2.7 C
București
joi, ianuarie 26, 2023

Ulei de măsline fals? Uleiul din salata ta este ce scrie pe etichetă?

Trebuie să citești asta...

Ați auzit că uleiul de măsline extravirgin este “bun pentru sănătate”. Dar contează cu adevărat ce marcă este? Ați auzit de ulei de măsline fals? Acest articol dezvăluie care uleiuri merită de fapt banii și pe care ar trebui să le cumpărați doar pentru beneficiile pentru sănătate.

Se vorbește mult despre beneficiile pentru sănătate ale consumului de ulei de măsline extravirgin și din motive întemeiate.

Uleiul de măsline conține grăsimi mononesaturate, care sunt legate de reducerea riscului de boli cardiovasculare. Uleiul de măsline extravirgin conține și antioxidanți.

Dar dacă ești pasionat de ulei de măsline, ar trebui să știi ceva. Până la 70% din uleiul de măsline extravirgin nu este ulei de măsline extravirgin pur, ci pur si simplu ulei de măsline fals. Greu de crezut, nu-i așa?

S-ar putea să credeți că turnați lucrurile adevărate pe salate când cumpărați o sticlă de ulei de măsline de la un brand mare, dar dacă nu ați cumpărat-o de la un distribuitor autorizat, există șansa ca uleiul pe care îl crezi original sa fie un fals mizerabil.

Ulei de măsline fals? Uleiul din salata ta este ce scrie pe etichetă?
Ulei de măsline fals? Uleiul din salata ta este ce scrie pe etichetă? Photo by Juan Gomez

Înșelătoria cu uleiul de măsline despre care nu vor să știți

Cum se descurcă producătorii cu asta? Înșelăciunea poate fi flagrantă sau subtilă. Unii producători folosesc uleiuri mai ieftine precum canola și floarea soarelui și le colorează pentru a arăta ca uleiul de măsline extravirgin.

Unele companii diluează uleiul de măsline extravirgin autentic cu uleiuri mai ieftine sau amestecă un ulei de măsline de calitate inferioară sau un ulei de alt tip. Ei strecoară puțin din lucrurile mai ieftine, astfel încât să poată obține mai multe profituri!

Această din urmă manipulare este mai greu de detectat deoarece nu schimbă culoarea uleiului.

„EVOO fals, în cel mai rău caz (și ilegal) scenariu: este diluat cu un ulei de soia sau semințe ieftin sau amestecat cu ulei de măsline de calitate inferioară, care a fost rafinat chimic.” – Epicurious.com

Uleiul de măsline italian nu trece la testul de autenticitate

Majoritatea uleiului de măsline de pe rafturile magazinelor din provine din Italia, Spania și Grecia. Deși acest lucru ar putea părea un lucru bun la început, este mai probabil ca uleiul de măsline să fie fals.

Mulți oameni cred că uleiurile de măsline italiene sunt autentice, deoarece costă mult mai mult decât omologii ieftini din alte țări. Dar nu fi prea sigur!

În 2017, o operațiune sub acoperire a descoperit fraude masive din partea clanului Promalli, un grup care producea ulei de măsline fals și îl exporta în Statele Unite.

Nu doar Italia are probleme cu frauda: Spania are și ea falsificatori care vând ulei de măsline extravirgin.

Ulei de măsline fals? Uleiul din salata ta este ce scrie pe etichetă?
Ulei de măsline fals? Uleiul din salata ta este ce scrie pe etichetă?

Uleiul de măsline extravirgin este pus la încercare

Când Universitatea din California din Davis a testat diferite uleiuri de măsline pentru autenticitate, peste 70% dintre mărci, inclusiv cele bine cunoscute, nu au obținut o notă de trecere. Nu este un record bun!

Dacă ai de gând să plătești bani buni pentru o sticlă de ulei de măsline, asigură-te că este originală. Cel mai bun pariu este să cumperi ulei de măsline, deoarece standardele sunt stricte. Tetele pe uleiul de măsline au rezultate mai bune daca sunt independente.

Uleiul de măsline extravirgin ieftin nu trece testul

Fiți suspicios față de prețul mic. Uleiul de măsline este, de de obicei, scump – 30-40 RON sau mai mult pe sticlă – așa că cumpărați-l din surse de încredere.

Am văzut prețuri ale uleiului de măsline extravirgin de la 20 RON până la 50 RON. Deci, există șanse mari ca o sticlă de ulei de măsline extravirgin (EVOO) de 20 RON să fie falsă.

Căutați ulei de măsline extravirgin certificat

O modalitate de a vă asigura că obțineți lucrurile reale este să căutați sigilii de certificare pe sticlele de ulei de măsline extravirgin. Aceste sigilii arată că produsele au fost testate independent și s-au dovedit a fi autentice.

Două certificări pentru uleiul de măsline produs în Statele Unite sunt ștampila NAOOA Certified Oil de la Asociația Nord-Americană a Uleiului de Măsline sau ștampila COOC Certified Extra Virgin de la California Olive Oil Council.

Italia folosește și ștampile de certificare. Două de care trebuie să fiți conștienți sunt UNAPROL de la Asociația Producătorilor de Măslini din Italia sau Ștampila Alianței Extra Virgin. (EVA)

Standarde de comercializare

Legislația UE privind uleiul de măsline definește diferitele categorii de uleiuri de măsline și uleiuri din turtă de măsline, precum și metodele de analiză relevante care urmează să fie utilizate de autoritățile de control ale statelor membre și prevede norme privind etichetarea și ambalarea.

Categorii de uleiuri de măsline

Pentru a putea fi comercializat sub o anumită categorie, caracteristicile uleiului de măsline trebuie să respecte limitele stabilite în normele UE. Acest lucru intră în responsabilitatea operatorilor și a statelor membre ale UE.

Diferitele categorii de ulei de măsline sunt clasificate în funcție de parametrii de calitate, în ceea ce privește:

 • caracteristicile fizico-chimice, cum ar fi nivelul de aciditate, indicele de peroxid, conținutul de acizi grași și conținutul de steroli
 • caracteristici organoleptice (senzoriale), cum ar fi aroma fructată și lipsa defectelor organoleptice.

Uleiuri de măsline virgine

Există două categorii de uleiuri de măsline virgine:

 • Uleiul de măsline extravirgin este categoria de cea mai înaltă calitate. Din punct de vedere organoleptic, nu prezintă defecte și are o aromă fructată. Nivelul de aciditate nu trebuie să depășească 0,8 %.
 • Uleiul de măsline virgin poate avea anumite defecte senzoriale, dar la un nivel foarte scăzut. Nivelul de aciditate nu trebuie să depășească 2 %.

Alte categorii de uleiuri de măsline

Următoarele categorii de uleiuri de măsline nu sunt uleiuri de măsline virgine

 • Uleiul de măsline rafinat este produsul obținut după rafinarea unui ulei de măsline virgin defectuos (de exemplu, ulei de măsline lampant). Nu este destinat comercializării cu amănuntul. Are o aciditate de până la 0,3 %.
 • Uleiul de măsline compus din ulei rafinat și virgin este un ulei obținut din amestecul de ulei de măsline rafinat cu uleiuri de măsline extra virgine și/sau virgine. Are o aciditate de până la 1 %.
 • Uleiul brut din turtă de măsline: este pasta reziduală obținută după extragerea uleiului din măsline. Uleiul obținut din această pastă este denumit ulei brut din turtă de măsline.
 • Uleiul din turtă de măsline rafinat: uleiul brut din turtă de măsline poate fi rafinat și amestecat cu uleiuri de măsline virgine. Uleiul obținut din acest amestec este denumit ulei brut din turtă de măsline. Gradul său de aciditate poate fi de până la 1 %

Ambalajul contează și el

Uleiul de măsline extravirgin de înaltă calitate ar trebui să vină într-un recipient sau o sticlă închisă la culoare. Expunerea acestuia la lumină va oxida uleiul și îl va face să-și piardă aroma în timp.

Alte sfaturi:

 • Păstrați uleiul de măsline într-un loc răcoros și uscat.
 • Nu te agăța de sticla aceea de EVOO pentru totdeauna. După aproximativ 6 luni, aroma și beneficiile pentru sănătate vor începe să se degradeze.
 • Vizitați un magazin specializat de ulei de măsline. Multe oferă mostre gratuite și tu alegi una care atrage papilele tale gustative. (dar asigurați-vă că este autentic)

Concluzia

Este păcat că trebuie să ne facem griji pentru uleiul de măsline extravirgin fals, dar este încă o problemă. Din cate am citit, este si o problema cu uleiul de avocado.

Așadar, cercetați și aflați ce cumpărați. Căutați o marcă cu un sigiliu de certificare pentru a vă asigura că primiți lucrurile adevărate!

Alte articole utile:

Top 10 cele mai sănătoase alimente, identificate de nutriționiști

Curmalele pentru diabet: Beneficii și efecte secundare

Lapte de migdale: beneficii sănătate, precauții și utilizare

CITEȘTE ȘI:
Cum îți schimbă exercițiile fizice creierul, îți stimulează memoria și te ajută să gândești mai bine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete