Care sunt simptomele alergiei la nuci la copii?

Care sunt simptomele alergiei la nuci la copii?

Copilul dvs. de doi ani nu a avut nicio reacție alergică la alimente până acum, dar tocmai a luat o prăjitură cu nuci de la un coleg de joacă și a venit la dvs. plângând, spunând că are “mâncărimi în gură”. Nu sunteți sigur dacă copilul dvs. a mai mâncat vreodată o nucă, iar acum sunteți îngrijorat că ar putea avea o reacție alergică.

Mulți dintre noi, părinții, am trecut și noi prin această situație – întrebându-ne dacă simptomele copilului nostru pot indica o reacție alergică. Reacțiile la nuci sunt deosebit de înfricoșătoare, deoarece am auzit cu toții povești despre copii care au avut reacții alergice grave și chiar fatale la nuci.

Am studiat cercetarile unui pediatru și doi alergologi pentru a-i ajuta pe părinți să înțeleagă ce trebuie să caute atunci când vine vorba de simptomele alergiei la nuci la copii – și ce ar trebui să faceți dacă copilul dumneavoastră prezintă semne de reacție alergică.

Prezentare generală a nucilor și a alergiilor la nuci

Este important să înțelegeți că “nuci” este un termen larg și că există de fapt două categorii diferite de nuci la care un copil poate fi alergic. Prima categorie este cea a arahidelor (care sunt de fapt leguminoase). A doua categorie este cea a nucilor, care include: migdale, caju, nuci, alune, alune de pădure, nuci de macadamia, nuci de Brazilia, fistic și caju.

Atât alergiile la arahide, cât și alergiile la nuci se numără printre cele mai frecvente opt alimente alergenice. Aproximativ 5% dintre copiii din lume suferă de alergii alimentare, iar atât alunele, cât și nucile – alături de pește și crustacee – sunt alergenii cu cea mai mare probabilitate de a provoca cele mai grave reacții alergice.

Alergiile la alune, în special, sunt foarte răspândite. După cum notează Colegiul American de Alergologie, Astm și Imunologie, aproximativ 2,5% dintre copii au o alergie la alune, iar acest număr a crescut cu 20% din 2010. Deși alergiile la arahide și alergiile la nuci sunt tipuri diferite de alergii, acestea sunt legate: între 25-40% dintre persoanele alergice la arahide sunt, de asemenea, alergice la nuci.

Care sunt simptomele alergiei la nuci la copii?
Care sunt simptomele alergiei la nuci la copii?

Ce nuci provoacă cele mai multe reacții alergice?

Potrivit Dr. Stephanie Leeds, alergolog pediatru la Yale New Haven Children’s Hospital, alunele provoacă cele mai multe reacții alergice la copii. Orice nucă poate provoca o reacție alergică, explică ea, dar anumite nuci sunt mai susceptibile, inclusiv caju și nucile.

La cât timp după ce a mâncat nuci va apărea reacția alergică a unui copil?

Când majoritatea dintre noi se gândesc la alergii, se gândesc la o reacție imediată la alergen. Dar, în timp ce multe reacții alergice se produc brusc, altele apar puțin mai treptat. “În mod obișnuit, o reacție alergică alimentară convențională se produce în decurs de câteva minute până la două ore de la expunere”, explică Dr. Leeds.

Momentul în care apare reacția alergică a copilului dvs. corespunde adesea cu cât de gravă este reacția, explică Dr. Tiffany J. Owens, alergolog și imunolog la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio și profesor asistent la Facultatea de Medicină a Universității de Stat din Ohio.

“Cele mai îngrijorătoare reacții sunt cele care apar aproape imediat, adică în decurs de câteva minute până la o oră”, spune ea. Cu cât durează mai mult timp până când copilul dumneavoastră prezintă simptomele unei alergii la nuci, cu atât este mai puțin probabil ca acesta să se confrunte cu o alergie la nuci, adaugă Dr. Owens.

Simptomele alergiilor la nuci la copii

Simptomele alergiilor la nuci variază de la un copil la altul și pot depinde de tipul de nucă la care sunt alergici și de cât de severă este alergia la nucă. Chiar și o cantitate foarte mică de alergen poate provoca simptome; potrivit Johns Hopkins Medicine, 1/44.000 dintr-un miez de alună poate provoca o reacție la o persoană alergică.

Simptomele alergiilor la nuci apar din cauza unei reacții exagerate a sistemului imunitar al copilului. Organismul copilului vede proteina de nucă ca pe un invadator și eliberează cantități mari de histamină pentru a combate amenințarea percepută. Cantitățile excesive de histamină sunt cele care provoacă simptomele revelatoare ale alergiilor alimentare.

Care sunt cele mai frecvente simptome?

Există o gamă largă de simptome atunci când vine vorba de alergii la nuci la copii, de la ușoare, la moderate, la severe. Reacțiile variază adesea în funcție de vârsta copilului dumneavoastră.

Dr. Wendy Sue Swanson, pediatru și director medical la SpoonfulONE, spune că cele mai frecvente semne ale unei alergii la nuci la sugari și copii mici sunt urticaria și/sau vărsăturile. Copiii mai mari sunt susceptibili de a avea simptome mai numeroase, cum ar fi umflături, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație și anafilaxie (o reacție alergică severă și uneori fatală).

Alte simptome comune ale alergiilor la nuci includ mâncărimi, curgerea nasului, tuse și strănut, spune Dr. Leeds. Umflarea pleoapelor, diareea și amețelile pot fi, de asemenea, prezente, împărtășește Dr. Owens.

Orice semn de anafilaxie – care poate include dificultăți de respirație, amețeli, scăderi extreme ale tensiunii arteriale și șocuri – necesită asistență medicală de urgență.

Ce simptome ar putea fi mai greu de detectat?

Cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu cele mai frecvente semne ale alergiilor la nuci. Dar, uneori, semnele unei alergii la nuci pot fi mai subtile.

“Durerile de stomac sau somnolența la copiii care nu sunt încă capabili să vorbească sau să-și descrie simptomele pot fi trecute cu vederea”, spune Dr. Owens. Dr. Leeds explică faptul că unele semne mai puțin evidente ale reacțiilor alergice pot include sentimente de confuzie sau un “sentiment de condamnare iminentă”.

Care sunt simptomele alergiei la nuci la copii?
Care sunt simptomele alergiei la nuci la copii?

Reacțiile alergiei la nuci

Față de semnele mai subtile ale reacțiilor alergice, poate fi util să înțelegeți diferența dintre o reacție alergică ușoară și una mai severă.

Cum ar putea arăta reacțiile mai ușoare?

O reacție alergică mai ușoară la nuci poate arăta ca o mâncărime sau curgere a nasului, o mâncărime a gurii, strănut și o ușoară durere de burtă, spune Dr. Leeds. Copilul dvs. poate prezenta semnele unei reacții alergice mai ușoare atunci când are câteva “urticarii împrăștiate”, explică Dr. Owens. Sau poate avea umflarea doar a unei părți a buzei.

Cum ar putea arăta o reacție alergică de urgență la nuci?

Deși toate reacțiile alergice trebuie luate în serios, dacă copilul dumneavoastră prezintă semne de reacție alergică severă, aceasta este considerată o urgență medicală. Sunați imediat la 112.

Semnele reacțiilor alergice severe includ “urticarie și umflături pe tot corpul, probleme de respirație sau de înghițire, senzație de leșin sau leșin și vărsături repetitive”, spune Dr. Leeds. Cele mai severe reacții alergice la nuci apar rapid după expunere, notează Dr. Owens, și pot include umflarea pleoapelor sau a buzelor, tuse, cădere, mâncărime, urticarie și vărsături.

Din nou, dacă copilul dumneavoastră are simptome de reacție alergică severă, nu trebuie să ezitați să îi administrați medicația de urgență și să apelați la serviciile de urgență. Urmați-vă instinctele; este întotdeauna mai bine să fiți în siguranță decât să vă pară rău când vine vorba de reacții alergice severe.

Abordarea alergiilor la nuci

Dacă bănuiți că copilul dumneavoastră ar putea avea o alergie la nuci, ar trebui să mergeți la medicul pediatru sau la un alergolog. Dacă vă vizitați mai întâi pediatrul, iar acesta suspectează că copilul dumneavoastră ar putea avea o alergie la nuci, probabil că vă va trimite la un alergolog pediatru.

“Dacă există vreo îngrijorare cu privire la reacții potențiale la alune sau nuci, ar trebui să consultați un alergolog certificat, sperăm că unul care are experiență cu nuanțele de lucru cu alergia alimentară”, împărtășește Dr. Leeds.

Testarea alergiilor la nuci

După ce alergologul dvs. face un istoric detaliat al experiențelor alergice ale copilului dvs., inclusiv expunerile anterioare și posibilele reacții, alergologul dvs. va efectua probabil câteva teste pentru a înțelege mai bine alergiile copilului dvs., spune Dr. Leeds.

Acestea vor include teste de sânge și teste de înțepături cutanate. “[În toate cazurile], este incredibil de important ca un istoric detaliat să precedă orice test, deoarece testele de alergii pot avea adesea “falsuri pozitive”.”

Dr. Swanson explică faptul că analizele de sânge măsoară răspunsul imunitar al copilului dumneavoastră la alimentele la care bănuiți că ar putea fi alergic și verifică cantitatea de anticorpi imunoglobulină E (IgE) din sângele acestuia.

Un test cutanat este administrat prin expunerea pielii copilului dumneavoastră la o cantitate mică de alergen, înțepând pielea cu un ac și apoi căutând reacții, cum ar fi umflături ridicate. Printre alte posibilități se numără “provocările alimentare orale”, prin care copilului dumneavoastră i se administrează cantități mici și sigure de alergen în cabinetul alergologului, iar copilul dumneavoastră este monitorizat pentru a vedea dacă are reacții.

Tratarea alergiilor la nuci

Tratarea alergiilor la nuci ale copilului dumneavoastră implică evitarea tuturor ingerărilor de nuci la care copilul dumneavoastră este alergic. Acest lucru nu este atât de ușor pe cât poate părea, deoarece ingredientele din alune și nuci sunt adăugate în ingredientele preambalate, în amestecurile de copt și în sosuri. Acest lucru înseamnă că veți deveni un cititor foarte atent al etichetelor dacă copilul dumneavoastră dezvoltă o alergie la nuci.

Contaminarea încrucișată este, de asemenea, posibilă, așa că trebuie să urmăriți avertismentele de tipul “produsul a fost fabricat pe un echipament folosit în comun cu nuci sau alune”.

În plus, veți dori întotdeauna să aveți la îndemână medicamente pentru a trata orice posibilă expunere la alergen, deoarece acestea se pot întâmpla chiar dacă sunteți extrem de atent. “Pentru simptome ușoare izolate, recomandăm folosirea unui antihistaminic, cum ar fi Benadryl pentru tratament”, spune Dr. Leeds. Simptomele severe necesită administrarea imediată a unui autoinjector de epinefrină, precum EpiPen.

De asemenea, trebuie să aveți grijă să purtați o discuție amănunțită și deschisă cu medicul dumneavoastră despre planul individual de tratament al copilului dumneavoastră. Acest lucru vă va ajuta să vă maximizați succesul în calitate de părinte alergic.

“Fiecare copil ar trebui să aibă o evaluare și un plan de tratament individualizat, iar acești furnizori pot oferi consiliere directă cu privire la strategiile de evitare a alimentelor, citirea etichetelor și opțiunile de tratament”, împărtășește Dr. Leeds.

Prevenirea alergiilor la nuci

Dacă în familia dumneavoastră există alergii la nuci sau dacă vă îngrijorează faptul că copilul dumneavoastră ar putea dezvolta o alergie la nuci, poate vă întrebați ce puteți face pentru a preveni acest lucru.

Deși nu există o modalitate sigură de a preveni alergiile alimentare (uneori, acestea se întâmplă pur și simplu!), există unele dovezi care arată că prezentarea copilului dumneavoastră la alergeni la începutul vieții poate fi de ajutor.

New feeding guidelineNoile orientări privind alimentația, atât din partea Academy of American Pediatrics (AAP) si USDA recomandă să vă prezentați copilul la alergeni comuni încă de la 4-6 luni, spune Dr. Swanson. “Introducerea timpurie și de rutină a TUTUROR alergenilor obișnuiți în jurul vârstei de 4-6 luni este esențială pentru reducerea riscului”, explică Dr. Swanson.

Atât AAP, cât și USDA afirmă că introducerea nucilor în intervalul 4-6 luni este cea mai importantă pentru copiii cu risc ridicat de a dezvolta alergii la nuci, cum ar fi copiii cu antecedente familiale de alergii. Orice decizie cu privire la cum și când să introduceți alergeni copilului dumneavoastră trebuie luată în colaborare cu medicul pediatru.

Concluzie

Dacă copilul dumneavoastră prezintă brusc simptome de alergie la scurt timp după ce a mâncat o alună sau o nucă, este de înțeles că vă veți simți îngrijorat și poate chiar panicat.

Alergiile sunt înspăimântătoare și nimeni nu vrea să își vadă copilul simțindu-se sau arătând rău. Dacă copilul dumneavoastră prezintă simptome care ar putea indica o reacție alergică, încercați să nu intrați în panică, dar asigurați-vă, de asemenea, că luați simptomele în serios.

Dacă simptomele par ușoare, sunați la cabinetul pediatrului pentru sfaturi sau pentru a face o programare pentru o examinare suplimentară.

Dacă copilul dumneavoastră prezintă semne de reacție severă – dificultăți de respirație, urticarie sau umflături pe tot corpul, letargie extremă, vărsături sau semne de șoc – nu ezitați să sunați la 112 sau să duceți copilul la cel mai apropiat spital de urgență.

Surse:

  1. Johns Hopkins All Children’s Hospital website. Nut and Peanut Allergy.
  2. Johns Hopkins All Children’s Hospital website. Food Allergies in Children.
  3. American College of Allergy, Asthma, and Immunology website. Peanut Allergy.
  4. American College of Allergy, Asthma, and Immunology website. Tree Nut Allergy.
  5. Johns Hopkins Medicine. Food Allergies in Children.

Additional Reading

Arată mai multe +
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

A fost util articolul [post_title]? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Este o alergie sau o răceală? Iată cum să faci diferența
Băuturi care cresc inflamația în organism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii