Tort esterhazy clasic – rețeta originală

Tort Esterhazy clasic – Rețeta originală

Prima dată când auziți numele “Esterhazy”, ultimul lucru pe care l-ați putea presupune este că este un tort. Dar chiar este. La un moment dat, era numele unei prăjituri făcute la comandă de Pal Antal Esterhazy, ministrul de interne al Imperiului Austro-Ungar. Tortul a făcut senzație și, cum patiserul era un necunoscut, faima i-a revenit ministrului.

În zilele noastre există multe varietăți de prăjitură Esterhazy, dar noi vă oferim adevărata rețetă clasică.

Cum se face tort Esterhazy clasic

De ce avem nevoie:

Pentru foile de blat:

 • albuș de ou – 6 buc;
 • petale de migdale – 180 g;
 • zahăr granulat – 180 g;

Pentru cremă:

 • gălbenușuri de ou – 6 buc;
 • zahăr granulat – 60 g;
 • lapte – 100 ml;
 • amidon – 20 g;
 • unt – 145 g;
 • lapte condensat – 145 g;
 • coniac – 25 ml;

Pentru decorare:

 • ciocolată albă – 175 g;
 • ciocolată neagră – 50 g;
 • smântână – 40 ml;
 • petale de migdale.

Cum se prepară:

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să turnați cantitatea necesară de petale de migdale într-un recipient potrivit și să-l puneți într-un cuptor încălzit la 120 de grade timp de aproximativ cincisprezece minute. În acest timp, se vor usca ușor și vor deveni mai parfumate. Apoi lăsăm câteva petale pentru decorare, iar restul le punem în bolul unui blender și le zdrobim până se transformă în pesmet fin.

Puneți albușurile de ou într-un castron curat, uscat și adânc și bateți-le cu un mixer la viteză mare până când se formează vârfuri strânse și constante. În timp ce mixerul este în funcțiune, adăugați zahărul granulat puțin câte puțin. Când se obține rezultatul dorit, se adaugă puțin câte puțin, amestecând ușor migdalele tocate.

Acum tăiați cinci foi de hârtie pergament, puțin mai mari decât diametrul prevăzut al prăjiturii și desenați pe ele cercuri, care vor fi un fel de șablon pentru prăjituri. Întoarceți foile astfel încât creionul să se afle pe partea opusă și să strălucească doar prin hârtie. Așezăm aluatul de migdale pe șabloane și coacem timp de aproximativ treizeci de minute la o temperatură de 160 de grade. Asigurați-vă că nu se lipesc.

În timp ce blaturile se coc, să facem crema.

Amestecăm gălbenușurile cu zahărul granulat, adăugăm amidonul amestecat cu puțin lapte, amestecăm și punem pe aragaz la foc mediu. Apoi, amestecând continuu, turnăm restul de lapte și încălzim compozitie până se îngroașă.

Se bate untul moale cu mixerul împreună cu laptele condensat, apoi se combină cu crema răcită și se bate din nou cu mixerul, totul împreună.

În continuare se trece la asamblarea tortului.

Așezăm prima prăjitură cu migdale pe o farfurie lată și întindem crema preparată. Se acoperă cu a doua foaie de prăjitură, care este de asemenea îmbibată în cremă. Se procedează la fel cu toate foile și cu crema.

Acum se topește ciocolata albă într-o baie de apă, adăugând smântână, și se toarnă amestecul rezultat pe suprafața tortului. În același recipient, topiți ciocolata neagră, iar apoi transferați-o în punga și desenați un fel de pânză de păianjen, începând din centru și mergând spre margini. Apoi desenăm raze cu o scobitoare mai întâi din centru spre margini și apoi între ele de la margini spre centru.

Obținem astfel modelul caracteristic unei adevărate prăjituri austriece clasice Esterhazy făcute după rețeta originală. Și apoi urmează atingerea finală. Se presară pereții tortului cu petale de migdale, umplându-le în palmele mâinilor și apăsându-le ușor pe tort.

Tortul clasic Esterhazy nu trebuie păstrat. Este mai bine să fie servit imediat sau în primele douăzeci și patru de ore de la preparare, altfel crusta se va înmuia excesiv și va fi un tort complet diferit.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Caserolă de ouă ca la grădiniță: 3 rețete
Pui umplut la cuptor: 3 rețete absolut delicioase
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii