Tot ce trebuie să știi despre îndulcitorii stevia

Tot ce trebuie să știi despre îndulcitorii Stevia

Stevia este o plantă care a fost folosită ca înlocuitor al zahărului timp de secole. Iată tot ce trebuie să știți despre ea, de la gustul ei până la controversele legate de siguranța ei.

Ca și alți îndulcitori fără calorii, îndulcitorii stevia sunt intens dulci. Îndulcitorii din stevia sunt de 200-350 de ori mai dulci decât zahărul și, ca atare, sunt necesare doar cantități mici de îndulcitori din stevia pentru a egala dulceața oferită de zahăr.

Tot ce trebuie să știi despre îndulcitorii stevia
Cum sunt produși îndulcitorii stevia?

Cum sunt produși îndulcitorii stevia?

Îndulcitorii Stevia sunt derivați din frunzele plantei Stevia rebaudiana (Bertoni), un arbust de plante medicinale originar din America de Sud.

Planta de stevia a fost folosită în scopuri alimentare și medicinale timp de sute de ani, iar frunzele și extractele brute ale acesteia au fost vândute ca supliment alimentar. Îndulcitorii din stevia sunt obținuți prin extragerea glicozidelor de steviol din frunzele plantei de stevia și prin purificarea acestora pentru a elimina o parte din atributele amare care se găsesc în extractul brut.

Glicozidele steviolice au toate o coloană vertebrală de bază comună numită steviol. Acestea includ compuși precum steviosidul și multe forme diferite de rebaudioside, dintre care cea mai comună este rebaudiosidul A (sau reb A).1 Unele glicozide steviolice sunt, de asemenea, produse prin procese numite bioconversie și fermentare, care permit producerea la scară mai mare a unor rebaudioside mai gustoase și mai puțin amare, precum reb M.

Ce se întâmplă cu îndulcitorii din stevia după consum?

Glucozidele steviolice nu sunt absorbite în tractul gastrointestinal superior și, prin urmare, nu contribuie la aportul de calorii și nu au impact asupra nivelului de glucoză din sânge.

Atunci când ajung în colon, microbii intestinali scindează moleculele de glucoză și le utilizează ca sursă de energie. Coloana vertebrală steviolică rămasă este apoi absorbită prin vena portală, metabolizată de ficat și excretată în urină.1,2

Sunt îndulcitorii din stevia siguri pentru consum?

DA. Glicozidele steviolice de înaltă puritate sunt recunoscute în general ca fiind sigure (GRAS), o categorie de proces de revizuire a reglementărilor utilizată de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA). GRAS necesită un consens al experților că un ingredient alimentar este sigur pentru utilizarea sa preconizată.

În 2008, FDA a făcut prima sa determinare GRAS pentru un îndulcitor din stevia, rebaudioside A, purificat din Stevia rebaudiana (Bertoni). Frunzele întregi de stevia și extractele brute din frunze de stevia nu sunt aditivi alimentari aprobați, deoarece nu există suficiente informații toxicologice disponibile, potrivit FDA.3

Cu toate acestea, utilizarea frunzelor de ștevie și a extractelor brute din frunze de ștevie în suplimentele alimentare nu face obiectul reglementărilor FDA privind aditivii alimentari.
Principalele autorități mondiale din domeniul sănătății, cum ar fi Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Comitetul mixt FAO/OMS de experți pentru aditivi alimentari (JECFA) au concluzionat că glicozidele steviolice de înaltă puritate sunt sigure pentru consum în limitele nivelului dozei zilnice acceptabile (DZA).4,5,6

Indulcitorii din stevia siguri pentru consum
Indulcitorii din stevia siguri pentru consum

Siguranța îndulcitorilor din stevia a fost confirmată, de asemenea, de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Japonia, de Food Standards Australia Noua Zeelandă și de Health Canada.

Pe baza concluziilor acestor autorități mondiale, utilizarea îndulcitorilor din stevia este permisă în prezent în peste 60 de țări. Pentru mai multe informații despre procesul GRAS al FDA, consultați secțiunea “Ce este GRAS?” de mai jos.

Deoarece toate glicozidele steviolice sunt metabolizate într-un produs final comun, steviolul, JECFA a stabilit un grup DZA pentru îndulcitorii din stevia de patru miligrame (mg) pe kilogram (kg) de greutate corporală pe zi de echivalent steviol.

Aceasta este echivalentul a 12 mg/kg de greutate corporală pe zi de rebaudiosid A și 10 mg/kg de greutate corporală pe zi de steviosid. FDA se referă la DZA stabilită de JECFA pentru anumite glicozide steviolice de înaltă puritate purificate din frunzele de Stevia rebaudiana (Bertoni).

DZA reprezintă o cantitate de 100 de ori mai mică decât cantitatea de îndulcitori din stevia care s-a constatat că atinge un nivel fără efecte adverse observate (NOAEL) în studiile de toxicologie.

DZA este o cifră conservatoare pe care marea majoritate a oamenilor nu o vor atinge. Deși informațiile privind cantitatea de îndulcitori din stevia consumată de oameni sunt limitate în SUA, estimările privind aportul zilnic se situează sub DZA.7,70 La nivel mondial, aportul de îndulcitori din stevia rămâne, de asemenea, cu mult sub DZA.

O analiză științifică din 2018 a constatat că studiile efectuate începând cu 2008 nu ridică nicio îngrijorare cu privire la depășirea DZA a principalilor îndulcitori cu conținut scăzut de calorii și fără calorii – inclusiv a îndulcitorilor din stevia – în populația generală.8 Pentru mai multe informații despre modul în care sunt stabilite DZA, consultați secțiunea “Ce este DZA?” de mai jos.

Ce este DZA?

Doza zilnică acceptabilă, sau DZA, este doza zilnică medie pe parcursul vieții care se așteaptă să fie sigură pentru consumul uman pe baza unor cercetări semnificative.9

Aceasta se obține prin determinarea nivelului fără efecte adverse observate, sau NOAEL, care este cel mai înalt nivel de aport care nu a avut efecte adverse în studiile efectuate pe durata vieții pe modele animale, împărțit la 100.10

Stabilirea DZA de 100 de ori mai mică decât nivelul superior care nu a avut efecte adverse în studiile toxicologice adaugă o marjă de siguranță care ajută la garantarea faptului că aportul uman va fi sigur.

Ce este GRAS?

Ingredientele alimentare a căror utilizare este permisă în SUA se încadrează într-una dintre cele două categorii: aditivi alimentari (care necesită o analiză înainte de a fi aprobate de FDA) sau ingrediente recunoscute în general ca fiind sigure (GRAS).

Indiferent dacă sunt GRAS sau aditivi alimentari, ingredientele alimentare trebuie să fie sigure și trebuie să respecte aceleași standarde înalte de siguranță alimentară.

Pentru a fi considerat GRAS, un ingredient trebuie să îndeplinească una dintre următoarele două condiții:

1) A fost stabilit un istoric de utilizare sigură și un număr semnificativ de persoane au consumat ingredientul înainte de promulgarea Food Drug and Cosmetic Act of 1958; sau

2) Datele și informațiile științifice privind siguranța și utilizarea ingredientului sunt cunoscute pe scară largă și disponibile publicului în articole științifice, documente informative etc., existând un consens între experții științifici cu privire la faptul că ingredientul este sigur pentru utilizarea prevăzută.

Dulciuri cu îndulcitori din stevia
Dulciuri cu îndulcitori din stevia

Pot consuma copiii îndulcitori din stevia?

DA. Metabolismul de îndulcitori stevia este același la copiii sănătoși ca și la adulții sănătoși.11 Ca atare, FDA și JECFA au concluzionat că îndulcitorii de stevia de înaltă puritate pot fi consumați în siguranță de către copii în limitele DZA.

Îndulcitorii din stevia pot adăuga dulceață alimentelor și băuturilor unui copil fără a contribui la consumul de calorii sau la aportul de zaharuri adăugate. Îndulcitorii din stevia nu sunt cariogeni, deci nu cresc riscul de carii dentare.5

Odată cu accentul pus pe reducerea consumului de zaharuri adăugate în ultimele decenii, numărul produselor alimentare și al băuturilor care conțin îndulcitori cu conținut scăzut de calorii a crescut.

În timp ce cercetările observaționale în rândul copiilor și adulților au arătat o creștere a procentului de persoane care raportează consumul zilnic de produse care conțin îndulcitori cu conținut scăzut de calorii,12 consumul actual de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii este considerat a fi în limite acceptabile.8,70

Aportul de îndulcitori din stevia la copiii cu diabet de tip 1

Un studiu de modelare a estimat aportul de îndulcitori din stevia la copiii cu diabet de tip 1, care pot prezenta un risc mai mare de depășire a DZA din cauza necesității de a reduce consumul de zaharuri adăugate13.

Cercetătorii au concluzionat că există puține șanse ca copiii cu diabet de tip 1 să depășească DZA pentru îndulcitorii din stevia.

Asociația Americană a Inimii (AHA) sfătuiește copiii să nu consume în mod regulat băuturi care conțin îndulcitori stevia cu conținut scăzut de calorii, recomandând în schimb apă și alte băuturi neîndulcite, cum ar fi laptele simplu. 14

Una dintre excepțiile notabile din avizul științific din 2018 al AHA este făcută pentru copiii cu diabet, al căror control al glicemiei poate fi avantajat de consumul de băuturi îndulcite cu conținut scăzut de calorii în locul varietăților îndulcite cu zahăr.

Invocând absența datelor, declarația de politică din 2019 a Academiei Americane de Pediatrie (AAP) nu oferă sfaturi cu privire la copiii cu vârsta sub doi ani care consumă alimente sau băuturi care conțin îndulcitori stevia cu conținut scăzut de calorii.15

Cu toate acestea, declarația din 2019 a AAP recunoaște beneficiile potențiale ale îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii pentru copii prin reducerea aportului caloric (în special în rândul copiilor cu obezitate), a incidenței cariilor dentare și a răspunsului glicemic în rândul copiilor cu diabet de tip 1 și 2.

Dietary Guidelines nu recomandă consumul de zaharuri la copiii sub 2 ani

Ghidul dietetic pentru americani (Dietary Guidelines for Americans (DGA) 2020-2025 nu recomandă consumul de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii sau de zaharuri adăugate de către copiii cu vârsta mai mică de doi ani.16

Această recomandare DGA nu este legată de greutatea corporală, de diabet sau de siguranța zaharurilor adăugate sau a îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii, ci are în schimb scopul de a evita ca sugarii și copiii mici să dezvolte o preferință pentru alimente prea dulci în această fază de formare.

Femeile însărcinate pot să consume îndulcitori din stevia
Femeile însărcinate pot să consume îndulcitori din stevia

Pot femeile însărcinate și cele care alăptează să consume îndulcitori din stevia?

DA. Deși nicio cercetare publicată nu a examinat posibilele efecte ale glicozidelor steviolice purificate asupra femeilor însărcinate și a celor care alăptează, mai multe studii de referință efectuate pe animale nu au demonstrat efecte adverse asupra reproducerii sau dezvoltării mamelor sau a urmașilor acestora, chiar și atunci când animalele au fost expuse la niveluri de peste 100 de ori mai mari decât DZA, în fiecare zi, pe perioade lungi de timp.17,18

După examinarea dovezilor de siguranță, agențiile de reglementare precum EFSA, FDA și JECFA au stabilit că îndulcitorii din stevia sunt siguri pentru populația generală, inclusiv pentru femeile însărcinate și cele care alăptează, atunci când sunt consumați în limitele DZA.

Toate femeile însărcinate sau care alăptează au nevoie de substanțele nutritive și de caloriile necesare pentru creșterea și dezvoltarea optimă a copilului lor, având grijă să nu-și depășească nevoile.

Persoanele cu diabet pot consuma îndulcitori din stevia?

DA. Alimentele și băuturile preparate cu îndulcitori din stevia sunt frecvent recomandate persoanelor cu diabet ca alternativă la alimentele și băuturile îndulcite cu zahăr și ca modalitate de a ajuta aceste persoane să își satisfacă dorința de gust dulce, controlând în același timp aportul de carbohidrați.

Indulcitorii din stevia nu cresc nivelul glicemiei la om

Cercetări extinse arată că îndulcitorii din stevia nu cresc nivelul glicemiei și nu afectează în alt mod gestionarea glicemiei la om.19-23 Declarații recente de consens ale experților în nutriție, medicină, activitate fizică și sănătate publică citează efectele neutre ale îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii asupra hemoglobinei A1C, a glicemiei la jeun și post-prandiale și a nivelului de insulină.

Acestia concluzionează că utilizarea îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii în autoreglarea diabetului poate contribui la o mai bună gestionare a glicemiei. 24-26

Organizațiile profesionale de sănătate la nivel mondial și-au publicat propriile concluzii privind siguranța și rolul îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii pentru persoanele cu diabet.

Pot fi un substitut acceptabil pentru îndulcitorii nutritivi gen zahar

Standardele Asociației Americane de Diabet 2021 privind îngrijirea medicală în diabet afirmă că: “Pentru unele persoane cu diabet care sunt obișnuite să consume în mod regulat produse îndulcite cu zahăr, îndulcitorii nenutritivi (care conțin puține sau deloc calorii) pot fi un substitut acceptabil pentru îndulcitorii nutritivi (cei care conțin calorii, cum ar fi zahărul, mierea și siropul de agave) atunci când sunt consumați cu moderație.

Utilizarea îndulcitorilor nenutritivi nu pare să aibă un efect semnificativ asupra gestionării glicemiei, dar aceștia pot reduce aportul total de calorii și carbohidrați, atât timp cât persoanele nu compensează cu calorii suplimentare din alte surse alimentare. “27

Declarații similare care abordează siguranța și utilizarea potențială a îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii și fără calorii, cum ar fi îndulcitorii din stevia, pentru persoanele cu diabet, sunt susținute de Diabetes Canada și Diabetes UK28,29.

În ciuda acestor concluzii, unele studii ridică întrebări cu privire la îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii și la gestionarea glicemiei.Unele studii observaționale au demonstrat o asociere între consumul de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii și riscul de diabet de tip 2, 30,31 totuși, studiile observaționale nu dovedesc cauza și efectul. Concluziile din modelele studiilor observaționale prezintă riscul cauzalității inverse și al confuziei.

De exemplu, multe studii nu se ajustează în funcție de starea de obezitate, un factor care contribuie direct la apariția prediabetului și a diabetului de tip 2. Având în vedere că persoanele supraponderale și obeze au tendința de a consuma mai multe băuturi îndulcite cu conținut scăzut de calorii în comparație cu persoanele slabe32 , aceasta este o omisiune critică.

Poate ajuta STEVIA la pierderea sau menținerea greutății?

Înlocuind alimentele și băuturile îndulcite cu îndulcitori stevia cu îndulcitori stevia în locul omologilor lor cu mult zahăr poate juca un rol în pierderea în greutate și/sau menținerea greutății. Registrul național de control al greutății din SUA (NWCR) este cel mai mare studiu longitudinal al persoanelor care au reușit să mențină o pierdere în greutate, care au pierdut cel puțin 30 de kilograme și au reușit să le mențină mai mult de un an.

Într-un sondaj online efectuat în rândul a 434 de membri NWCR, peste 50 la sută au declarat că au consumat în mod regulat băuturi cu conținut scăzut de calorii; 78 la sută dintre acești membri au declarat că acest lucru i-a ajutat să-și controleze aportul caloric.33

Concluziile din cercetările observaționale care studiază impactul îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii asupra greutății corporale sunt adesea în conflict cu datele din studiile controlate randomizate. Unele studii observaționale au raportat o asociere între utilizarea îndulcitorilor hipocalorici și creșterea greutății corporale și a circumferinței taliei la adulți. 34

O revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor observaționale publicate în 2017 au constatat că consumul de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii a fost asociat, de asemenea, cu creșterea indicelui de masă corporală (IMC) și cu o incidență mai mare a obezității și a bolilor cardiometabolice la adulți. 35

La copii și adolescenți, studiile observaționale au arătat o asociere între consumul de băuturi îndulcite cu conținut scăzut de calorii și creșterea greutății corporale, în timp ce dovezile din studiile randomizate nu au arătat acest lucru. 36

Alte recenzii sistematice și meta-analize recente au concluzionat că rezultatele studiilor observaționale nu au arătat nicio asociere între consumul de băuturi îndulcite cu conținut scăzut de calorii și greutatea corporală și o mică asociere pozitivă cu un IMC mai mare. 37-39

În timp ce studiile observaționale pot fi importante pentru generarea de ipoteze, este important de remarcat faptul că acestea au limitări. Prin natura lor, studiile observaționale nu pot dovedi cauza și efectul. În schimb, studiile observaționale examinează asocierea dintre o expunere (cum ar fi consumul raportat de îndulcitor din stevia) și un rezultat (cum ar fi greutatea corporală sau o afecțiune de sănătate).

Asociațiile găsite în studiile observaționale pot fi confundate de diverși factori sau pot fi rezultatul unei cauzalități inverse. Un exemplu obișnuit este cel al unei persoane care își schimbă alegerile în materie de alimente și băuturi după ce a fost diagnosticată cu o afecțiune: Boala i-a determinat să facă aceste schimbări; schimbările pe care le-a făcut nu au condus la boală.

În plus, studiile observaționale nu sunt randomizate, astfel încât nu pot controla toate celelalte expuneri sau factori care pot cauza sau influența rezultatele. De exemplu, o ipoteză este că oamenii pot compensa alegerile “fără calorii” prin consumul de calorii în alte alegeri alimentare sau în mesele viitoare. 40,41

Gândiți-vă la o persoană care ar putea justifica comandarea desertului la un restaurant pentru că a băut un suc dietetic la masă: Caloriile în plus de la desert vor fi probabil mai mari decât caloriile economisite prin comandarea băuturii dietetice.

Aceste calorii suplimentare pot contribui la creșterea în greutate sau pot împiedica pierderea în continuare a greutății. Acest comportament se numește “efectul de licențiere” sau “auto-licențiere”, în care un individ justifică cedarea la indulgențe prin găsirea unor motive pentru a face mai acceptabil un comportament care nu este în concordanță cu obiectivele sale. 42

Deși se poate întâmpla în unele cazuri, există puține dovezi din studiile științifice că oamenii consumă în mod constant și conștient un exces de calorii ca urmare a consumului de îndulcitori hipocalorici sau de alimente și băuturi care îi conțin. 43

Concluzii

Adoptarea unui stil de viață sănătos și activ, adaptat obiectivelor și priorităților personale, este vital pentru susținerea bunăstării cuiva. Alegerea alimentelor și băuturilor îndulcite cu îndulcitori cu conținut scăzut și fără calorii, cum ar fi îndulcitorii cu stevia, este o modalitate de a reduce consumul de zaharuri adăugate și de a ține sub control caloriile – componente importante în menținerea sănătății și reducerea riscului de boli legate de stilul de viață.

REFERINȚE

 1. Magnuson BA , Carakostas MC, Moore NH, Poulos SP, Renwick, AG. Soarta biologică a îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii. Nutr Rev . 2016 noiembrie; 74 (11): 670-689.
 2. Roberts A , Renwick AG. Toxicocinetica comparativă și metabolismul rebaudiosidei A, steviosidei și steviolului la șobolani. Alimente Chem Toxicol . Iulie 2008; 46 Suppl 7: S31-9.
 3. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, Centrul pentru Siguranța Alimentelor și Nutriția Aplicată . Alertă de import 45-06 [Internet]. Silver Spring, MD: Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente; 2019 16 august [citat 2020 20 noiembrie].
 4. Comitetul mixt FAO / OMS de experți în aditivi alimentari . Evaluarea anumitor aditivi alimentari și contaminanți: al șaizeci și nouălea raport al Comitetului mixt FAO / OMS de experți în aditivi alimentari. Geneva, Elvetia. 2009.
 5. Panoul EFSA ANS ( Grupul EFSA privind aditivii alimentari și sursele de nutrienți). Aviz științific privind siguranța glicozidelor steviol pentru utilizările propuse ca aditiv alimentar. Jurnalul EFSA.  2010 apr; 8 (4): 1537.
 6. Grupul EFSA privind aditivii și aromele alimentare (FAF), Younes M, Aquilina G, Engel KH, Fowler P, Frutos Fernandez MJ, Fürst P, Gürtler R, Gundert-Remy U, Husøy T, Manco M, Mennes W, Moldeus P, Passamonti S, Shah R, Waalkens-Berendsen I, Wölfle D, Wright M, Degen G, Giarola A, Rincon AM, Castle L. Siguranța unei modificări propuse a specificațiilor pentru glicozide steviol (E 960) ca aditiv alimentar: la extindeți lista glicozidelor steviol la toate cele identificate în frunzele  Stevia Rebaudiana Bertoni . EFSA J . 2020 29 aprilie; 18 (4): e06106.
 7. Renwick AG . Utilizarea unei metode de substituție a îndulcitorului pentru a prezice expunerile dietetice pentru îndulcitorul intens rebaudiosid A. Food Chem Toxicol . Iulie 2008; 46 Suppl 7: S61-9.
 8. Martyn D , Darch M, Roberts A, Lee HY, Yaqiong Tian T, Kaburagi N, Belmar P. îndulcitori cu conținut scăzut / fără calorii: o revizuire a aporturilor globale. Nutrienți . 15 martie 2018; 10 (3): 357.
 9. Organizația Mondială a Sănătății, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură . Principii și metode pentru evaluarea riscurilor produselor chimice din alimente. Capitolul 5. 2009.
 10. Renwick AG . Factorii de siguranță și stabilirea aporturilor zilnice acceptabile. Food Addit Contam . 1991 mar-apr; 8 (2): 135-49.
 11. Purkayastha S , Kwok D. Soarta metabolică la populația adultă și pediatrică a glicozidelor de steviol produse din extract de frunze de stevia prin diferite tehnologii de producție. Regul Toxicol Pharmacol . 2020 octombrie; 116: 104727.
 12. Sylvetsky AC , Jin Y, Clark EJ, Welsh JA, Rother KI, Talegawkar SA. Consumul de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii în rândul copiilor și adulților din Statele Unite. J Acad Nutr Diet . 2017 mar; 117 (3): 441-448.e2.
 13. Dewinter L , Casteels K, Corthouts K, Van de Kerckhove K, Van der Vaerent K, Vanmeerbeeck K, Matthys C. Aportul alimentar de îndulcitori non-nutritivi la copiii cu diabet zaharat de tip 1. Alimente Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Risk . 2016; 33 (1): 19-26.
 14. Johnson RK , Lichtenstein AH, Anderson CAM, Carson JA, Després JP, Hu FB, Kris-Etherton PM, Otten JJ, Towfighi A, Wylie-Rosett J; Comitetul Nutritiv al Asociației Americane a Inimii a Consiliului pentru Stil de Viață și Sănătate Cardiometabolică; Consiliul pentru asistența medicală cardiovasculară și AVC; Consiliul de Cardiologie Clinică; Consiliul privind calitatea îngrijirii și rezultatele cercetării; și Stroke Council. Băuturi îndulcite cu conținut scăzut de calorii și sănătate cardiometabolică: o consiliere științifică de la American Heart Association. Circulația . 28 august 2018; 138 (9): e126-e140.
 15. Baker-Smith CM , de Ferranti SD, Cochran WJ; COMITETUL DE NUTRIȚIE, SECȚIUNEA DE GASTROENTEROLOGIE, HEPATOLOGIE ȘI NUTRIȚIE. Utilizarea îndulcitorilor nonutritivi la copii. Pediatrie . 2019 noiembrie; 144 (5): e20192765.
 16. Departamentul Agriculturii SUA și Departamentul SUA pentru Sănătate și Servicii Umane . Linii directoare dietetice pentru americani, 2020-2025. Ediția a IX-a. Decembrie 2020. Disponibil la DietaryGuidelines.gov.
 17. Usami M , Sakemi K, Kawashima K, Tsuda M, Ohno Y. [Studiu de teratogenitate a steviosidei la șobolani]. Eisei Shikenjo Hokoku . 1995; (113): 31-5. Japoneză.
 18. Curry LL , Roberts A, Brown N. Rebaudioside A: studiu de două generații de toxicitate asupra reproducerii la șobolani. Alimente Chem Toxicol . Iulie 2008; 46 Suppl 7: S21-30.
 19. Maki KC , Curry LL, Reeves MS, Toth PD, McKenney JM, Farmer MV, Schwartz SL, Lubin BC, Boileau AC, Dicklin MR, Carakostas MC, Tarka SM. Consumul cronic de rebaudiosid A, glicozid steviol, la bărbați și femei cu diabet zaharat de tip 2. Alimente Chem Toxicol . Iulie 2008; 46 Suppl 7: S47-53.
 20. Ajami M , Seyfi M, Abdollah Pouri Hosseini F, Naseri P, Velayati A, Mahmoudnia F, Zahedirad M, Hajifaraji M. Efectele steviei asupra profilului glicemic și lipidic al pacienților diabetici de tip 2: Un studiu controlat randomizat. Avicenna J Phytomed . 2020 mar-apr; 10 (2): 118-127.
 21. Onakpoya IJ , Heneghan CJ. Efectul îndulcitorului natural, glicozida steviol, asupra factorilor de risc cardiovascular: o revizuire sistematică și meta-analiză a studiilor clinice randomizate. Eur J Prev Cardiol . Decembrie 2015; 22 (12): 1575-87.
 22. Romo-Romo A , Aguilar-Salinas CA, Brito-Cordova GX, Gomez Diaz RA, Vilchis Valentin D, Almeda-Valdes P. încercări. PLoS One . 2016 18 august; 11 (8): e0161264.
 23. Nichol AD , Holle MJ, An R. Impact glicemic al îndulcitorilor non-nutritivi: o revizuire sistematică și meta-analiză a studiilor controlate randomizate. Eur J Clin Nutr . 2018 iunie; 72 (6): 796-804.
 24. Serra-Majem L și colab. Consens Ibero⁻American privind îndulcitorii cu conținut scăzut și fără calorii: siguranță, aspecte nutriționale și beneficii în alimente și băuturi. Nutrienți . 2018 25 iunie; 10 (7): 818.
 25. Evert AB , Dennison M, Gardner CD, Garvey WT, Lau KHK, MacLeod J, Mitri J, Pereira RF, Rawlings K, Robinson S, Saslow L, Uelmen S, Urbanski PB, Yancy WS Jr. Terapie nutrițională pentru adulți cu diabet sau Prediabet: un raport de consens. Îngrijirea diabetului . 2019 mai; 42 (5): 731-754.
 26. Ashwell M , Gibson S, Bellisle F, Buttriss J, Drewnowski A, Fantino M, Gallagher AM, de Graaf K, Goscinny S, Hardman CA, Laviada-Molina H, López-García R, Magnuson B, Mellor D, Rogers PJ, Rowland I, Russell W, Sievenpiper JL, la Vecchia C. Consensul experților privind îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii: fapte, lacune în cercetare și acțiuni sugerate. Rev. Nutr Res . 2020 iunie; 33 (1): 145-154.
 27. American Diabetes Association . 5. Facilitarea schimbării comportamentului și a bunăstării pentru îmbunătățirea rezultatelor sănătății:  standarde de îngrijire medicală în diabet-2021 . Îngrijirea diabetului. 2021 ianuarie; 44 (Supliment 1): S53-S72.
 28. Comitetul de experți Diabetes Canada Clinical Practice Guidelines , Sievenpiper JL, Chan CB, Dworatzek PD, Freeze C, Williams SL. Terapia nutrițională. Poate J diabet . 2018 apr; 42 Suppl 1: S64-S79.
 29. Dyson PA , Twenefour D, Breen C, Duncan A, Elvin E, Goff L, Hill A, Kalsi P, Marsland N, McArdle P, Mellor D, Oliver L, Watson K. Diabetes UK ghiduri nutriționale bazate pe dovezi pentru prevenirea și managementul diabetului. Diabet Med . 2018 mai; 35 (5): 541-547.
 30. Sakurai M , Nakamura K, Miura K, Takamura T, Yoshita K, Nagasawa SY, Morikawa Y, Ishizaki M, Kido T, Naruse Y, Suwazono Y, Sasaki S, Nakagawa H. -riscul de an pentru diabetul zaharat de tip 2 la bărbații japonezi de vârstă mijlocie. Eur J Nutr . 2014 februarie; 53 (1): 251-8.
 31. Imamura F , O’Connor L, Ye Z, Mursu J, Hayashino Y, Bhupathiraju SN, Forouhi NG. Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, băuturi îndulcite artificial și suc de fructe și incidența diabetului de tip 2: revizuire sistematică, meta-analiză și estimarea fracției atribuite populației. BMJ . 2015 21 iulie; 351: h3576.
 32. Bleich SN , Wolfson JA, Vine S, Wang YC. Consumul de băuturi dietetice și aportul caloric la adulții din SUA, în general și în funcție de greutatea corporală. Sunt J Sănătate Publică . 2014 mar; 104 (3): e72-8.
 33. Catenacci VA , Pan Z, Thomas JG, Ogden LG, Roberts SA, Wyatt HR, Wing RR, Hill JO. Consum redus / fără calorii de băuturi îndulcite în Registrul național de control al greutății. Obezitatea (izvorul de argint). 2014 oct; 22 (10): 2244-51.
 34. Fowler SPG . Utilizarea îndulcitorului cu conținut scăzut de calorii și echilibrul energetic: Rezultate din studii experimentale la animale și studii prospective la scară largă la om. Fiziol Comportament . 2016 1 octombrie; 164 (Pt B): 517-523.
 35. Azad MB , Abou-Setta AM, Chauhan BF, Rabbani R, Lys J, Copstein L, Mann A, Jeyaraman MM, Reid AE, Fiander M, MacKay DS, McGavock J, Wicklow B, Zarychanski R. Indulcitori nonutritivi și sănătate cardiometabolică: o revizuire sistematică și meta-analiză a studiilor controlate randomizate și a studiilor prospective de cohortă. CMAJ . 2017 17 iulie; 189 (28): E929-E939.
 36. Young J , Conway EM, Rother KI, Sylvetsky AC. Utilizarea îndulcitorului cu conținut scăzut de calorii, greutatea și sănătatea metabolică a copiilor: o mini-recenzie. Pediatr Obes . 2019 august; 14 (8): e12521.
 37. Miller PE , Perez V. Îndulcitori cu conținut scăzut de calorii și greutate corporală și compoziție: o meta-analiză a studiilor controlate randomizate și a studiilor prospective de cohortă. Sunt J Clin Nutr . 2014 septembrie; 100 (3): 765-77.
 38. Rogers PJ . Hogenkamp PS, de Graaf C, Higgs S, Lluch A, Ness AR, Penfold C, Perry R, ​​Putz P, Yeomans MR, Mela DJ. Consumul redus de îndulcitor afectează consumul de energie și greutatea corporală? O revizuire sistematică, inclusiv meta-analize, a dovezilor provenite din studii la om și animale . Int J Obes (Lond). 2016 mar; 40 (3): 381-94.
 39. Toews I , Lohner S, Küllenberg de Gaudry D, Sommer H, Meerpohl JJ. Asocierea între aportul de îndulcitori fără zahăr și rezultatele asupra sănătății: revizuire sistematică și meta-analize ale studiilor controlate randomizate și non-randomizate și studiilor observaționale. BMJ . 2019 2 ianuarie; 364: k4718.
 40. Mattes RD , Popkin BM. Consumul non-nutritiv de îndulcitor la om: efecte asupra poftei de mâncare și consumului de alimente și mecanismelor putative ale acestora. Sunt J Clin Nutr . 2009 ianuarie; 89 (1): 1-14.
 41. Peters JC , Beck J. Utilizarea și echilibrul energetic al îndulcitorului cu conținut scăzut de calorii (LCS). Fiziol Comportament . 2016 1 octombrie; 164 (Pt B): 524-528.
 42. De Witt Huberts JC , Evers C, De Ridder DT. „Pentru că merit”: un cadru teoretic și o revizuire empirică a unei descrieri bazate pe justificare a eșecului de autoreglare. Soc Psychol Rev Pers . 2014 mai; 18 (2): 119-38.
 43. Rogers PJ . Rolul îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii în prevenirea și gestionarea supraponderalității și a obezității: dovezi v. Presupuneri. Proc Nutr Soc . 2018 aug; 77 (3): 230-238.
 44. Drewnowski A , CD Rehm. Utilizarea îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii este asociată cu intenția prealabilă de a pierde în greutate într-un eșantion reprezentativ de adulți din SUA. Diabet Nutr. 2016 7 martie; 6: e202.
 45. Sievenpiper JL , Khan TA, Ha V, Viguiliouk E, Auyeung R. Importanța proiectării studiului în evaluarea îndulcitorilor nonnutritivi și a sănătății cardiometabolice. CMAJ . 2017 20 noiembrie; 189 (46): E1424-E1425.
 46. Malik VS . Îndulcitori fără zahăr și sănătate. BMJ . 2019 3 ianuarie; 364: k5005.
 47. Mela DJ , McLaughlin J, Rogers PJ. Perspectivă: Standarde pentru cercetare și raportare privind îndulcitorii cu consum redus de energie („artificiali”). Adv Nutr . 2020 1 mai; 11 (3): 484-491.
 48. Sylvetsky AC , Rother KI. Îndulcitori nonutritivi în gestionarea greutății și a bolilor cronice: o revizuire. Obezitatea (izvorul de argint). 2018 apr; 26 (4): 635-640.
 49. Laviada-Molina H , Molina-Segui F, Pérez-Gaxiola G, Cuello-García C, Arjona-Villicaña R, Espinosa-Marrón A, Martinez-Portilla RJ. Efectele îndulcitorilor non-nutritivi asupra greutății corporale și a IMC în contexte clinice diverse: revizuire sistematică și meta-analiză. Obes Rev . 2020 iulie; 21 (7): e13020.
 50. Ebbeling CB , Feldman HA, Steltz SK, Quinn NL, Robinson LM, Ludwig DS. Efectele băuturilor îndulcite cu zahăr, îndulcite artificial și neîndulcite asupra factorilor de risc cardiometabolici, compoziției corporale și preferinței gustului dulce: un studiu controlat randomizat. J Am Heart Assoc . 2020 4 august; 9 (15): e015668.
 51. Rogers PJ , Appleton KM. Efectele îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii asupra aportului de energie și a greutății corporale: o revizuire sistematică și meta-analize ale studiilor de intervenție susținută. Int J Obes (Lond). 2020 9 noiembrie.
 52. Stamataki NS , Crooks B, Ahmed A, McLaughlin JT. Efectele consumului zilnic de Stevia asupra homeostaziei glucozei, a greutății corporale și a aportului de energie: un studiu randomizat, deschis, de 12 săptămâni, la adulți sănătoși. Nutrienți . 2020 6 octombrie; 12 (10): 3049.
 53. Peters JC , Beck J, Cardel M, Wyatt HR, Foster GD, Pan Z, Wojtanowski AC, Vander Veur SS, Herring SJ, Brill C, Hill JO. Efectele apei și al băuturilor îndulcite non-nutritive asupra pierderii în greutate și menținerea în greutate: un studiu clinic randomizat. Obezitatea (izvorul de argint). 2016 februarie; 24 (2): 297-304.
 54. Comitetul consultativ pentru orientările dietetice. Raport științific al Comitetului consultativ pentru liniile dietetice din 2020: Raport consultativ către secretarul agriculturii și secretarul pentru sănătate și servicii umane. Departamentul Agriculturii SUA, Serviciul de Cercetări Agricole, Washington, DC. 2020
 55. Singh M . Starea de spirit, mâncarea și obezitatea. Front Psychol . 1 septembrie 2014; 5: 925.
 56. Piernas C , Tate DF, Wang X, Popkin BM. Consumul de diete-băuturi afectează tiparele de consum dietetic? Rezultatele studiului clinic randomizat Alegeți opțiunile sănătoase în mod conștient de fiecare zi (CHOICE). Sunt J Clin Nutr . 2013 mar; 97 (3): 604-11.
 57. Anton SD , Martin CK, Han H, Coulon S, Cefalu WT, Geiselman P, Williamson DA. Efectele steviei, aspartamului și zaharozei asupra aportului alimentar, a sațietății și a nivelului postprandial de glucoză și insulină. Apetit . 2010 aug; 55 (1): 37-43.
 58. Tey SL , Salleh NB, Henry J, Forde CG. Efectele băuturilor îndulcite cu aspartam, fructe călugărești, stevia și zaharoză asupra aportului de glucoză, insulină și energie postprandial. Int J Obes (Lond). 2017 mar; 41 (3): 450-457.
 59. Stamataki N , Scott C, Elliott R, McKie S, Bosscher D, McLaughlin J. , Journal of Nutrition, volumul 150, numărul 5, mai 2020, paginile 1126–1134.
 60. Ahmad J , Khan I, Johnson SK, Alam I, Din ZU. Efectul încorporării Stevia și Moringa în cookie-urile asupra glicemiei postprandiale, a apetitului, a gustului și a bunăstării gastro-intestinale . J Am Coll Nutr . 2018 februarie; 37 (2): 133-139.
 61. Ruiz-Ojeda FJ , Plaza-Díaz J, Sáez-Lara MJ, Gil A. Efectele îndulcitorilor asupra microbiotei intestinale: o revizuire a studiilor experimentale și a studiilor clinice. Adv Nutr . 2019 1 ianuarie; 10 (supl_1): S31-S48.
 62. Gardana C , Simonetti P, Canzi E, Zanchi R, Pietta P. Metabolismul stevioside și rebaudioside A din extracte Stevia rebaudiana de microflora umană. J Agric Food Chem. 22 octombrie 2003; 51 (22): 6618-22.
 63. Kunová G , Rada V, Vidaillac A, Lisova I. Utilizarea glicozidelor de steviol din Stevia rebaudiana (Bertoni) de către lactobacili și bifidobacterii în condiții in vitro. Folia Microbiol (Praha). 2014 mai; 59 (3): 251-5.
 64. Li S , Chen T, Dong S, Xiong Y, Wei H, Xu F, 2014. Efectele rebaudiosidei A asupra diversității microbiene din intestinul șoarecelui. Științe alimentare. Tehnologie. Rez . 2014 mai; 20 (2): 459–467.
 65. Deniņa I , Semjonovs P, Fomina A, Treimane R, Linde R. Influența glicozidelor steviei asupra creșterii tulpinilor Lactobacillus reuteri. Lett Appl Microbiol . 2014 mar; 58 (3): 278-84.
 66. Wang QP , Browman D, Herzog H, Neely GG. Indulcitorii non-nutritivi au un efect bacteriostatic și modifică microbiota intestinală la șoareci. PLoS One . 2018 5 iulie; 13 (7): e0199080.
 67. Merten C , Schoonjans R, Di Gioia D, Peláez C, Sanz Y, Maurici D, Robinson T. Editorial: Explorarea necesității de a include microbiomii în evaluările științifice ale EFSA. EFSA J . 2020 29 iunie; 18 (6): e18061.
 68. David LA , Maurice CF, Carmody RN, Gootenburg DB, Button JE, Wolfe BE, Ling AV, Devlin AS, Varma Y, Fischbach MA, Biddinger SB, Dutton RJ, Turnbaugh PJ. Dieta modifică rapid și reproductibil microbiomul intestinal uman. Natura . 2014 23 ianuarie; 505 (7484): 559-63.
 69. Lobach AR , Roberts A, Rowland IR. Evaluarea datelor in vivo privind îndulcitorii cu conținut scăzut / fără calorii și microbiota intestinală. Alimente Chem Toxicol . 2019 februarie; 124: 385-399.
 70. Tran NL , Barraj LM, Hearty AP, Jack MM. Evaluarea nivelului aportului pentru îndulcitorii cu conținut scăzut și fără calorii din băuturi. Alimente Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Risk . 2021 februarie; 38 (2): 208-222.
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
A fost util articolul? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.
Fructoza 9 beneficii pentru sănătate. Ce este și ce beneficii are?
Afinele: Beneficii sănătate, nutritie & calorii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii