Semnele de naștere prematură

Semnele de naștere prematură

O naștere prematură este atunci când corpul dumneavoastră se pregătește pentru travaliu foarte devreme în timpul sarcinii și nașteți cu mai puțin de trei săptămâni înainte de data preconizată. Deschiderea colului uterin și contracțiile regulate apar, de obicei, între 20-37 de săptămâni.

Medicii fac de obicei tot ce pot pentru a preveni nașterea prematură. Dacă bebelușul crește în interiorul dumneavoastră până la momentul în care ar trebui să se nască, este mai puțin probabil să aibă probleme după naștere.

Cauza exactă a nașterii premature este necunoscută, dar anumiți factori de risc o fac mai probabilă. Cu toate acestea, nașterea prematură poate apărea chiar și la femeile fără factori de risc.

Ce crește riscurile?

Semnele travaliului prematur

Există mulți factori care cresc riscul de naștere prematură și unii dintre ei sunt următorii:

 • Fumatul
 • Esti supraponderala sau foarte subponderala înainte de naștere
 • Să fii în adolescență sau să ai peste 40 de ani
 • Neprezentarea la controale de sarcină
 • Consumul de alcool și droguri în timpul sarcinii
 • Afecțiuni precum hipertensiune arterială, preeclampsie, diabet, tulburări de coagulare a sângelui sau infecții
 • Conceperea unui copil cu anumite malformații congenitale
 • A fi însărcinată cu o naștere de gemeni sau mai mulți copii
 • Un istoric familial sau personal de naștere prematură
 • Rămâneți din nou însărcinată la foarte scurt timp după ce ați avut un copil

Semne de naștere prematură

Menstruația pe lângă sarcină

Pentru a preveni travaliul prematur, trebuie să fiți conștientă de semnele de avertizare ale acestuia. Acțiunea rapidă poate face o mare diferență. Dacă prezentați următoarele simptome, contactați-vă imediat medicul dumneavoastră:

 • Dureri în partea inferioară a spatelui și dureri de spate: De obicei, există durere în partea inferioară a spatelui. Poate fi constantă sau intermitentă, dar nu dispare chiar dacă vă schimbați poziția sau faceți altceva pentru a vă simți confortabil.
 • Contracții: Contracții care devin mai rapide și mai intense, la fiecare 10 minute sau mai des.
 • Crampe și dureri în partea inferioară a abdomenului, asemănătoare cu crampele menstruale. De asemenea, se pot simți ca niște dureri de gaze cu diaree.
 • Fluid care iese din vagin.
 • Simptome asemănătoare gripei, cum ar fi greață, vărsături și diaree. Adresați-vă medicului dumneavoastră chiar dacă acestea sunt ușoare. Mergeți la medic dacă nu puteți bea lichide timp de mai mult de 8 ore.
 • Presiune crescută în pelvis și vagin.
 • Scurgere vaginală crescută.
 • Simptome de sângerare vaginală, cum ar fi sângerarea ușoară.

Unele dintre acestea pot fi semne de sarcină normală și, prin urmare, sunt foarte greu de distins. Cu toate acestea, este totuși util să vă consultați medicul dacă observați un punct de îngrijorare.

Complicații

Nașterea prematură este susceptibilă să cauzeze unele probleme de sănătate pentru copil, cum ar fi greutate mică la naștere, probleme de respirație, organe subdezvoltate și probleme de vedere. Copiii născuți prematur au mai multe șanse de a dezvolta paralizie cerebrală, tulburări de învățare și probleme de comportament.

Modalități de prevenire

Semne de travaliu prematur

Este posibil să nu puteți preveni travaliul prematur, dar există câteva lucruri de bază pe care le puteți face pentru a asigura o naștere sănătoasă, normală și la timp:

 • Mergeți la controale regulate: Cu controale regulate în timpul sarcinii, sănătatea dumneavoastră și a bebelușului dumneavoastră va fi verificată în mod regulat. În cazul în care există motive de îngrijorare, acestea pot fi verificate. Dacă aveți antecedente de naștere prematură sau dacă dezvoltați semne de travaliu prematur, este posibil să fie nevoie să vă consultați medicul mai des în timpul sarcinii.
 • O dietă sănătoasă: O sarcină sănătoasă este adesea legată de o alimentație bună. Unele studii au legat, de asemenea, o dietă bogată în acizi grași polinesaturați de un risc mai mic de naștere prematură. Aceste grăsimi se găsesc în nuci, semințe, pește și unele uleiuri.
 • Evitați substanțele riscante: Dacă fumați, renunțați la fumat. Medicul dumneavoastră vă poate oferi informații despre programele de renunțare la fumat. De asemenea, trebuie evitate drogurile ilegale.
 • Lăsați timp între sarcini: Unele studii arată că a avea mai puțin de șase luni sau mai mult de 59 de luni între două sarcini poate crește riscul de naștere prematură.
 • Prudență în utilizarea tehnicilor de reproducere asistată: Dacă intenționați să concepeți cu ajutorul tehnicilor de reproducere asistată, luați în considerare câți embrioni vor fi implantați. Sarcinile multiple comportă un risc de naștere prematură.
 • Controlați afecțiunile cronice: Afecțiunile cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială și obezitatea, pot crește riscul de naștere prematură. Discutați cu medicul dumneavoastră despre controlul acestor afecțiuni.

Pot să previn nașterea prematură?

Semnele travaliului prematur

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a avea un copil sănătos este să fiți foarte sănătoasă încă dinainte de concepție și să mergeți regulat la controale în timpul sarcinii.

S-ar putea să nu fie posibil să evitați nașterea prematură, dar următorii pași vă pot ajuta:

 • Încercați să reduceți stresul. Petreceți zilnic timp singur și liniștit, cereți ajutor atunci când aveți nevoie.
 • Cercetătorii văd o legătură între bolile gingivale și nașterea prematură, așa că spălați-vă pe dinți zilnic.
 • Dacă fumați, renunțați la fumat.

Medicul dumneavoastră vă va verifica factorii de risc pentru nașterea prematură și vă va spune ce măsuri de precauție trebuie să luați. Măsurarea lungimii colului uterin cu o ecografie transvaginală poate ajuta la estimarea riscului de naștere prematură. Aceasta se face de obicei între 20 și 28 de săptămâni, dacă este necesar.

Conform unor studii recente, tratamentul cu hormonul progesteron poate preveni nașterea prematură la unele femei. Progesteronul vaginal a fost administrat femeilor cu un col uterin scurt. Femeile care au avut deja o naștere prematură și au născut un copil pot face o injecție cu progesteron în timpul sarcinii pentru a reduce riscul.

Ce se întâmplă dacă bebelușul meu se naște prematur?

Semnele travaliului prematur

Aproximativ 1 din 10 copii se nasc prematur. Cei mai mulți copii prematuri cresc normal și în curând îi ajung din urmă pe colegii lor.

Cu toate acestea, riscul de probleme este mai mare la acești copii. Copiii prematuri cresc puțin mai încet decât copiii normali. Le poate lua mai mult timp să se întoarcă pe spate, să vorbească și să țină lucruri.

Ei au un risc mai mare pe termen lung de autism, retard mental, paralizie cerebrală, probleme pulmonare, pierderea vederii și a auzului. Unii pot avea probleme cum ar fi izbucnirile emoționale și hiperactivitatea. Ei pot avea probleme cu învățarea și cititul la școală.

Cu cât copilul se naște mai devreme, cu atât este mai probabil să aibă probleme. Bebelușii născuți după 7 luni au nevoie, de obicei, de o perioadă de timp în unitatea de terapie intensivă neonatală. Bebelușii născuți mai devreme au mai multe dificultăți. Acești bebeluși au nevoie de îngrijire specială.

Când veniți acasă de la spital, fiți atenți la unele semne de avertizare care vă pot impune să vă sunați medicul sau să mergeți la camera de urgență.

Alăptarea

Este posibil ca bebelușul dumneavoastră să mănânce foarte încet sau să nu primească suficient lapte de la sân sau lapte praf. Trebuie să îl hrăniți mai des, la fiecare 3-4 ore.

Dacă bebelușul dumneavoastră refuză să mănânce, sunați medicul dumneavoastră. Dacă observați că bebelușul dumneavoastră are dificultăți în a învăța să sugă, consultați asistenta medicală sau consultantul în lactație.

Semne de travaliu prematur

Somnul Este posibil ca bebelușul dumneavoastră să fie mai somnoros decât bebelușii născuți normal. El poate chiar să doarmă în timp ce suge. Treziți-l când este timpul să mănânce. Apoi puneți-l înapoi la somn.

Respirația

Dacă are dificultăți de respirație, sunați la camera de urgență.

Temperatura corpului Bebelușii prematuri nu au suficientă grăsime pentru a-și menține corpul suficient de cald. Țineți-l departe de locurile reci și mențineți camera caldă. Îmbrăcați-l bine pe timp de iarnă.

Icterul

Dacă ochii și pielea bebelușului dumneavoastră sunt galbene și are probleme cu mâncatul, acesta ar putea fi un semn de icter. Acest lucru înseamnă că ficatul nu elimină suficientă bilirubină din sânge. Asigurați-vă că icterul este verificat înainte de a părăsi spitalul și sunați-vă medicul dacă observați orice semn. Dacă nu este tratată, poate provoca leziuni cerebrale.

Infecții

Bebelușii prematuri nu au un sistem imunitar complet dezvoltat. Acest lucru îi face vulnerabili la infecții. Fiți atenți la simptome precum febră mare și probleme de respirație.

Articolele de pe acest site sunt doar cu scop informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica vreo rețetă, sfat sau dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau vă vor face rău personal. Fiți precauți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision de la vânzător și astfel să susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Citește și aceste articole:

Urmărește-ne și pe:
Hemoragia menstruală (sângerarea de sarcină): cauze și simptome
9 Alimente pentru a crește producția de lapte matern
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii