Tahicardia ventriculară, simptome, cauze, tratament

Tahicardia ventriculară, simptome, cauze, tratament

Tahicardia ventriculară, o aritmie cardiacă cauzată de semnale electrice neregulate

Tahicardia ventriculară este un tip de aritmie sau ritm cardiac anormal, este considerată amenințătoare de viață dacă nu este tratată prompt și poate fi cauzată de diferiți factori. Aflați despre simptomele, cauzele și opțiunile de tratament pentru tahicardia ventriculară în acest articol.

Tahicardia ventriculară este o aritmie cardiacă cauzată de semnale electrice neregulate în camerele inferioare ale inimii (ventriculele). Această afecțiune poate fi denumită și tahicardie ventriculară sau TV.

O inimă sănătoasă bate de obicei de aproximativ 60 până la 100 de ori pe minut în repaus. În cazul tahicardiei ventriculare, inima bate mai repede, de obicei de 100 sau mai multe ori pe minut.

Uneori, bătăile rapide ale inimii împiedică camerele inimii să se umple corect cu sânge. Ca urmare, este posibil ca inima să nu poată pompa suficient sânge în organism. În acest caz, este posibil să vă simțiți cu respirația scurtă sau amețit sau să vă pierdeți cunoștința.

Episoadele de tahicardie ventriculară pot fi scurte, durând doar câteva secunde, fără a provoca daune. Dar episoadele care durează mai mult de câteva secunde (tahicardie ventriculară susținută) pot pune viața în pericol. Uneori, tahicardia ventriculară poate duce la stop cardiac (stop cardiac brusc).

Tratamentul pentru tahicardia ventriculară poate include medicamente, șocuri la nivelul inimii (cardioversie), proceduri cu cateter sau intervenții chirurgicale pentru a încetini ritmul cardiac rapid și a restabili ritmul cardiac.

Ce este tahicardia ventriculară
Ce este tahicardia ventriculară

Ce este tahicardia ventriculară?

Simptome

Atunci când inima bate prea repede, este posibil să nu pompeze suficient sânge către restul corpului. Ca urmare, este posibil ca organele și țesuturile să nu primească suficient oxigen. Semnele și simptomele care apar în timpul tahicardiei ventriculare se datorează lipsei de oxigen și pot include următoarele.

 • Dureri în piept (angină pectorală)
 • Amețeli Bătăi puternice ale inimii (palpitații)
 • Amețeli Dificultăți de respirație

Tahicardia ventriculară se poate rezolva de la sine în decurs de 30 de secunde (tahicardie ventriculară nesusținută) sau poate dura mai mult de 30 de secunde (tahicardie ventriculară susținută sau TV). Episoadele scurte pot să nu provoace simptome. Cu toate acestea, tahicardie ventriculară susținută poate cauza probleme grave, inclusiv:

 • Leșin
 • Pierderea cunoștinței
 • Stop cardiac (moarte subită)

Când trebuie să consultați un medic

Tahicardia ventriculară poate avea multe cauze diferite. Este important să obțineți un diagnostic rapid și precis și un tratament adecvat. Mergeți la medic dacă dvs. sau copilul dvs. aveți probleme cu bătăile inimii. În unele cazuri, este necesar un tratament urgent sau de urgență.

Sunați la 112 sau la numărul local de urgență dacă cineva are aceste simptome:

 • Durere în piept care durează mai mult de câteva minute
 • Respiratie dificila
 • Leșin

Cauze

Tahicardia ventriculară este cauzată de o semnalizare cardiacă defectuoasă care declanșează un ritm cardiac rapid în camerele inferioare ale inimii (ventriculii). Ritmul cardiac rapid nu permite ventriculilor să se umple și să se contracte (contracție) pentru a pompa suficient sânge în organism.

Multe lucruri pot cauza sau contribui la probleme cu semnalizarea cardiacă și pot duce la tahicardie ventriculară. Acestea includ:

 • Un atac de cord anterior sau o altă boală cardiacă care a provocat cicatrizarea țesutului cardiac (boală cardiacă structurală).
 • Fluxul sanguin slab către mușchiul cardiac din cauza unei boli coronariene
 • Boala cardiacă congenitală, inclusiv sindromul QT lung Dezechilibru al substanțelor din sânge numite electroliți – cum ar fi potasiu, sodiu, calciu și magneziuEfecte adverse ale medicamentelor.
 • Utilizarea de stimulente, cum ar fi cocaina sau metamfetamina Uneori, cauza exactă a tahicardiei ventriculare nu poate fi determinată (tahicardie ventriculară idiopatică).

Cum bate inima?

Pentru a înțelege mai bine cauza tahicardiei ventriculare, poate fi util să știți cum funcționează în mod normal inima.

Inima este alcătuită din patru camere – două camere superioare (atrii) și două camere inferioare (ventricule). Ritmul inimii este controlat de un stimulator cardiac natural (nodul sinusal) aflat în camera superioară dreaptă (atriul).

Nodul sinusal trimite semnale electrice care declanșează în mod normal fiecare bătaie a inimii. Aceste semnale electrice călătoresc prin atrii și determină mușchii inimii să se contracte (contracție) și să pompeze sângele în camerele inimii.

Semnalele ajung apoi la un grup de celule numit nodul AV, unde încetinesc. Această ușoară întârziere permite ventriculilor să se umple de sânge. Când semnalele electrice ajung la ventricule, camerele se contractă și pompează sângele către plămâni sau către restul corpului.

Într-o inimă normală, acest proces de semnalizare cardiacă se desfășoară de obicei fără probleme și are ca rezultat o frecvență cardiacă în repaus de 60 până la 100 de bătăi pe minut.

În cazul tahicardiei ventriculare, semnalizarea electrică defectuoasă în camerele inferioare ale inimii face ca ritmul cardiac să crească la 100 sau mai multe bătăi pe minut.

Factori de risc

Orice afecțiune care solicită inima sau deteriorează țesutul cardiac poate crește riscul de tahicardie ventriculară. Modificările stilului de viață sau tratamentul medical adecvat al următoarelor afecțiuni și evenimente pot scădea riscul:

 • Boala de inima
 • Efectele secundare ale medicamentelor
 • Dezechilibru electrolitic sever
 • Utilizarea de droguri stimulatoare precum cocaina sau metamfetamina
 • Un istoric familial de tahicardie sau alte aritmii cardiace crește probabilitatea ca o persoană să dezvolte tahicardie ventriculară.

Complicații

Complicațiile tahicardiei ventriculare depind de:

 • Cât de repede bate inima
 • Cât durează ritmul cardiac rapid
 • Dacă sunt prezente alte afecțiuni cardiace

Complicațiile posibile pentru tahicardia ventriculară includ:

 • Leșin frecvent sau pierderea conștienței
 • Insuficienta cardiaca
 • Moarte subită din stop cardiac
 • Fibrilatie ventriculara

O condiție periculoasă asociată cu tahicardia ventriculară este fibrilația ventriculară (V-fib). În fibrilația ventriculară, camerele inferioare ale inimii se contractă foarte rapid și necoordonat.

Acest ritm neregulat apare cel mai adesea la persoanele cu boli de inimă sau care au suferit un atac de cord anterior. De asemenea, poate apărea la persoanele cu un dezechilibru electrolitic (cum ar fi un nivel ridicat sau scăzut de potasiu).

Fibrilația ventriculară poate provoca stop cardiac brusc și poate duce la deces dacă nu este tratată imediat.

Prevenire

Cele mai bune metode de a preveni tahicardia sunt menținerea unei inimi sănătoase și prevenirea bolilor de inimă. Dacă aveți deja o boală de inimă, monitorizați-o și urmați-vă planul de tratament. Asigurați-vă că înțelegeți planul de tratament și luați toate medicamentele așa cum vi s-a prescris.

Luați următorii pași pentru a menține inima sănătoasă:

 • Mâncați o dietă echilibrată, hrănitoare. O dietă săracă în grăsimi saturate și trans și bogată în fructe, legume și cereale integrale ajută la menținerea inimii sănătoase.
 • Faceți sport și mențineți o greutate sănătoasă. Excesul de greutate crește riscul de a dezvolta boli de inimă. Ca obiectiv general, urmăriți cel puțin 30 de minute de exerciții fizice moderate în fiecare zi.
 • Controlați tensiunea arterială și nivelul colesterolului. Faceți schimbări în stilul de viață și luați medicamente conform prescripției pentru a gestiona tensiunea arterială ridicată (hipertensiunea arterială) sau colesterolul ridicat.
 • Evitați stresul. Evitați stresul inutil și învățați strategii pentru a gestiona și reduce stresul.
 • Nu folosi droguri ilegale. Nu utilizați stimulente, cum ar fi cocaina. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a opri consumul sau abuzul de droguri, discutați cu furnizorul de servicii medicale despre un program adecvat pentru dvs.
 • Faceți controalele de sănătate programate. Faceți examene fizice regulate și raportați orice semne sau simptome noi furnizorului dumneavoastră de asistență medicală.
 • Limitați alcoolul. Dacă alegi să bei alcool, fă-o cu moderație. Pentru adulții sănătoși, asta înseamnă până la o băutură pe zi pentru femei și până la două pahare pe zi pentru bărbați. Unii oameni ar putea avea nevoie să evite complet alcoolul. Întrebați-vă medicul cât de mult alcool, dacă beți, este sigur pentru dvs.
 • Limitați cofeina. Dacă bei băuturi cu cofeină, fă-o cu moderație (nu mai mult de 1 până la 2 băuturi pe zi).
 • Renunțați la fumat. Dacă fumați și nu puteți renunța singur, discutați cu medicul despre strategii sau programe care să vă ajute să eliminați obiceiul de fumat.
 • Utilizați medicamente fără prescripție medicală cu precauție. Unele medicamente pentru răceală și tuse conțin stimulente care pot crește ritmul cardiac. Spuneți întotdeauna medicului dumneavoastră despre medicamentele pe care le luați, inclusiv cele cumpărate fără prescripție medicală.
Tahicardia ventriculară, siptome, cauze, tratament
Tahicardia ventriculară, simptome, cauze, diagnostic

Diagnostic

Pentru a diagnostica tahicardia ventriculară este necesară o examinare fizică amănunțită, un istoric și teste amănunțite.

Pentru a diagnostica tahicardia ventriculară, medicul va efectua, de obicei, un examen fizic și vă va pune întrebări despre simptomele, obiceiurile și istoricul medical. Uneori, tahicardia ventriculară este o urgență medicală care necesită un diagnostic și un tratament urgent.

Test

Dacă aveți semne sau simptome de tahicardie, pot fi efectuate teste pentru a examina inima și a confirma diagnosticul. Testele pot fi, de asemenea, folosite pentru a determina dacă o altă problemă de sănătate contribuie la tahicardia ventriculară.

Electrocardiograma (ECG sau EKG)

O electrocardiogramă este cel mai frecvent instrument utilizat pentru a diagnostica tahicardia. Acest test nedureros utilizează senzori mici (electrozi) plasați pe piept și pe brațe pentru a detecta și înregistra activitatea electrică a inimii.

Un ECG înregistrează sincronizarea și intensitatea semnalelor electrice în timp ce acestea trec prin inimă. Un medic poate căuta tipare în semnale pentru a determina tipul de tahicardie și modul în care problemele din inimă cauzează un ritm cardiac rapid.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate cere să folosiți un aparat EKG portabil acasă pentru a obține mai multe informații despre ritmul cardiac.

Imagistica cardiacă (cardiacă).

Dacă aveți bătăi neregulate ale inimii (aritmie), medicul dumneavoastră vă poate recomanda teste imagistice cardiace pentru a evalua structura inimii dumneavoastră. Testele imagistice cardiace utilizate pentru a diagnostica tahicardia ventriculară includ:

Raze x

O radiografie toracică poate arăta starea inimii și a plămânilor. O radiografie toracică poate ajuta la diagnosticarea unei inimi mărite.

Ecocardiograma.

O ecocardiogramă folosește unde sonore pentru a crea o imagine a inimii în mișcare. Poate detecta zonele cu flux sanguin slab și probleme ale valvelor cardiace.

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN).

Un RMN cardiac oferă imagini fixe sau în mișcare ale modului în care sângele curge prin inimă.

Tomografia computerizată (CT).

O scanare cardiacă (CT) combină mai multe raze X pentru a oferi o vedere în secțiune transversală mai detaliată a inimii.

Angiografia coronariană.

Se efectuează o angiografie coronariană pentru a detecta blocajele arterelor inimii. Un agent de contrast și raze X speciale sunt utilizate pentru a vizualiza interiorul arterelor coronare.

Test de stres

Unele tipuri de tahicardie sunt declanșate sau exacerbate de stres. Un test de efort implică, de obicei, monitorizarea activității cardiace în timp ce mergeți pe o bicicletă staționară sau pe o bandă de alergare. Alte teste cardiace pot fi efectuate împreună cu un test de efort. Dacă aveți dificultăți în a face exerciții fizice, se poate administra un medicament pentru a stimula inima într-un mod care să semene cu efortul fizic.

Test electrofiziologic (EP) și cartografiere cardiacă

Acest test, denumit și EP, poate fi efectuat pentru a confirma diagnosticul de tahicardie ventriculară și pentru a determina localizarea exactă a bătăilor neregulate ale inimii (aritmie).

În timpul unei examinări EP, un medic introduce tuburi subțiri și flexibile (catetere) care conțin senzori (electrozi) într-un vas de sânge, de obicei la nivelul inghinalului, și le ghidează spre diferite zone ale inimii. Odată plasați, electrozii pot înregistra cu exactitate propagarea semnalelor electrice în timpul fiecărei bătăi a inimii.

Testul cu masa de înclinare

Pentru a înțelege mai bine cum contribuie tahicardia la leșin, se poate efectua un test la masa basculantă. Acesta presupune monitorizarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale în timp ce pacientul stă întins pe o masă. Apoi, sub o supraveghere atentă, masa este înclinată într-o poziție care imită statul în picioare. Medicul observă modul în care inima și sistemul nervos care o controlează răspund la schimbările de poziție.

Tratament

Fibrilația ventriculară care durează mai mult de 30 de secunde (TV susținută) necesită adesea asistență medicală urgentă, deoarece această afecțiune poate duce uneori la moarte subită.

Scopul tratamentului pentru tahicardia ventriculară este de a încetini bătăile rapide ale inimii atunci când acestea apar și de a preveni episoadele viitoare de ritm cardiac rapid. Tratamentul poate include medicamente sau proceduri pentru a controla sau restabili ritmul cardiac.

În cazul în care tahicardia este cauzată de o altă afecțiune, tratarea problemei de bază poate reduce sau preveni episoadele de bătăi rapide ale inimii.

Medicamente

Dacă aveți tahicardie ventriculară, vi se pot administra medicamente numite antiaritmice, pe care le puteți lua pe cale orală sau intravenoasă, pentru a încetini ritmul cardiac rapid. Alte medicamente pentru inimă, cum ar fi blocantele canalelor de calciu și beta-blocantele, pot fi prescrise împreună cu antiaritmicele.

Cardioversie

Această procedură medicală este utilizată în general atunci când este nevoie de îngrijiri de urgență pentru un ritm cardiac rapid, cum ar fi cel observat în cazul tahicardiei ventriculare susținute. Cardioversia trimite șocuri electrice către inimă prin intermediul unor senzori (electrozi) plasați pe piept. Șocul afectează semnalele electrice ale inimii și restabilește bătăile regulate ale inimii. De asemenea, este posibil să se facă cardioversia cu medicamente.

Un șoc poate fi, de asemenea, administrat la nivelul inimii cu ajutorul unui defibrilator extern automat (DEA).

Intervenții chirurgicale sau alte proceduri

Poate fi necesară o procedură cu cateter sau o intervenție chirurgicală pe cord pentru a ajuta la prevenirea sau gestionarea episoadelor de tahicardie ventriculară.

 • Ablația prin cateter. În cadrul acestei proceduri, un furnizor de asistență medicală introduce unul sau mai multe tuburi subțiri și flexibile (catetere) printr-o arteră, de obicei în zona inghinală, și le ghidează până la inimă. Senzorii (electrozi) de pe vârful cateterului folosesc energie termică sau rece pentru a crea mici cicatrici în inimă pentru a bloca semnalele electrice neregulate și a restabili ritmul cardiac. Ablația prin cateter se face adesea atunci când o cale de semnalizare suplimentară este responsabilă pentru ritmul cardiac rapid.
 • Cardioverter-defibrilator implantabil (ICD). Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate recomanda acest dispozitiv dacă aveți un risc ridicat de a dezvolta tahicardie ventriculară sau fibrilație ventriculară. Un ICD este un dispozitiv de mărimea unui pager implantat sub piele lângă claviculă. Monitorizează continuu bătăile inimii și furnizează șocuri electrice calibrate cu precizie atunci când este detectat un ritm neregulat (aritmie). Șocurile ajută la restabilirea unui ritm cardiac normal.
 • Stimulator cardiac. Acest mic dispozitiv este implantat chirurgical sub piele în zona pieptului. Atunci când stimulatorul cardiac detectează o bătăi neregulate ale inimii, trimite un puls electric care ajută la corectarea ritmului inimii.
 • Procedura labirintului. În această procedură, un chirurg face mici incizii în jumătatea superioară a inimii (atrii) pentru a crea un model (sau labirint) de țesut cicatricial. Semnalele inimii nu pot trece prin țesutul cicatricial. Deci, labirintul poate bloca semnalele electrice ale inimii care provoacă unele tipuri de tahicardie.
 • Operație pe cord deschis. Uneori, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pe cord deschis pentru a distruge o cale electrică suplimentară care provoacă tahicardie. Intervenția chirurgicală se face de obicei numai atunci când alte opțiuni de tratament nu funcționează sau când este necesară o intervenție chirurgicală pentru a trata o altă afecțiune cardiacă.

Întrebări frecvente

Care este cea mai frecventă cauză a tahicardiei ventriculare?

Uneori nu se știe care sunt cauzele tahicardiei ventriculare, mai ales atunci când apare la tineri. Dar, în cele mai multe cazuri, tahicardia ventriculară este cauzată de o boală cardiacă, cum ar fi un atac de cord anterior, un defect cardiac congenital, cardiomiopatie hipertrofică, cardiomiopatie dilatată sau miocardită

Ce se întâmplă dacă suferi de tahicardie ventriculară?

Tahicardia ventriculară începe în camerele inferioare (ventriculii) și este destul de rapidă. Atunci când durează doar câteva secunde, tahicardia ventriculară poate să nu cauzeze probleme. Dar, atunci când este susținută, tahicardia ventriculară poate scădea tensiunea arterială, ducând la sincopă (leșin) sau amețeală.

Poate stresul să provoace tahicardie ventriculară?

Factorii de stres emoțional pot duce la bătăi ectopice ventriculare și tahicardie ventriculară. Deși tulburările de ritm cardiac datorate stresului emoțional sunt adesea tranzitorii, uneori consecințele pot fi grav dăunătoare și chiar fatale

Cum pot reduce simptomele tahicardiei?

Modificările stilului de viață pentru a reduce riscul de boli de inimă pot ajuta la prevenirea aritmiilor cardiace care pot provoca tahicardie. Luați următoarele măsuri: Adoptați o dietă sănătoasă. Alegeți o dietă bogată în cereale integrale, carne slabă, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și fructe și legume.

Alte articole utile:

Surse:

Arată mai multe +
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

A fost util articolul [post_title]? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Refluxul la bebeluși – Simptome cauze și tratament
Constipația cronică: simptome, cauze, tratament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii