Tot ce trebuie să știi despre fertilitatea masculină

Infertilitatea masculină este o problemă complexă și este important să știți care sunt posibilele cauze. Unele dintre motivele comune pentru infertilitatea masculină sunt numărul scăzut de spermatozoizi, motilitatea scăzută și calitatea scăzută a spermei. Aflați mai multe despre modul în care acestea ar putea afecta fertilitatea,

Trebuie să vezi asta

vegis.ro%20

Este nevoie de doi pentru a dansa tango, și este nevoie de doi pentru a face un copil! Ne confruntăm adesea cu povești despre sănătatea reproductivă a femeilor și despre toate modurile în care poate fi împiedicată fertilitatea feminină. Dar înțelegerea și protejarea fertilității masculine este la fel de importantă.

Mai jos, trecem în revistă tot ce trebuie să știți despre fertilitatea masculină, inclusiv modul în care se schimbă odată cu vârsta, cauzele infertilității și modalitățile de a o stimula în mod natural și cu ajutor profesional.

Vârsta afectează fertilitatea masculină

Tot ce trebuie să știi despre fertilitatea masculină

Este normal să auzim despre ceasul biologic al femeilor, dar nu se acordă la fel de multă atenție impactului vârstei asupra fertilității masculine. Deși fertilitatea masculină nu scade la fel de semnificativ odată cu vârsta ca în cazul femeilor, aceasta are totuși un efect.

Siteul Extend Fertility explică faptul că cercetările au descoperit că fertilitatea masculină începe să scadă după vârsta de 40 de ani, dar nu este o scădere semnificativă. Motilitatea și sănătatea spermatozoizilor scad doar cu aproximativ 1-2%, în medie, deși aceasta poate face concepția mai dificilă.

De exemplu, un studiu a constatat că bărbații de peste 40 de ani au avut cu 30% mai puține șanse de a lăsa o parteneră însărcinată decât bărbații sub 30 de ani. Un alt studiu a constatat că bărbaților de peste 45 de ani le ia de 5 ori mai mult timp să lase o parteneră însărcinată decât celor sub 25 de ani.

CITEȘTE ȘI:
Acneea bebelușului, cauze si tratament

Cauzele declinului fertilității masculine sunt adesea atribuite la:

 • Scăderea motilității spermatozoizilor: se referă la cât de repede și eficient pot înota spermatozoizii prin corpul masculin și în cel feminin pentru a ajunge la ovul și a-l fertiliza
 • Scăderea formei spermatozoizilor: spermatozoizii au tendința de a-și reduce dimensiunea și de a-și schimba forma în timp, ceea ce poate împiedica capacitatea lor de a fertiliza un ovul
 • Scăderea cantității de spermatozoizi: mulți bărbați tind să producă mai puțini spermatozoizi odată cu vârsta, ceea ce face mai puțin probabilă concepția

Cauzele infertilității la bărbați

Ce să spui (& nu să spui) cuiva care trăiește cu infertilitate

Femeile nu sunt singurele care se pot confrunta cu infertilitatea. Bărbații sunt la fel de susceptibili să întâmpine dificultăți în a-și lăsa partenera însărcinată din diverse motive. Infertilitatea masculină poate fi cauzată de următoarele:

Alegerile legate de stilul de viață

Există o varietate de opțiuni de stil de viață care pot împiedica fertilitatea, atât la bărbați, cât și la femei. De exemplu, un istoric de consum de alcool, consumul de tutun și abuzul de substanțe poate scădea fertilitatea. Același lucru este valabil și în cazul greutății în plus, a obiceiurilor neregulate de somn, a expunerii la toxine (cum ar fi substanțele chimice industriale, metalele grele sau radiațiile) și a exercițiilor fizice excesive.

CITEȘTE ȘI:
Ghid despre dietă vegană pentru începători

Blocaje ale spermatozoizilor

Acest lucru apare dacă există o obstrucție care împiedică sperma să părăsească testiculele în timpul ejaculării. Blocajul se poate întâmpla în orice parte a tractului reproducător masculin. Siteul Urologie si Sănătate explică faptul că un istoric de infecții repetate, intervențiile chirurgicale (cum ar fi vasectomia) și umflăturile sau defectele de dezvoltare pot duce la un blocaj.

Producția scăzută de spermatozoizi

Pentru unii bărbați, este posibil ca organismul lor să nu producă o cantitate medie de spermatozoizi, scăzând astfel șansele ca sarcina să aibă loc.

Producția scăzută de spermatozoizi poate fi atribuită anumitor alegeri legate de stilul de viață, dar poate fi, de asemenea, rezultatul unor boli pe termen lung (cum ar fi insuficiența renală), infecții din copilărie (cum ar fi oreionul) sau chiar probleme hormonale și cromozomiale.

O boală sau o accidentare din trecut

Orice fel de traumatism testicular poate interfera cu capacitatea corpului masculin de a produce o cantitate puternică de spermă sănătoasă. Este posibil să suferiți o traumă în regiunea genitală în timpul unui accident sau al unei activități sportive.

Anumite infecții pot avea un efect similar, de asemenea, inclusiv epididimita, orhita, oreionul, hepatita B, tuberculoza și infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi HIV și gonoreea. Aceste infecții pot interfera cu producția de spermatozoizi sau pot provoca cicatrici care vor interfera cu trecerea spermatozoizilor în timpul ejaculării.

CITEȘTE ȘI:
Lapte de capră: beneficii sănătate, nutriție, utilizări

Totodată, unele cercetări au constatat că traumele și stresul din primii ani de viață pot avea un impact negativ asupra sănătății spermei la bărbați mai târziu în viață.

Probleme cronice de sănătate

Anumite probleme de sănătate pe termen lung au fost, de asemenea, legate de o scădere a fertilității masculine, inclusiv boli hepatice și renale, precum și boli genetice precum fibroza chistică sau hemocromatoza.

Totodată, unele medicamente și tratamente pot avea, de asemenea, un impact negativ, inclusiv medicamentele pentru tulburările convulsive și radiațiile, cum ar fi chimioterapia utilizată pentru tratarea cancerului.

Funcția anormală a spermatozoizilor

Există mai multe moduri în care spermatozoizii se pot dezvolta sau funcționa în mod anormal. Aceasta poate fi cauzată de alegerile stilului de viață, de istoricul medical sau chiar de o predispoziție genetică.

Urology Health explică că este posibil ca aceștia să nu fie complet dezvoltați, să aibă o formă ciudată sau să nu se miște în mod corect, împiedicând capacitatea lor de a fertiliza un ovul.

În cazurile de azoospermie, însă, este posibil ca organismul masculin să nu producă deloc spermatozoizi.

Semne de infertilitate masculină

Cuplu care se ține de mână la numirea medicilor

Simptomele infertilității masculine vor varia în funcție de cazul problemei. Ba chiar mai mult, unii bărbați cu probleme de fertilitate nici măcar nu prezintă vreun semn.

CITEȘTE ȘI:
Ipohondria în sarcină: Cum să faci față fricii de boală

Este posibil ca aceștia să nu-și dea seama că au o problemă de fertilitate până când încearcă fără succes să lase partenera însărcinată.

În afară de incapacitatea de a concepe, Clinica Mayo spune că unele semne comune ale infertilității masculine includ:

 • Număr scăzut de spermatozoizi
 • Probleme cu mirosul
 • Creșterea anormală a sânilor
 • Infecții respiratorii regulate
 • Durere, umflături sau umflături în zona inghinală
 • Scăderea părului facial sau corporal (poate fi un semn al unei anomalii cromozomiale sau hormonale)
 • Probleme cu funcția sexuală (de exemplu, incapacitatea de a avea sau de a rămâne în erecție, doar volume mici de spermă ejaculată)

În general, un cuplu este considerat infertil dacă a avut relații sexuale frecvente și neprotejate timp de un an sau mai mult, fără succes în conceperea unui copil. În astfel de cazuri, este recomandat să consultați un specialist în fertilitate pentru a determina cauza problemei.

Cum să stimulezi fertilitatea masculină

Ouă înghețate & sperma poate fi conservată până la 55 ani

Există o varietate de teste pe care medicul dumneavoastră le poate solicita pentru a determina cauza infertilității dumneavoastră. Odată ce motivul este determinat, medicul va putea să vă recomande un tratament pentru a vă îmbunătăți șansele de a concepe.

Aceasta poate include următoarele opțiuni:

 • Asistență reproductivă (de exemplu, FIV)
 • Tratarea infecției (de exemplu, cu antibiotice)
 • Tratarea problemei relațiilor sexuale (de exemplu, prin medicație sau consiliere)
 • Tratamente hormonale și medicație (dacă o problemă hormonală este o cauză)
 • Intervenție chirurgicală (de exemplu, pentru a repara o problemă a tractului reproducător masculin, cum ar fi un blocaj, sau pentru a inversa o vasectomie anterioară)
CITEȘTE ȘI:
Ulei de măsline fals? Uleiul din salata ta este ce scrie pe etichetă?

Există, de asemenea, și modalități de a stimula fertilitatea masculină în mod natural și de a preveni declinul acesteia în viitor.

Veți fi probabil sfătuit să puneți în aplicare următoarele, pe lângă orice alt curs de tratament recomandat de medicul dumneavoastră:

 • Reducerea la minimum a stresului
 • Să dormi suficient
 • Pierderea excesului de greutate
 • Limitarea consumului de alcool
 • Faceți exerciții fizice regulate (acest lucru poate crește nivelul de testosteron, îmbunătățind astfel sănătatea spermei)
 • Administrarea anumitor suplimente (de exemplu, zinc, schinduf, Tribulus Terrestris, acid D-aspartic, vitamina C, vitamina D)
 • Revizuirea dietei (anumite alimente au fost legate de îmbunătățirea fertilității masculine, cum ar fi nucile și cele bogate în acid folic, în timp ce alte produse alimentare o pot împiedica, cum ar fi soia)

Pentru mai multe informații despre fertilitatea masculină, vă rugăm să vă adresați medicului dumneavoastră de familie.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

CITEȘTE ȘI:
Sindromul HELLP în sarcină: cauze, simptome, tratament
notino.ro%20

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

vegis.ro

Ultimele Rețete