Scurgeri maronii în timpul sarcinii: ce poate fi (și ce trebuie să faci)

Scurgeri maronii în timpul sarcinii: ce poate fi (și ce trebuie să faci)

Scurgerile maronii în timpul sarcinii sunt normale, mai ales atunci când apar în cantități mici, în timpul primului trimestru și durează până la 3 zile.

Cu toate acestea, atunci când secreția maro este însoțită de alte simptome, cum ar fi durerea în regiunea pelviană, senzația de greutate în vagin, durere și arsură la urinare, febră sau frisoane, poate fi, de asemenea, un semn de infecții, sarcină ectopică sau avort spontan, de exemplu.

În prezența altor simptome în afară de secreția brună, este important să fie consultat medicul, pentru a efectua teste care să ajute la identificarea cauzei și la începerea celui mai potrivit tratament, prevenind complicațiile pentru mamă și copil.

Scurgeri maronii în timpul sarcinii: ce poate fi (și ce trebuie să faci)
Scurgeri maronii în timpul sarcinii: ce poate fi (și ce trebuie să faci)

Principalele cauze ale scurgerilor maro în timpul sarcinii sunt:

1. Modificări normale de sarcină

Scurgerile mici de culoare maro, cu o consistență mai apoasă sau gelatinoasă, sunt frecvente, mai ales la începutul sarcinii, deoarece poate exista o schimbare a pH-ului regiunii genitale, ceea ce duce la o scurgere mică în cantitate și care durează aproximativ 2-3 zile.

De asemenea, este posibil să se observe mici scurgeri maro după ce se face un efort fizic, cum ar fi mersul la sală, urcatul scărilor cu sacoșe de cumpărături sau curățenia, de exemplu, care este o activitate mai intensă.

Ce trebuie făcut

Scurgerile maronii în cantități mici sunt considerate normale și nu este necesar niciun tratament.

Dacă secrețiile sunt mai intense, durează mai mult de 3 zile sau dacă apar alte simptome, cum ar fi mâncărimi la nivelul vaginului, miros urât, dureri abdominale sau colici, este important să consultați un medic ginecolog pentru o evaluare care să identifice cauza secrețiilor și a simptomelor și astfel să puteți iniția un tratament pentru a preveni complicațiile pentru femeie și copil.

2. Infecții cu transmitere sexuală

Unele infecții cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea sau chlamydia, pot provoca, de asemenea, scurgeri maronii, care pot fi observate la scurt timp după un raport sexual neprotejat, putând fi identificate și alte simptome, cum ar fi scurgeri urât mirositoare, dureri și arsuri la urinare, dureri în regiunea pelviană și sângerări în timpul actului sexual.

Ce trebuie făcut

In acest caz, este important să fie consultat ginecologul pentru a putea începe cel mai adecvat tratament în funcție de tipul de infecție și de agentul infecțios responsabil, putând fi indicată utilizarea de antibiotice precum Ceftriaxona, Doxiciclina sau Azitromicina. Totodată, este important ca partenerul sexual să urmeze tratamentul indicat de medic, chiar dacă nu a fost identificat niciun simptom.

3. Infecții ale tractului urinar

Infecțiile tractului urinar pot provoca secreții maronii în timpul sarcinii și pot fi însoțite de alte simptome, cum ar fi senzația de greutate sau de disconfort la nivelul vezicii urinare, durere sau senzație de arsură la urinare, nevoia frecventă și bruscă de a urina, urinare mai rar și senzația că nu vă puteți goli complet vezica.

Ce trebuie făcut

In caz de suspiciune de infecție urinară este important să se consulte medicul ginecolog obstetrician pentru a se putea efectua un test de urină care să diagnosticheze infecția. Odată ce infecția este confirmată, medicul poate indica utilizarea unui antibiotic adecvat în timpul sarcinii timp de 7 până la 14 zile.

4. Sarcina ectopică

Sarcina ectopică este o situație în care implantarea embrionului și dezvoltarea sarcinii are loc în afara uterului și se poate întâmpla, de exemplu, în trompele uterine, în ovare, în cavitatea abdominală sau în colul uterin.

O consecință a implantării incorecte, este posibil să se observe unele simptome, cum ar fi dureri abdominale intense, senzație de greutate în vagin, durere la palparea uterului sau la efectuarea unui examen pelvian, secreții maronii și/sau sângerări în afara perioadei menstruale.

Ce trebuie făcut

Este esențial să consultați un ginecolog pentru a efectua o ecografie pentru a identifica locul de implantare a embrionului și a evalua astfel dacă continuarea sarcinii reprezintă un risc pentru femeie sau pentru copil.

5. Avortul

Scurgerea maro în sarcină poate fi, de asemenea, un indiciu al începerii procesului de avort spontan, mai ales atunci când apare până în săptămâna 20 de gestație și este însoțită de alte simptome, cum ar fi febră și frisoane, dureri abdominale severe, pierderea de lichide prin vagin fără culoare sau miros, eliberarea de cheaguri și absența mișcărilor fetale timp de mai mult de 5 ore.

Ce trebuie făcut

Atunci când sunt observate simptome care pot indica un avort spontan, este important să fie consultat medicul, astfel încât este posibil să se facă analize pentru a confirma avortul și să fie indicat un tratament cu medicamente și odihnă, în unele cazuri. Totodată, se poate face un examen pentru a verifica dacă mai există încă urme de embrion și, dacă este cazul, se poate indica un chiuretaj.

6. Traumatisme ușoare la nivelul colului uterin

În timpul sarcinii, țesuturile din jurul colului uterin devin mai vascularizate și există un risc mai mare de sângerare. Prin urmare, traumatismele minore la nivelul colului uterin pot provoca o secreție maronie, care nu reprezintă un motiv de îngrijorare și care poate apărea după un raport sexual sau după un examen pelvian.

Ce trebuie făcut

În general, tratamentul nu este necesar, însă, dacă secreția maronie rămâne sau crește în timp, este important să fie consultat medicul pentru o evaluare și, astfel, să fie indicat cel mai potrivit tratament, dacă este cazul.

  • COLEGIUL AMERICAN AL OBSTETRICIENILOR ȘI GINECOLOGILOR. Sângerare în timpul sarcinii.
  • UNIVERSITATEA FEDERALĂ FLUMINENSE. Chlamydia trachomatis: epidemia tăcută. Accesat la 28 octombrie 2021
  • PAPADAKIS, Maxine A.; MCPHEE, Stephen J.; RABOW, Michael W. Diagnostic medical actual & tratament 2019. 58th. NEW YORK: McGraw-Hill Education, 2019.
  • SOCIETATEA BRAZILIANĂ DE INFECTOLOGIE. Gonoree.
  • HASAM, Reen et. al. Modele și predictori de sângerare vaginală în primul trimestru de sarcină.. Ann Epidemiol. Vol.20. 7.ed; 524-531, 2010
  • UNIUNEA INTERNAȚIONALĂ ÎMPOTRIVA INFECȚIILOR CU TRANSMITERE SEXUALĂ. Ghidul european (IUSTI/OMS) 2011 privind managementul secrețiilor vaginale. 2011. Disponibil la:

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:
Cum să ameliorezi problemele la sfârșitul sarcinii
10 moduri de a ușura durerea în timpul nașterii (travaliul)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii