Top 10 semne de depresie ascunsă pe care poate nu le bănuiești

Top 10 semne de depresie ascunsă pe care poate nu le bănuiești

Când vorbim despre depresie ascunsă , oamenii își imaginează de obicei o persoană tristă, mohorâtă și deprimată, care plânge sau stă în fața peretelui. Cu toate acestea, depresia este mai complexă decât pare. Psihiatrii identifică peste 10 tipuri de tulburări ale acesteia, iar fiecare dintre ele are propriile caracteristici. De exemplu, depresia mascată se exprimă predominant prin simptome somatice, în timp ce depresia atipică se manifestă prin explozii emoționale neașteptate și creșterea apetitului. Despre cum să recunoaștem simptomele subtile ale depresiei la noi sau la cei apropiați, discutam mai departe

Modificări ale tiparelor de somn

Un model de somn consistent, care constă în a merge la culcare și a se trezi la aceeași oră, este un semn de sănătate fizică și mentală bună. Dar dacă înainte nu aveați probleme cu somnul, iar acum aveți brusc insomnie sau dormiți toată după-amiaza, ar putea fi un semn al unei anumite tulburări ale SNC. Depresia clasică are mai multe șanse să ducă la o lipsă de somn, ceea ce o face și mai gravă și mai obositoare. Dar forma atipică se manifestă printr-o creștere a cantității obișnuite de somn. Dacă vă confruntați cu aceste probleme de câteva săptămâni, merită să vă ascultați starea și să consultați un specialist.

Schimbarea obiceiurilor alimentare

Acest lucru se aplică și alimentației: o schimbare bruscă a regimului, cantității și calității alimentelor consumate poate indica probleme psihice profunde. La fel ca și în cazul somnului, o schimbare în orice direcție este suspectă. Dacă înainte nu ați avut probleme cu supraalimentarea, iar acum mâncați mult și/sau des, atunci este posibil să încercați să vă distrați de la emoțiile grele și vidul interior. Această comportare este caracteristică persoanelor cu depresie atipică. Pierderea poftei de mâncare care durează mult timp ar trebui să fie, de asemenea, o sursă de îngrijorare. Există o strânsă legătură între RPP și depresie, așa că nu ar trebui ignorate aceste semnale.

Tendință crescută de autoblamare și autocritică

Cu moderație, autocritica poate fi chiar utilă. Iar perfecționismul, deși neplăcut în sine, nu este neapărat un semn de boală mintală. Cu toate acestea, dacă simțiți că teama de a greși a început să vă paralizeze, gândurile de a nu fi suficient de bun vă dau târcoale prin cap, iar ștacheta internă pe care vă străduiți să o atingeți este mereu în creștere, nu ar trebui să continuați pe aceeași linie. Este obișnuit ca persoanele depresive să se autodeprecieze și să se simtă ca și cum ar fi incapabile de ceva.

Top 10 semne de depresie ascunsă pe care poate nu le bănuiești
Top 10 semne de depresie ascunsă pe care poate nu le bănuiești

Creșterea reactivității emoționale

În cazul depresiei clasice, o persoană este în mod constant deprimată și inhibată. Este deopotrivă devastată și indiferentă și suferă din cauza acestei insensibilități. Uneori, însă, tulburarea depresivă se manifestă diferit. Persoana poate reacționa violent la stimuli externi: râde isteric, devine furioasă, plânge din cauza unor situații care par nesemnificative pentru ceilalți. Uneori poate fi sfâșiată de emoții dificile cărora nu le poate face față. Încercarea de a păstra o “față bună” și de a reprima sentimentele nu duce de obicei decât la o agravare a afecțiunii.

Evitarea sentimentelor

Este posibil și contrariul. O persoană care suferă de depresie și se teme să recunoască acest lucru, chiar și față de ea însăși, poate încerca să își nege sau să își evite sentimentele tot timpul. Caută în mod constant modalități de a-și distrage atenția: vizionând la nesfârșit telenovele, lucrând, socializând și, uneori, prin alcool, droguri și alte dependențe. Dar toate acestea aduc doar o ușurare temporară, iar apoi sentimentele reprimate revin în forță.

O înclinație spre filozofie sau o obsesie pentru scop

Depresia te face să te simți pierdut și nefericit, iar viața nu mai are sens. Adesea, oamenii încearcă să facă față acestor sentimente prin reflecție filozofică și prin căutarea de răspunsuri în religie, în scrierile gânditorilor antici și moderni, în învățăturile ezoterice etc. Unii decid să înlocuiască sensul vieții cu un scop și încearcă prin toate mijloacele să îl atingă, în speranța că atunci sentimentele grele vor dispărea. Uneori acest lucru funcționează. Dar, cel mai adesea, este doar o altă încercare de a scăpa de emoții. Așadar, dacă simțiți că în ultima vreme aveți o mulțime de întrebări despre sensul vieții, este mai bine să mergeți cu ele la un psihoterapeut.

Top 10 semne de depresie ascunsă pe care poate nu le bănuiești
Top 10 semne de depresie ascunsă pe care poate nu le bănuiești

Pierderea interesului pentru activitățile preferate

Anhedonia – incapacitatea de a simți plăcere – este unul dintre principalele semne ale depresiei. Este debilitantă din punct de vedere psihologic și fizic, astfel încât procesul de găsire a motivației devine mult mai dificil. Este greu să observi acest lucru în lucruri pe care le-ai făcut prin efort pur și simplu înainte. Dar dacă brusc nu vă mai bucurați de un hobby care vă entuziasma înainte, este un lucru la care trebuie să vă gândiți.

Ambivalență: cereți ajutor, dar apoi îl refuzați.

Persoanelor cu depresie ascunsă le este foarte greu să recunoască faptul că au o problemă. Ei încearcă să închidă ochii și să poarte o mască de bunăstare în fața celorlalți. Dar, uneori, sentimentele ies la iveală și persoana poate plânge la un prieten sau poate consulta un psiholog. Dar acest pas îi obligă să se confrunte cu boala lor, ceea ce îi provoacă prea multă teamă. Prin urmare, după ce au făcut o încercare de a cere ajutor, astfel de pacienți se retrag apoi, se întorc la punctul de plecare și se asigură pe ei înșiși și pe ceilalți că “a fost un moment de slăbiciune”, “totul este bine acum” (sau, dimpotrivă, “nimic nu va ajuta”).

Dificultăți în legătură cu intimitatea emoțională.

O persoană cu depresie latentă se poate comporta într-un mod atent și grijuliu față de ceilalți, dar rămâne închisă din punct de vedere emoțional. Vulnerabilitatea asociată cu intimitatea necesită asumarea de riscuri, dar persoanele cu depresie nu au resursele interioare pentru a face acest lucru. Ele sunt adesea chinuite de teama că, împărtășindu-și sentimentele cu cineva, vor fi respinse, neînțelese sau devalorizate. Că cele mai mari suspiciuni ale lor cu privire la propria lor inutilitate vor fi justificate. Sprijinul, grija și acceptarea sunt lucruri de care persoanele cu depresie au nevoie, dar pe care nu le pot cere.

Te concentrezi prea mult pe “gândirea pozitivă”

Acest punct se referă mai degrabă la factorii de risc care duc la depresie decât la cei care decurg din aceasta. În ultima vreme, a devenit foarte răspândit mitul conform căruia ar trebui să căutăm partea bună din orice și să mulțumim Universului. Dar o astfel de gândire poate fi dăunătoare dacă se abuzează de ea. Lăsându-se purtați de ea, oamenii încep adesea să se simtă vinovați de orice emoție negativă, să o ignore și să o devalorizeze. Dar aceste emoții sunt, de asemenea, o parte importantă a psihicului și există cu un motiv. Dacă le ignorați, este posibil să vă aflați în situații în care nu vă doriți să fiți. Uneori este important să recunoști că unele lucruri nu fac decât să te rănească și că este timpul să le elimini din viața ta.

Dacă simțiți că dvs. sau o persoană dragă are nevoie de ajutor pentru o dependență sau o problemă psihologică, sau dacă bănuiți că dvs. sau o persoană dragă suferă de o tulburare psihiatrică, contactați medicul.

Și multă sănătate!

Citește și aceste articole:

 • Supă de varză cu ciuperci de post, rețetă pas cu pas
  Descoperă cum poți prepara o supă de varză cu ciuperci de post, perfectă pentru zilele de post! Urmează rețeta noastră pas cu pas și savurează o mâncare delicioasă, sănătoasă și plină de nutrienți. Începe acum și surprinde-ți familia și prietenii cu această gustare uimitoare!
 • Supă finlandeză de pește cu somon afumat
  Descoperă gustul autentic al bucătăriei finlandeze cu supa finlandeză de pește cu somon afumat! Făcută cu ingrediente proaspete și condimente naturale, această supă este nu doar o delicatesă, dar și o sursă importantă de nutrienți. Savurează o porție din această supă și experimentează o explozie de arome nordice. Află mai multe despre rețeta noastră și încearcă-o astăzi!
 • Salată cu năut, cușcuș, legume prăjite și brânză feta
  Descoperă o rețetă delicioasă de salată cu năut, cușcuș, legume prăjite și brânză feta, perfectă pentru o masă sănătoasă și hrănitoare. Află cum să prepari această salată plină de arome și texturi, iar ingredientele sănătoase te vor ajuta să te simți energizat și sănătos. Savurează o salată plină de vitamine și minerale, ideală pentru orice moment al zilei.
 • Sarmale de post cu ciuperci și mei, rețetă pas cu pas
  Descoperă cea mai delicioasă rețetă de sarmale de post cu ciuperci și mei, pregătită pas cu pas, pentru o masă sănătoasă și satisfăcătoare. Acest preparat tradițional românesc este perfect pentru perioada postului și este ușor de preparat, astfel încât poți savura gustul autentic al sarmalelor chiar și în timpul postului. Află cum să pregătești umplutura delicioasă din ciuperci și mei și cum să împăturești sarmalele astfel încât să rămână suculente și pline de aromă. Urmează această rețetă pas cu pas și pregătește cele mai delicioase sarmale de post!
 • Tort de morcovi vegan cu glazură de unt de lămâie
  Descoperă rețeta delicioasă de tort de morcovi vegan cu o glazură răcoritoare de unt de lămâie! Acest desert perfect pentru vegani este ușor de preparat și va fi cu siguranță apreciat de toți invitații. Savurează aroma dulce a morcovilor proaspeți și gustul acid al lămâii într-un tort deosebit, perfect pentru orice ocazie specială. Urmează pașii noștri simpli și impresionează-ți prietenii și familia cu un desert vegan care va fi pe gustul tuturor!
Top 10 semne de depresie ascunsă pe care poate nu le bănuiești

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Voda Nature – din dragoste pentru sănătate și natură
11 secrete pentru a întineri și a înșela timpul.
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii