3.8 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Sindromul MELAS: encefalopatie mitocondrială, simptome, cauze, tratament

Trebuie să citești asta...

Sindromul MELAS este o boală genetică cu afectarea sistemului nervos central, a țesutului muscular și a diferitelor organe. Patologia se bazează pe o respirație tisulară deficitară și pe un defect în metabolismul energetic. Tabloul clinic este eterogen și include episoade acute care seamănă cu un accident vascular cerebral, crize epileptice, intoleranță la efort fizic din cauza slăbiciunii musculare.

Pentru diagnosticare se folosesc RMN, EEG, ENMG și alte teste. Diagnosticul final se pune atunci când se detectează mutații punctiforme în ADN-ul mitocondrial. Tratamentul constă în administrarea de medicamente metabolice și terapie simptomatică.

Ce este sindromul MELAS

Sindromul MELAS (encefalopatie mitocondrială cu acidoză lactică și episoade asemănătoare unui accident vascular cerebral) se referă la o boală cauzată de un defect genetic în ADN-ul mitocondrial. În acest sindrom, producția de energie în lanțul respirator mitocondrial este afectată.

Boala a fost descrisă pentru prima dată în 1984. Conform diferitelor surse, incidența patologiei variază de la 1:15 000 la 1:20 000. Nu există diferențe de gen. Vârsta medie de apariție este de 6-10 ani.

Cauze

Mutațiile punctiforme în ADN-ul mitocondrial sunt cauza patologiei. Până în prezent, se cunosc aproximativ 10 gene defectuoase în care se observă manifestarea sindromului MELAS. Cele mai frecvente mutații identificate sunt în genele care codifică ARN-ul de transport. Cea mai frecventă (80-90% din cazuri) este mutația A3243G în gena ARN de transport al aminoacizilor leucinici MTTL1.

CITEȘTE ȘI:
De ce se îngrașă femeile după 40 de ani?

Din cauza acestui defect, sinteza proteinelor mitocondriale este afectată. Prezența mutației nu garantează neapărat o manifestare fenotipică a bolii, care se datorează fenomenului de heteroplasmie, adică prezența simultană a ADN-ului mitocondrial normal și mutant într-o celulă, organ sau organism. O cantitate mare de ADN defectuos crește probabilitatea de manifestare clinică a sindromului.

Sindromul melas: encefalopatie mitocondrială, simptome, cauze, tratament
Sindromul melas: encefalopatie mitocondrială, simptome, cauze, tratament

Patogeneză

Un defect determinat genetic în sinteza proteinelor mitocondriale (enzimele respirației tisulare) duce la întreruperea fosforilării oxidative – ultima etapă de scindare a substraturilor biologice: acizi grași, carbohidrați. Fosforilarea oxidativă este considerată a fi principala verigă a metabolismului energetic; ea asigură formarea unei cantități copleșitoare de purtători de energie – moleculele de ATP.

Eșecul acestor procese apare în fiecare mitocondrie cu ADN defect. Deoarece mitocondriile sunt prezente în aproape toate celulele organismului, leziunea este de natură multisistemică. Organele și țesuturile cu cerințe energetice ridicate sunt cel mai grav afectate: sistemul nervos central și periferic, miocardul, mușchii scheletici.

În mușchi, deficitul de energie (hipoxie tisulară) duce la formarea excesivă de acid lactic. Deficitul de oxid nitric datorat acumulării enzimei citocrom oxidază în mușchiul neted vascular este geneza tulburărilor cerebrale acute. Deficitul de oxid nitric duce la vasoconstricție și agregare plachetară.

Clasificare

Se disting trei forme de sindrom MELAS în funcție de severitatea manifestărilor clinice:

 • Asimptomatic – prezența unei mutații genetice și a unor modificări la biopsia musculară, pe fondul absenței totale a semnelor clinice ale bolii.
 • Oligosimptomatic – sunt detectate componentele individuale ale sindromului: slăbiciune musculară, dureri de cap etc.
 • Manifestant – un tablou clinic frapant cu episoade acute.
CITEȘTE ȘI:
7 Super Fructe pentru stimularea sănătății și a sistemului imunitar

Simptome

Simptomele neurologice se manifestă de obicei primele, apărând la vârsta de 6-15 ani. Episoadele asemănătoare unui accident vascular cerebral (accident vascular cerebral metabolic) sunt considerate cele mai tipice.

Manifestările comune sunt hemianopsia (pierderea a jumătate din câmpul vizual), tulburări de echilibru, de percepție sau de reproducere a vorbirii și alterarea stării de conștiență.

La jumătate dintre pacienți se observă crize epileptice tonico-clonice focale sau generalizate, cefalee de tip migrenă (unilaterală, pulsatorie).

Psihoza acută și hemipareza sunt mai puțin frecvente. Alte manifestări neurologice includ dezvoltarea neuropsihică întârziată, letargie și deficite cognitive. Vederea se deteriorează treptat din cauza atrofiei nervilor optici. O altă caracteristică specifică a sindromului MELAS este slăbiciunea musculară accentuată și toleranța scăzută la efort.

Mușchii dureroși sunt obișnuiți. Crampele musculare pot fi, de asemenea, cauzate de scăderea concentrației de calciu în sânge din cauza hipoparatiroidismului.

Mulți pacienți se confruntă cu o deteriorare treptată a auzului (hipoacuzie neurosenzorială) și apare diabetul zaharat. Semnele cardiologice ale bolii includ cardiomiopatii, aritmii și insuficiență cardiacă cronică.

Complicații

Sindromul MELAS este o boală severă caracterizată printr-o gamă largă de efecte adverse. Cele mai frecvente complicații fatale sunt asociate cu encefalopatia mitocondrială. Acestea includ “accidente vasculare cerebrale metabolice” recurente și stări epileptice. O mică parte dintre pacienți vor intra în comă.

CITEȘTE ȘI:
10 remedii de casă pentru iedera otrăvitoare

Pacienții prezintă un risc crescut de tulburări de ritm care pun în pericol viața (tahicardie ventriculară, fibrilație), stop cardiac.

Pierderea auzului neurosenzorial și atrofia optică pot duce la pierderea completă a auzului și a vederii. În cazuri izolate, apar obstrucția intestinală, insuficiența renală și hepatică cronică.

Diagnostic

Pacienții cu sindrom MELAS sunt supravegheați de neurologi și pediatri. Examenul general este marcat de o statură mică, hipotonie marcată și hipotrofie musculară. Combinația miopatiei cu tulburări neurologice acute la un pacient tânăr permite suspectarea bolii. Investigațiile suplimentare pentru clarificarea diagnosticului includ:

 • Investigații de laborator. Analizele biochimice ale sângelui arată niveluri ridicate de acid lactic, glucoză și hemoglobină glicozilată, precum și concentrații scăzute de calciu. Analizele de sânge pentru hormoni arată o scădere a hormonilor somatotropici și paratiroidieni. Proteinuria este adesea detectată în cadrul sumarului general de urină.
 • RMN al creierului. Leziunile cerebrale sunt vizualizate ca focare de formă neregulată, cu contururi clare și intensitate ușor crescută a semnalului RMN. Există semne de impact volumetric asupra spațiului subarahnoidian. Calcinii din ganglionii bazali cu localizare predominantă în regiunile occipitală și parietală nu sunt neobișnuite. Scanările RMN repetate arată fluctuația sau dispariția focarelor.
 • Spectroscopia de rezonanță magnetică – Spectroscopia de rezonanță magnetică a creierului arată o scădere semnificativă a compușilor fosforici de înaltă energie și o creștere a concentrației de lactat.
 • EEG. electroencefalograma arată o activitate de bază întârziată, anomalii difuze ale proceselor bioelectrice ale creierului, semne de creștere a activității izo-undă la hiperventilație.
 • ENMG. Electroneuromiografia confirmă prezența semnelor nespecifice – reducerea duratei și amplitudinii potențiale a unităților motorii, blocarea și decelerația conducerii impulsului nervos.
 • Biopsie musculară. Cele mai tipice modificări morfologice sunt fenomenul de “fibre roșii sfâșiate” (miofibrile cu un număr mare de mitocondrii alterate proliferante), scleroză perimiozală și necroză regională. Se observă o colorație pozitivă a citocrom oxidazei și a succinat dehidrogenazei.
 • Examinarea ADN. Mutația A3243G a genei MTTL1 este cea mai frecventă mutație detectată în limfocitele din sângele periferic.
CITEȘTE ȘI:
Oamenii de știință au creat cel mai eficient vaccin împotriva malariei

Diagnosticul diferențial al episoadelor acute se face cu accidente vasculare cerebrale ischemice, hemoragie subarahnoidă și meningoencefalită infecțioasă acută.

Sindromul miopatic trebuie distins de distrofiile musculare ereditare, polimiozita. Patologia trebuie, de asemenea, să fie diferențiată de alte boli mitocondriale.

Tratamentul sindromului MELAS

Nu exista elaborat niciun tratament radical. Toate terapiile au ca scop îmbunătățirea stării pacientului și sunt doar paliative. Este necesară o dietă cu restricție de carbohidrați. O dietă este necesară pentru a reduce nivelul de glucoză, care afectează în mod negativ parametrii metabolismului energetic, și pentru a corecta diabetul zaharat. Se utilizează următoarele medicamente:

 • Medicamente metabolice. Pentru a îmbunătăți fosforilarea oxidativă în mitocondrii, se prescrie un tratament energetic-tropic cuprinzător, incluzând medicamente care promovează transferul de electroni în lanțul respirator (coenzima Q10, acid succinic), cofactori ai enzimelor de schimb de energie (riboflavină, nicotinamidă), antioxidanți (acid ascorbic, tocoferol).
 • Precursori și donatori de oxid nitric. În timpul unui episod asemănător unui accident vascular cerebral, medicamentele care cresc nivelul de oxid nitric din sânge (L-arginină, citrulină), promovează vasodilatația și îmbunătățesc microcirculația s-au dovedit eficiente.
 • Medicamente pentru corectarea acidității. Medicamentele care reduc nivelul lactaților din sânge (corectorii acidozei lactice) sunt utilizate numai în perioada acută la pacienții cu niveluri foarte ridicate de acid lactic în sânge. Administrarea acestora necesită o mare precauție din cauza capacității lor de a avea un efect toxic asupra țesutului neuronal. Poate fi administrat bicarbonat de sodiu intravenos.
 • Glucocorticosteroizi. Utilizarea hormonilor corticosuprarenale (prednisolon) duce la o regresie semnificativă a simptomelor neurologice.
 • Remedii pentru corectarea tulburărilor hormonale. Când apare diabetul zaharat, se recomandă medicamente pentru scăderea zahărului (metformină, glibenclamidă), iar dacă acestea sunt ineficiente, insulinoterapie. În cazul în care apare hipoparatiroidismul, calciul și vitamina D sunt adăugate la regimul de tratament.
 • Medicamente antiepileptice. Derivații acidului valproic, utilizați pe scară largă în epileptologie, sunt strict contraindicați deoarece inhibă metabolismul energetic. Clonazepamul, lamotrigina și topiramatul sunt preferate.
CITEȘTE ȘI:
Tulburări de memorie: cauze, simptome și tratament

În funcție de tabloul clinic, se prescriu agenți cardiotropici (beta-blocante, antiaritmice, inhibitori ECA), corectori ai insuficienței hepatice (albumină și medicamente care inhibă formarea amoniacului), ședințe de hemodializă.

Utilizarea medicamentelor care inhibă funcția mitocondrială (barbiturice, cloramfenicol, statine) trebuie evitată pe cât posibil, deoarece acestea agravează starea pacientului.

Concluzii

Sindromul MELAS este o boală progresivă severă, cu o rată mare de mortalitate. Speranța de viață la persoanele asimptomatice și oligosimptomatice nu diferă de cea din populația generală. În forma manifestă, speranța de viață este raportată între 7 și 40 de ani de la debutul bolii.

Nu au fost elaborate metode de prevenire primară. Deoarece atacurile neurologice sunt destul de des provocate de o infecție acută, pentru a le preveni se recomandă vaccinarea antigripală și profilaxia generală care vizează creșterea rezistenței organismului (exerciții fizice regulate, întărire).

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

CITEȘTE ȘI:
Febra: Cauze, simptome și tratament

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete