18.5 C
București
duminică, octombrie 2, 2022

6 Sfaturi pentru a începe o dietă pe bază de plante

Trebuie să citești asta...

Organics Food
Organics Foodhttps://organicsfood.ro
Corpul tău este un templu, doar dacă îl tratezi ca atare. Mănâncă sănătos, gândește sănătos, trăiește mult și intens! Optând pentru o alimentație sănătoasă, îi asiguri organismului tău combustibilul și catalizatorii de care are nevoie pentru o viață plină de energie și bucurie.

Ce este dieta bazata pe plante si cum să începi acest mod de alimentație

O dietă pe bază de plante este ideală pentru reducerea riscului de boli metabolice, cum ar fi obezitatea și diabetul. La fel ca dieta vegană sau vegetariană, o dietă bazată pe plante este sănătoasă, dar este vorba despre mai mult decât despre mâncare. Iată câteva sfaturi pentru oricine dorește să înceapă o astfel de dietă.

Din ce în ce mai mulți oameni trec la o dietă pe bază de plante, sănătoasă pentru a nu suferi de boli cronice. Printre acestea, dietele pe bază de plante sunt o opțiune bună pentru a obține o speranță de viață mai lungă. Dar asta înseamnă că ar trebui să mănânci numai legume?

Potrivit experților în domeniu, nu trebuie să fiți un vegetarian strict pentru a începe să mâncați diete bazate pe plante. Așadar, nu vă faceți griji dacă vă este greu să renunțați complet la carne și la alte alimente de origine animală. Trebuie pur și simplu să înveți să faci alegeri. Iată câteva sfaturi practice.

Ce este nutriția bazată pe plante?

Experții definesc consumul de alimente pe bază de plante. Acestea pot fi fructe, legume, fasole, cereale integrale, semințe, nuci și uleiuri. Desigur, acest lucru nu înseamnă că trebuie să fiți strict vegetarieni sau vegani.

CITEȘTE ȘI:
Dacă vrei să trăiești mai mult, iată 5 sfaturi simple pentru sănătatea inimii

Dimpotrivă, este un stil alimentar flexibil, deoarece puteți combina legumele cu cantități mici de alimente de origine animală sau procesate, atâta timp cât acestea nu depășesc 5% din dietă. Ideea este de a reduce la minimum carnea, lactatele și ouăle și de a înlocui aportul de proteine cu leguminoase și semințe oleaginoase.

Cercetatorii subliniază că scopul este de a mânca tot ceea ce nu are un cod de bare și este cât mai proaspăt posibil. De exemplu, alimente bio. O altă definiție ia în considerare consumul de alimente vegetale în varianta lor cea mai naturală, cum ar fi consumul de portocale în loc de stoarcerea sucului.

Acest tip de dietă oferă nutrienții necesari pentru o sănătate optimă. Cu toate acestea, cu cât sunt mai multe alimente vegetale, cu atât mai multe suplimente de vitamina B12 sunt necesare. Veganii, vegetarienii, ovo-vegetarienii și flexitarienii se încadrează în acest tip de dietă.

6 sfaturi pentru a începe o dietă pe bază de plante
O dietă pe bază de plante este mai flexibilă decât dietele vegane și vegetariene. Cu toate acestea, oferă beneficii similare pentru sănătate.

6 sfaturi pentru a începe o dietă bazată pe plante

Ca orice altă dietă, este necesară o anumită cantitate de muncă și motivație personală pentru a vă atinge obiectivele la început. Pentru a vă adapta cu succes la o dietă bazată pe plante, iată câteva sfaturi pentru dumneavoastră.

1. Găsiți un motiv pentru a incepe

Este important să găsiți motivul care vă determină să vă schimbați stilul de viață prin alimentația bazată pe plante. De exemplu, unii oameni găsesc motive etice și filozofice pentru a nu accepta sacrificarea sau capturarea animalelor. Altele sunt ecologice, deoarece producția de carne poate avea un impact asupra mediului.

CITEȘTE ȘI:
Fructe și legume în loc de suplimente. Ce să incluzi în alimentația ta pentru sănătate și bunăstare

Motivul economic este, de asemenea, valabil, din cauza costului ridicat al alimentelor de origine animală. Cu toate acestea, obiectivul de îmbunătățire a sănătății este unul dintre cele mai frecvente. În acest sens, revista Medicina Naturista afirmă că consumul de legume ajută la stabilirea unor modele alimentare sănătoase pe tot parcursul vieții.

Un aport mai mare de fructe, legume și fibre reduce consumul de colesterol, grăsimi saturate și grăsimi totale, care sunt asociate cu bolile cronice. În orice caz, important este ca motivul să fie cât mai personal, astfel încât să fie susținut în timp.

2. Evaluați-vă punctul de plecare

Trebuie să fii realist și să ai o idee generală despre dieta ta actuală. Care sunt avantajele și dezavantajele sale – ce trebuie să schimbați, să adăugați sau să eliminați? Revedeți obiceiurile alimentare și, dacă este posibil, scrieți într-un jurnal ce ați mâncat în urmă cu câteva zile. Ideea este de a le selecta pe cele mai sănătoase.

3. Îmbogățește-ți cunoștințele

Dacă intenționați să reduceți consumul de alimente de origine animală, trebuie să vă asigurați un aport adecvat de nutrienți. Carnea, ouăle și lactatele furnizează proteine, calciu, vitamina D, B12, fier, zinc și grăsimi omega-3.

Din acest motiv, în perioada de tranziție la un alt tip de alimentație, trebuie să fiți conștient de suplimentele de care aveți nevoie pentru a vă completa dieta pentru a menține o alimentație echilibrată.

CITEȘTE ȘI:
Efectele secundare ale dietei cu conținut scăzut de carbohidrați

Deoarece informațiile pe care le găsiți pe internet sau pe rețelele de socializare pot fi oarecum contradictorii sau confuze, cel mai bine este să cereți sfatul unui nutriționist-dietetician. Dacă este posibil, unul care este specializat în diete vegane sau bazate pe plante.

Este cel mai bun mod de a dobândi cunoștințe de bază despre acest model de nutriție, despre utilizarea suplimentelor și a altor alimente care vă ajută să compensați nutrienții furnizați de sursa animală.

4. Căutați sprijin din partea celor din jur

Sprijinul familiei și al prietenilor este esențial atunci când începeți o dietă sau o schimbare în planul alimentar. Cel mai bine este ca aceștia să fie participanți activi la noul stil de viață. Aceștia pot participa la selectarea și achiziționarea alimentelor, la pregătirea meniului în bucătărie sau la masă.

Ideea este să nu vă simțiți singuri pe acest nou drum. Cu cât mai mulți membri ai cercului de prieteni și familie participă, cu atât obiectivul va fi atins mai repede și cu mai mult entuziasm.

5. Faceți provizii de fructe si legume

Dacă sunteți nou în acest domeniu, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să vă faceți provizii de alimente vegetale, cum ar fi fructe și legume proaspete. Unele dintre aceste alimente sunt legumele și cerealele integrale. Ca surse de proteine puteți selecta opțiuni precum următoarele:

CITEȘTE ȘI:
15 gustări pe care le mănâncă nutriționiștii în fiecare zi

Experții de la Universitatea Complutense din Madrid recomandă fructele și legumele ca fiind o sursă de sănătate. Varza, conopida, broccoli, ceapa, dovleacul și alte legume sunt o sursă de vitamine, minerale, fibre și substanțe fitochimice. Rădăcinile și tuberculii vă vor oferi energia de care aveți nevoie.

Cu aceste ingrediente și o carte de rețete bună puteți pregăti un meniu nutritiv. Dacă doriți să adăugați alimente de origine animală, nu uitați că acestea vor reprezenta doar o mică parte din alimentație. Ouăle, laptele și iaurtul pot face parte din gustările dumneavoastră.

6 sfaturi pentru a începe o dietă pe bază de plante
Aprovizionarea cămării cu alimente pe bază de plante este primul pas pentru a începe cu acest model de alimentație.

6. Elaborați-vă propriile meniuri

Profitați de sfaturile profesioniștilor pentru a vă oferi câteva exemple de meniuri pe care le puteți pregăti. În plus, imaginația și creativitatea ta ar trebui să fie la cote maxime în bucătărie. Puteți folosi cărți de rețete de mâncare vegană sau, dacă aveți un prieten bucătar, îi puteți cere cele mai bune rețete de preparate pe bază de plante.

Un mic dejun bun ar putea fi :

Prânzul poate include următoarele:

Masa de seară poate conține următoarele:

Gustările merg bine cu iaurt și nuci. De asemenea, le puteți însoți cu fructe sau sucuri proaspăt pentru a profita la maximum de vitamina C.

Beneficiile unei diete bazate pe plante

Beneficiile unei diete bazate pe plante sunt recunoscute de studii și organizații internaționale. Acestea sunt enumerate mai jos.

CITEȘTE ȘI:
Cel mai bun aliment pentru sex pe care să îl mănânci, ce spune Știința
  • Reducerea supraponderalității și a obezității: potrivit unui studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, dietele pe bază de plante reduc indicele de masă corporală (IMC) și ajută la prevenirea obezității la copii și adulți. Legumele au un conținut ridicat de apă și fibre. Satitatea și controlul apetitului s-ar afla în spatele acestor beneficii.
  • Mai puțin impact asupra mediului: Dr. Paola Sotomayor comentează că, spre deosebire de producția de alimente de origine animală, alimentația pe bază de plante este prietenoasă cu mediul înconjurător și favorizează simțul ecologic, ceea ce duce la mai puține daune asupra mediului.

Dacă vă decideți să treceți la o dietă bazată pe plante, creșteți cantitatea de legume din alimentația dumneavoastră fără a fi nevoie să renunțați la alimentele de origine animală. Găsiți un motiv personal, cereți sfaturi profesionale, aprovizionați-vă cămara și pregătiți cele mai bune și mai nutritive mese.

Surse:

  • Tuso PJ, Ismail MH, Ha BP, Bartolotto C. Actualizare nutrițională pentru medici: diete pe bază de plante. Perm J. 2013;17(2):61-66. doi:10.7812/TPP/12-085
  • Campbell EK, Fidahusain M, Campbell Ii TM. Evaluarea unui program de modificare a stilului de viață cu alimente integrale pe bază de plante de opt săptămâni. Nutrienți. 3 septembrie 2019;11(9):2068.
  • Borde, Camila. Scoala de Sanatate Integrativa. teză. Beneficiile unei diete întregi pe bază de plante și impactul acesteia asupra bolilor autoimune. Disponibil la: https://www.academia.edu/41778751/Los_beneficios_de_una_dieta_integral_a_base_de_plantas_y_su_impacto_en_las_enfermedades_autoinmunes
  • Pablo Saz Peiró, Manuel Morán Del Ruste, Shila Saz Tejero. Dieta vegetariană și aplicarea ei terapeutică. MEDICINA NATURISTĂ, 2013. Vol. 7, Nr. 1, 13-27.
  • comunitatea din Madrid. facultatea de farmacie. Universitatea Complutense din Madrid. Nutriție și sănătate. Fructe și legume surse de sănătate. Disponibil la: http://www.madrid.org/cs/Satellite?blobcol=urldata &blobheader=application%2Fpdf&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadervalue1=filename%3DT034.pdf&blobkey=id&blobtable=MungoBlobs&blobwhere=13502848348348483550484
  • M Jose Gonzalez Corbella. Dietele vegetariene. Offfarm. 2005. 24, 5, 82-90. Disponibil la: https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-dietas-vegetarianas-13074471 .
  • Sabaté J, Wien M. Dietele vegetariene și prevenirea obezității în copilărie. Am J Clin Nutr. 2010 mai;91(5):1525S-1529S.
CITEȘTE ȘI:
Dieta dietă săracă în fibre: Tot ce trebuie să știți
Arată mai multe +

A fost util articolul 6 Sfaturi pentru a începe o dietă pe bază de plante? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

- Advertisement -

Ultimele rețete