8.7 C
București
miercuri, martie 22, 2023

Tămâia: beneficii sănătate, recomandări, contraindicații

Trebuie să citești asta...

Tămâia promovează conștientizarea spirituală și aliniază mintea, corpul și sufletul cu Divinul

Tămâia este o modalitate excelentă de a face orice cameră să miros bine. Aflați despre diferitele tipuri de tămâie și despre beneficii sănătate, recomandări, contraindicații din acest articol.

Ce este tămâia

Tămâia este o substanță care este arsă pentru a produce un miros parfumat. De fapt, cuvântul “tămâie” derivă din cuvântul latin pentru “a arde”.

Tămâia există din cele mai vechi timpuri – era folosită în ritualurile religioase din Egiptul antic, Babilon și Grecia. De-a lungul secolelor și până în zilele noastre, oamenii din întreaga lume au folosit tămâia pentru o varietate de motive, inclusiv ca un:

 • componentă a diferitelor practici religioase
 • instrument pentru a contracara mirosurile neplăcute sau neplăcute
 • mod de a respinge demonii sau spiritele rele

Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre această substanță populară.

Tămâia: beneficii sănătate, recomandări, contraindicații
Tămâia: beneficii sănătate, recomandări, contraindicații

Din ce este făcută tămâia?

Tămâia este alcătuită, de obicei, dintr-un material aromatic care produce un parfum și un material combustibil care îl ține împreună într-o anumită formă.

Materialele aromatice folosite pentru fabricarea tămâiei sunt de obicei pe bază de plante și pot include o varietate de rășini, scoarțe, semințe, rădăcini și flori.

Ingredientele specifice utilizate în tămâie pot varia în funcție de regiune și de producător. Câteva exemple specifice de ingrediente aromatice pe care le puteți recunoaște includ:

CITEȘTE ȘI:
Anemia – Simptome, cauze, tratament, dieta
 • scorţişoară
 • tămâie
 • mosc
 • smirnă
 • paciuli
 • lemn de santal

Materialul de legare combustibil care se găsește în tămâie este cel care se aprinde, permițând tămâiei să ardă și să producă fum. Materialele folosite variază, dar pot include lucruri precum cărbunele sau pulberile de lemn.

Tămâia: beneficii sănătate, recomandări, contraindicații
Tămâia: beneficii sănătate, recomandări, contraindicații

Cum să arzi tămâie

Tămâia vine sub o varietate de forme, inclusiv:

 • bobine
 • conuri
 • pulberi
 • bastoane

Pentru a arde tămâia, mai întâi trebuie să o aprindeți ușor. De exemplu, pentru a arde un băț de tămâie, folosiți o brichetă sau un chibrit pentru a aprinde vârful. Odată ce tămâia a fost aprinsă, apoi stingeți ușor flacăra, de obicei suflând în ea. Tămâia va străluci apoi și va începe să producă fum parfumat.

Durata de ardere a tămâiei variază în funcție de forma acesteia. De exemplu, un baton de tămâie poate dura între 50 și 90 de minuteSursa de încredere. Când tămâia a terminat de ars, se va stinge singură.

Tămâia este, în mod natural, un pericol de incendiu. Potrivit unor producători de tămâie, ar trebui să:

Puteți găsi bețișoare, bobine și suporturi de tămâie online.

Arderea tămâiei beneficii pentru sănătate

Tămâia a fost folosită în întreaga lume de secole, dar are ea vreun beneficiu pentru sănătate sau bunăstare?

Există cercetări limitate cu privire la posibilele beneficii pentru sănătate. Multe dintre studiile disponibile se concentrează pe ingredientele tămâiei, tămâia și smirna.

CITEȘTE ȘI:
Simbolurile din harta întoarcerii la sine și efectele lor

Arderea tămâiei a fost asociată de mult timp cu practicile religioase și cu meditația. Dar oare tămâia are de fapt un efect calmant sau psihoactiv?

Un studiu din 2008Trusted Source pe culturi celulare și șoareci a identificat un compus din rășina de tămâie care ar putea provoca un răspuns similar cu un antidepresiv. În plus, un răspuns la acest compus a fost observat în zonele din creier asociate cu anxietatea și depresia. De asemenea, a activat receptorii asociați cu o senzație de căldură.

Un studiu din 2017 a constatat că unii compuși izolați din rășinile de tămâie și smirnă au avut un efect antiinflamator la șoareci. Cercetătorii au izolat mai mulți compuși din rășini și au descoperit că unii dintre ei au fost capabili să inhibe un răspuns inflamator la șoareci, în funcție de doză.

Trebuie remarcat, totuși, că cercetătorii din aceste studii au lucrat cu compuși purificați din rășina de tămâie. Vor fi necesare studii suplimentare pentru a determina dacă aceștia sunt prezenți în fumul de tămâie și dacă provoacă același răspuns la oameni.

Tămâia: beneficii sănătate, recomandări, contraindicații
Tămâia: beneficii sănătate, recomandări, contraindicații

11 motive pentru a folosi tămâia:

1. Pentru a curăța energia negativă.

Ori de câte ori aveți de gând să începeți un proiect, să faceți un ritual sau chiar să faceți yoga, arderea de tămâie în prealabil poate da tonul. “Arderea salvie sau a copalului poate fi un ritual de purificare, de curățare a energiei negative”, spune antrenorul de viață spirituală Barbara Biziou.

CITEȘTE ȘI:
Murele: 6 beneficii pentru sănătate + Nutriție

2. Pentru a adânci concentrarea în timp ce meditezi.

Există o serie de mirosuri despre care se crede că ajută la îmbunătățirea concentrării și a atenției, cum ar fi menta și lămâia. “Tămâia este excelentă pentru meditație”, adaugă Biziou.

3. Pentru a te conecta la amintirile tale.

Aveți un miros care vă face să vă simțiți deosebit de sentimental sau grijuliu? Ardeți această tămâie pentru o călătorie în timp. “Dintre toate simțurile noastre, simțul mirosului este singurul care ajunge direct la creier”, notează Biziou. “Prin urmare, poate, de asemenea, să evoce amintiri din trecut”.

4. Pentru a vă deschide centrul inimii.

Dacă simțiți că chakra inimii este puțin închisă, anumite mirosuri vă pot ajuta să vă deschideți. Iasomia și trandafirul, potrivit lui Biziou, sunt două care sunt grozave pentru conectarea la iubire.

5. Pentru a vă ajuta să vă relaxați.

Studiile au arătat că anumite mirosuri, în special cele de lavandă, pot avea un efect calmant asupra sistemului nostru nervos. “Folosiți lavanda sau lemnul de santal pentru a evoca o stare de meditație și pace”, sugerează Biziou.

6. Să încorporezi elementul foc în ritualurile tale.

În multe tradiții, cum ar fi ayurveda (vechiul sistem de medicină indian) și medicina tradițională chineză, elementele naturale trebuie să fie echilibrate înainte de a începe adevărata vindecare.

CITEȘTE ȘI:
9 sfaturi pentru a bea apă în mod corespunzător

Folosirea tămâiei ca sursă de foc alături de celelalte elemente (apă, pământ, aer și spațiu) în timpul unor lucruri precum meditația vă poate aprofunda și echilibra practica.

7. Să te conectezi la sentimentul tău de spiritualitate sau religie.

A devenit destul de obișnuit să vedem tămâie în cadrul unor contexte religioase și spirituale din întreaga lume. Multe culturi indigene cred că arderea tămâiei trimite rugăciunile noastre direct la Spirit.

8. Pentru a începe o nouă rutină.

Dacă sunteți genul de persoană care se hrănește cu un sentiment de rutină, aprinderea tămâiei în timp ce vă pregătiți pentru culcare seara sau dimineața, vă poate ajuta să începeți sau să încheiați ziua cu dreptul.

9. Pentru a seta un cronometru.

Tămâia în formă de bețișoare durează de obicei între 30 de minute și o oră pentru a se consuma complet. Aprindeți-o atunci când începeți să lucrați, să meditați sau să scrieți un jurnal și continuați până când se consumă. Parfumul este un cronometru mult mai blând decât un ceas sau un telefon.

10. Pentru a practica mindfulness.

Stimularea simțurilor este o modalitate foarte bună de a te implica în momentul prezent. Găsiți pur și simplu un parfum care vă place și acordați-vă pe deplin la miros.

11. Pentru a-ți stimula apetitul sexual.

Da, anumite parfumuri, cum ar fi trandafirul sau iasomia, au reputația de a fi afrodisiace naturale. Încearcă-le pe acestea în arzătorul tău de tămâie data viitoare când vrei să intri în starea de spirit.

CITEȘTE ȘI:
7 Plante adaptogene pentru combaterea stresului

Poate fumul de tămâie să fie dăunător sănătății tale?

În timp ce există unele date care sugerează că ingredientele tămâiei pot avea posibile beneficii pentru sănătate, cum rămâne cu contrariul? Poate fi dăunătoare inhalarea fumului de tămâie?

Fumul de tămâie este format dintr-o varietate de componente. Acestea includ particule minuscule generate de arderea tămâiei și o varietate de gaze, inclusiv monoxid de carbon.

Diverse studii au asociat arderea tămâiei sau inhalarea fumului de tămâie cu o varietate de efecte nocive. Câteva exemple includ:

 • Un studiu din 2008 al adulților din Singapore a descoperit că arderea de tămâie pe termen lung a fost asociată cu un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar cu celule scuamoase.
 • Un studiu din 2009 al copiilor din Oman care a descoperit că arderea tămâiei a declanșat respirația șuierătoare la copiii astmatici. Cu toate acestea, arderea tămâiei nu a fost asociată cu o prevalență crescută a astmului. Tămâia nu provoacă astm, dar poate declanșa un atac.
 • Un studiu din 2015 a constatat că componentele din fumul de tămâie erau toxice pentru celulele cultivate la concentrații mai mici decât fumul de țigară. Trebuie remarcat faptul că în acest studiu a fost evaluat doar fumul a patru bețișoare de tămâie și a unei țigări.
 • Un studiu din 2017 la adulții chinezi a găsit dovezi că arderea tămâiei ar putea juca un rol în creșterea riscului de hipertensiune arterială.
CITEȘTE ȘI:
Cât timp se păstrează salata verde proaspătă?

Concluzie

Tămâia există de mult timp și este folosită în diverse scopuri, inclusiv pentru practici religioase, pentru neutralizarea mirosurilor neplăcute și pentru confort. O varietate de substanțe, de obicei pe bază de plante, conferă tămâiei mirosul său.

În ciuda faptului că tămâia există de secole, informațiile privind efectele sale asupra sănătății sunt amestecate. Unele studii indică posibile efecte antidepresive și antiinflamatorii ale componentelor tămâiei. Alte studii au găsit asocieri între arderea tămâiei și efectele negative asupra sănătății, cum ar fi cancerul.

Dacă alegeți să ardeți tămâie, asigurați-vă că o faceți în siguranță, pentru a minimiza orice pericol de incendiu.

Surse:

Arată mai multe +

A fost util articolul Tămâia: beneficii sănătate, recomandări, contraindicații? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

CITEȘTE ȘI:
Cum dăunează fumatul sănătății. Sfaturi pentru a renunța la țigări

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete