Stresul psihologic repetitiv legat de simptome similare sindromului de colon iritabil

Stresul psihologic repetitiv legat de simptome similare sindromului de colon iritabil

Autorii noului studiu au descoperit că șoarecii stresați psihologic au prezentat tulburări intestinale mai frecvente și comportamente de durere viscerală, semne distinctive ale sindromului de colon iritabil. Rezultatele au fost publicate în revista Frontiers in Neuroscience.

Tipuri de sindrom de colon iritabil

Sindromul intestinului iritabil (IBS) este adesea însoțit de simptome gastrointestinale în intestinul subțire și gros. IBS este împărțit în patru subtipuri în funcție de frecvența scaunului; acestea sunt IBS cu constipație (IBS-C), IBS cu diaree (IBS-D), IBS mixt (IBS-S) și IBS neclasificat (IBS-N). Cu toate acestea, literatura științifică nu înțelege mecanismele și tratamentele pentru IBS.

Aici este intestinul-creier

De mulți ani, cercetările au considerat că există o legătură între stările emoționale și disfuncția intestinală, evidențiind existența și importanța așa-numitei „axe intestin-creier” în determinarea bunăstării noastre emoționale și metabolice.

Pentru a afla, cercetătorii de la Universitatea de Știință din Tokyo (TUS), conduși de profesorul Akiyoshi Saitoh, au folosit modele de șoarece. Scopul lor a fost să înțeleagă impactul stresului psihologic pe termen lung asupra sănătății intestinale.

În studiul lor, oamenii de știință au supus șoarecii la stres fizic și emoțional, în care animalele de testat fie au experimentat agresiune fizică, fie au fost martori la agresiune timp de 10 minute pe zi timp de 10 zile consecutive.

În a 11-a zi, a fost efectuat un test de interacțiune socială pentru a evalua condițiile de stres ale animalelor de experiment. Stresul a fost, de asemenea, evaluat prin cuantificarea corticosteronului plasmatic, testul făinii de cărbune și testul de hiperalgezie indusă de capsaicină la animale.

Cercetătorii au evaluat, de asemenea, șoarecii pentru permeabilitatea intestinală, frecvența intestinului și conținutul fecal.

Stresul psihologic repetitiv legat de simptome similare sindromului de colon iritabil

Rezultatele lucrărilor științifice

Oamenii de știință au descoperit că coeficientul de tranzit al cărbunelui, care măsoară cât de repede a trecut prin intestin, a fost semnificativ mai mare la șoarecii stresați emoțional, comparativ cu șoarecii martor nestresați.

Cu toate acestea, la șoarecii supuși la stres fizic, efectele au fost neglijabile. Frecvența defecării și conținutul de apă fecală au fost, de asemenea, crescute la șoarecii stresați emoțional.

Aceste efecte au continuat timp de 1 lună după sarcina de stres. În plus, nu au fost găsite diferențe semnificative în starea patologică și permeabilitatea intestinală între grupul de control și șoarecii stresați emoțional, indicând nicio modificare la nivel de țesut din cauza stresului.

Profesorul Saito comentează: „Aceste rezultate sugerează că stresul cronic la șoareci provoacă simptome similare cu CRDS, cum ar fi exacerbări cronice ale motilității intestinale și hiperalgezie abdominală fără implicare intestinală”.

Interesant este că cercetătorii au descoperit că modificările motilității intestinale la animalele experimentale au fost îmbunătățite atunci când șoarecilor li s-a administrat medicamentul keishi-ka-shakuyaku-to (TJ-60), care este utilizat clinic pentru a trata IBS.

Discutarea rezultatelor studiului

VORBIND DESPRE MECANISMELE ACESTOR EFECTE, PROFESORUL SAITO CONCLUZIONEAZĂ: „ÎN CEEA CE PRIVEȘTE AXA INTESTIN-CREIER, BĂNUIM CĂ CORTEXUL INSULAR JOACĂ UN ROL IMPORTANT ÎN DETERMINAREA FENOTIPULUI ȘOARECILOR STRESAȚI EMOȚIONAL”

Cortexul insular face parte din sistemul nervos central superior care controlează funcțiile digestive și este implicat în procesul de a face față stresului psihologic.

În concluzie, acest studiu demonstrează pentru prima dată că doar stresul psihologic poate provoca simptome asemănătoare IBS-D la șoareci.

Citește și aceste articole:

 • Alergia la polen: cauze, simptome, tratament 🌼
  Vrei să afli mai multe despre alergia la polen și cum să o gestionezi? În acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre alergia la polen, de la cauze și simptome până la tratamente și prevenție. Vei descoperi, de asemenea, câteva remedii naturale și resurse utile pentru a face față alergiei la polen. Nu lăsa polenul să-ți strice primăvara și vara. Citește acest articol și află cum să te bucuri de aer liber fără strănut și mâncărimi.
 • Albinismul: cauze, simptome și diagnostic 🌟
  Albinismul este o afecțiune rară și incurabilă care afectează culoarea pielii, părului și ochilor și determină probleme vizuale diverse. În acest articol vei afla ce este albinismul, care sunt cauzele, simptomele și diagnosticul acestei afecțiuni și cum se poate îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu albinism. Vei afla și despre tratamentele existente și cele experimentale pentru albinism
 • ADHD: Ce este, cum se manifestă și cum se tratează
  ADHD este o tulburare neurodezvoltativă frecventă, care afectează capacitatea de a se concentra, de a se controla impulsurile și de a fi activ la nivel […]
 • Infecția cu rotavirus la copii – Simptome si cauze. Tot ce trebuie sa stii!
  Infecția cu rotavirus la copii este cea mai frecventă cauză de diaree severă la copiii sub 5 ani. Aflați cum vă puteți proteja copilul de acest virus periculos.
 • Pierderea masei musculare la persoanele in vârsta: cauze și prevenire
  Aflați de ce apare pierderea masei musculare și cum să o preveniți. Descoperiți metode eficiente pentru a vă menține puterea și tonusul muscular. Investiți în sănătatea dumneavoastră!
Stresul psihologic repetitiv legat de simptome similare sindromului de colon iritabil

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

O dietă bogată în grăsimi saturate poate reprograma celulele imune
Muzica poate ajuta persoanele cu Alzheimer
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii