Suplimentele de fier pentru anemie. 8 beneficii sănătate și recomandări

Suplimentele de fier pentru anemie. 8 Beneficii sănătate și recomandări

Descoperă cele mai bune suplimente de fier pentru anemie și cum acestea pot îmbunătăți sănătatea ta! Află cele 8 beneficii pentru sănătate și recomandările noastre pentru a alege cel mai bun supliment pentru tine. Optimizează-ți nivelul de fier și luptă împotriva anemiei astăzi!

Ce este fierul?

Fierul este un mineral despre care mulți oameni aud foarte mult și care joacă un rol important în organismul nostru. Fierul este un element chimic esențial pentru corpul uman, având simbolul Fe și numărul atomic 26. Este un metal de tranzitie care se regăsește în diverse compuși și în structura multor proteine și enzime din organism.

Fierul joacă un rol crucial în procesul de transport al oxigenului, fiind o componentă importantă a hemoglobinei și a mioglobinei, proteinele responsabile de transportul oxigenului în sânge și mușchi, respectiv.

Suplimentele de fier sunt utilizate pentru a preveni sau trata deficiențele de fier în organism, care pot apărea în urma unei diete sărace în acest element, a pierderii de sânge sau a problemelor de absorbție. Deficiența de fier poate duce la anemie feriprivă, o afecțiune în care organismul nu are suficiente globule roșii sănătoase pentru a transporta oxigenul către țesuturi.

Din fericire, deoarece fierul este un mineral atât de important, există multe alimente care conțin fier. În plus, puteți apela la suplimente de fier, care vă pot oferi, de asemenea, un aport semnificativ de fier.

Suplimentele de fier pentru anemie. 8 beneficii sănătate și recomandări
Suplimentele de fier pentru anemie. 8 Beneficii sănătate și recomandări

Surse bune de fier

Potrivit Medical News Today, bărbații au nevoie doar de 8 mg de fier pe zi, în timp ce femeile au nevoie între 8 și 18 mg.[2] Asta nu pare mult, mai ales când te gândești că există mai multe alimente care conțin fier. Unele alimente pot furniza chiar întregul necesar zilnic de fier dintr-o dată.

Unele dintre aceste alimente sunt:

 • Midii la conservă – 100 de grame furnizează 26 mg de fier.
 • Fulgii de ovăz îmbogățiți – 100 de grame furnizează aproximativ 25 mg.
 • Fasole albă – o cană furnizează 21 mg.
 • Ciocolată neagră (45-69% conținut de cacao) – un singur baton asigură 13 mg.
 • Stridii din Pacific (fierte) – 100 de grame furnizează aproximativ 8 mg.
 • Spanac (gătit) – o cană furnizează 6,5 mg.
 • Alte alimente includ ficatul de vită, linte sau năut fiert, tofu ferm, roșii înăbușite, carne tocată slabă de vită, cartofi de casă și caju prăjit.
Suplimentele de fier pentru anemie. 8 beneficii sănătate și recomandări
Suplimentele de fier pentru anemie. 8 Beneficii sănătate și recomandări

În plus față de aceste opțiuni bune, administrarea de suplimente de fier este un alt aspect important. Avantajul de a lua suplimente de fier este că acestea asigură necesarul zilnic de fier, conținând în același timp și alte vitamine. De asemenea, nu mai este nevoie să ghiciți de ce aveți nevoie pentru a vă satisface necesarul zilnic de fier.

8 Beneficii ale suplimentelor de fier

Fierul menține multe funcții vitale în corpul nostru, inclusiv lucruri precum energia generală, concentrarea, sistemul imunitar și reglarea temperaturii corpului. Una dintre cele mai bune modalități de a asigura aceste beneficii este prin intermediul diverselor suplimente disponibile.

Iată 8 beneficii cheie ale suplimentelor de fier și de ce ar trebui să le luați.

1. Energie

După cum am menționat mai devreme, fierul este o bună sursă de energie. De asemenea, o lipsă de energie te poate face să nu te poți concentra, să devii mai iritabil și să nu ai rezistență. Poți evita toate acestea luând suplimente de fier pentru a crește cantitatea de fier din corpul tău și pentru a-ți crește nivelul de energie.

2. Creșteți hemoglobina

Principala funcție a fierului este de a transporta oxigenul prin sânge. Pentru a face acest lucru, acesta produce ceea ce se numește hemoglobină, o proteină care se găsește în celulele roșii din sânge.[3] Hemoglobina este de o importanță crucială deoarece pierderea de sânge nu are loc doar în timpul rănilor. Femeile, de exemplu, pierd sânge în fiecare lună, în timpul ciclului menstrual.

Din acest motiv, anemia este mai frecventă la femei, deoarece acestea au nevoie în mod natural de mai mult fier în organism din cauza pierderilor de sânge.

3. Îmbunătățirea performanțelor atletice

Un alt rol important al fierului este acela de a transporta oxigenul prin sânge și de a menține totul în bună stare de funcționare. O deficiență de fier va face ca mușchii să aibă crampe și performanța ta sportivă să scadă. Chiar dacă nu plănuiți să alergați un maraton sau să vă ocupați de sarcini solicitante din punct de vedere fizic, fierul vă îmbunătățește rezistența și, prin urmare, mușchii.

Acest lucru este important, deoarece una dintre cele mai frecvente asocieri cu anemia este slăbiciunea musculară.[4] Pe măsură ce mușchii dumneavoastră devin mai puternici, se reduce și riscul ca țesuturile dumneavoastră să se inflameze și să provoace dureri în timpul exercițiilor fizice.

4. Reducerea vânătăilor

Similar cu slăbiciunea musculară, persoanele care fac vânătăi cu ușurință ar putea suferi și ele de deficiență de fier. Vânătăile apar atunci când sistemul intern de coagulare nu funcționează așa cum ar trebui. Modul în care funcționează acest sistem se datorează hemoglobinei, care afectează producția și funcția trombocitelor – celulele care controlează în primul rând coagularea sângelui.

Dacă aveți vânătăi frecvente, un supliment de fier poate fi foarte util, deoarece vă oferă aportul de fier de care aveți nevoie pentru a le opri.[5]

5. Stimularea concentrării

Am menționat mai devreme că fierul poate afecta, de asemenea, funcția cognitivă. O deficiență de fier poate duce la dificultăți de concentrare, deoarece mai puțin oxigen circulă prin sistemul sanguin și, prin urmare, prin creier. O deficiență de fier vă poate afecta, de asemenea, atenția. S-a demonstrat că administrarea de suplimente de fier îmbunătățește performanța noastră cognitivă generală.[6]

6. Detoxifierea creierului și a corpului

Un alt aspect este faptul că enzimele de fier – care se găsesc în suplimentele de fier – permit creierului și corpului să neutralizeze potențialele toxine pe care le produce organismul nostru. De asemenea, poate neutraliza poluanții și alte toxine care pătrund din exterior. Atunci când luați un supliment de fier, în esență, eliminați diverse toxine din corpul dumneavoastră și le împiedicați să intre în organism.

7. Somn mai sănătos

Un studiu publicat în 2015 a arătat că există o legătură între nivelurile scăzute de fier și problemele de somn, cum ar fi somnul agitat, apneea de somn și insomnia.[7] Bineînțeles, menținerea nivelului de fier la un nivel normal sau mai ridicat vă va ajuta foarte mult să dormiți mai bine și să preveniți apariția acestor probleme de somn în primul rând.

8. Întărirea imunității

Ultimul beneficiu al suplimentelor de fier este acela că pot întări sistemul imunitar. Știm deja că acestea pot elimina toxinele, dar fierul poate, într-un fel, să îndepărteze involuntar virușii și bacteriile rele.

Hemoglobina produsă de suplimentele de fier are, de asemenea, rolul de a trimite oxigenul către părțile necesare ale corpului pentru a lupta împotriva bolilor și a infecțiilor. Lucruri precum celulele deteriorate, țesuturile și organele care sunt necesare pentru a lupta împotriva problemelor primesc un impuls mare de la fier. Astfel, acestea pot combate și chiar preveni bolile și infecțiile pe termen lung.[8]

Gânduri finale

Fierul este o componentă esențială a corpului nostru și, deși există multe alimente care ne oferă surse bune de fier, uneori suplimentele de fier pot fi o alternativă mai ieftină și mai bună.

Multe suplimente de fier au diverse beneficii și sunt mult superioare altor suplimente de fier de pe piață. Sper că veți lua în considerare recomandările și veți lua în considerare cumpărarea unuia dintre suplimentele menționate mai sus, deoarece vă va scuti de presupuneri dacă ați consumat suficient fier pentru ziua respectivă.

🧠Întrebări frecvente

Ce este anemia și cum poate fi tratată cu suplimente de fier?

Anemia este o afecțiune caracterizată prin scăderea numărului de celule roșii din sânge sau a cantității de hemoglobină din acestea. Suplimentele de fier pot ajuta la tratarea anemiei prin creșterea producției de celule roșii sănătoase și a hemoglobinei.

Când este necesar să iau suplimente de fier?

Suplimentele de fier sunt recomandate în cazul anemiei feriprive (cauzate de deficit de fier), când o dietă echilibrată și bogată în fier nu este suficientă pentru a normaliza nivelurile de hemoglobină. Consultați medicul înainte de a începe să luați suplimente de fier.

Care sunt beneficiile suplimentelor de fier pentru sănătate?

Suplimentele de fier ajută la tratarea anemiei, îmbunătățesc nivelul de energie, reduc oboseala, îmbunătățesc funcția cognitivă și pot contribui la creșterea imunității.

Cum se iau suplimentele de fier și care este doza recomandată?

Doza și forma de supliment de fier depind de gravitatea anemiei și de recomandările medicului. Suplimentele de fier pot fi administrate oral sau injectabil. Luați suplimentele de fier conform indicațiilor medicului și citiți cu atenție prospectul.

Care sunt efectele secundare ale suplimentelor de fier?

Efectele secundare ale suplimentelor de fier pot include constipația, diareea, greața, vărsăturile, durerile abdominale și colorarea dinților. Dacă experimentați efecte secundare severe, consultați medicul.

Există contraindicații pentru suplimentele de fier?

Suplimentele de fier nu sunt recomandate pentru persoanele cu anumite afecțiuni, precum hemocromatoza sau talasemia, sau pentru cei care au o alergie la componente. Consultați medicul înainte de a lua suplimente de fier dacă aveți o afecțiune medicală preexistentă sau luați alte medicamente.

👇Citește și aceste articole:

 • Seleniul ajută în cazul bolilor tiroidiene. 5 Beneficii potențiale
  Descoperă cum seleniul poate fi benefic pentru sănătatea ta! Acest mineral esențial poate ajuta la prevenirea și tratarea bolilor tiroidiene, cancerului și altor afecțiuni. Află mai multe despre beneficiile seleniului și cum să îl integrezi în dieta ta pentru a-ți sprijini sistemul imunitar și a-ți menține sănătatea optimă. Citește acum!
 • Suplimentele de fier pentru anemie. 8 Beneficii sănătate și recomandări
  Descoperă cele mai bune suplimente de fier pentru anemie în acest articol! Află despre cele 8 beneficii ale acestor suplimente, împreună cu recomandări și surse. Îmbunătățește-ți starea de sănătate cu ajutorul acestor suplimente esențiale pentru organismul tău!
 • Vitamina B12 cobalamina – 7 Beneficii pentru sănătate (dovedite științific)
  Descoperă cele 7 beneficii dovedite științific ale vitaminei B12 cobalamina pentru sănătatea ta! De la susținerea sistemului nervos și imunitar la prevenirea anemiei și a bolilor cardiovasculare, vitamina B12 este esențială pentru o viață sănătoasă. Află cum să îți asiguri necesarul zilnic de B12 și să beneficiezi de proprietățile sale terapeutice!
 • Acizii grași Omega-3: 13 Beneficii pentru sănătate (dovedite științific)
  Descoperă cele 13 beneficii pentru sănătate ale acizilor grași Omega-3, susținute de cercetări științifice. Îmbunătățește sănătatea inimii, a creierului și a pielii prin includerea acestor nutrienți esențiali în dieta ta. Află mai multe acum!
 • Care este cea mai bună sursă de proteine pentru construirea masei musculare – carne sau plante?
  Descoperă cea mai bună sursă de proteine pentru construirea masei musculare! Află dacă carne sau plante sunt mai eficiente în acest sens și începe să-ți optimizezi dieta pentru a-ți atinge obiectivele fitness. Articolul nostru îți oferă informații utile și sfaturi practice pentru a-ți maximiza performanța și sănătatea. Citește acum și ia decizia potrivită pentru corpul tău!
Suplimentele de fier pentru anemie. 8 beneficii sănătate și recomandări

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Vitamina B12 cobalamina – 7 Beneficii pentru sănătate (dovedite științific)
Ce să mănânci înainte de antrenamentul de dimineață (10 idei de mic dejun ușor)
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii