24.5 C
București
sâmbătă, octombrie 1, 2022

Ulei de argan

Trebuie să citești asta...

Organics Food
Organics Foodhttps://organicsfood.ro
Corpul tău este un templu, doar dacă îl tratezi ca atare. Mănâncă sănătos, gândește sănătos, trăiește mult și intens! Optând pentru o alimentație sănătoasă, îi asiguri organismului tău combustibilul și catalizatorii de care are nevoie pentru o viață plină de energie și bucurie.

Ce este uleiul de argan

Uleiul de argan este un ulei natural extras din sâmburii arborelui de argan (Argania spinosa), originar din Maroc. Bogat în acizi grași și antioxidanți, uleiul de argan este adesea folosit în îngrijirea pielii ca produs anti-îmbătrânire.

Arborele unic de argan, ale cărui fructe servesc drept materie primă pentru fabricarea uleiului, crește doar într-un singur loc – în sud-vestul Marocului, situat în nord-vestul Africii. Nepretențios la condiții, perfect adaptat la climatul tropical și la secetă, copacul peren poate atinge 15 metri înălțime și este considerat un “longeviv” rar în flora marocană.

Sicluta cu ulei de argan pe masa langa farfurie si stergar cu motive nationale marocane
Sicluta cu ulei de argan pe masa langa farfurie si stergar cu motive nationale marocane

Sâmburele fructului galben, cu gust amar și cărnos al arborelui conține 2-3 nucleoli, cu o formă asemănătoare cu cea a unei migdale . Uleiul de argan, obținut prin presarea la rece a nucleolelor conținute în semințe, a fost mult timp considerat unul dintre cele mai scumpe produse vegetale.

Costul ridicat al uleiului se datorează zonei limitate de distribuție a arborelui, cantității mari de materii prime necesare pentru obținerea acestuia și, de asemenea, faptului că fabricarea acestui produs extrem de valoros este un proces laborios și de lungă durată.

Astfel, pentru a obține 1,5-2 litri de ulei de argan, sunt necesare aproape 100 kg de fructe (recoltă de la 12-13 arbori), care conțin 30 kg de semințe fiecare, din care se obțin aproximativ 3 kg de sâmburi pentru producerea uleiului.

Uleiul marocan poate fi de 3 tipuri: presat la rece din semințe prăjite (doar pentru uz culinar), presat la rece din semințe neprăjite (datorită concentrației mari de substanțe benefice pentru sănătate, potrivite pentru uz medicinal și culinar), ulei cosmetic din semințe neprăjite .

CITEȘTE ȘI:
Ulei de avocado beneficii pentru ten și păr

Valori nutritionale si conținutul caloric

Ca orice ulei, acest produs vegetal are un conținut caloric foarte ridicat – 828 kcal. Prin urmare, atunci când adăugați ulei de argan la feluri de mâncare, nu este recomandat să fiți foarte zeloși cu cantitatea de ulei.

Valoarea nutrițională la 100 de grame:

828

În acest produs se regăsește cel mai mare conținut de vitamina E (în ceea ce privește conținutul său, cel al uleiului de argan este de trei ori mai mare decât cel al uleiului de măsline), carotenoizi, acizi grași oleic (40-60%) și linoleic (28-36%). În plus, uleiul conține acid stearic (6-8%), palmitic (13-16%), ferulic, polifenoli, alcooli triterpenici, fitosteroli, precum și squalene, un puternic antioxidant.

Beneficii pentru sănătate

Uleiul de argan este comercializat în mai multe scopuri diferite, îngrijirea părului și tratamentul pielii fiind principalele dintre ele. În ultimii ani, uleiul de argan a devenit atât de popular în produsele cosmetice încât guvernul marocan și-a intensificat eforturile pentru a crește cultivarea plantațiilor de arbori de argan. Uneori este numit chiar “aur lichid”.[1]

Nu mai puțin populare sunt utilizările culinare ale uleiului de argan. Consumatorii sunt atrași nu numai de aroma sa ușoară și picantă (care amintește de uleiul din semințe de dovleac), ci și de presupusele sale beneficii pentru sănătate. Fiind un ulei polinesaturat, este considerat sănătos pentru inimă, cu beneficii similare cu cele ale uleiului de măsline.

Aplicare de ulei de argan pe tenul unei femei
Aplicare de ulei de argan pe tenul unei femei

Îngrijirea pielii

Susținătorii susțin că uleiul de argan poate trata o gamă largă de afecțiuni ale pielii, inclusiv acnee, eczeme, psoriazis, arsuri și infecții ale pielii. Concentrația mare de antioxidanți din uleiul de argan – inclusiv acidul oleic și acidul linoleic – i-a determinat pe unii să susțină că poate combate îmbătrânirea prin neutralizarea radicalilor liberi care deteriorează celulele.

CITEȘTE ȘI:
Uleiul de semințe de dovleac: Beneficii și utilizare în gătit și frumusețe

Dermatologii spun, de asemenea, că acizii grași omega-3 care se găsesc în uleiul de argan pot stimula producția de colagen și vă pot umple pielea, reducând liniile fine și ridurile.

În plus față de utilizarea sa în creme de piele, loțiuni, seruri, măști de față și unguente, uleiul de argan este adesea încorporat în șampoane și balsamuri sau folosit ca ulei de masaj.

Potrivit unui studiu din 2015 din Clinical Interventions in Aging, utilizarea locală a uleiului de argan la femeile aflate la postmenopauză a dus la o creștere semnificativă a elasticității pielii după 60 de zile. Acest efect a fost îmbunătățit și mai mult prin consumul oral de ulei de argan la jumătate dintre femeile participante. Deși promițătoare, rețineți că concluziile au fost limitate de absența unui grup de control placebo.

Beneficiul uleiului de argan în tratarea arsurilor și a infecțiilor cutanate este mult mai puțin sigur. Deși se știe că uleiul de argan are proprietăți antibacteriene, nu se știe dacă efectul este suficient de puternic pentru a preveni infecția sau pentru a ajuta la vindecare.

Un studiu din 2016 în Ostomy Wound Healing a sugerat un beneficiu, în care șobolanii tratați pentru arsuri de gradul doi cu ulei de argan au părut să se vindece mai repede decât cei tratați fie cu sulfadiazină de argint 1% (o cremă standard pentru arsuri), fie cu un placebo. (Rezultatele oricărei cercetări pe animale trebuie să fie reproduse la om pentru a fi considerate aplicabile).

CITEȘTE ȘI:
12 beneficii uimitoare ale uleiului de ricin
Tratarea parului cu ulei de argan
Tratarea parului cu ulei de argan

Îngrijirea părului

Se crede că uleiul de argan îmbunătățește calitatea părului prin prevenirea deteriorării cuticulei exterioare a firului de păr, păstrând în același timp pigmenții naturali (melanina) care oferă părului culoarea sa.

Potrivit unui studiu din 2013 din Brazilia, uleiul de argan a fost capabil să îmbunătățească calitatea părului și retenția vopselei după ce a fost supus mai multor tratamente de colorare a părului. Vopsirea părului este una dintre cele mai dure proceduri la care poate fi supus părul, iar adaugarea de ulei de argan pare să aibă un efect protector în comparație cu balsamurile de păr din comerț

Utilizări terapeutice pe cale orală

Unii susținători cred că acel consum de ulei de argan poate ajuta la tratarea sau prevenirea anumitor afecțiuni medicale, inclusiv osteoartrita, hipertensiunea arterială, diabetul, epilepsia și ateroscleroza. Până în prezent, există puține studii științifice care să susțină aceste afirmații.

Un studiu din 2013 publicat în Journal of Complementary and Integrative Medicine a concluzionat că șoarecii diabetici cărora li s-a administrat ulei de argan au înregistrat reduceri mult mai mari ale glicemiei decât șoarecii netratați cu această afecțiune. Mai mult, uleiul a părut să stabilizeze tensiunea arterială – lucru care nu s-a întâmplat la șoarecii care nu au primit tratament.

Un studiu similar în Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases a raportat că folosindu-se ulei de argan s-au atenuat efectele obezității la șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi.

CITEȘTE ȘI:
Ulei de măsline Calorii Nutriție și Beneficii Sănătate

În comparație cu șoarecii netratați, cei cărora li s-a administrat ulei de argan au avut niveluri mai scăzute de colesterol total, trigliceride, glucoză, insulină și colesterol LDL “rău”. Acestea fiind spuse, uleiul de argan nu a crescut nivelul colesterolului “bun” HDL, vital pentru sănătatea inimii.

Rămâne de văzut dacă aceleași beneficii pot fi reproduse la oameni. Din păcate, uleiul de argan rămâne puțin studiat în comparație cu alte uleiuri polinesaturate sănătoase pentru inimă.

Sticla de ulei de argan pe masa langa vas cu seminte de argan
Sticla de ulei de argan pe masa langa vas cu seminte de argan

Ulei de argan in bucătărie

Pentru a obține uleiul de gătit, semințele din fructul de argan sunt prăjite în prealabil pentru a da produsului final o aromă plăcută de nucă, care poate avea o culoare de la galben închis spre roșu. Uleiul de argan comestibil are un gust asemănător cu cel al uleiului de dovleac, dar are un gust ușor pătrunzător și acrișor, cu note de condimente și nuci.

În scopuri culinare, cel mai adesea se folosește uleiul de semințe prăjite, care are un gust și un miros caracteristic plăcut. Se recomandă să fie folosit în gătit cu moderație (câteva picături sunt suficiente pentru a sublinia cu succes gustul și aroma preparatului).

Trebuie remarcat faptul că uleiul destinat utilizării în gătit nu este recomandat pentru prăjire , deoarece tratamentul termic poate afecta beneficiile organoleptice, precum și cele pentru sănătate ale produsului.

De secole, a fost folosit ulei de argan în bucătăria din Maroc și din restul Africii. Cel mai adesea, africanii folosesc acest produs pentru asezonarea salatelor de fructe și legume, la prepararea deserturilor și a mâncărurilor din pește sau carne. Astfel, salata de roșii este asezonată cu ulei de argan amestecat cu busuioc și sare, iar atunci când se adaugă la o salată de fructe, se recomandă ca acest produs să fie amestecat cu suc de lămâie . În dressingul pentru mâncărurile din carne, se adaugă în mod tradițional uleiul, preamestecat cu muștar.

CITEȘTE ȘI:
Unt de shea beneficii calorii, nutriție

Pentru micul dejun în Maroc, se prepară pasta de amla , care constă în migdale prăjite amestecate cu miere și ulei de argan (această masă se înfășoară în prăjituri din grâu) sau se întinde pe pâine).

Ce trebuie să căutați

Produsele care conțin ulei de argan pot fi găsite online și în multe magazine de alimente naturale, farmacii și magazine de frumusețe specializate. Sticlele ar trebui să fie din sticlă și să aibă o nuanță închisă (de exemplu, chihlimbar), ceea ce ajută la prevenirea deteriorării uleiului care poate apărea în urma expunerii la lumină.

Atunci când este folosit în scopuri terapeutice, optați pentru ulei organic presat la rece ori de câte ori este posibil. Presarea la rece reduce oxidarea care poate crește aciditatea în uleiurile presate termic. Uleiul poate fi apoi rafinat pentru a obține o consistență clară și o nuanță caracteristică galben-aurie. Unele uleiuri de argan sunt deodorizate, al cărui proces nu afectează calitatea.

Uleiurile organice ar trebui să conțină certificarea organică a Departamentului de Agricultură al SUA (USDA).

Posibile efecte secundare

În general, uleiul de argan este considerat sigur pentru consum și utilizare locală. Cu toate acestea, la unele persoane, uleiul de argan poate provoca o formă de alergie cunoscută sub numele de dermatită de contact, caracterizată prin apariția de erupții cutanate, roșeață și mâncărimi la locul aplicării. [2]

CITEȘTE ȘI:
Ulei de semințe de struguri Nutriție și beneficii sănătate

Uleiul de argan conține, de asemenea, tocoferoli, o formă de vitamina E, care poate încetini coagularea sângelui și interacționa cu anticoagulante precum Coumadin (warfarină). Nu se știe dacă concentrația de tocoferoli din ulei de argan este suficientă pentru a instiga o interacțiune.

Alte întrebări privind uleiul de argan

Uleiul de argan are termen de valabilitate?

Uleiul de argan are un termen de valabilitate relativ lung (până la doi ani), deși calitatea poate fi afectată de căldura extremă și de radiațiile ultraviolete (UV) de la soare.

Pentru a evita acest lucru, depozitați uleiul de argan în recipientul său original de sticlă, într-o cameră răcoroasă, departe de lumina directă a soarelui. Păstrarea acestuia în frigider poate ajuta la conservarea uleiului. Deși se va închega, acesta va reveni la normal odată ce i se permite să ajungă la temperatura camerei

Aruncați orice ulei care a depășit data de expirare, are un miros rânced sau devine brusc tulbure sau decolorat.

Cum pot folosi ulei de argan în gătit?

Uleiul de argan poate fi folosit ca și uleiul de măsline sau orice alt ulei de gătit. Cu toate acestea, din cauza prețului său – aproximativ 20 de euro 30 euro pentru o sticlă de 250 de mililitri – cei mai mulți oameni preferă să îl stropească pe paste, cușcuș, tocănițe, salate și alte mâncăruri pregătite. Unele uleiuri de argan sunt făcute din sâmburi ușor prăjiți care dau uleiului o aromă atrăgătoare de nucă. Prăjirea reduce o parte din valoarea nutritivă, dar nu suficient pentru a-i submina beneficiile dietetice.

CITEȘTE ȘI:
Uleiul de cuișoare ce este și cu ce te ajută
  1. United Nations Development Programme. Morocco is fighting climate change with Liquid Gold. March 14, 2016.
  2. Veraldi S, Mascagni P, Tosi D, Brena M. Allergic Contact Dermatitis Caused by Argan OilDermatitis. 2016;27(6):391. doi:10.1097/DER.0000000000000228.

Lectură suplimentară

  1. Avsar U, Halici Z, Akpinar E, et al. The Effects of Argan Oil in Second-degree Burn Wound Healing in RatsOstomy Wound Manage. 2016;62(3):26-34.
  2. Bellahcen S, Hakkou Z, Ziyyat A, et al. Antidiabetic and antihypertensive effect of Virgin Argan Oil in model of neonatal streptozotocin-induced diabetic and l-nitroarginine methylester (l-NAME) hypertensive ratsJ Complement Integr Med. 2013 Jul 6;10. doi:10.1515/jcim-2013-0008.
  3. Boucetta KQ, Charrouf Z, Aguenaou H, et al. The effect of dietary and/or cosmetic argan oil on postmenopausal skin elasticityClin Interv Aging. 2015 Jan 30;10:339-49. doi:10.2147/CIA.S71684.
  4. Faria PM, Camargo lN, Haddad Carvalho RS, et al. Hair Protective Effect of Argan Oil (Argania spinosa Kernel Oil) and Cupuassu Butter (Theobroma grandiflorum Seed Butter) Post Treatment with Hair Dye. J Cosm Dermatol Sci Appl. 2013;3:40-44. doi:10.4236/jcdsa.2013.33A1006.
  5. Sour S, Belarbi M, Sari N, et al. Argan Oil Reduces, In Rats, the High Fat Diet-Induced Metabolic Effects of ObesityNutr Metabol Cardiovasc Dis. 2015;25(4):382-7. doi:10.1016/j.numecd.2015.01.001.
A fost util articolul? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete