Secretul longevității: ce să mănânci ca să trăiești cu 10 ani mai mult

Secretul longevității: ce să mănânci ca să trăiești cu 10 ani mai mult

Descoperă secretul longevității! Află ce să mănânci ca să trăiești cu 10 ani mai mult. Nutriționiștii te ajută să-ți alegi alimentele sănătoase și să ții pasul cu cele mai recente recomandări pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Un stil de viață sănătos vă ajută să trăiți cu 10 ani mai mult fără boli. Asta au aflat oamenii de știință americani. Ce trebuie să mănânci pentru a face acest lucru, îți spunem în articolul nostru.

Speranța medie de viață în Romania este astăzi de 73 de ani. Consumul a doar câteva felii de fructe și legume în fiecare zi vă va crește speranța de viață cu 10 ani.

Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii americani după ce au studiat datele de la 1.892.885 de persoane. Studiul a inclus 2 studii prospective de cohortă cu o durată de 30 de ani și meta-analize a 26 de studii de cohortă.

A fost investigat efectul cantității de fructe și legume consumate asupra rezultatelor în materie de sănătate. Aportul alimentar a fost evaluat cu ajutorul unor chestionare.

Concluzie: consumul a două porții de fructe și trei porții de legume pe zi a fost asociat cu cel mai mic risc de deces. Cu toate acestea, consumul a mai mult de cinci porții nu a fost asociat cu beneficii suplimentare pentru sănătate.

În comparație cu cei care au consumat două porții de fructe și legume pe zi, participanții care au consumat cinci porții de fructe și legume pe zi au avut un risc cu 13% mai mic de deces din toate cauzele; un risc cu 12% mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare, inclusiv boli de inimă și accidente vasculare cerebrale; un risc cu 10% mai mic de deces din cauza cancerului; și un risc cu 35% mai mic de deces din cauza bolilor respiratorii, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică.

De remarcat că studiul a inclus date despre bărbații care consumau intre 800 și 4200 kcal/zi și femeile care consumau intre 600 și 3500 kcal/zi. Nu mai mult de 6 mese pe zi.

Ce este sănătos în fructe și legume?

Secretul longevității: ce să mănânci ca să trăiești cu 10 ani mai mult
Secretul longevității: ce să mănânci ca să trăiești cu 10 ani mai mult

1. Potasiu

Potasiul relaxează pereții vaselor de sânge, reducând tensiunea arterială și protejând împotriva crampelor musculare. O serie de studii fac legătura între un aport scăzut de potasiu și tensiunea arterială ridicată și un risc crescut de accident vascular cerebral.

Potasiul determină eliberarea de sodiu și repolarizarea celulei musculare netede. Excitația celulei este redusă, iar mușchiul neted al vasului este relaxat.

Aportul zilnic de potasiu: 3,510 mg.

2. Fibre

Fibrele scad riscul de apariție a cancerului rectal.

Șase studii (7.941 de persoane) au constatat că consumul a trei porții de fibre pe zi (90 g) reduce riscul de cancer colorectal cu 20%. Fiecare 10 grame de fibre pe zi reduce riscul de cancer colorectal cu 10%.

Doza zilnică: 25 de grame pentru femei și 34 de grame pentru bărbați.

Cum reduc fibrele riscul de cancer?

Prin reducerea “timpului de ședere” al alimentelor în tractul digestiv. De asemenea, fibrele diluează substanțele cancerigene din colon.

3. Vitamina C

Vitamina C accelerează procesul de vindecare a rănilor, reglează procesul de hematopoieză și normalizează permeabilitatea capilară, participă la sinteza proteinei colagenului, care este esențială pentru creșterea țesuturilor, a oaselor și a cartilajelor din organism, reglează metabolismul. Colagenul din vasele de sânge menține elasticitatea acestora.

Alocație zilnică vitamina C:

  • bărbați – 90 mg,
  • femei – 75 mg,
  • femei însărcinate – 85 mg,
  • copii și adolescenți 25-65 mg.

Ce fructe și legume să mănânci și în ce cantități?

Secretul longevității: ce să mănânci ca să trăiești cu 10 ani mai mult
Secretul longevității: ce să mănânci ca să trăiești cu 10 ani mai mult

Recomandat:

Legumele cu frunze verzi, inclusiv spanacul, salata și varza, precum și fructele și legumele bogate în betacaroten și vitamina C, cum ar fi citricele, ardeii, fructele de pădure și morcovii.

Nu se recomandă:

Legume cu amidon, cum ar fi mazărea, porumbul și cartofii. Acestea nu au fost asociate cu un risc redus de deces din toate cauzele sau din anumite boli cronice.

Cât înseamnă o porție?

O porție de legume, fructe sau fructe de pădure este egală cu 80 de grame.

Întrebări frecvente

Ce alimente ar trebui să mănânc pentru a trăi mai mult?

Alimentele care sunt dense în nutrienți și bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, nucile, semințele și grăsimile sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline și avocado, sunt alegeri excelente pentru a ajuta la promovarea longevității.

Consumul unei cantități mari de proteine slabe, cum ar fi peștele, puiul și legumele, și limitarea cărnii procesate și a cărnii roșii poate fi, de asemenea, de ajutor.

Ce vitamine ar trebui să consum pentru a trăi mai mult?

Vitaminele care pot ajuta la promovarea longevității includ vitaminele A, C, D, E și K, precum și vitaminele B, cum ar fi tiamina, riboflavina, niacina, acidul pantotenic și biotina. Administrarea unei multivitamine sau adăugarea unui supliment poate fi benefică.

Ce obiceiuri de viață ajută la promovarea longevității?

Adoptarea unor obiceiuri de viață sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice regulate, somnul suficient, evitarea fumatului, limitarea consumului de alcool și menținerea unei greutăți sănătoase pot contribui la promovarea longevității. În plus, reducerea stresului și găsirea unor modalități de a-l gestiona mai bine este, de asemenea, importantă.

Ce alimente ar trebui să evit pentru a trăi mai mult?

Alimentele pe care trebuie să le limitați sau să le evitați pentru a promova longevitatea includ alimentele procesate bogate în sodiu și zahăr, alimentele prăjite, cerealele rafinate și carnea roșie și procesată. În plus, limitarea consumului de alcool și evitarea fumatului pot ajuta.

Citește și aceste articole:

Secretul longevității: ce să mănânci ca să trăiești cu 10 ani mai mult

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Alimente care îți vor face oase sănătoase și puternice
Top 5 alimente nocive pentru organism. Nu le mâncați pentru a rămâne sănătoși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii