Este posibil să aveți simptome de sarcină, dar rezultate negative la testele de sarcină?

Este posibil să aveți simptome de sarcină, dar rezultate negative la testele de sarcină?

Experimentați simptome de sarcină, dar aveți un test negativ? Acest ghid detaliat explică posibilele motive pentru această situație, oferind o perspectivă asupra condițiilor care pot cauza simptome de sarcină, dar rezultate negative la testul de sarcină.

Descoperiți cum fluctuațiile hormonale, anumite condiții medicale și chiar stresul pot juca un rol în această experiență confuză. Înțelegeți mai bine corpul dumneavoastră și navigați cu încredere prin călătoria de a deveni mamă.

Introducere

Experimentarea simptomelor de sarcină, dar obținerea rezultatelor negative la testele de sarcină poate fi dezamăgitoare pentru femeile care încearcă să conceapă.

Testele de sarcină implică verificarea sângelui sau a urinei pentru hormonul gonadotropină corionică umană (hCG).

Testele de sarcină la domiciliu detectează prezența hormonului hCG în urină. hCG este produs în corp după implantarea unui ou fertilizat în uter, iar nivelurile sale cresc în sânge și urină în timpul primului trimestru. Cu toate acestea, aceste teste nu sunt 100% precise și pot produce rezultate fals-negative sau fals-pozitive (1) (2).

Continuați să citiți acest post pentru a afla ce poate cauza un test de sarcină negativ, în ciuda prezenței simptomelor de sarcină.

Sarcina reală cu simptome de sarcină, dar test negativ

Testele de sarcină pe bază de urină pot produce rezultate fals-negative, adică testul poate arăta că nu sunteți însărcinată în timp ce, de fapt, purtați un copil. Acest lucru se poate întâmpla din cauza:

Efectuarea testului prea devreme în sarcină.

Cantitatea de hCG crește pe măsură ce sarcina progresează și poate dura ceva timp până când atinge un nivel pe care un test îl poate detecta (3). Astfel, kitul de testare poate eșua în a detecta niveluri scăzute ale hormonului dacă este testat prea devreme și poate arăta un rezultat negativ. Într-un astfel de caz, puteți face testul din nou după o săptămână.

CITEȘTE ȘI:
13 Alimente pe care le poți mânca în timp ce ești însărcinată

Știați că? În medie, 15% dintre femei nu pot detecta sarcina lor în prima zi a ciclului menstrual ratat (4). Unele kituri de testare vă pot instrui să faceți testul în ziua în care vă așteptați să înceapă perioada. Cu toate acestea, FDA sugerează efectuarea unui test de sarcină la domiciliu la una până la două săptămâni după ce ați ratat perioada pentru a obține cele mai fiabile rezultate (4).

Având hormoni în cantități mai mici decât nivelurile detectabile.

Anumiți factori pot fi responsabili pentru un nivel scăzut de hormon hCG în momentul testării (5) (6). Nivelurile de hCG pot varia natural între femeile cu sarcini normale, cu niveluri de vârf și scăzute de hCG în diferite momente.

Poate exista o estimare imprecisă a zilei așteptate a următoarei perioade menstruale, provocând niveluri scăzute de hCG în momentul testului. Testarea mai târziu în zi, unde concentrația hormonului poate fi afectată de aportul de apă.

Eșantion diluat.

Se recomandă utilizarea urinei de dimineață pentru test, deoarece se presupune că are cea mai mare concentrație de hCG (4). Consumul unei cantități mari de apă înainte de test sau chiar în noaptea anterioară poate dilua urina și reduce conținutul său de hCG sub limita detectabilă a testului.

Întârzierea efectuării testului.

Următoarele situații pot apărea dacă există o întârziere în efectuarea testului (7) (8). Mecanismul unui test pozitiv obișnuit progresează prin sandwich-ul anticorpilor liberi, anticorpilor fixați și moleculelor hCG.

Dacă nivelurile de hCG sunt prea mari, acestea saturează separat cele două tipuri de anticorpi, prevenind formarea sandwich-ului cunoscut sub numele de efect de cârlig. Acest fenomen poate da un rezultat fals-negativ. Diferite variante de hCG pot fi prezente mai târziu în sarcină, iar unele teste pot eșua în a le detecta, arătând un rezultat negativ.

Metode eronate sau un kit de testare defecte.

Deși majoritatea kiturilor de testare a sarcinii la domiciliu urmează metode similare, este întotdeauna recomandabil să citiți cu atenție instrucțiunile înainte de a efectua testul.

Nerespectarea instrucțiunilor poate cauza erori în rezultate. Un anumit kit de testare poate fi defect din cauza defectelor de fabricație sau a manipulării și depozitării necorespunzătoare. În plus, asigurați-vă că kitul este nou, deoarece rezultatele pot să nu fie fiabile după data de expirare.

Punct de luat în considerare: Precizia rezultatelor testului se bazează și pe utilizarea corectă a kitului de testare și pe o înțelegere corectă a rezultatelor.

Condiții care cauzează simptome de sarcină, dar rezultate negative la testul de sarcină

Este posibil să aveți simptome de sarcină, dar rezultate negative la testele de sarcină?
Este posibil să aveți simptome de sarcină, dar rezultate negative la testele de sarcină?

Toate ovulele fertilizate nu pot duce la o sarcină sănătoasă și pot fi asociate cu condiții medicale anormale, cum ar fi:

 • Sarcina ectopică: Este condiția în care embrionul se dezvoltă în afara uterului, în cea mai mare parte în tuba uterină. Inițial, puteți experimenta simptome de sarcină similare cu o sarcină normală, cu semne precum sânii sensibili, perioada menstruală ratată sau un stomac supărat (9). Cu toate acestea, deoarece nu este o sarcină normală, nivelurile de hCG vor fi prea scăzute și vor duce la un rezultat negativ la test.
 • Sarcina molară: Este o condiție rară în care fertilizarea anormală provoacă formarea unui făt anormal. Țesutul placentar crește ca o masă celulară în interiorul uterului. Aceste celule tumorale benigne pot elibera cantități mari de hCG, producând un efect de cârlig sau produse de degradare ale hCG care nu pot fi detectate de kiturile de testare. În ambele cazuri, se obține un rezultat negativ la test (10). O sarcină molară poate produce inițial semne obișnuite de sarcină, cum ar fi greața de dimineață și sânii dureroși, dar sarcina se încheie cu un avort spontan (11).

Factori care vă pot face să vă simțiți însărcinată când nu sunteți

Fluctuațiile hormonale din corp pot provoca simptome asemănătoare sarcinii.

 1. Sindromul premenstrual. Este un grup de simptome care apar din cauza fluctuațiilor hormonale înainte de o perioadă menstruală. Simptomele includ umflarea sau sensibilitatea sânilor, oboseala, fluctuațiile stării de spirit și disconfortul stomacal care pot semăna cu cele din timpul sarcinii (12). Hormonul progesteron este considerat responsabil pentru acest lucru (13) (14).
 2. Ovulația. Simptome similare, dar în forme mai ușoare, pot apărea în timpul eliberării ovulelor din ovare (15). Dacă durata ciclului menstrual variază, semnele ovulației pot fi confundate cu semnele de sarcină. Unele femei pot experimenta simptome similare cu sarcina timpurie în timpul ovulației, cum ar fi balonarea, crampele, spottingul ușor sau sensibilitatea sânilor (21).
 3. Medicamente. Medicamentele utilizate în tratamentele de fertilitate constau în hormoni, cum ar fi progesteronul și gonadotropinele, care sunt similari cu cei secretați de organism pentru a iniția și menține sarcina. Acești agenți pot avea efecte secundare care seamănă cu simptomele de sarcină dacă urmați astfel de tratamente pentru a asista fertilitatea (16) (17).
 4. Pseudocyesis. Este o tulburare psihosomatică rară în care o femeie crede fals că este însărcinată. Ea manifestă semnele și simptomele de sarcină de la perioade neregulate sau inexistente, abdomen distins, greață și vărsături, schimbări ale formei și mărimii sânilor până la perceperea mișcărilor fetale și secreția de lapte. Mai multe condiții neuronale, hormonale și patologice (tumori, chisturi sau fibroame în organele de reproducere) au fost găsite responsabile (18).

Cum să faceți față stresului când încercați să concepeți

Ciclul de așteptare de a urmări zilele fertile, încercarea de a concepe și testarea sarcinii poate deveni stresant. Cu toate acestea, trebuie să vă amintiți că stresul poate reduce șansele de a concepe, iar este crucial să aveți grijă de bunăstarea mentală în plus față de sănătatea fizică (19). Aveți grijă de sănătatea mentală prin (20):

 • Urmărirea unui stil de viață bun cu alimente nutritive și exerciții moderate
 • Exprimarea sentimentelor către partener, un prieten de încredere sau un membru al familiei
 • Facerea timpului pentru a urmări hobby-urile
 • Relaxarea cu tehnici de meditație sau de conștientizare
 • Căutarea ajutorului medical dacă vă simțiți copleșiți sau aveți îndoieli
Este posibil să aveți simptome de sarcină, dar rezultate negative la testele de sarcină?
Este posibil să aveți simptome de sarcină, dar rezultate negative la testele de sarcină?

Întrebări frecvente

Ce nu ar trebui să fac înainte de un test de sarcină?

Nu ar trebui să beți cantități mari de lichide înainte de un test de sarcină, deoarece acest lucru poate dilua nivelurile de HCG din organism, făcându-le nedetectabile (2).

Cât timp după implantare testul arată pozitiv?

Este posibil să observați un rezultat pozitiv la sarcină la trei până la patru zile de la implantare. Dar acuratețea crește la 98% în a șaptea zi (22).

Poate PCOS să dea un test de sarcină fals pozitiv?

Da, sindromul ovarului polichistic (PCOS) poate da un test fals pozitiv, deoarece nivelurile hormonului luteinizant (LH) rămân ridicate pe tot parcursul ciclului menstrual (23).

Este mai bine să scufund un test de sarcină sau să urinezi pe el?

Cele mai multe kituri de testare a sarcinii urmează metoda de scufundare sau de urinare pe o baghetă. Metoda midstream sau de urinare pe o baghetă este precisă în 99% din cazuri, în timp ce metoda de scufundare are o precizie de 70% (24).

Mai multe simptome similare, dar nesemnificative pentru sarcină, vă pot excita când planificați o sarcină. De exemplu, greața și vărsăturile pot fi asociate cu indigestia sau o infecție intestinală și crampele stomacale cu urinarea frecventă, rezultatul unei infecții urinare.

Urmăriți cu precizie ciclul menstrual și efectuați testul de sarcină la momentul recomandat. Două rapoarte negative succesive, la o săptămână distanță, sunt rareori greșite. Asigurați-vă că urmați cu strictețe instrucțiunile menționate în insertul pachetului. Cu toate acestea, nu întârziați să vedeți un medic dacă continuați să experimentați simptome de sarcină, dar rezultate negative la test.

 1. Pregnancy testing.
  https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/pregnancy-testing
 2. Pregnancy Test.
  https://medlineplus.gov/lab-tests/pregnancy-test/
 3. hCG levels.
  https://www.healthdirect.gov.au/hcg-levels
 4. Pregnancy.
  https://www.fda.gov/medical-devices/home-use-tests/pregnancy
 5. Danielle Betz and Kathleen Fane; (2021); Human Chorionic Gonadotropin.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532950/
 6. C. Gnoth and S. Johnson; (2014); Strips of Hope: Accuracy of Home Pregnancy Tests and New Developments.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4119102/
 7. Richard T Griffey et al.; (2013); ”Hook-like effect” causes false-negative point-of-care urine pregnancy testing in emergency patients.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21835572/
 8. Flaw in many home pregnancy tests can return false negative results.
  https://medicine.wustl.edu/news/flaw-in-many-home-pregnancy-tests-can-return-false-negative-results/
 9. Premenstrual Syndrome (PMS).
  https://www.acog.org/womens-health/faqs/premenstrual-syndrome
 10. Tichaendepi Mundangepfupfu and Muhammad Waseem; (2013); Partial hydatidiform mole with false-negative urine human chorionic gonadatropin test in the emergency department.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24188605/
 11. Hydatidiform mole.
  https://www.thewomens.org.au/health-information/pregnancy-and-birth/pregnancy-problems/early-pregnancy-problems/hydatidiform-mole
 12. Premenstrual syndrome (PMS).
  https://www.womenshealth.gov/menstrual-cycle/premenstrual-syndrome
 13. Andrea J Rapkin and Alin L Akopians; (2011); Pathophysiology of premenstrual syndrome and premenstrual dysphoric disorder.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22611222/
 14. Pregnancy hormones: progesterone oestrogen and the mood swings.
  https://www.nct.org.uk/pregnancy/how-you-might-be-feeling/pregnancy-hormones-progesterone-oestrogen-and-mood-swings
 15. Ovulation signs.
  https://www.pregnancybirthbaby.org.au/ovulation-signs
 16. Walter Ciampaglia and Graciela E Cognigni; (2015); Clinical use of progesterone in infertility and assisted reproduction.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26345161/
 17. Fertility Treatments for Females.
  https://www.nichd.nih.gov/health/topics/infertility/conditioninfo/treatments/treatments-women
 18. Marzieh Azizi and Forouzan Elyasi; (2017); Biopsychosocial view to pseudocyesis: A narrative review.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5894469/
 19. Kristin L. Rooney and Alice D. Domar; (2018); The relationship between stress and infertility.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6016043/
 20. Planning a pregnancy and managing your mental health.
  https://www.tommys.org/pregnancy-information/planning-a-pregnancy/are-you-ready-conceive/managing-mental-health
 21. Am I Pregnant, Or…?
  https://americanpregnancy.org/pregnancy-symptoms/am-i-pregnant-or/
 22. T Chard; Pregnancy tests: a review.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1639991/
 23. Tips on getting the most from at home fertility tests.
  https://fertility.womenandinfants.org/blog/tips-on-getting-the-most-from-at-home-fertility-tests
 24. How early can home pregnancy tests show positive results?
  https://utswmed.org/medblog/home-pregnancy-tests/

?Citește și aceste articole:

Este posibil să aveți simptome de sarcină, dar rezultate negative la testele de sarcină?

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Cină pentru femeile însărcinate: 8 rețete sănătoase
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii