0.6 C
București
joi, martie 30, 2023

Sos de soia

Trebuie să citești asta...

Sosul de soia este un element esențial al bucătăriei chineze și este folosit din ultimii 2200 de ani. Preparat din boabe de soia fermentate și grâu , sosul de soia este cel mai popular produs din soia la nivel mondial. Procesul de preparare a sosului poate provoca ușoare variații în aromă, textură și chiar beneficii și riscuri pentru sănătate. În acest articol, înțelegem ce este sosul de soia, tipurile sale, nutriția, caloriile, beneficiile și multe altele!

Sos de soia in bol pe masa langa boabe de soia
Sos de soia in bol pe masa langa boabe de soia

Ce este sosul de soia?

Sosul de soia, cunoscut și sub numele de sos de soia, este un condiment lichid, realizat dintr-un preparat din pastă de soia, cereale prăjite, saramură și koji. Cuvântul „soia” provine din cuvântul japonez pentru soia, „shoyu”. Gustul său este predominant sărat, urmat de un gust dulce umami moderat, aterizând pe o ușoară amărăciune, conform unei lucrări detaliate publicate în Centrul Soyinfo în 2012. [1]

Există două modalități de a produce acest condiment, fie prin modul tradițional de fermentare, fie prin metoda chimică de hidrolizare acidă. Metoda de fermentare poate dura până la șase luni, conferindu-i o aromă delicată și dulce. Metoda chimică, pe de altă parte, este mult mai rapidă, deoarece implică procesul de descompunere artificială a proteinelor din soia prin hidroliză. Durează doar două zile pentru finalizare.

CITEȘTE ȘI:
Scorțișoara beneficii pentru sănătate

Astăzi, sosul de soia este utilizat pe scară largă și preparat pe tot globul, din Japonia și Coreea până în Europa și SUA. Conform cărții „ The Middle Kingdom ” de Samuel Well Williams, sosul de soia se prepară prin jupuirea fasolelor, măcinându-le în făină și apoi amestecând făina cu apă și turmeric . [2]

Sosul de soia este cunoscut pentru aroma sa de umami, ceea ce îl face un condiment ideal pentru toate scopurile.

Informații nutriționale

Continut nutrienti in sos de soia (tamari) la 100 g

33

Nutrienti / 100 gValoare
Apă [g]66
Carbohidrați, prin diferență [g]5.57
Calciu, Ca [mg]20
Fier, Fe [mg]2.38
Magneziu, Mg [mg]40
Fosfor, P [mg]130
Potasiu, K [mg]212
Sodiu, Na [mg]5586
Mangan, Mn [mg]0,5
Seleniu, Se [µg]0,8
Riboflavină [mg]0,15
Niacină [mg]3,95
Colină, total [mg]38.4
Sursele includ: USDA [5]

Potrivit bazei de date nutriționale USDA [6] , sosul de soia, fabricat din soia și grâu, este o sursă bună de apă, energie și proteine. De asemenea, este bogat în diverse minerale, inclusiv calciu , fier , magneziu , fosfor , potasiu , sodiu și zinc . În vitamine, vă furnizează corpului cantități mici de niacină , tiamină, riboflavină , vitamina B- 6 și folat. Studiile au raportat, de asemenea, că sosul de soia are niște carbohidrați și zaharuri totale.

CITEȘTE ȘI:
Piper negru beneficii sănătate și nutriție

O întrebare frecventă despre acest sos este legată de caloriile sale. Pentru a răspunde la aceasta, o lingură sau șase grame de sos de soia sau shoyu conține în jur de nouă calorii, calificându-l ca un aliment cu conținut scăzut de calorii, ideal, sigur de consumat pentru cei care încearcă să slăbească . Cu toate acestea, conținutul ridicat de sodiu al acestui sos îl face puțin riscant pentru cei care suferă de hipertensiune .

Legume trase la tigaie aromate cu sos de soia
Legume trase la tigaie aromate cu sos de soia

Tipuri de sos de soia

Există în principal trei tipuri diferite de sos de soia, deschis, închis și gros. Să le aruncăm o privire. [3]

Există, de asemenea, câteva alte soiuri de sos de soia, inclusiv Shiro și Saishikomi. Shiro este fabricat în principal cu grâu și conține doar câteva boabe de soia. Saishikomi, pe de altă parte, este produs prin descompunerea grâului și a soiei cu enzime în sos în loc de apă sărată. În timp ce primul are un gust mai ușor, cel de-al doilea este mai greu.

Sushi alaturi de vas cu sos de soia
Sushi alaturi de vas cu sos de soia

Beneficii pentru sănătate

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Bioscience and Bioengineering , există câteva beneficii pentru sosul de soia, dat fiind conținutul său bogat în nutrienți. [7]

După ce am discutat despre beneficiile pentru sănătate, este important să știm că sunt necesare încă mai multe dovezi. Acest lucru provine din faptul că majoritatea cercetărilor privind sosul de soia au fost rezultatul unor studii pe animale și nu pe studii umane.

CITEȘTE ȘI:
Sos thailandez Sriracha: ce este, calorii, beneficii si nutriție
Farfurie cu legume chinezesti condimentate cu sos de soia
Farfurie cu legume chinezesti condimentate cu sos de soia

Riscuri și contraindicații

Sosul de soia este în mare parte sigur de consumat, cu toate acestea, în unele cazuri, poate avea câteva efecte secundare. Aceste efecte secundare sunt legate de conținutul nutrițional al acestui sos; pot fi datorită nivelurilor sale ridicate de sodiu sau prezenței MSG în acesta. Să vedem mai jos riscurile pentru sănătate asociate cu sosul de soia.

De asemenea, poate provoca anumite reacții adverse la cei care au alergie la gluten sau la grâu, prin urmare, se recomandă precauție. Este întotdeauna mai bine să vă consultați medicul înainte de a face din soia sau orice alt produs o parte zilnică a dietei. Moderarea este recomandată în timpul consumului.

Termen de valabilitate

Sosul de soia are o durată de valabilitate deosebit de lungă, atâta timp cât sticla nu este deschisă – cercetările sugerează că rămâne bun până la 3 ani. După ce deschideți sticla, este mai bine să consumați sos de soia în maxim un an sau doi, având în vedere cât timp a fost păstrat nedeschis.

Perioada lungă de valabilitate este dată de faptul că acest sos conține mult sodiu , ceea ce face un mediu destul de dificil pentru orice microorganism să crească.

Este sosul soia fără gluten?

De ce reacționez la acest produs?

CITEȘTE ȘI:
Ce condimente și mirodenii se adaugă la kebab?

Boabele de soia pure nu conțin gluten. Proteina glutenului responsabilă de reacțiile din boala celiacă și de sensibilitatea la gluten non-celiacă se găsește numai în grâul, orzul și secara.

Aproape orice sos de soia convențional pe care îl veți găsi pe rafturile supermarketurilor și în restaurante conține grâu. Pentru sosul de soia fără gluten, veți avea nevoie de tamari, care este un sos cu un gust mai bogat și ușor mai gros, preparat în mod tradițional, fără grâu.

Asigurați-vă că cumpărați una dintre diferitele mărci de sos de soia fără gluten, unele dintre ele fiind certificate fără gluten.


A fost util articolul? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete