Toxinele din îmbrăcăminte, ce spun cercetatorii

Toxinele se pot ascunde în hainele tale preferate, spune un nou studiu alarmant

Toxinele din imbracaminte, cum ar fi pesticidele, substanțele ignifuge și metalele toxice, se pot ascunde în hainele dumneavoastră și se pot acumula în corpul dumneavoastră fără a fi observate. Iată ce spun ultimele studii despre substanțele toxice din îmbrăcămintea noastră.

Să vă faceți timp din programul dvs. încărcat pentru a vă hrăni mintea, corpul și sufletul este esențial pentru sănătatea dvs. mentală și pentru bunăstarea generală.

Fie că alegeți meditația de dimineață devreme, fie că vă apucați de un antrenament cardio, trebuie să vă faceți timp pentru a avea grijă de dumneavoastră.

Dar nu vă grăbiți să vă luați jambierele preferate de antrenament și să vă întindeți covorul de yoga pentru un pic de liniște și iubire de sine.

Ar fi bine să vă uitați mai atent la conținutul hainelor dvs. pentru sport. Potrivit unui nou studiu alarmant, deoarece acestea ar putea conține substanțe chimice toxice.

Un studiu recent, descoperă substanțe chimice toxice în brandurile populare de îmbrăcăminte sportivă

Woman in light brown workout attire stretches
Shutterstock

Rezultatele recente și șocante ale testelor au fost raportate de blogul de wellness Mamavation, în parteneriat cu Environmental Health News. Acesta a dezvăluit că urme de substanțe polifluoroalchilice, cunoscute și sub numele de PFAS (substanțe chimice care durează mult timp, care se descompun la nesfârșit și care sunt folosite la multe lucruri de zi cu zi), au fost detectate în unele articole de îmbrăcăminte activă foarte populare.

CITEȘTE ȘI:
Obezitatea: cauze, tratament și riscuri pentru sănătate

Semne de PFAS toxice au fost descoperite în branduri la modă pe care le cunoaștem și le iubim, după cum a relatat Mamavation.

Ce sunt PFAS?

În 1946, DuPont a introdus tigăile antiaderente acoperite cu Teflon. În prezent, familia de substanțe chimice fluorurate care a luat naștere din Teflon include mii de compuși antiaderenți, care resping petele și sunt impermeabili, numiți PFAS, prescurtare de la per- și polifluoroalchil.

PFAS sunt utilizate într-o gamă impresionantă de produse de consum și aplicații comerciale. Decenii de utilizare intensivă au dus la contaminarea apei, a solului și a sângelui oamenilor și animalelor din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. PFAS sunt incredibil de persistente, nu se descompun niciodată în mediul înconjurător și rămân în corpul nostru timp de ani de zile.

DuPont a inventat substanța chimică PFAS brevetată ca Teflon, dar 3M a devenit principalul producător al acesteia.

În 2001, a izbucnit un scandal în Parkersburg, W.Va., după descoperirea substanței chimice Teflon în apa potabilă a zeci de mii de persoane din apropierea unei fabrici DuPont.

Care sunt riscurile pentru sănătate ale PFAS?

Cele mai cunoscute substanțe chimice PFAS – PFOA, substanța chimică din Teflon, și PFOS, un ingredient din Scotchgard de la 3M – au fost eliminate treptat în SUA sub presiunea Agenției pentru Protecția Mediului, după ce au fost dezvăluite pericolele lor ascunse. Numeroase studii leagă aceste substanțe chimice PFAS și altele strâns legate de acestea de:

CITEȘTE ȘI:
Cele mai bune remedii naturale pentru infecție urinară
  • Cancerul testicular, renal, hepatic și pancreatic.
  • Probleme de reproducere
  • Slăbirea imunității în copilărie
  • Greutate scăzută la naștere
  • Tulburări endocrine
  • Creșterea colesterolului
  • Creșterea în greutate la copii și la adulții care țin dietă

Ce ar trebui să știți despre PFAS?

Drinking water concept. Female runner tying her shoe next to bottle of water.

Pentru a fi clar, PFAS sunt detectate în apa, aerul și chiar în peștii din din întreaga lume. Acestea pot fi găsite pe ecranele telefoanelor mobile, pe corzile chitarelor, pe tigăile antiaderente, pe hârtia pergament și chiar pe ambalajele alimentelor, potrivit Consumer Reports.

Lucruri destul de deranjante, nu-i așa? Agenția de Protecție a Mediului din Statele Unite spune că studiile indică faptul că expunerea la anumite PFAS ar putea fi dăunătoare pentru sănătate.

Studiul a descoperit că 25% din ținutele examinate conțineau cantități notabile de fluor organic pe ele

Group of people in workout attire holding yoga mats
Shutterstock

În acest studiu, prezența fluorului organic – un indicator PFAS – a fost examinată pe un grup de îmbrăcăminte de antrenament, care includea pantaloni de yoga, jambiere de antrenament și diverse articole.

Care au fost rezultatele? 25% din toate piesele care au fost examinate conțineau cantități notabile de fluor organic pe ele.

Obiectele de uz casnic pot conține PFAS toxice

Woman sleeping cozy in plush bed
Tânără de culoare dormind Shutterstock

Partea cea mai proastă este că acesta nu este singurul studiu recent care a detectat aceste substanțe chimice dăunătoare pe obiectele pe care le folosim zilnic.

Un nou studiu realizat de Toxic-Free Future a descoperit PFAS toxice pe 72% dintre articolele pe care le-a testat, printre acestea numărându-se saltelele, plăpumile, jachetele de ploaie și pantalonii de drumeție.

CITEȘTE ȘI:
Neuropatia diabetică, dureri de stomac motive, prevenire

Autorul studiului și directorul științific al Toxic-Free Future, Erika Schreder, spune: „Testele noastre au constatat utilizarea continuă și inutilă a substanțelor chimice toxice cunoscute sub numele de PFAS în îmbrăcămintea de exterior și în mobilierul de casă, cum ar fi lenjeria de pat și fețele de masă.

Atunci când companiile folosesc PFAS pentru a face produsele rezistente la pete sau la apă, acestea folosesc substanțe chimice care contaminează casele, apa potabilă cu substanțe chimice foarte persistente care pot provoca cancer și afecta sistemul imunitar.”

Concluzii

Rezultatele studiilor sunt mai mult decât îngrijorătoare, deoarece este posibil să ne expunem în mod regulat la PFAS toxice, fără să știm acest lucru.

Expunerea la aceste substanțe chimice ar putea duce la compromiterea sistemului imunitar, la afectarea sistemului reproductiv, la cancer și la alte probleme de sănătate destul de grave (via Environmental Working Group).

A fost util articolul Toxinele din îmbrăcăminte, ce spun cercetatorii? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Organics Food
Logo
Resetare parolă
Coș de cumpărături