Strugurii: beneficii pentru sănătate si contraindicații

Strugurii: beneficii pentru sănătate si contraindicații

Strugurii sunt fructe delicioase și sănătoase, care pot aduce multe beneficii organismului nostru. Dar oare sunt strugurii buni sau răi pentru consum? Ce efecte au asupra digestiei, memoriei, inimii și ochilor? Care sunt cele mai bune tipuri de struguri de consumat și în ce cantități?

În acest articol, vom încerca să răspundem la aceste întrebări și să vă oferim informații utile despre strugurii: avantaje și dezavantaje ale consumului lor.

Ce sunt strugurii?

Strugurii sunt fructe mici, rotunde și cărnoase, care cresc pe ciorchini pe vița de vie. Există mai multe soiuri de struguri, care se diferențiază prin culoare, dimensiune, gust și conținut de semințe. Cele mai comune culori sunt verde, negru, roșu și violet. Strugurii se pot consuma proaspeți sau uscați (stafide), sub formă de suc, gem sau vin.

Strugurii sunt originari din Orientul Mijlociu și au fost cultivați pentru prima dată acum 8000 de ani. Astăzi, strugurii se produc în cantități mari în toată lumea, mai ales pentru fabricarea vinului. Anual, se produc 72 de milioane de tone de struguri și 7,2 trilioane de litri de vin.

Strugurii sunt fructe bogate în nutrienți și antioxidanți, care pot avea efecte benefice asupra sănătății noastre. Ei conțin fibre, apă, vitamine (A, C, K, B1, B2, B6), minerale (potasiu, calciu, magneziu, fier) și compuși fitochimici (polifenoli, flavonoizi, resveratrol).

Care sunt avantajele consumului de struguri?

Consumul de struguri poate aduce o serie de avantaje pentru sănătatea noastră, datorită nutrienților și antioxidanților pe care îi conțin. Iată câteva dintre ele:

CITEȘTE ȘI:
Cât de des poți mânca carne de porc? Beneficii, riscuri cum să o gătești și să o depozitezi?
Strugurii: beneficii pentru sănătate si contraindicații
Strugurii: beneficii pentru sănătate si contraindicații

Strugurii ajută la prevenirea cancerului

Strugurii conțin polifenoli puternici, cum ar fi resveratrolul și quercetina, care au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Aceștia pot ajuta la prevenirea sau încetinirea creșterii tumorilor în diferite tipuri de cancer, cum ar fi limfomul, ficatul, stomacul, sânul, colonul, pielea și leucemia.

Resveratrolul se găsește în special în coaja strugurilor roșii și este prezent și în vinul roșu. Studiile de laborator au sugerat că resveratrolul poate inhiba activarea unor gene implicate în proliferarea celulară anormală și poate induce apoptoza (moartea celulară programată) a celulelor canceroase.

Quercetina este un alt flavonoid prezent în struguri, care are efecte similare cu resveratrolul. Studiile au arătat că quercetina poate reduce inflamația cronică asociată cu cancerul și poate bloca semnalele celulare care stimulează creșterea tumorilor.

Strugurii susțin sănătatea inimii

Strugurii pot contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare prin mai multe mecanisme. Pe lângă efectele antioxidante și antiinflamatorii ale polifenolilor din struguri, aceștia pot avea și efecte antiplachetare (care împiedică formarea cheagurilor de sânge) și vasodilatatoare (care relaxează vasele de sânge).

Un studiu realizat pe ingeri a arătat că quercetina și resveratrolul pot reduce nivelul colesterolului LDL (rău) și al trigliceridelor din sânge și pot crește nivelul colesterolului HDL (bun). De asemenea, acești compuși pot proteja endoteliul (stratul interior al vaselor de sânge) de deteriorarea cauzată de stresul oxidativ.

Un alt studiu realizat pe oameni a arătat că consumul zilnic de suc de struguri timp de 8 săptămâni a redus tensiunea arterială sistolică (cea mai mare) cu 6 mmHg și a îmbunătățit funcția endotelială la pacienții cu hipertensiune arterială.

CITEȘTE ȘI:
Cate calorii au bananele top beneficii

Strugurii protejează ochii

Strugurii pot fi buni pentru sănătatea ochilor datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți. Un studiu realizat pe șoareci a demonstrat că consumul regulat de struguri poate proteja retina (stratul sensibil la lumină din spatele ochiului) de deteriorarea cauzată de îmbătrânire.

În acest studiu, retina șoarecilor hraniți cu echivalentul a trei porții de struguri pe zi a fost mai groasă și a avut o mai bună răspuns fotoreceptiv decât cea a șoarecilor hraniți cu o dietă normală sau cu alte fructe bogate în antioxidanți.

Se crede că acest efect se datorează prezenței unor compuși numiți antociani în coaja strugurilor negri sau roșii. Antocianii sunt pigmenți naturali care dau culoarea roșiatic-violet a acestor fructe. Ei au capacitatea de a filtra lumina albastru-violet nocivă pentru ochi și de a reduce stresul oxidativ la nivel retinian.

Strugurii îmbunătățesc memoria

Strugurii pot avea efecte benefice asupra memoriei și funcției cognitive prin reducerea stresului oxidativ care duce la îmbătrânirea creierului. Un studiu realizat pe adulți cu memorie în scădere, dar fără demență, a arătat că consumul zilnic de suc de struguri Concord timp de 12 săptămâni a îmbunătățit performanța verbală și capacitatea de învățare.

Un alt studiu realizat pe adulți sănătoși a arătat că administrarea unei doze unice de resveratrol a crescut fluxul sanguin cerebral și activitatea unei zone cerebrale implicate în formarea memoriei (numit hipocamp).

Se crede că resveratrolul poate modula expresia unor gene legate de plasticitatea sinaptică (proces prin care conexiunile neuronale se adaptează la stimuli) și neurogeneza (proces prin care se formează noi neuroni).

CITEȘTE ȘI:
Mango, calorii nutriție și beneficii pentru sănătate

Care sunt dezavantajele consumului de struguri?

Consumul moderat de struguri este considerat sigur și benefic pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, există câteva situații în care consumul excesiv sau neadecvat de struguri poate avea efecte adverse sau contraindicații. Iată câteva dintre ele:

Strugurii: beneficii pentru sănătate si contraindicații
Struguri albi si roșii in cos

Strugurii pot provoca alergii

Unele persoane pot fi alergice la struguri sau la unele dintre componentele lor, cum ar fi sulfiții (conservanți adăugați în vin sau stafide). Simptomele alergiei pot include urticarie, mâncărime, umflături, dificultăți de respirație, greață, vărsături sau șoc anafilactic (o reacție severă și potențial fatală).

Persoanele care au alergie la struguri ar trebui să evite consumul acestora și al produselor derivate din ei. De asemenea, ar trebui să citească cu atenție etichetele alimentelor și să verifice prezența sulfiților sau a altor ingrediente care pot declanșa reacții alergice.

Strugurii pot crește nivelul de zahăr din sânge

Strugurii sunt fructe dulci, care conțin zaharuri naturale (fructoză și glucoză). O porție de 100 de grame de struguri conține aproximativ 16 grame de carbohidrați și are un indice glicemic (IG) de 53. Indicele glicemic este o măsură a vitezei cu care un aliment crește nivelul de zahăr din sânge după consum.

Persoanele cu diabet zaharat sau cu alte afecțiuni care afectează metabolismul glucozei ar trebui să consume struguri cu moderație și să îi asocieze cu alte alimente care au un IG scăzut sau care conțin fibre, proteine sau grăsimi sănătoase. Acestea pot ajuta la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge și la prevenirea hiperglicemiei (nivel ridicat de zahăr din sânge) sau hipoglicemiei (nivel scăzut de zahăr din sânge).

CITEȘTE ȘI:
Ce se întâmplă dacă mănânci un măr în fiecare zi

Strugurii pot interacționa cu unele medicamente

Strugurii și sucul de struguri pot interacționa cu unele medicamente și pot afecta modul în care acestea sunt absorbite, metabolizate sau eliminate din organism. Unele dintre medicamentele care pot fi influențate de consumul de struguri sunt:

 • Anticoagulante (medicamente care împiedică formarea cheagurilor de sânge), cum ar fi warfarina. Strugurii conțin vitamina K, care este implicată în coagularea sângelui și poate reduce efectul anticoagulant al warfarinei.
 • Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (medicamente care scad tensiunea arterială), cum ar fi captoprilul. Strugurii conțin potasiu, care poate crește nivelul acestuia în sânge și poate duce la hiperpotasemie (nivel ridicat de potasiu în sânge), care poate cauza aritmii cardiace (bătăi neregulate ale inimii).
 • Inhibitori ai monoaminooxidazei (medicamente antidepresive), cum ar fi fenelzina. Strugurii conțin tiramină, o substanță care poate crește tensiunea arterială și poate provoca crize hipertensive (creșteri bruste și periculoase ale tensiunii arteriale) la persoanele care iau aceste medicamente.
 • Statine (medicamente care scad nivelul colesterolului), cum ar fi atorvastatina. Strugurii conțin resveratrol, care poate inhiba o enzimă numită CYP3A4, care este responsabilă pentru metabolizarea statinelor. Acest lucru poate crește concentrația statinelor în sânge și poate crește riscul de efecte secundare, cum ar fi durerile musculare sau leziunile hepatice.

Persoanele care iau aceste medicamente sau alte medicamente care pot interacționa cu strugurii ar trebui să consulte medicul înainte de a consuma struguri sau sucul lor. De asemenea, ar trebui să respecte doza recomandată și să evite consumul excesiv.

Cum se consumă strugurii?

Strugurii se pot consuma proaspeți sau uscați (stafide), sub formă de suc, gem sau vin. Se recomandă să se consume struguri întregi, cu coajă și semințe, dacă sunt comestibile, pentru a beneficia de toți nutrienții și antioxidanții pe care îi conțin.

Strugurii se pot adăuga în salate de fructe, iaurturi, cereale, smoothie-uri sau deserturi. De asemenea, se pot combina cu brânzeturi, nuci, miere sau alte alimente care îmbunătățesc gustul și valoarea nutritivă.

Cantitatea optimă de struguri de consumat variază în funcție de nevoile și preferințele fiecărui individ. În general, se recomandă să se consume o porție de fructe pe zi, care echivalează cu aproximativ 150-200 de grame de struguri.

Concluzie

Strugurii sunt fructe delicioase și sănătoase, care pot aduce multe beneficii organismului nostru. Ei ne pot ajuta să prevenim cancerul, să susținem sănătatea inimii, să protejăm ochii și să îmbunătățim memoria.

Cu toate acestea, strugurii nu sunt lipsiți de dezavantaje. Ei pot provoca alergii, pot crește nivelul de zahăr din sânge și pot interacționa cu unele medicamente.

De aceea, este important să consumăm struguri cu moderație și să fim atenți la eventualele reacții adverse sau contraindicații.

Strugurii sunt fructe versatile, care se pot consuma în diferite forme și combinații. Se recomandă să se consume struguri întregi, cu coajă și semințe, dacă sunt comestibile, pentru a beneficia de toți nutrienții și antioxidanții pe care îi conțin.

Întrebări frecvente

Ce tipuri de struguri există?

Există mai multe soiuri de struguri, care se diferențiază prin culoare, dimensiune, gust și conținut de semințe. Cele mai comune culori sunt verde, negru, roșu și violet. Strugurii se pot clasifica în două categorii principale: struguri pentru masă și struguri pentru vin.

Strugurii îngrașă?

Strugurii nu îngrașă dacă sunt consumați cu moderație și în cadrul unei diete echilibrate. O porție de 100 de grame de struguri are aproximativ 67 de calorii și 16 grame de carbohidrați. Strugurii au un indice glicemic moderat, care nu determină creșteri mari ale nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, strugurii conțin fibre, care favorizează senzația de sațietate și previn supraalimentarea.

Strugurii afectează digestia?

Strugurii pot avea efecte diferite asupra digestiei, în funcție de cantitatea și tipul de struguri consumați. Strugurii pot acționa ca un laxativ natural pentru persoanele cu tranzit intestinal neregulat. Consumul de struguri pe bază zilnică poate fi benefic pentru cei cu constipație temporară sau posibil cronică. Conținutul de apă din struguri nu este doar util pentru constipație, notează Gragg, dar și pentru deshidratare în general.

Pe de altă parte, strugurii pot provoca diaree, gaze sau balonare la persoanele care au un sistem digestiv sensibil sau care suferă de sindromul intestinului iritabil (SII). Acest lucru se poate datora conținutului ridicat de fructoză din struguri, care poate fi greu de digerat pentru unele persoane.

Ce diferențe sunt între strugurii verzi și cei roșii?

Strugurii verzi și cei roșii se deosebesc prin culoare, gust și conținut de antioxidanți. Strugurii verzi au o culoare translucidă, un gust mai dulce și mai puțini antioxidanți decât cei roșii. Strugurii roșii au o culoare mai închisă, un gust mai acrișor și mai mulți antioxidanți decât cei verzi.

Cel mai important antioxidant prezent în strugurii roșii este resveratrolul, care se găsește în coaja lor. Resveratrolul are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și anticancerigene și poate ajuta la prevenirea sau încetinirea creșterii tumorilor în diferite tipuri de cancer.
Strugurii verzi conțin mai puțin resveratrol decât cei roșii, dar au alți antioxidanți cum ar fi vitamina C și catechinele, care au și ele beneficii pentru sănătate.

👇Citește și aceste articole:

 • Lemongrass (melisa): 11 Beneficii si utilizări
  Descoperă cele mai importante 11 beneficii și utilizări ale lemongrass (melisa) și află cum această plantă minunată poate ajuta la îmbunătățirea sănătății și a stării de spirit. De la proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene la capacitatea de a îmbunătăți digestia și a reduce stresul, lemongrass este un ingredient cheie în medicina tradițională și în bucătăria asiatică. Află cum să folosești lemongrass în mod corect pentru a obține cele mai bune rezultate!
 • 8 Cele mai bune ceaiuri naturale antiinflamatoare
  Descopera cele mai bune optiuni pentru a combate inflamatiile cu ajutorul celor mai eficiente ceaiuri naturale antiinflamatoare. Afla cum pot acestea sa te ajute sa te simti mai bine si sa iti imbunatateasca starea de sanatate generala. Citeste acum articolul nostru despre cele 8 cele mai bune ceaiuri naturale antiinflamatoare si pregateste-te sa iti imbunatatesti stilul de viata.
 • Oțetul de mere ajută la slăbit? Ce spun studiile.
  Descoperă cum oțetul de mere te poate ajuta să slăbești și ce spun studiile despre acesta. Află cum să îl folosești în dieta ta și ce beneficii aduce sănătății tale. Citește acum articolul și începe să te bucuri de efectele pozitive ale oțetului de mere asupra siluetei tale.
 • 13 Alimente bogate în proteine și cu conținut scăzut de grăsimi pentru o dietă sănătoasă
  Descoperă cele mai bune 13 alimente bogate în proteine și cu conținut scăzut de grăsimi, perfecte pentru o dietă sănătoasă și echilibrată! Află cum să îți menții corpul în formă, fără să renunți la gustul delicios al mâncării, și cum să îți asiguri necesarul zilnic de proteine fără grăsimi inutile. Profită de avantajele acestor alimente sănătoase și bucură-te de un stil de viață activ și plin de energie!
 • 12 Alimente care te pot ține treaz noaptea (în afară de cofeină)
  Descoperă 12 alimente care te pot ține treaz noaptea, care pot afecta somnul, în afara de cofeină. Află cum să eviți aceste alimente pentru un somn liniștit și odihnitor.
Strugurii: beneficii pentru sănătate si contraindicații

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Merisoarele: 4 Beneficii uimitoare pentru sănătatea ta
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii