Seleniul ajută în cazul bolilor tiroidiene, cancerului și nu numai

Seleniul ajută în cazul bolilor tiroidiene. 5 Beneficii potențiale

Descoperă beneficiile incredibile ale seleniului pentru sănătatea ta! Acest mineral esențial poate ajuta la prevenirea și tratarea unor afecțiuni grave, cum ar fi bolile tiroidiene și cancerul. Nu numai că seleniul susține sistemul imunitar și protejează celulele de stresul oxidativ, dar poate fi și un ajutor valoros în menținerea sănătății inimii și a creierului. Citeste mai multe despre cum sa adaugi seleniul in dieta ta si sa beneficiezi de efectele sale puternice!

Seleniul (simbol chimic Se) este un oligoelement care se găsește în mod natural în anumite alimente și este disponibil sub formă de supliment. Acesta este implicat în numeroase procese corporale, cercetările sugerând că seleniul susține tiroida, sistemul cardiovascular și sănătatea cognitivă.

Fiind un nutrient esențial, seleniul poate fi consumat numai prin intermediul alimentelor. Din fericire, trebuie să consumați doar o cantitate mică pentru a vă satisface nevoile zilnice.

Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre potențialele beneficii pentru sănătate ale seleniului, cantitatea exactă de care aveți nevoie zilnic și cele mai bune surse pentru acest mineral.

5 Beneficii potențiale ale seleniului pentru sănătatea dumneavoastră

Corpul uman folosește seleniul pentru a produce enzime antioxidante speciale numite selenoproteine. Acestea nu numai că susțin ADN-ul și producția de hormoni tiroidieni, dar pot proteja celulele de daunele provocate de radicalii liberi. Acest stres oxidativ contribuie la îmbătrânire și la o serie de boli cronice.

Nivelurile scăzute de seleniu, deși relativ rare în SUA și Canada, pot duce la probleme grave de sănătate. Deficitul de seleniu a fost legat de boala Keshan, o cardiomiopatie sau o boală a mușchiului cardiac potențial fatală care apare în zonele îndepărtate din China.

Un aport scăzut de seleniu a fost, de asemenea, legat de o formă de osteoartrită numită boala Kashin-Beck. Această boală articulară se caracterizează prin dureri artritice, rigiditate matinală, mobilitate limitată și deformare/îngroșare a mâinilor, încheieturilor, genunchilor și gleznelor. Apare în principal în regiunile din Siberia, Coreea de Nord, China și Tibet.

Deficiența de seleniu este, de asemenea, asociată cu probleme mai comune, cum ar fi disfuncția tiroidiană și infertilitatea masculină.

CITEȘTE ȘI:
Suplimentele de fier pentru anemie. 8 Beneficii sănătate și recomandări

Cercetătorii au studiat potențialele beneficii pentru sănătate ale seleniului pentru diverse afecțiuni. Să aruncăm o privire mai atentă asupra constatărilor.

Tulburări tiroidiene

Glanda tiroidă are cea mai mare concentrație de seleniu dintre toate organele din organism. Aceasta conține selenoproteine care sunt responsabile pentru controlul metabolismului hormonilor tiroidieni.

Oamenii de știință au început să studieze relația dintre seleniu și funcția tiroidiană la sfârșitul anilor 1980. La acea vreme, medicii din Republica Democrată Congo (fostul Zair) au observat o creștere a cazurilor de așa-numitul “cretinism endemic micoedematos”

Boala era caracterizată prin deficiență de seleniu și iod, hipotiroidism sever, îngroșarea și umflarea pielii, retard mental și probleme de dezvoltare.

Studiile au arătat că deficitul de seleniu scade producția de hormoni tiroidieni prin afectarea funcției selenoproteinelor.

Scăderea producției de hormoni tiroidieni poate duce, în cele din urmă, la deteriorarea celulelor tiroidiene, fibroză și pierderea funcției tiroidiene.

Aceste probleme apar în bolile tiroidiene autoimune, cum ar fi boala Hashimoto (hipotiroidism) și boala Graves (hipertiroidism). Ambele apar atunci când organismul produce anticorpi care atacă glandele tiroidiene.

Potrivit unei analize publicate în revista Clinical Endocrinology, mai multe studii indică faptul că seleniul poate reduce numărul de anticorpi, promovând în același timp activitatea selenoproteinei. Acest lucru ajută la reducerea inflamației, ceea ce poate ameliora potențial simptomele.

În special în cazul bolii Graves, suplimentarea cu seleniu pare să îmbunătățească inflamația țesutului ocular. Acesta este unul dintre simptomele caracteristice ale hipertiroidismului.

Cu toate acestea, într-o altă revizuire sistematică și meta-analiză a nouă studii publicată în 2017 în revista Endocrine, cercetătorii nu au găsit “niciun efect al suplimentării cu seleniu asupra hormonului de stimulare a tiroidei, a calității vieții legate de sănătate sau a ecografiei tiroidiene” la pacienții cu boli tiroidiene autoimune.

Cu toate acestea, multe suplimente care susțin conversia T-4 inactiv în T-3 activ prin hormoni tiroidieni conțin seleniu. Prin urmare, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma capacitatea suplimentelor de seleniu de a trata sau de a preveni bolile tiroidiene.

CITEȘTE ȘI:
Top 14 alimente bogate în fier, doza zilnică și beneficii cheie

Pre-eclampsie

Pre-eclampsia este tensiunea arterială ridicată care apare în timpul sarcinii, de obicei după săptămâna 20. Pe lângă apariția bruscă a tensiunii arteriale ridicate, pot apărea și următoarele simptome

 • Dureri de cap severe
 • Exces de proteine în urină
 • Modificări ale vederii (vedere încețoșată, pete întunecate, sensibilitate la lumină)
 • Dureri în partea superioară dreaptă a abdomenului
 • Dificultăți de respirație
 • Umflături la nivelul feței, mâinilor și picioarelor

Afectarea rinichilor și a ficatului, convulsii, cheaguri de sânge și accidente vasculare cerebrale pot apărea la femei dacă nu se administrează tratament medical. La copil, pot apărea tulburări de creștere a fătului, naștere prematură sau greutate mică la naștere.

Studiile au arătat că administrarea zilnică de seleniu în timpul sarcinii poate reduce riscul de preeclampsie.

Un studiu din 1994 a constatat că administrarea unui supliment lichid de seleniu a prevenit și a redus apariția hipertensiunii și a edemelor legate de sarcină, ambele simptome ale preeclampsiei.

Într-un studiu din 2006, femeile însărcinate care au luat zilnic antioxidanți, inclusiv 100 micrograme (mcg) de seleniu, au avut o rată mai mică de preeclampsie. Toate participantele la studiu fuseseră testate pozitiv pentru un nivel scăzut de antioxidanți la începutul sarcinii.

Femeile însărcinate cu preeclampsie sau cu risc de preeclampsie ar trebui să discute toate opțiunile de tratament cu medicul lor.

Bolile de inimă

Proprietățile antioxidante ale selenoproteinelor pot preveni oxidarea acizilor grași, ceea ce, la rândul său, poate reduce inflamația și poate împiedica aglomerarea trombocitelor. Ca urmare, se crede că seleniul previne bolile de inimă, deși rezultatele studiilor sunt mixte.

Unele studii au legat nivelurile scăzute de seleniu de un risc mai mare de boli cardiovasculare. Într-o meta-analiză a 25 de studii observaționale, o creștere de 50% a nivelului de seleniu din sânge a fost asociată cu un risc redus cu 24% de boli de inimă.

Cu toate acestea, studii similare fie nu au găsit nicio asociere, fie au constatat că nivelurile mai ridicate de seleniu pot duce la un risc crescut de boli de inimă.

Studiile clinice disponibile nu au confirmat, de asemenea, că seleniul reduce riscul de boli de inimă sau de deces. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că majoritatea participanților la studii au fost bărbați adulți care nu prezentau deficiențe nutriționale.

Studiile privind efectele mineralului asupra markerilor inflamatori au dat rezultate mai bune. Markerii inflamatori, cum ar fi proteina C-reactivă (CRP), au fost legați de un risc mai mare de boli de inimă.

Într-o analiză din 2017 a 16 studii randomizate controlate (RCT) care au implicat 43.998 de participanți, cercetătorii au descoperit că suplimentarea cu seleniu scade CRP seric, crescând în același timp nivelurile antioxidantului glutation peroxidază.

Acest lucru sugerează că seleniul poate reduce inflamația și stresul oxidativ asociate cu bolile de inimă.

Cancer

Potențialul seleniului de a reduce inflamația și stresul oxidativ poate avea, de asemenea, efecte pozitive asupra prevenirii cancerului.

Cercetătorii cred că aceste efecte anticancerigene pot include, în special:

 • Limitarea deteriorării ADN-ului
 • Întărirea răspunsului imunitar
 • Activarea genelor care suprimă tumorile
 • Declanșarea morții celulelor canceroase

O revizuire și o meta-analiză din 2016 a 69 de studii a concluzionat că un nivel ridicat de seleniu în sânge reduce riscul de apariție a unor cancere precum cel de sân, de plămâni, de esofag, de stomac și de prostată.

O analiză ulterioară a 83 de studii clinice randomizate care au implicat 27.232 de subiecți nu a găsit nicio dovadă că un aport crescut de seleniu ar putea reduce riscul oricărui tip de cancer. Cu toate acestea, autorii studiului au recomandat ca viitoarele cercetări să examineze factori precum fondul genetic și starea nutrițională a participanților, precum și diferențele dintre compușii specifici ai seleniului.

Deteriorarea cognitivă

Deficitul de seleniu poate contribui la stresul oxidativ asociat cu bolile degenerative ale creierului legate de vârstă, cum ar fi boala Alzheimer.

Boala Alzheimer se caracterizează prin moartea progresivă a celulelor cerebrale. Acest lucru duce adesea la pierderi de memorie, la reducerea capacității de gândire și la modificări comportamentale.

Nivelul de seleniu scade în mod natural odată cu vârsta, iar studiile au arătat că pacienții cu Alzheimer au concentrații mai scăzute de seleniu în sânge.

Administrarea de antioxidanți, cum ar fi seleniul, poate îmbunătăți pierderea memoriei.

Intr-o analiză a 4.447 de adulți francezi cu vărste cuprinse intre 45 și 60 de ani din cadrul studiului Supplementation in vitamine și minerale antioxidante (SU.VI.MAX), cercetătorii au constatat că memoria verbală s-a imbunătățit la cei care au luat suplimente de antioxidanți.

Aportul recomandat de seleniu

Seleniul ajută în cazul bolilor tiroidiene. 5 beneficii potențiale
Seleniul ajută în cazul bolilor tiroidiene. 5 Beneficii potențiale

Organismul nu are nevoie de cantități mari de seleniu pentru a se menține sănătos. Majoritatea oamenilor din America de Nord primesc suficient seleniu în dieta lor, deoarece solurile continentului sunt în general bogate în acest mineral.

Tabelul de mai jos enumeră rațiile zilnice recomandate (RDA) pentru seleniu în funcție de vârstă și sex.

VârstaBărbat (mcg/zi)Femeie (mcg/zi)
1-3 ani2020
4-8 ani3030
9-13 ani4040
14-18 ani5555
19-50 de ani5555
51 de ani și peste5555

Femeile gravide și cele care alăptează au nevoie de 60 mcg și, respectiv, 70 mcg pe zi.

Limita superioară tolerabilă (UL), adică doza zilnică maximă care este puțin probabil să provoace efecte adverse asupra sănătății, este de 400 mcg pentru toți adulții cu vârsta de 19 ani și peste.

Cele mai bune surse de seleniu

Alimentele reprezintă principala sursă de seleniu pentru o mare parte a populației, iar o serie de alimente sunt bogate în acest micronutrient. Cu toate acestea, este important de reținut că cantitatea conținută în alimente depinde de conținutul de seleniu din solul local.

Solul furnizează seleniu pentru alimentele vegetale. Animalele, la rândul lor, mănâncă plantele și absorb seleniul, în timp ce oamenii mănâncă aceste animale și își transmit nutrientul.

În SUA, nivelurile de seleniu din sol sunt, în general, cele mai scăzute în nord-vest și pe coasta de est, deși chiar și în aceste regiuni deficiența de seleniu este rară.

Totuși, este o idee bună să obțineți seleniu dintr-o varietate de alimente din diferite regiuni. Luați în considerare includerea în dieta dvs. a următoarelor alimente bogate în seleniu:

Unele persoane pot lua, de asemenea, un supliment de seleniu, fie singur, fie ca parte a unei multivitamine. Vegetarienii și veganii, pacienții cu HIV/SIDA și pacienții care fac dializă renală prezintă un risc mai mare de deficiență de seleniu și, prin urmare, ar putea fi necesar să ia suplimente.

Suplimentele conțin de obicei între 100 și 400 mcg de seleniu și sunt disponibile sub formă de tablete, capsule, picături lichide sau pulberi.

Riscurile seleniului

Seleniul este esențial pentru multe funcții biochimice din organism. Cu toate acestea, un aport prea mare de seleniu (mai mult de 400 mcg pe zi) poate provoca, de asemenea, probleme, în special selenotoxicitate sau selenoză.

Simptomele inițiale pot include:

 • Usturoi, gust metalic în gură
 • Căderea părului
 • Unghii casante
 • Erupție cutanată
 • Oboseală
 • Greață
 • Diareea
 • Amețeli

Dacă nu este tratată, selenoza poate avea consecințe grave, ducând la complicații precum detresă respiratorie acută, atac de cord, insuficiență cardiacă, insuficiență renală și chiar deces.

De asemenea, seleniul poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi imunosupresoarele, warfarina și alți anticoagulanți, precum și cu sedativele (barbiturice). Discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a lua seleniu sau orice alt supliment alimentar.

Persoanele cu afecțiuni precum cancerul de piele, hipotiroidismul (în special deficiența de iod) și bolile autoimune, cum ar fi boala celiacă, scleroza multiplă sau artrita reumatoidă, ar trebui să se asigure că lucrează cu medicul lor pentru a evalua beneficiile și riscurile administrării de suplimente de seleniu. â “Unele surse medicale raportează că administrarea de suplimente de seleniu poate agrava aceste boli.

Întrebați-vă medicul dumneavoastră despre beneficiile seleniului pentru sănătatea dumneavoastră

Consultați-vă medicul de familie pentru a afla dacă suplimentarea cu seleniu este potrivită pentru dumneavoastră, precum și cât de mult și cât de des ar trebui să luați acest mineral. Suplimentele de seleniu s-au dovedit a fi promițătoare într-o serie de domenii terapeutice, dar trebuie efectuate mai multe cercetări înainte ca acestea să poată fi recomandate în general ca tratament pentru afecțiunile discutate în acest articol.

Rețineți, de asemenea, că majoritatea oamenilor obțin suficient seleniu în dieta lor pentru a-și menține organismul sănătos.

Ventura, M., et al, “Seleniul și boala tiroidiană: de la fiziopatologie la tratament”, International Journal of Endocrinology, 2017; 2017: 1297658; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307254/.
Drutel, A., et al, “Seleniul și glanda tiroidă: mai multe vești bune pentru clinicieni”, Clinical Endocrinology, feb. 2013; 78(2): 155-164; https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/cen.12066.
Winther, K., et al., “Documentație insuficientă pentru eficacitatea clinică a suplimentării cu seleniu în tiroidita cronică autoimună, pe baza unei revizuiri sistematice și a unei meta-analize”, Endocrine, 2017; 55: 376-385; https://link.springer.com/article/10.1007/s12020-016-1098-z.
“PREECLAMPSIA,” March of Dimes; https://www.marchofdimes.org/complications/preeclampsia.aspx, accesat ultima dată la 2 martie 2022.
Han, L. și Zhou, S.M., “Supliment de seleniu în prevenirea hipertensiunii induse de sarcină”, Chinese Medical Journal, Nov. 1994; 107(11):870-871; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7867399/.
Rumiris, D., et al, “Rata mai mică de preeclampsie după suplimentarea cu antioxidanți la femeile însărcinate cu un statut antioxidant scăzut”, Hypertension in Pregnancy, 2006; 25(3):241-253; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17065044/.
Rayman, M., “Selenium and human health”, Lancet, 2012; 379(9822):1256-68; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22381456/.
Flores-Mateo, G., et al, “Selenium and coronary heart disease: a meta-analysis”, The American Journal of Clinical Nutrition, Oct. 2006; 84(4): 762-773; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1829306/.
Xun, P., et al, “Asocierea longitudinală între nivelurile de seleniu din unghiile de la picioare și măsurile de ateroscleroză subclinică: studiul CARDIA privind oligoelementele”, Atherosclerosis, iunie 2010; 210(2): 662-667; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2878843/.
Bleys, J., et al, “Serum Selenium and Peripheral Arterial Disease: Results From the National Health and Nutrition Examination Survey, 2003—2004”, American Journal of Epidemiology, 2009; 169(8): 996-1003; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2727225/.
Rees, K., et al, “Selenium supplementation for the primary prevention of cardiovascular disease”, The Cochrane Database of Systematic Reviews, Jan. 2013; 2013(1): CD009671; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7433291/.
Pearson, T., et al., “Markerii inflamației și bolile cardiovasculare: Aplicație la practica clinică și de sănătate publică: O declarație pentru profesioniștii din domeniul sănătății de la Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor și Asociația Americană a Inimii”, Circulation, 2003; 107(3):499-511; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12551878/.
Ju, W., et al, “Efectul suplimentării cu seleniu asupra bolilor coronariene: O revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor controlate randomizate”, Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, dec. 2017; 44:8-16; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28965605/.
Puspitasari, I., et al, “Actualizări ale studiilor clinice privind suplimentarea cu seleniu în radioterapie”, Radiation Oncology, 2014; 9: 125; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4073179/.
Cai, X., et al, “Expunerea la seleniu și riscul de cancer: o meta-analiză actualizată și o meta-regresie”, Scientific Reports, 2016; 6: 19213; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4726178/.
Vicenti, M.., et al, “Seleniu pentru prevenirea cancerului”, The Cochrane Database of Systematic Reviews, Jan. 2018; 2018(1): CD005195; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6491296/.
González-DomÃnguez, R., et al., “Homeostazia metalelor în progresia bolii Alzheimer”, Biometals, iunie 2014; 27(3):539-549; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24668390/.
Chen, X., et al., “Stresul oxidativ în bolile neurodegenerative”, Neural Regeneration Research, 2012; 7(5): 376-385; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4350122/.
Kesse-Guyot, E., et al., “Performanța cognitivă a adulților francezi după suplimentarea zilnică cu vitamine și minerale antioxidante în doze nutriționale: o analiză post hoc a studiului Supplementation in Vitamins and Mineral Antioxidants (SU.VI.MAX)”, The American Journal of Clinical Nutrition, septembrie 2011; 94(3):892-899; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21775560/.
“Selenium,” National Institutes of Health – Office of Dietary Supplements; https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/, accesat ultima dată la 2 martie 2022.
Kubala, J., â “7 Science-Based Health Benefits of Selenium”, Healthline, 20 august 2019; https://www.healthline.com/nutrition/selenium-benefits.
 “Selenium – Uses, Side Effects, and More”, WebMD; https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1003/selenium, accesat ultima dată la 2 martie 2022.
“Selenium”, Harvard T.H. Chan School of Public Health; https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/selenium/, accesat ultima dată la 2 martie 2022.

?Citește și aceste articole:

 • Suplimentele de fier pentru anemie. 8 Beneficii sănătate și recomandări
  Descoperă cele mai bune suplimente de fier pentru anemie în acest articol! Află despre cele 8 beneficii ale acestor suplimente, împreună cu recomandări și surse. Îmbunătățește-ți starea de sănătate cu ajutorul acestor suplimente esențiale pentru organismul tău!
 • Vitamina B12 cobalamina – 7 Beneficii pentru sănătate (dovedite științific)
  Descoperă cele 7 beneficii dovedite științific ale vitaminei B12 cobalamina pentru sănătatea ta! De la susținerea sistemului nervos și imunitar la prevenirea anemiei și a bolilor cardiovasculare, vitamina B12 este esențială pentru o viață sănătoasă. Află cum să îți asiguri necesarul zilnic de B12 și să beneficiezi de proprietățile sale terapeutice!
 • Vitamina A – beneficii pentru sănătate și proprietăți
  Descoperă în acest articol toate beneficiile și proprietățile vitaminei A pentru sănătatea ta! Află cum această vitamină esențială poate îmbunătăți vederea, sistemul imunitar și starea pielii. De asemenea, vei învăța cum să o incluzi în dieta ta zilnică și să o utilizezi în produsele de îngrijire personală pentru a obține cele mai bune rezultate. Citește acum și fii în formă maximă!
 • De ce micronutrientii au un impact semnificativ asupra sănătății tale?
  Descoperă cum micronutrienții precum vitaminele și mineralele au un impact semnificativ asupra sănătății tale și cum poți obține o doză optimă prin alimentație sau suplimente alimentare. Află cum micronutrienții te pot proteja împotriva bolilor cronice și îți pot îmbunătăți starea generală de sănătate. Citește acum și ia măsuri pentru a-ți optimiza aportul de micronutrienți.
 • Colagenul și frumusețea,11 sfaturi pentru a stimula producția de colagen în mod natural
  Colagenul, una dintre cele mai importante proteine din corpul nostru și principalul responsabil al frumuseții pielii, se diminuează odată cu vârsta. Putem preveni această deteriorare naturală sau putem stimula producția de noi fibre de colagen, prin diferite abordări.
Seleniul ajută în cazul bolilor tiroidiene. 5 beneficii potențiale

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Suplimentele de fier pentru anemie. 8 Beneficii sănătate și recomandări
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii