Turmericul si beneficiile sale pentru sănătate

Turmericul si beneficiile sale pentru sănătate

Descoperă beneficiile uimitoare ale turmericului pentru sănătate și cum acest condiment poate îmbunătăți starea ta de bine. Află cum turmericul poate ajuta la reducerea inflamației, prevenirea cancerului și îmbunătățirea sănătății mintale. Citeste articolul nostru pentru a afla mai multe despre proprietățile vindecătoare ale turmericului și cum să îl consumi în mod corespunzător pentru a obține cele mai bune rezultate.

Turmericul este una dintre acele plante care a câștigat recent popularitate de-a lungul anilor. Pe lângă faptul că este cunoscută pentru utilizarea sa în bucătărie, mulți s-ar putea să se întrebe și cum să ia turmeric pentru beneficiile sale pentru sănătate.

Denumirea științifică a turmericului este Curcuma longa. Acesta aparține familiei ghimbirului, Zingiberaceae, și este originar din Asia de Sud, în principal din India.[1]

Chiar dacă îl puteți găsi aproape peste tot, oamenii încă se întreabă dacă merită cu adevărat să investească în consumul acestei plante. Partea bună este că există o mulțime de informații bazate pe dovezi despre turmeric și proprietățile sale sănătoase.

Așadar, haideți să ne scufundăm pentru a descoperi mai multe despre cum să luăm turmeric pentru a profita de beneficiile sale pentru sănătate.

💢Cum să consumati turmeric: Principalele beneficii pentru sănătate

Cum să consumati turmeric: principalele beneficii pentru sănătate
Cum să consumati turmeric: Principalele beneficii pentru sănătate

Turmericul a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru gătit, în special în bucătăriile indiene. Aroma sa picantă unică atrage pe oricine.

În afară de aceasta, acest condiment are o componentă numită curcumină, care este responsabilă pentru multe dintre proprietățile sale benefice pentru sănătate. De asemenea, are o anumită valoare nutritivă, în principal minerale precum potasiu, fier, antioxidanți și fibre.[2] Principala proprietate a turmericului este de a combate inflamația din organism. Este cunoscut pe scară largă ca un puternic aliment antiinflamator.[3] Din acest motiv, oamenii au descoperit unele beneficii pentru sănătate în tratarea bolilor cronice, cum ar fi boala Crohn, artrita și chiar unele tipuri de cancer.

Unele studii arată chiar beneficiile acestei rădăcini în tratarea bolii Alzheimer.[4] În plus, experții au găsit antioxidanți în această plantă pentru a ajuta în cazul problemelor de piele și al depresiei.

Acum, pe baza acestor fapte, ar trebui să consumați turmeric în mod regulat? Haideți să aflăm.

Cum ar trebui să-l mănânc sau să-l beau?

Dacă te-ai întrebat dacă merită să incluzi turmericul în dieta ta, mai întâi lasă-mă să încep cu o dezvăluire:

Sănătatea dumneavoastră se bazează pe calitatea alimentelor pe care le consumați și pe alegerile stilului dumneavoastră de viață.[5] Acestea fiind spuse, ar trebui să aveți în vedere că nu există o pastilă magică, un aliment exclusiv sau un supliment care să vă schimbe corpul.

Trebuie să faci alegeri alimentare solide și să urmezi un stil de viață echilibrat.

Chiar și atunci când este adevărat că unele alimente au beneficii pentru sănătate, să te bazezi doar pe un singur aliment ca o soluție rapidă pentru sănătatea ta precară nu va fi de ajuns. Așadar, țineți cont întotdeauna de faptul că o sănătate bună se bazează pe o alimentație bună în proporție de 80% și 20% pe exerciții fizice.[6]

Acum, pentru a răspunde la întrebarea ta dacă turmericul este un da sau nu pentru dieta ta, aș spune că dacă îl poți adăuga, de ce nu? Acest aliment are câteva beneficii puternice pentru metabolismul tău și ajută la reducerea inflamației, care este principala cauză a problemelor de grăsime corporală, a obezității și a bolilor cronice.[7]

Există multe moduri în care puteți consuma turmeric. Poți include acest aliment ca un condiment în mâncărurile tale. De asemenea, puteți prepara ceaiuri și băuturi cu pulbere sau o puteți amesteca în smoothie-uri.

Turmericul poate avea un gust puternic pentru unele persoane, așa că, dacă ești sensibil, poți alege forma de tablete sau amestecuri de suplimente. Eu îl folosesc de obicei pentru gătit și chiar îl adaug în ceaiurile mele preferate de dimineață.

Care este cel mai bun moment pentru a-l lua?

Nu există nicio dovadă științifică care să indice faptul că consumul de turmeric la un anumit moment al zilei poate avea efecte mai bune asupra organismului. Cercetările s-au axat în principal pe cât de mult este sigur, cum să îl consumați/băut și ce beneficii pot obține oamenii.

În general, turmericul este sigur pentru majoritatea persoanelor. Dar, ca întotdeauna, cel mai bun sfat este să vă consultați medicul sau furnizorul de asistență medicală primară cu privire la schimbările din dieta dumneavoastră. Mai ales dacă luați medicamente sau suferiți de afecțiuni cronice, automedicația sau efectuarea de schimbări pe cont propriu nu este niciodată o idee bună.

Discutați mai întâi cu un specialist înainte de a include suplimente. Cu excepția cazului în care turmericul este combinat cu alte tipuri de substanțe, este în general sigur de luat ca condiment în mâncare sau la mese.

Unele studii sugerează că suplimentele pot interacționa, de asemenea, cu anticoagulantele și medicamentele pentru diabet.[8][9] Dacă aveți o boală cronică, amintiți-vă doar că turmericul nu este un substitut pentru medicamente. Atâta timp cât verificați mai întâi despre un supliment, ar trebui să fiți în regulă.

Există efecte secundare dacă se consuma prea mult?

În general, nicio dovadă nu raportează efecte secundare grave ale administrării de turmeric.[10] Acest lucru este valabil mai ales dacă îl consumați zilnic în alimentația dumneavoastră. Deoarece curcumina este, de obicei, bine tolerată de organismul nostru, este sigur de consumat chiar și sub formă de suplimente.

Turmericul este de obicei sigur în produse care oferă până la 8 grame pe zi, atunci când este folosit pe termen scurt. Această plantă nu provoacă efecte secundare grave decât dacă sunteți sensibil la aroma și mirosul său.

Unii oameni raportează că simt simptome ușoare, cum ar fi stomacul deranjat, greață, amețeli sau diaree. Cu toate acestea, acestea par a fi mai mult asociate cu sensibilitatea alimentară a persoanei.

Cât de mult ar trebui să consum într-o zi?

Aceasta este o preocupare majoră pe care majoritatea oamenilor o au atunci când includ o nouă plantă în dieta lor, cum ar fi turmericul. Dieteticianul înregistrat Nicole Hopsecger, RD, spune că este sigur să luați până la 8 grame pe zi. Cu toate acestea, ea menționează, de asemenea, că este mai bine să fie “undeva pe partea mai ușoară: între 500 și 1000 de miligrame pe zi pentru populația generală”[11]

Deși majoritatea medicilor recomandă aproximativ 500 de miligrame de două ori pe zi, cu alimente, doza potrivită depinde de starea ta generală de sănătate. Mai mult nu este întotdeauna cea mai bună recomandare, așa că, din nou, cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră.

Cercetările indică faptul că doze de turmeric de 500 până la 2.000 de mg pe zi pot fi eficiente. Cu toate acestea, dozele mari nu sunt recomandate pe termen lung. De exemplu, dieta medie indiană furnizează în jur de 2.000 până la 2.500 mg de turmeric (60 până la 100 mg de curcumină) pe zi.[12]

Aceeași cantitate sub formă de extract poate împacheta până la 1.900 până la 2.375 mg de curcumină.[13] Aceasta înseamnă că în condimente există doar 3% curcumină, în timp ce în extractele comerciale există 95%. Cu toate acestea, puteți obține în continuare beneficiile pentru sănătate de la acesta în condimente și sub formă de alimente.

💢Ce ar trebui să caut la un supliment cu turmeric?

Mai mult decât care este cel mai bun supliment de acolo, ar trebui să fiți preocupat de modul în care să luați turmeric. Și motivul pentru care spun acest lucru este că există nenumărate produse pe piață. Cel mai bun sfat în acest moment ar fi să verificați etichetele.

Pe baza dozei recomandate mai sus, citiți etichetele nutriționale pentru a vă asigura că aceste suplimente au cantități normale de curcumină. De asemenea, doriți să vă asigurați de posibilele combinații de nutrienți de pe etichetă, deoarece majoritatea suplimentelor au mai multe ingrediente.

Turmeric pudra bio 200g cook
Turmeric pudra BIO 200g Cook

Dacă folosiți turmericul ca aliment, puteți găsi varietăți de mâncăruri și rețete care îl includ ca și condiment. În ceea ce privește pulberea, de obicei îmi prepar o ceașcă de ceai dimineața cu una-două lingurițe de turmeric. De asemenea, puteți amesteca pulberea în smoothie-uri, supe, omletă, pentru a condimenta carnea etc.

Revenind la suplimente, extractele sunt cea mai puternică formă de turmeric. De asemenea, este mai puțin probabil ca extractele să fie contaminate cu alte substanțe, cum ar fi metalele grele. Unii experți recomandă chiar consumul de turmeric cu piper negru, deoarece pare să crească absorbția acestuia.[14]

Dacă aveți de gând să folosiți suplimente, asigurați-vă că acestea provin de la o marcă de renume. Alegeți suplimentele care au fost testate de o terță parte, cum ar fi NSF International, Informed Choice sau Convenția Farmacopeei SUA (USP).

💢Concluzii

Turmericul are câteva proprietăți puternice care pot fi benefice pentru sănătatea dumneavoastră. Deși nu ar trebui să vă bazați pe turmeric ca medicament sau ca soluție pentru problemele dumneavoastră de sănătate, puteți totuși să îl includeți în dieta dumneavoastră zilnică.

Modul de a lua turmeric se bazează pe obiceiurile dumneavoastră alimentare și pe recomandările medicului dumneavoastră. Îl poți adăuga cu ușurință în rețetele și alimentele tale, precum și să-l consumi sub formă de suplimente.

Așadar, cum ai de gând să iei acest aliment pentru a beneficia de toate beneficiile sale pentru sănătate?

🧠Întrebări frecvente

Ce este turmericul și de unde provine?

Turmericul este o plantă erbacee perenă din familia ghimbirului, originară din India și Asia de Sud-Est. Rădăcina de turmeric, care este partea folosită în scopuri culinare și medicinale, are o culoare portocalie intensă și un gust distinct.

Care sunt principalele beneficii ale turmericului pentru sănătate?

Turmericul are numeroase beneficii pentru sănătate, datorită compusului său activ, curcumina. Aceste beneficii includ proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, anticancerigene, antivirale, antibacteriene și antifungice. Turmericul poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea digestiei și la ameliorarea durerilor articulare.

Cum se poate consuma turmericul pentru a profita de beneficiile sale?

Turmericul poate fi consumat în diverse forme, cum ar fi pulbere, capsule sau ceai. Îl poți adăuga în mâncăruri precum curry, orez, supe și legume, sau în băuturi precum smoothie-uri și lapte auriu. Asigură-te să adaugi și un praf de piper negru, deoarece piperina din piper îmbunătățește absorbția curcuminei.

Există efecte secundare sau contraindicații ale consumului de turmeric?

Turmericul este în general considerat sigur atunci când este consumat în cantități moderate. Cu toate acestea, în cazul unui consum excesiv, pot apărea efecte secundare, precum diaree, dureri de stomac și reacții alergice. Persoanele care iau medicamente anticoagulante, au probleme biliare sau sunt însărcinate ar trebui să consulte un medic înainte de a începe să consume turmeric.

Turmericul poate fi folosit și în scopuri cosmetice?

Da, turmericul este un ingredient popular în produsele cosmetice naturale datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii. Poate fi folosit în măști faciale pentru a trata acneea, a reduce petele pigmentare și a îmbunătăți textura pielii.

Turmericul poate ajuta în cazul pierderii în greutate?

Cercetările sugerează că turmericul poate avea un impact pozitiv asupra pierderii în greutate, deoarece curcumina poate inhiba creșterea țesutului adipos și poate contribui la reglarea metabolismului lipidic. Cu toate acestea, este important să îl combini cu o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate pentru a obține rezultate optime.

👇Citește și aceste articole:

 • Turmericul si beneficiile sale pentru sănătate
  Descoperă beneficiile uimitoare ale turmericului pentru sănătate și cum această plantă minune poate ajuta la prevenirea și tratarea unor afecțiuni grave. Află cum turmericul poate reduce inflamația, îmbunătăți funcția creierului și proteja împotriva bolilor cronice, precum cancerul și diabetul. Citiți acum pentru a afla mai multe despre cum puteți adăuga turmericul în dieta dvs. și cum să profitați la maximum de proprietățile sale benefice pentru sănătate.
 • Top 8 plante medicinale pentru sănătatea intestinală
  Află ce plante medicinale sunt cele mai bune pentru sănătatea intestinală! Descoperă topul nostru cu cele 8 plante medicinale cu proprietăți curative pentru a-ți îmbunătăți digestia și a-ți întări imunitatea. Citește acum și află ce plante sunt recomandate!
 • Mărarul: Beneficii sănătate, nutriție contraindicații
  Mărarul este una dintre cele mai cunoscute plante de la latitudinile noastre și este adesea adăugat la diverse feluri de mâncare. Este cultivat mai ales […]
 • Spanacul, beneficii sănătate, calorii, nutriție
  Spanacul, beneficii sanatate, calorii, nutritie. Aflati beneficiile spanacului pentru sanatate si informatii nutritionale precum calorii, vitamine si minerale.
 • Pătrunjelul beneficii sănătate și nutriție
  Patrunjelul beneficii sanatate si nutritie. Patrunjelul este mai mult decat un decor in farfurie. Afla beneficiile pentru sanatate ale acestei plante verzi.
Turmericul si beneficiile sale pentru sănătate

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Uleiul de cătină, beneficii pentru piele. Un remediu anti îmbătrânire.
8 Cele mai bune ceaiuri naturale antiinflamatoare
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii