Simptome diabet. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala

Simptomele diabetului: Tot ce trebuie sa știi despre aceasta boală

Credeți ca anumite stări ale dumneavoastră ar putea fi catalogate ca si simptome diabet? Nu va panicați. Să vedem mai întâi ce este diabetul, care sunt simptomele, cauzele si efectele acestei boli.

Pe scurt, diabetul este o boală metabolică ce provoacă un exces de glucoză în sânge (hiperglicemie). Această boală este incurabilă și, odată diagnosticată, necesită tratament pe tot parcursul vieții.

Există, de asemenea, o formă rară a acestei boli care se dezvoltă la unele femei. Acesta se numește “diabet gestațional” și durează de obicei doar în timpul sarcinii. Diabetul zaharat diferă de “diabetul renal”, un termen care se referă la prezența excesului de glucoză în urină, dar nu și în sânge.

Tipuri de diabet

Diabetul zaharat, cunoscut sub numele de diabet, este o boală metabolică care provoacă un nivel ridicat de zahăr în sânge. Hormonul insulină deplasează zahărul din sânge în celule pentru a fi stocat sau utilizat pentru energie. În cazul diabetului, organismul dumneavoastră fie nu produce suficientă insulină, fie nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce.

Nivelul ridicat de zahăr din sânge netratat din cauza diabetului vă poate afecta nervii, ochii, rinichii și alte organe.

Există câteva tipuri diferite de diabet:

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună. Sistemul imunitar atacă și distruge celulele din pancreas, unde se produce insulina. Nu este clar ce cauzează acest atac. Aproximativ 10 la sută dintre persoanele cu diabet au acest tip.

CITEȘTE ȘI:
6 Sfaturi pentru a începe o dietă pe bază de plante

Diabetul de tip 2 apare atunci când organismul dumneavoastră devine rezistent la insulină, iar zahărul se acumulează în sânge.

Prediabetul apare atunci când nivelul zahărului din sânge este mai ridicat decât în mod normal, dar nu este suficient de ridicat pentru un diagnostic de diabet de tip 2.

Diabetul gestațional este un nivel ridicat de zahăr în sânge în timpul sarcinii. Hormonii care blochează insulina produsă de placentă cauzează acest tip de diabet.

O afecțiune rară numită diabet renal nu are legătură cu diabetul zaharat, deși are un nume asemănător. Este o afecțiune diferită, în care rinichii elimină prea mult lichid din organism.

Simptome diabet

Simptomele diabetului sunt cauzate de creșterea nivelului de zahăr din sânge.

Simptome diabet generale

Simptomele pot varia de la o persoană la alta. De asemenea, ele depind de tipul de diabet pe care îl aveți.

Simptomele generale ale diabetului includ:

 • foame crescută
 • sete crescută
 • pierderea în greutate
 • urinare frecventă
 • vedere încețoșată
 • oboseală extremă
 • răni care nu se vindecă

Simptomele la bărbați

În plus față de simptomele generale ale diabetului, bărbații cu diabet pot avea un apetit sexual scăzut, disfuncție erectilă (ED) și forță musculară slabă.

Simptomele la femei

Femeile cu diabet pot avea, de asemenea, simptome precum infecții ale tractului urinar, piele uscată și mâncărimi.

CITEȘTE ȘI:
7 Alimente pentru a stimula libidoul feminin

Simptome diabet de tip 1

Simptomele diabetului de tip 1 au tendința de a începe brusc și dramatic. Diabetul de tip 1 este cel mai des întâlnit la copii, adolescenți și adulți tineri. Cu toate acestea, diabetul de tip 1 se poate dezvolta la orice vârstă. Pe lângă simptomele enumerate mai sus, persoanele cu diabet de tip 1 pot observa o pierdere rapidă și bruscă în greutate.

Simptomele diabetului de tip 1 pot include:

 • foame extremă
 • sete crescută
 • pierderea neintenționată în greutate
 • urinare frecventă
 • vedere încețoșată
 • oboseală

De asemenea, poate duce la modificări ale dispoziției.

Simptome diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 este cel mai frecvent tip. Deși se dezvoltă în principal la adulți, începe să fie observat mai frecvent la persoanele tinere. Printre factorii de risc pentru diabetul de tip 2 se numără supraponderabilitatea, sedentarismul și faptul de a avea un istoric familial de diabet de tip 2. Multe persoane cu diabet de tip 2 nu prezintă niciun simptom. Uneori, aceste simptome se dezvoltă lent.

Simptomele diabetului de tip 2 pot include:

 • foamea crescută
 • sete crescută
 • urinare crescută
 • vedere încețoșată
 • oboseală
 • răni care se vindecă greu

De asemenea, poate provoca infecții recurente. Acest lucru se datorează faptului că nivelurile ridicate de glucoză îngreunează vindecarea organismului.

Ce simptome ale diabetului sunt cele mai frecvente?

De multe ori, simptomele pot părea inofensive. Cele mai frecvente simptome ale diabetului, cum ar fi setea persistentă și oboseala, sunt adesea vagi. Atunci când sunt experimentate de sine stătător, este posibil ca astfel de simptome să nu reprezinte ceva de care să vă faceți griji.

CITEȘTE ȘI:
Cum și de ce zahărul (și dulciurile în general) accelerează îmbătrânirea?

Dacă vă confruntați cu unul sau mai multe dintre aceste simptome, ar trebui să vorbiți cu medicul dumneavoastră despre depistarea diabetului.

Setea frecventa poate fi unul dintre simptomele diabetului
Setea frecventa poate fi unul dintre simptomele diabetului

Setea frecventă

Ați băut pahar după pahar de apă, dar tot simțiți că aveți nevoie de mai multă. Acest lucru se datorează faptului că mușchii și alte țesuturi sunt deshidratate. Atunci când nivelul de zahăr din sânge crește, corpul dumneavoastră încearcă să extragă lichid din alte țesuturi pentru a dilua zahărul din sânge. Acest proces poate provoca deshidratarea organismului dumneavoastră, ceea ce vă determină să beți mai multă apă.

Urinare frecventă

Consumul unor cantități excesive de apă vă poate determina să urinați mai mult. Acest lucru vă poate determina să beți mai multe lichide, ceea ce agravează problema. De asemenea, corpul dumneavoastră poate încerca să elimine excesul de zahăr prin urinare.

Senzatia de foame acuta poate fi un semn de diabet
Senzatia de foame acuta poate fi un semn de diabet

Foamea extremă

Este posibil să vă simțiți în continuare flămând chiar și după ce ați mâncat ceva. Acest lucru se datorează faptului că țesuturile dvs. nu primesc suficientă energie din alimentele pe care le-ați mâncat.

Dacă organismul dumneavoastră este rezistent la insulină sau dacă organismul dumneavoastră nu produce suficientă insulină, este posibil ca zahărul din alimente să nu poată intra în țesuturile dumneavoastră pentru a vă furniza energie. Acest lucru poate face ca mușchii și alte țesuturi să ridice “steagul foamei” în încercarea de a vă determina să mâncați mai multă mâncare.

CITEȘTE ȘI:
Carbohidrații te fac să te îngrași?
Pierderea inexplicabilă în greutate ​posibil simptom pentru diabet
Pierderea inexplicabilă în greutate ​posibil simptom pentru diabet

Pierderea inexplicabilă în greutate

Este posibil să mâncați în mod normal și să vă simțiți în mod constant flămând, dar să continuați să pierdeți în greutate. Acest lucru poate fi observat în cazul diabetului de tip 1.

Dacă organismul dvs. nu primește suficientă energie din alimentele pe care le consumați, va descompune alte surse de energie disponibile în organism. Aceasta include depozitele de grăsimi și proteine. Atunci când se întâmplă acest lucru, vă poate face să pierdeți în greutate.

Oboseala un alt posibil simptom pentru diabet
Oboseala un alt posibil simptom pentru diabet

Oboseală

Zahărul este una dintre principalele surse de energie ale organismului dumneavoastră. Dacă aveți diabet, incapacitatea organismului dumneavoastră de a transforma zahărul în energie poate duce la oboseală. Aceasta poate varia de la o senzație generală de uzură până la epuizare extremă.

Vedere încețoșată

Nivelurile anormal de ridicate ale zahărului din sânge pot duce, de asemenea, la vedere încețoșată. Acest lucru se datorează faptului că lichidul se poate deplasa în canalul ocular. Acest lucru se rezolvă de obicei odată ce nivelul de zahăr din sânge este normalizat. Nu este același lucru cu retinopatia diabetică, care apare în timp la persoanele cu un nivel ridicat cronic de zahăr în sânge.

Potrivit Institutului Național de Ochi (NEI)din SUA, retinopatia diabetică este principala cauză de orbire la adulții din America. Persoanele cu diabet zaharat prezintă, de asemenea, un risc mai mare de cataractă și glaucom.

CITEȘTE ȘI:
Pot să iau melatonină în timpul sarcinii?
Infecții sau răni care se vindecă greu semn pentru diabet
Infecții sau răni care se vindecă greu semn pentru diabet

Infecții sau răni care se vindecă greu

Dacă aveți diabet de tip 2, este posibil ca organismului dumneavoastră să-i fie greu să lupte împotriva infecțiilor. Acest lucru se datorează faptului că bacteriile se pot dezvolta atunci când nivelul de zahăr din sânge este prea ridicat. Femeile, în special, se pot confrunta cu infecții vaginale frecvente cu ciuperci sau cu infecții urinare.

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot împiedica, de asemenea, capacitatea organismului dumneavoastră de a vindeca tăieturile și zgârieturile. Asta pentru că nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot avea un impact negativ asupra celulelor albe din sângele dumneavoastră. Globulele dvs. albe sunt responsabile de vindecarea rănilor.

Când trebuie să consultați medicul

In cazul în care prezentați simptome de diabet, trebuie să vă faceți o programare la medic. În acest timp, ar trebui să îl întrebați pe medic dacă este ceva ce trebuie să faceți înainte de programare, cum ar fi să vă pregătiți pentru orice analize de laborator. Acest lucru poate fi necesar dacă medicul dumneavoastră dorește să efectueze un test de glicemie la post.

De asemenea, ar trebui să notați orice simptome cu care vă confruntați sau schimbările recente de viață prin care ați trecut. Medicul dumneavoastră poate folosi aceste informații pentru a vă ajuta să puna un diagnostic, dacă este necesar.

CITEȘTE ȘI:
10 Sfaturi să slăbești fără diete și sală de sport

Cum se diagnostichează diabetul?

Medicul dumneavoastră poate utiliza unul sau mai multe teste pentru a depista diabetul. Testul hemoglobinei glicozurate (A1C) este cel mai frecvent. Acesta este un test de sânge care indică nivelul mediu al glicemiei dumneavoastră în ultimele două-trei luni. Acesta măsoară cantitatea de zahăr din sânge atașată de hemoglobină. Cu cât nivelul glicemiei este mai ridicat, cu atât mai multă hemoglobină este atașată de zahăr.

Dacă primiți un nivel A1C de 6,5 la sută sau mai mare la două teste separate, medicul dumneavoastră va diagnostica diabetul. Medicul dumneavoastră va pune diagnosticul de prediabet dacă nivelul A1C se situează între 5,7 și 6,4. Tot ceea ce este sub un nivel A1C de 5,7 este considerat normal.

Dacă aceste rezultate nu sunt consistente, medicul dumneavoastră va trece la alte opțiuni de testare. Dar medicul dumneavoastră poate sări peste aceste teste dacă aveți anumite afecțiuni, cum ar fi sarcina, care vor face ca rezultatele să fie inexacte.

Citește și aceste articole:

 • 8 Ceaiuri pentru decongestionarea naturală a nasului
  Află care sunt cele mai eficiente 8 ceaiuri de plante medicinale pentru decongestionarea naturală a nasului înfundat cauzat de răceală, gripă, sinusită sau alergii.
 • Cum să combați pierderea musculară din cauza îmbătrânirii
  Află cum să previi și să combați sarcopenia, pierderea progresivă de masă și forță musculară asociată cu îmbătrânirea. Urmează sfaturile noastre practice și pline de valoare pentru a-ți menține mușchii sănătoși și puternici.
 • Ce este rezistența la insulină? Ghid Complet pentru ințelegere
  Rezistența la insulină este o afecțiune complexă în care organismul nu răspunde așa cum ar trebui la insulină, un hormon pe care îl produce pancreasul … Citește mai mult
 • Exerciții pentru osteoporoza coloanei vertebrale
  Dacă aveți osteoporoză a coloanei vertebrale, vă recomandăm să citiți acest articol despre 6 exerciții benefice pentru sănătatea oaselor.
 • Anexita, boala denumită popular „răceală la ovare”
  Anexita este o boală care afectează ovarele și trompele uterine, cauzată de o infecție bacteriană. Simptomele pot fi subtile sau severe și pot include durere pelvină, febră, scurgeri vaginale anormale sau tulburări menstruale. Anexita se tratează cu antibiotice, antiinflamatoare și analgezice. Dacă nu este tratată la timp și corect, anexita poate avea complicații grave, cum ar fi abces ovarian, peritonită, infertilitate sau sarcină extrauterină. Pentru a preveni anexita, este important să folosiți protecție sexuală, să vă testați periodic pentru infecțiile cu transmitere sexuală, să respectați igiena intimă adecvată și să vă controlați ginecologic regulat. Dacă vreți să aflați mai multe despre anexită, boala denumită popular „răceală la ovare”, citiți acest articol informativ și util.
Uleiul de ricin 9 beneficii pentru sănătate și frumusețe
16 Cele mai bune alimente pentru diabet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii