8.7 C
București
miercuri, martie 22, 2023

Tromboza placentară: ce este, simptome, cauze și tratament

Tromboza placentară este o afecțiune rară, dar care poate pune în pericol viața mamei și a copilului. Aflați ce cauzează tromboza placentară, cum se tratează și cine este expus riscului.

Trebuie să citești asta...

Tromboza placentară apare atunci când se formează un cheag în venele sau arterele placentei, afectând cantitatea de sânge care ajunge la făt și provocând o scădere a mișcărilor fetale.

Deoarece afectează cantitatea de sânge care ajunge la făt, tromboza placentară este considerată o situație de urgență, deoarece mai puțin oxigen și nutrienți ajung la copilul în curs de dezvoltare, crescând astfel șansele de avort spontan sau de naștere prematură.

Astfel, ori de câte ori există o scădere a mișcărilor fetale este foarte important ca femeia însărcinată să se consulte cu obstetricianul pentru a evalua dacă există vreo problemă care trebuie tratată.

Tromboza placentară: ce este, simptome, cauze și tratament
Tromboza placentară: ce este, simptome, cauze și tratament

Simptomele trombozei placentare

Principalul simptom al trombozei placentare este absența mișcărilor fetale și de aceea, atunci când se întâmplă, se recomandă să mergeți imediat la urgență pentru a face o ecografie și a identifica problema, începând tratamentul adecvat.

Cu toate acestea, într-o bună parte din cazuri, femeia însărcinată nu simte niciun simptom și, din acest motiv, trebuie să meargă la toate consultațiile prenatale pentru a urmări dezvoltarea copilului prin ecografii.

În cazul în care femeia nu mai simte mișcările copilului, trebuie să meargă imediat la urgență sau la medicul obstetrician care însoțește sarcina pentru a verifica starea ei de sănătate și a copilului. Iată cum să numeri corect mișcările fetale pentru a afla dacă totul este în regulă cu bebelușul.

CITEȘTE ȘI:
10 moduri de a ușura durerea în timpul nașterii (travaliul)

Cauze principale

Cauzele apariției trombozei placentare nu sunt încă pe deplin cunoscute, însă femeile cu probleme de coagulare a sângelui, cum ar fi trombofiliile, prezintă un risc mai mare de a dezvolta cheaguri din cauza modificărilor din sânge, cum ar fi deficitul de antitrombină, deficitul de proteină C, deficitul de proteină S și alterarea factorului V Leiden.

Cum se face tratamentul

De obicei, tratamentul pentru tromboza placentară include utilizarea medicamentelor anticoagulante, cum ar fi warfarina, pentru a menține sângele subțire și a preveni formarea de noi trombi, asigurând că bebelușul și mama nu își pun viața în pericol.

De asemenea, în timpul tratamentului, obstetricianul poate recomanda unele îngrijiri care ajută la menținerea subțire a sângelui, cum ar fi:

  • Consumul de alimente bogate în vitamina E, cum ar fi uleiul de germeni de grâu, alune sau seminte de floarea-soarelui. Vezi o listă cu alte alimente bogate în vitamina E.
  • Purtați ciorapi de compresie;
  • Evitați să încrucișați picioarele;
  • Nu mâncați alimente foarte grase, cum ar fi brânza galbenă și cârnații, sau alimente bogate în vitamina K, cum ar fi spanacul și broccoli. Vezi o listă mai completă: Alimentele sursă de vitamina K.

În ceea ce privește cazurile mai grave, în care tromboza afectează o regiune foarte mare a placentei sau există riscul de a face rău copilului, de exemplu, femeia însărcinată poate fi nevoită să fie internată în maternitate până în momentul nașterii pentru o evaluare constantă.

CITEȘTE ȘI:
Hemoragia menstruală (sângerarea de sarcină): cauze și simptome

În general, există o șansă mai mare de supraviețuire atunci când fătul are peste 24 de săptămâni, deoarece obstetricianul poate efectua o naștere prematură atunci când riscul de viață este foarte mare.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete