12.6 C
București
miercuri, septembrie 28, 2022

Ulei de măsline Calorii Nutriție și Beneficii Sănătate

Trebuie să citești asta...

Organics Food
Organics Foodhttps://organicsfood.ro
Corpul tău este un templu, doar dacă îl tratezi ca atare. Mănâncă sănătos, gândește sănătos, trăiește mult și intens! Optând pentru o alimentație sănătoasă, îi asiguri organismului tău combustibilul și catalizatorii de care are nevoie pentru o viață plină de energie și bucurie.

O lingură de ulei de măsline (14 g) conține 119 calorii, 0 g de proteine, 0 g de carbohidrați și 14 g de grăsimi. Uleiul de măsline este o sursă bună de vitaminele E și K și conține urme de potasiu. In continuare vom vedea care este profilul nutrițional si ce beneficii pentru sănătate ne aduce uleiul de măsline.

Uleiul de măsline este consumat de oameni de mii de ani și este un element de bază în dieta mediteraneană și în bucătăriile europene. Acesta nu conține carbohidrați sau proteine. Toate caloriile sale provin din grăsimi, în cea mai mare parte grăsimi mononesaturate bune pentru sănătate, ceea ce îl face un adaos nutritiv la dieta dumneavoastră.

Uleiul de masline calorii nutritie și beneficii sanatate
Uleiul de masline Calorii Nutritie și Beneficii Sanatate

Uleiul de măsline poate varia în ceea ce privește culoarea și aroma. Faptul că este etichetat ca fiind virgin, extravirgin sau pur depinde de cât de acid este și de cât de mult a fost procesat. Spre deosebire de uleiurile care sunt extrase din semințe, nuci sau cereale, uleiul de măsline este extras din fructul însuși.

Informatii nutriționale ale uleiului de măsline

O lingură de ulei de măsline (14 g) furnizează 119 calorii, 0 g de proteine, 0 g de carbohidrați și 14 g de grăsimi. Uleiul de măsline este o sursă bună de vitaminele E și K și conține urme de potasiu. Următoarele informații nutriționale sunt furnizate de USDA.

119
 • Calorii:119
 • Grăsimi:14g
 • Sodiu:0.3mg
 • Carbohidrați:0g
 • Fibre:0g
 • Zahar: 0g
 • Proteine: 0g
 • Vitamina E: 1.9mg
 • Vitamina K: 8.1mcg
 • Potasiu: 0,1mg

Carbohidrați

Nu există carbohidrați în uleiul de măsline.

Grăsimi

O lingură de ulei de măsline conține 9,86 grame de grăsimi mononesaturate, 1,42 grame de grăsimi polinesaturate și 1,86 grame de grăsimi saturate. Deși majoritatea grăsimilor sunt de tip bun, este totuși benefic să vă controlați aportul, deoarece este dens din punct de vedere caloric.

CITEȘTE ȘI:
Ce trebuie sa știi despre carnea proaspătă? 5 lucruri la care trebuie să fii atent

Proteine

Uleiul de măsline nu conține proteine.

Vitamine și minerale

Într-o lingură de ulei de măsline se găsesc aproximativ 1,9 miligrame de vitamina E. Vitamina E ajută la menținerea sănătății celulelor noastre, ajutând la protejarea lor împotriva radicalilor liberi, stimulând în același timp imunitatea și împiedicând coagularea sângelui în interiorul vaselor de sânge.

Aceeași cantitate de ulei de măsline conține și 8,1 micrograme de vitamina K. Această vitamină joacă un rol în multe funcții, dintre care unele includ coagularea sângelui, metabolismul osos și mineralizarea oaselor.

Consumul de ulei de măsline oferă urme de potasiu, aproximativ 0,1 miligrame pe lingură. Potasiul susține funcționarea sănătoasă a rinichilor și a inimii; de asemenea, joacă un rol activ în contracția musculară.

Calorii

O lingură de ulei de măsline conține 119 calorii, ceea ce îl face un aliment caloric-dens. Dacă reduceți cantitatea la o linguriță, numărul de calorii scade cu aproximativ două treimi, sau mai aproape de 40 de calorii pe porție.

Felii de pâine cu crema cu roșii si ulei de masline alaturi
Felii de pâine cu crema cu roșii si ulei de masline alaturi

Beneficii pentru sănătate ulei de masline

Adaugarea uleiului de măsline în dieta dumneavoastră pare să ofere destul de multe beneficii pentru sănătate.

Crește imunitatea

Uleiul de măsline este bogat în vitamina E, o vitamină solubilă în grăsimi care joacă un rol în imunitate și în prevenirea bolilor. Unele studii sugerează, de asemenea, că includerea uleiului de măsline în dieta dumneavoastră poate ajuta la gestionarea bolilor imuno-inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă și bolile inflamatorii intestinale.

Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară

Polifenolii din uleiul de măsline pot ajuta la protejarea inimii. Acest lucru se datorează faptului că polifenolii pot opri aglomerarea trombocitelor din sânge, care este o cauză a atacurilor de cord. Vitamina K din uleiul de măsline ajută, de asemenea, la coagularea sângelui.

CITEȘTE ȘI:
Postul intermitent: de ce o fereastră de 8 ore pentru a mânca? Cine a ales acest număr?

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA susține consumul a 1,5 linguri (20 de grame) de ulei de măsline în fiecare zi pentru a ajuta la reducerea riscului de boli coronariene.

Susține un nivel sănătos al colesterolului

Uleiul de măsline are un conținut ridicat de grăsimi mononesaturate, despre care s-a demonstrat că mărește “colesterolul bun”, sau HDL, și scade “colesterolul rău”, sau LDL. Deși organismul are nevoie de o anumită cantitate de colesterol pentru sănătatea celulară și hormonală, nivelurile ridicate de colesterol pot crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Reduce inflamația

Un nivel ridicat al proteinei c-reactive (CRP) este un semn că există inflamație în organism. Unele studii sugerează că adăugarea de ulei de măsline extravirgin în dietă (aproximativ una-două linguri pe zi) poate avea efecte antiinflamatorii prin reducerea CRP.

Câțiva dintre compușii antiinflamatori din uleiul de măsline – cum ar fi oleocantalul – sunt prezenți în cantități mari în uleiul de măsline virgin și extravirgin.

Protejează funcția cerebrală

Cercetarea sugerează că consumul de ulei de măsline ar putea oferi protecție împotriva declinului cognitiv. Acest lucru este cu atât mai important cu cât îmbătrânim, când performanța cognitivă tinde să încetinească în mod natural și poate deveni mai greu să ne amintim anumite lucruri.

Alergii

Alergia la polenul de măslin pare să fie oarecum frecventă în țările mediteraneene în care se cultivă măslinul. Dar o alergie la măsline sau la uleiul de măsline este relativ rară – atât atunci când este consumată ca aliment, cât și dacă este aplicată local.

Cercetătorii au identificat 12 alergeni în polenul de măslin și doar un singur alergen în fructele de măslin.

CITEȘTE ȘI:
Sunt nitrații periculoși pentru sănătate și sunt necesare nitrațimetrele?

Efecte adverse

Uleiul de măsline este în general considerat sigur. Cu toate acestea, consumul unei cantități prea mari poate avea efecte negative asupra modului în care organismul metabolizează lipidele (grăsimile). Așadar, moderația este cheia pentru a vă bucura de beneficiile pe care le oferă uleiul de măsline fără a crește riscurile pentru sănătate.

Dacă aveți xeroză (piele anormal de uscată) sau dermatită atopică (piele roșie și cu mâncărimi) și aplicați ulei de măsline topic pentru a ameliora mâncărimile, acesta poate agrava aceste afecțiuni.

Sortimente de ulei de măsline

Uleiul de măsline variază în ceea ce privește culoarea și aroma în funcție de gradul de coacere a măslinelor, de climă, de tipul de sol și de preferințele producătorului. Culoarea, care poate varia de la verde închis la aproape transparent, depinde de procesul de rafinare și nu este un bun indicator al aromei.

Denumirile de pe etichetă ulei de măsline virgin, extravirgin și pur se referă la nivelul de aciditate al uleiului, precum și la gradul de prelucrare folosit pentru a extrage uleiul. Regula generală este că, cu cât aciditatea este mai mică, cu atât mai bine.

Uleiul de măsline virgin este un ulei de măsline 100% presat la rece, ceea ce înseamnă că nu este încălzit sau prelucrat chimic. În schimb, acesta este extras din măsline pur prin mijloace mecanice (fie prin presare, fie prin stoarcerea măslinelor după ce acestea sunt zdrobite în pastă).

Uleiul de măsline pur este prelucrat din pulpă după prima presare, folosind căldură și substanțe chimice. Are o aromă mai ușoară și este mai puțin costisitor. Avantajul aici este că are o aromă mai neutră și un punct de fum mai ridicat.

CITEȘTE ȘI:
Cum să supraviețuiești cu un minim de hrană și apă în caz de urgență

Uleiul de măsline virgin și extravirgin au puncte de fum mai mici și vor începe să se descompună atunci când sunt încălzite prea mult în timpul procesului de gătit, dând o aromă neplăcută.

Când este cel mai bun

Uleiul de măsline, sau uleiul dulce, așa cum este numit uneori, este produs în principal în Europa (Spania, Italia, Franța și Grecia). O cantitate mică este produsă în California și în Africa de Nord.

Colectarea măslinelor are loc în timpul lunilor de iarnă (din octombrie până în ianuarie) în zonele de la nord de ecuator și la sfârșitul primăverii până la începutul verii (din aprilie până în iulie) în emisfera sudică.

Puteți obține ulei de măsline de la magazinul alimentar local în orice moment al anului. Doar asigurați-vă că sunteți atenți la data limită de consum de pe recipient. Odată ce produsul a depășit această dată, este posibil să nu mai conțină toate calitățile sale benefice.

Depozitarea și păstrarea uleiului de măsline

Grăsimile din uleiul de măsline îl fac susceptibil de a deveni rânced. (Știți că uleiul este rânced atunci când miroase sau are un gust neplăcut.) De aceea, este important să îl protejați de lumină și căldură. Pentru a păstra uleiul în cea mai bună stare: 

 • Cumpărați ulei de măsline în sticle de sticlă închisă la culoare. Sticla maro și verde blochează razele nocive ale luminii care pot face ca uleiul să devină rânced.
 • Evitați să cumpărați sticle de ulei care sunt prăfuite sau care au stat pe rafturi timp de luni de zile. În schimb, căutați să vedeți dacă există o dată pe etichetă și încercați să obțineți cel mai proaspăt ulei pe care îl puteți cumpăra.
 • Păstrați uleiul de măsline într-un loc întunecat, răcoros sau în frigider până când este gata de utilizare. Atunci când este refrigerat, nu vă alarmați dacă uleiul pare tulbure și gros. Acesta va redeveni lichid odată ce revine la temperatura camerei.
CITEȘTE ȘI:
7 Alimente care iți cresc metabolismul

Dacă este păstrat în mod corespunzător, uleiul de măsline își va menține aroma și proprietățile nutritive timp de până la doi ani de la data la care a fost îmbuteliat, deși, odată deschis, trebuie înlocuit la câteva luni.

La ce se folosește uleiul de măsline

Utilizați uleiul de măsline extravirgin pentru a stropi legumele sau pentru a sota carnea, peștele și puiul. De asemenea, îl puteți adăuga la supe, tocănițe și mâncăruri de fasole sau îl puteți folosi pentru a vă face propriul dressing de salată mai sănătos.

Când gătiți la temperaturi mai ridicate, cum ar fi prăjirea sau coacerea, folosiți ulei de măsline extravirgin. Literatura de specialitate recentă sugerează că uleiul de măsline extravirgin de înaltă calitate, care nu a fost amestecat cu alte uleiuri sau rafinat, este foarte stabil atunci când este încălzit și nu se descompune în compuși dăunători.  

Utilizați uleiul de măsline cu moderație la gătit și la prepararea mâncării, în special dacă vă urmăriți aportul de grăsimi și calorii, deoarece puținul este foarte eficient. De asemenea, este important să rețineți că o porție de grăsime reprezintă aproximativ o linguriță de ulei de măsline. (Este posibil să trebuiască să convertiți gramele în lingurițe atunci când calculați cât ulei să folosiți.)

Surse:

 1. Uylaşer V, Yildiz G. The historical development and nutritional importance of olive and olive oil constituted an important part of the Mediterranean dietCrit Rev Food Sci Nutr. 2014;54(8):1092-101. doi:10.1080/10408398.2011.626874
 2. Schwingshackl L, Hoffmann G. Monounsaturated fatty acids, olive oil and health status: a systematic review and meta-analysis of cohort studiesLipids Health Dis. 2014;13:154. doi:10.1186/1476-511X-13-154
 3. Oil, olive, salad or cooking. FoodData Central. U.S. Department of Agriculture.
 4. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Vitamin E: Fact sheet for consumers.
 5. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Vitamin K: Fact sheet for health professionals.
 6. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Potassium: Fact sheet for consumers.
 7. Rizvi S, Raza ST, Ahmed F, Ahmad A, Abbas S, Mahdi F. The role of vitamin E in human health and some diseasesSultan Qaboos Univ Med J. 2014;14(2):e157-65.
 8. Aparicio-Soto M, Sanchez-Hidalgo M, Rosillo M, Castejon M, Alarcon-de-la-Lastra C. Extra virgin olive oil: a key functional food for prevention of immune-inflammatory diseasesFood Funct. 2016;11(7):4492-4505. doi:10.1039/C6FO01094F
 9. Gorzynik-Debicka M, Przychodzen P, Cappello F, et al. Potential health benefits of olive oil and plant polyphenolsInt J Mol Sci. 2018;19(3)doi:10.3390/ijms19030686
 10. U.S. Food and Drug Administration. FDA completes review of qualified health claim petition for oleic acid and the risk of coronary heart disease.
 11. Berrougui H, Ikhlef S, Khalil A. Extra virgin olive oil polyphenols promote cholesterol efflux and improve HDL functionalityEvid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:208062. doi:10.1155/2015/208062
 12. American Heart Association. What is cholesterol?.
 13. Lucas L, Russell A, Keast R. Molecular mechanisms of inflammation. Anti-inflammatory benefits of virgin olive oil and the phenolic compound oleocanthalCurr Pharm Des. 2011;17(8):754-68. doi:10.2174/138161211795428911
 14. Román GC, Jackson RE, Reis J, Román AN, Toledo JB, Toledo E. Extra-virgin olive oil for potential prevention of Alzheimer diseaseRev Neurol (Paris). 2019;175(10):705-723. doi:10.1016/j.neurol.2019.07.017
 15. Murman D. The impact of age on cognitionSemin Hear. 2015;36(3):111-21. doi:10.1055/s-0035-1555115
 16. Esteve C, Montealegre C, Marina ML, Garcia MC. Analysis of olive allergensTalanta. 2012;92:1-14. doi:10.1016/j.talanta.2012.01.016
 17. Wanten G. Parenteral lipid tolerance and adverse effectsJ Parenteral Enteral Nutr. 2015;39(1S):335-85. doi:10.1177/0148607115595973
 18. Tome-Carneiro J, Crespo M, de las Hazas M, Visioli F, Davalos A. Olive oil consumption and its repercussions on lipid metabolismNutr Rev. 2020;78(11):952-68. doi:10.1093/nutrit/nuaa014
 19. Karagounis T, Gittler J, Rotemberg V, Morel K. Use of “natural” oils for moisturization: review of olive, coconut, and sunflower seed oilPediat Dermatol. 2018;36(1):9-15. doi:10.1111/pde.13621
 20. Navarro Soto J, Satorres Martínez S, Martínez Gila D, Gómez Ortega J, Gámez García J. Fast and reliable determination of virgin olive oil quality by fruit inspection using computer visionSensors (Basel). 2018;18(11). doi:10.3390/s18113826
 21. Olive Oil Times. What months are olives harvested?
 22. California Olive Oil Council. Determining Best if Used By Date: Extra Virgin Olive Oil.
 23. Pristouri G, Badeka A, Kontominas MG. Effect of packaging material headspace, oxygen and light transmission, temperature and storage time on quality characteristics of extra virgin olive oilFood Control. 2010;21(4):412-8. doi:10.1016/j.foodcont.2009.06.019
 24. Olive Oil Times. How long can I keep a bottle of olive oil?
 25. Li X, Bremer GC, Connell KN, et al. Changes in chemical compositions of olive oil under different heating temperatures similar to home cookingJ Food Chem Nutr. 2016;4(1):07-15.
CITEȘTE ȘI:
6 Uleiuri esențiale pentru disfuncția erectilă
Arată mai mult +
{{ content }}

A fost util articolul Ulei de măsline Calorii Nutriție și Beneficii Sănătate? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

- Advertisement -

Ultimele rețete