Indoneziană
  • Scorțișoară provenită din Vietnam
  • Scorțișoară indiană
  • Scorțișoară provenită din Malabar

Cum se utilizează scorțișoara

Avantajele pentru sănătate ale scorțișoarei pot fi obținute sub formă de scoarță pură, uleiuri esențiale, sub formă de condiment sub formă de pudră (care este pulbere de scoarță) sau sub formă de extract, odată ce componentele sale fenolice unice, flavonoidele și antioxidanții au fost extrase. Aceste componente îi conferă unele dintre cele mai benefice proprietăți de pe planetă, inclusiv proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antidiabetice, antibacteriene, de stimulare a imunității și posibile proprietăți de combatere a cancerului și a bolilor de inimă.

Scorțișoara Cassia poate fi găsită în secțiunea de condimente din majoritatea supermarketurilor. Cu toate acestea, pentru a profita de toate beneficiile scorțișoarei, căutați pudra de scorțișoară Ceylon organică și uleiul esențial de scorțișoară în magazinele de produse naturiste sau în piețele etnice.

Verificați eticheta pentru a stabili soiul pe care îl cumpărați și rețineți că, dacă nu este specificat soiul, cel mai probabil este vorba de soiul cassia, care este mai puțin costisitor și mai des folosit.

În plus, puteți cumpăra bețe de scorțișoară și puteți măcina scorțișoară proaspătă cu o răzătoare mică. În plus, puteți încerca să infuzați lichide, cum ar fi vinul fiert, cu bețișoare întregi (cunoscute și sub numele de pene).

CITEȘTE ȘI:
Cod la cuptor cu cartofi și piure de mazăre

În plus, puteți infuza condimentul în apă fierbinte pentru a profita de avantajele ceaiului de scorțișoară.

Luați în considerare textura bățului în timp ce determinați tipul acestuia. Scoarța de scorțișoară de Ceylon este de obicei mai subțire și mai fragilă decât scoarța de scorțișoară cassia.

Scorțișoara măcinată este, de asemenea, o modalitate excelentă de a îndulci feluri de mâncare, cum ar fi fulgii de ovăz, iaurtul sau produsele de patiserie. De asemenea, poate fi folosită pentru a conferi profunzime și căldură rețetelor sărate, așa că experimentați-o în următorul bol de supă sau tocană.

În afară de utilizarea ei proaspătă sau măcinată în rețetele tale preferate, scorțișoara are o varietate de alte utilizări și suplimente. Tabletele de scorțișoară, uleiul esențial de scorțișoară și capsulele, de exemplu, sunt toate disponibile pentru o doză concentrată de condiment.

Cât de mult o puteți folosi?

Scorțișoara este de obicei sigură atunci când este folosită cu moderație și poate fi consumată cu un pericol redus de efecte negative. Cu toate acestea, cercetările indică faptul că dozele excesive de condiment – în special de scorțișoară cassia – pot induce o serie de simptome neplăcute. Acest lucru se datorează prezenței unei substanțe numite cumarină, despre care s-a constatat că poate provoca leziuni hepatice în doze mari.

În timp ce scorțișoara de Ceylon include niveluri minore de cumarină, scorțișoara Cassia are semnificativ mai multă. Consumul de cumarină prezentă în scorțișoara Cassia a fost asociat cu o serie de probleme de sănătate suplimentare, inclusiv cu o șansă crescută de a dezvolta cancer.

Efectele antidiabetice ale scorțișoarei pot contribui, de asemenea, la reducerea nivelului de zahăr din sânge, în special dacă luați în prezent medicamente pentru scăderea glicemiei. Consumul de scorțișoară a fost, de asemenea, legat de dificultăți respiratorii și de răni în gură la unele persoane.

Nu se știe că acest condiment induce reacții adverse sau alergii, chiar și atunci când este utilizat în cantitățile modeste folosite în majoritatea rețetelor. Este posibil să se consume uneori prea mult ulei esențial de scorțișoară sau suplimente de extract de scorțișoară, ceea ce poate interacționa cu alte medicamente și probleme medicale.

CITEȘTE ȘI:
Oțetul de mere ajută la slăbit? Ce spun studiile.

Scorțișoara poate deveni periculoasă dacă este consumată în exces, în special dacă sunteți însărcinată sau alăptați, dacă aveți diabet, boli de ficat sau dacă ați suferit recent o intervenție chirurgicală. Citiți întotdeauna doza prescrisă de extracte de scorțișoară și alte extracte din plante și evitați să o depășiți fără a vă consulta în prealabil medicul pentru a evita problemele.

În plus, dacă folosiți ulei esențial de scorțișoară, este posibil să doriți să testați un mic petic de piele pentru iritații și reacții alergice înainte de a crește concentrația, pentru a evita efectele secundare nedorite sau reacțiile alergice.

În plus, multe persoane se întreabă frecvent despre siguranța scorțișoarei pentru câini. Deși scorțișoara nu este periculoasă pentru animalele de companie, este recomandabil să vă limitați la scorțișoara de Ceylon pentru a evita consumul excesiv de cumarină și pentru a evita efectele secundare nedorite.

Concluzie

  • Scorțișoara este un condiment obținut din scoarța arborelui de scorțișoară care este bogat în fibre, mangan și calciu.
  • Includerea acesteia în regimul dumneavoastră poate oferi o mulțime de beneficii, inclusiv un control îmbunătățit al zahărului din sânge, o mai bună curățenie orală, o mai bună sănătate a inimii și scăderea inflamației.
  • Deși există numeroase tipuri, se găsește în principal în două variante: Cassia și Ceylon. Despre Ceylon se spune că este mai puternic și că oferă o gamă mai largă de avantaje pentru sănătate, dar cassia este mai accesibil și mai frecvent disponibil.
  • Consumul unor cantități mari din acest condiment poate duce la apariția unor simptome precum probleme de respirație, răni în gură, scăderea glicemiei și probleme hepatice. Pentru a maximiza posibilele avantaje pentru sănătate, este important să se folosească cu moderație și să se combine cu o dietă bună și un stil de viață activ.
{{ content }}
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

A fost util articolul Scorțișoara beneficii pentru sănătate? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Făina de migdale: O alternativă fără gluten sănătoasă
Semințele de dovleac combat diabetul, bolile de inimă și celulele canceroase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii