8.7 C
București
miercuri, martie 22, 2023

Tusea: ce este aceasta. 7 remedii cum scapi de tuse

Tusea este un simptom comun care poate fi cauzat de o mulțime de lucruri diferite. Aflați ce este tusea și cum să scăpați de ea în mod natural.

Trebuie să citești asta...

Tusea poate fi deranjantă în orice perioadă a anului. Împreună cu un medic generalist, explorăm cauzele posibile și opțiunile de tratament pentru tuse.

Căile respiratorii ale corpului nostru sunt acoperite de un strat subțire de celule cu cili. Acestea sunt în continuă mișcare și expulzează în exterior tot mucusul și murdăria reținută din plămâni și bronhii. Dar dacă cantitatea de iritanți sau de mucus este prea mare sau dacă un corp străin pătrunde în interior, primul mecanism de apărare vine în ajutorul celui de-al doilea – tusea.

Tusea este un reflex de protecție a căilor respiratorii. Este necesar pentru a scutura orice material suplimentar care intră acolo. Tusea eliberează eficient organismul de aproape orice iritant care poate ajunge în căile respiratorii.

De ce apare tusea

Tusea poate fi provocată de orice obiect sau substanță care pătrunde în căile respiratorii: fragmente de alimente, vapori de parfum sau aerosoli. Uneori este declanșată de alergii, iar alteori de stres.

Tusea este cel mai adesea declanșată de viruși sau bacterii și de produsele acestora. În acest caz, tusea se numește tuse infecțioasă, iar manifestările sale vor fi diferite în funcție de agentul cauzal:

Tusea: ce este aceasta. 7 remedii cum scapi de tuse
Tusea: ce este aceasta. 7 remedii cum scapi de tuse

Manifestări ale tusei infecțioase:

 • Un nas care curge sau înfundat
 • O senzație de lichid care se scurge în partea din spate a gâtului (picurare postnasală)
 • Clătirea frecventă a gâtului și dureri de gât
 • Răgușeală
 • Respirație șuierătoare și dificultăți de respirație
 • Arsuri la stomac sau un gust acru în gură
 • În cazuri rare, tuse cu sânge

Pentru a înțelege cauza tusei, trebuie să răspundeți la câteva întrebări:

Prin caracterizarea tusei, veți ști aproximativ unde să căutați cauza și cum să obțineți asistență medicală imediată. Orice tuse care durează mai mult de câteva zile, tulbură somnul, este însoțită de febră sau produce o secreție de culoare deschisă este un motiv pentru a consulta un medic.

CITEȘTE ȘI:
Exerciții care cresc capacitatea pulmonară

Remedii naturale pentru tuse

Este important să consultați un medic și să nu vă auto-medicați, dar nu este întotdeauna posibil să faceți acest lucru imediat. Dacă nu puteți ajunge imediat la o programare, există modalități de ameliorare a afecțiunii prin metode dovedite.

Aer curat

Dacă vă imaginați, cea mai bună opțiune – să trăiți pe malul unei calde Mării Mediterane, să nu vă stresați, să aveți mâncare bună și gustoasă și să nu vă îmbolnăviți. Dar acest lucru nu este întotdeauna posibil, așa că trebuie să aveți grijă de igiena respiratorie.

Primul și cel mai important lucru este umidificarea membranelor mucoase. Uităm să umidificăm aerul în care ne aflăm în mod constant. Birourile au adesea un sistem central de filtrare a aerului, care nu este suficient de eficient. În acest caz, o plimbare în pădure sau în grădină ajută.

Aerul uscat și prăfuit irită membranele mucoase și agravează tusea. Prin urmare, la domiciliu, ați putea pune un umidificator sau un prosop umed pe calorifer și, de asemenea, ar trebui să aranjați o curățare umedă mai frecventă și să nu uitați să deschideți ferestrele pentru a aerisi.

Argint coloidal

Unul dintre cele mai puternice antibiotice fără efecte secundare, argintul coloidal este o soluție de particule foarte fine de argint (nanoparticule) cunoscute ca având puternice proprietăți antibacteriene, antiseptice și antifungice. Argintul coloidal acționează împotriva unei game largi de microorganisme (chiar și tulpini bacteriene puternice) care provoacă diverse boli și este recomandat în cazul bolilor respiratorii, bronșitei, faringitei, amigdalitei, precum și în cazul simptomelor gripei și răcelii (tuse, febră, dureri de gât etc.).

CITEȘTE ȘI:
9 întrebări despre tulburarea bipolară

Miere de albine

Acest produs al stupilor nu este doar un dulce sănătos, ci și un remediu natural pentru calmarea tusei. În afară de efectul antibacterian, mierea are un efect calmant care calmează căile respiratorii și elimină disconfortul provocat de tuse. Se poate lua de 3 ori pe zi, câte o linguriță sau sub forma unei așa-numite colecții de plante, de exemplu, combinată cu suc de ridiche neagră.

Produsele apicole vă vor ajuta doar în stadiile inițiale ale bolii sau dacă vă simțiți rău înainte de apariția primelor simptome. Dacă crizele de tuse durează mult timp, trebuie să mergeți la medic pentru a afla cauza. În cursul sever al bolii, rețetele populare sunt folosite doar ca un mijloc suplimentar de terapie.

Plante medicinale

Infuziile din plante medicinale sunt tratate cu prudență în medicina bazată pe dovezi. Plantele pot provoca alergii, iar concentrația de substanțe utile din ele este necunoscută, fiind dificil de măsurat pentru o doză normală de medicament.

Plantele au fost și vor fi întotdeauna un ajutor de încredere în tratamentul natural al anumitor probleme de sănătate, iar unele sunt cunoscute ca fiind eficiente în calmarea tusei uscate și a celei productive. Levănțica, nalba mare, nalbă, isopul, patlagina sunt doar câteva exemple de plante care tratează tusea și alte simptome ale gripei și răcelii sub formă de suplimente naturale.

Dulciuri Caramele

Cel mai simplu mod de a vă umezi membranele mucoase este să folosiți orice fel de dulciuri. Nu este necesar să le cumpărați pe cele medicale de la farmacie, puteți obține orice produse gustoase în magazin. Acestea încurajează fluxul de salivă și umezesc puțin orofaringele.

CITEȘTE ȘI:
Ce cauzează emfizemul pulmonar și cum se tratează acesta

Beți multe lichide

Acest lucru hidratează membranele mucoase și face ca flegma să fie mai ușor de eliminat. Dacă nu există suficient lichid în organism, flegma devine mai groasă, este mai puțin probabil să fie expectorată și poate deveni un teren propice pentru bacterii și poate provoca complicații.

Soluție salină

O soluție de sare trebuie injectată în nas atunci când tusea, care a apărut din cauza iritației din spatele faringelui cu secreția nazală. Puteți cumpăra soluție salină din farmacie sau o puteți face acasă: dizolvați într-un pahar de apă (250 ml) un sfert de linguriță de bicarbonat și o jumătate de linguriță de sare.

Este bun pentru a umezi căile respiratorii și pentru a ajuta la expulzarea sputei, dar în ultimele decenii, medicina mondială a avertizat din ce în ce mai mult împotriva inhalării fără a consulta mai întâi un medic.

Medicamentele in tratarea tusei

Pentru a trata tusea, există multe medicamente care sunt disponibile în mod liber în farmacie. Dar le puteți lua numai după ce vă consultați cu un medic. În cazul infecțiilor respiratorii acute normale, umezirea membranelor mucoase și consumul de multe lichide funcționează la fel de bine ca și medicamentele, iar achiziționarea de medicamente nepotrivite poate agrava starea.

De exemplu, dacă luați medicamente pentru tuse pentru a scăpa de o tuse obosită, sputa se poate acumula în bronhii și poate provoca complicații bacteriene.

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente dacă consideră că este nevoie de ele. Cele mai frecvente sunt:

CITEȘTE ȘI:
Pneumonia: Tipuri, simptome și schimbări în alimentație

Medicamente împotriva tusei. Acestea sunt prescrise pentru tuse uscată, debilitantă, atunci când tusea interferează cu somnul, cum ar fi tusea convulsivă.

Expectorante. Acestea se administrează atunci când persoana tușește pentru a elimina sputa pe care nu o elimină singură. Copiii cu vârsta sub 4 ani nu trebuie să ia aceste medicamente fără aprobarea medicului.

Picături nazale. În cazul în care cauza tusei a fost un nas care curge și mucus în orofaringe, acestea pot ajuta. Dar picăturile pentru nasul care curge nu trebuie folosite mai mult de 3-5 zile din cauza pericolului de dependență.

Inhalarea medicamentelor pentru tuse

În acest caz, în soluția salină se adaugă bronhodilatatoare sau hormoni pentru a reduce inflamația și a ameliora spasmul

Atacurile de insuficiență respiratorie (bronhoobstrucție) la copii sunt ameliorate prin inhalare de medicamente, dar acest lucru se discută în cadrul unei întâlniri față în față cu părinții. Nu este nevoie să formați un cabinet de medicamente acasă pe baza articolelor de pe Internet. La urma urmei, chiar și o răceală obișnuită nu are același curs, iar înțelegerea modului de a reduce bronhoobstrucția la un anumit pacient nu este întotdeauna posibilă imediat, chiar și la numire.

Cum să recunoști o tuse cronică

Dacă tusea durează mai mult de trei săptămâni, trebuie să fiți în alertă. Numai un medic poate ajuta la determinarea cauzei tusei, a tipului acesteia și la alegerea unui tratament competent.

Ce trebuie să faceți dacă tusea vă deranjează

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te așezi sau să stai în picioare și să încerci să inspiri pe nas. Dacă inspirația și expirația prin nas reușesc, atunci până acum totul este normal.

CITEȘTE ȘI:
Calculi biliari: tratamente, remedii, dietă și chirurgie

Dacă nu este posibil să inhalați, trebuie să treziți pe cineva apropiat și să încercați să strigați sau să spuneți ceva. Dacă puteți, atunci respirația este salvată – nu este rău. Dacă nu este posibil să țipați și să respirați, este necesar să apelați o ambulanță.

Dacă tusea vă deranjează atât de mult noaptea încât nu puteți dormi, trebuie să aflați dacă este nevoie de o ambulanță și dacă este necesară spitalizarea.

Tratamentul tusei cronice

Determinarea cauzei tusei cronice este crucială pentru un tratament eficient. În multe cazuri, mai mult de o afecțiune de bază poate fi cauza tusei cronice.

Dacă în prezent fumați, medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră despre disponibilitatea de a renunța la fumat și vă va oferi asistență pentru a atinge acest obiectiv.

Dacă luați un medicament inhibitor ACE, medicul dumneavoastră vă poate schimba cu un alt medicament care nu are tusea ca efect secundar.

Medicamentele utilizate pentru tratarea tusei cronice pot include:

 • Antihistaminice, corticosteroizi și decongestionante. Aceste medicamente sunt tratamentul standard pentru alergii și picurare postnasală.
 • Medicamente inhalate pentru astm. Cele mai eficiente tratamente pentru tusea legată de astm sunt corticosteroizii și bronhodilatatoarele, care reduc inflamația și deschid căile respiratorii.
 • Antibiotice. Dacă o infecție bacteriană, fungică sau micobacteriană este cauza tusei dumneavoastră cronice, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a trata infecția.
 • Blocanți de aciditate. Atunci când modificările stilului de viață nu au grijă de refluxul acid, puteți fi tratat cu medicamente care blochează producția de acid. Unii oameni au nevoie de intervenție chirurgicală pentru a rezolva problema.
 • Supresoare de tuse
 • În perioada în care medicul dumneavoastră determină motivul tusei și începe tratamentul, medicul dumneavoastră vă poate prescrie și un antitusiv pentru a încerca să accelereze ameliorarea simptomelor.
CITEȘTE ȘI:
Reflexologia 5 Beneficii ale practicării

Medicamentele pentru tuse și răceală eliberate fără prescripție medicală sunt destinate să trateze simptomele tusei și răcelii, nu boala de bază. Cercetările sugerează că nu s-a dovedit că aceste medicamente funcționează mai bine decât un medicament inactiv (placebo). Mai important, aceste medicamente au efecte secundare potențial grave, inclusiv supradoze fatale la copiii mai mici de 2 ani.

Nu folosiți medicamente fără prescripție medicală, cu excepția reducerilor de febră și a analgezicelor, pentru a trata tusea și răceala la copiii mai mici de 6 ani. De asemenea, luați în considerare posibilitatea de a evita utilizarea acestor medicamente la copiii cu vârsta mai mică de 12 ani.

Cum sunt legate bolile de inimă și tusea

Dacă inima încetează să mai facă față muncii sale și pompează încet sângele, presiunea din plămâni crește, se acumulează lichid, iar acest lucru provoacă tuse reflexă. O astfel de afecțiune se caracterizează prin accese de tuse uscată.

În cazurile severe, poate apărea spută cu dungi de sânge. Adică, tusea este asociată cu faptul că se formează insuficiența cardiacă, există un exces de presiune în cercul mic de circulație. Din fericire, nu este ceva obișnuit.

Cum să tratați tusea în timpul sarcinii

La femeile însărcinate, tusea poate fi legată de presiunea crescută asupra plămânilor sau de arsurile la stomac în stadiu tardiv, dar pot exista și cauze mai grave.

Orice tuse la femeile însărcinate, chiar și cea minoră, este un motiv pentru a merge la medic. Pot exista multe cauze ale tusei, iar sarcina este o perioadă în care se acordă o atenție sporită sănătății.

CITEȘTE ȘI:
Vitamine cu zinc: Indicații, dozaj, efecte secundare și precauții
Tusea: ce este aceasta. 7 remedii cum scapi de tuse
Little boy takes medicine lying in bed. Holding a teddy bear.

Particularități ale tusei la copii

Nu ar trebui să cumpărați singuri expectorante și expectorante pentru copii, acestea pot agrava afecțiunea și pot provoca complicații.

În cele mai multe cazuri, copiii mici au o tuse neregulată, care apare pe fondul unei umflături nazale. Dacă copilul nu are febră și dificultăți de respirație, este probabil ca cauza tusei să fie congestia nazofaringiană. În acest caz, mucusul se scurge prin partea din spate a nasului și irită corzile vocale. Dar acest lucru nu poate fi determinat cu exactitate la domiciliu.

Tusea nu este o boală, ci unul dintre semnele că ceva nu este în regulă în organism. De cele mai multe ori, tusea dispare de la sine și fără consecințe, dar fiecare situație este diferită și este important să consultați un medic la timp pentru a găsi cauzele. Mai ales dacă există și alte simptome alarmante în afară de tuse.

Citește și aceste articole:

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete