Uleiul de cânepă beneficii

Uleiul de cânepă: beneficii uimitoare pentru sanatate

Uleiul de cânepă este un ingredient minunat pentru sănătate, oferind o serie de beneficii uimitoare pentru organism. Descoperiți în acest articol cum vă poate ajuta uleiul de cânepă să vă mențineți sănătatea și să vă îmbunătățiți calitatea vieții, de la reducerea inflamațiilor și a stresului până la îmbunătățirea sănătății inimii și a sistemului nervos. Aflați mai multe despre acest produs natural și despre modul în care poate fi integrat în dieta dumneavoastră pentru a vă sprijini sănătatea generală.

Ce este uleiul de cânepă

Uleiul de cânepă este un ulei vegetal extras din semințele plantei de cânepă (Cannabis sativa). Acesta se obține prin presarea la rece a semințelor, un proces care păstrează nutrienții și compușii benefici. Uleiul de cânepă este bogat în acizi grași esențiali, antioxidanți și vitamine, fiind util în alimentație și în îngrijirea pielii.

Uleiul de cânepă este un produs uimitor, calitățile sale fiind datorate compoziției excepționale, care îl fac benefic atât pentru utilizare internă , cât și aplicat topic, fiind un aliat de nădejde al pielii și părului. În ultimii ani s-au realizat numeroase cercetări științifice care au evidențiat proprietățile sale vindecătoare asupra multor afecțiuni des întâlnite. Medicina tradițională cunoaște multe rețete care utilizează acest remediu pentru tratarea unor diverse afecțiuni , precum și pentru prevenirea acestora.

Cum se obține uleiul de cânepă?

Acest ulei se obține prin presarea semințelor de cânepă aparținând soiurilor non-narcotice ale acestei plante. Uleiul de cânepă obținut din semințe este diferit de uleiul de canabidiol (CBD), acesta din urmă fiind extras din tulpina, frunzele și florile plantei. Uleiul provenit din semințe nu conține CBD.

Dintr-un kilogram de semințe de cânepă rezultă aproximativ 300-350 ml de ulei. Acest ulei trebuie întotdeauna obținut prin presarea la rece, deoarece expunerea la temperaturi ridicate provoacă formarea de agenți cancerigeni și alte substanțe dăunătoare sănătății.

Uleiul de cânepă – nutrienți

Uleiul de semințe de cânepă presat la rece are o culoare galben-verzuie și aromă de nucă, fiind un delicios adaos în salate. Este atât de benefic în vindecarea organismului și îmbunătățirea aspectului pielii și părului datorită compoziției bogate în nutrienți:

 • Vitamine: conține vitaminele antioxidante E și betacaroten (precursor al vitaminei A) și întreg complexul de vitamine B
 • Minerale: uleiul de cânepă conține o varietate de minerale printre care cele mai importante sunt magneziu, potasiu, fier, zinc, calciu, sulf și fosfor, minerale cunoscute pentru susținerea funcțiilor organismului
 • Conține o cantitate foarte mare de acizi grași polinesaturați (70-90% din compoziție), predominant fiind acidul linoleic, care este un acid gras de tip Omega 6, necesar în producția de energie a organismului pentru sintetizarea de hormoni implicați în reglarea tensiunii arteriale, reglarea colesterolului, imunitate, coagularea sângelui, inflamație și sistem reproducător
 • Conține Omega 3 sub formă de acid alfa linolenic, un alt acid gras esențial, care ca și Omega 6 nu poate fi sintetizat de organismul uman și trebuie adăugat prin dietă. Uleiul de cânepă este considerat ideal pentru consumul uman deoarece conține raportul optim de 3 la 1 dintre acizii de tip Omega 6 și Omega 3.
 • Uleiul de cânepă este o sursă importantă de proteine datorită conținutul său ridicat de aminoacizi, printre care toți cei 9 aminoacizi esențiali care nu pot fi sintetizați de organism
 • Fitosteroli: steroli produși de plante care ajută la scăderea colesterolului în organismul uman
 • Terpene: aceștia sunt compuși aromatici din plante, responsabili pentru mirosul acestora. Monoterpena myrcene din uleiul de cânepă a fost studiată pentru proprietățile sale analgezice, antiinflamatoare, antiîmbătrânire și antioxidante.
 • Clorofilă: substanța verde din plante implicată în procesul de fotosinteză susține organismul uman în eliminarea daunelor oxidative cauzate de expunerea la substanțe cancerigene, dietă nesănătoasă, raze UV și radiații.
Uleiul de cânepă: beneficii uimitoare pentru sanatate
Conținut de acizi grași în uleiul din semințe de cânepă

Uleiul de cânepă – beneficii pentru sănătate

Multe din beneficiile pentru sănătate ale uleiului din semințe de cânepă se datorează conținutului său ridicat în acizi grași polinesaturați.

 • Sănătatea inimii și a vaselor de sânge: acidul alfa-linolenic (ALA) s-a dovedit a fi de ajutor în tratarea și prevenirea bolilor cardiovasculare. ALA pare să protejeze împotriva bolilor cardiovasculare prin modificarea conținutului de grăsimi Omega 3 din membranele celulare.

De asemenea, uleiul de cânepă conține un nivel ridicat de arginina, un aminoacid care se transformă în oxid nitric. Oxidul nitric este esențial pentru dilatarea arterelor și venelor și ajută la menținerea pereților vaselor de sânge netezi și elastici.

 • Scăderea tensiunii arteriale: suplimentarea cu acizi grași de tip Omega 3 reduce tensiunea arterială la pacienții hipertensivi, dar acest efect nu apare la indivizii sănătoși. Cu alte cuvinte, uleiul din semințe de cânepă nu va cauza tensiune arterială scăzută sau leșin la persoanele cu valori normale ale tensiunii, dar va ajuta la reducerea acesteia la persoanele hipertensive
 • Efecte benefice în tratarea dermatitei atipice (eczemă)- Într-un studiu efectuat pe pacienți suferind de dermatită atopică consumul de ulei de semințe de cânepă le-a îmbunătățit simptomele clinice ale dermatitei atopice și le-a ridicat nivelul plasmatic de acizi grași saturați. Se sugerează că aceste îmbunătățiri se datorează furnizării echilibrate și abundente de acizi grași polinesaturați din acest ulei.
 • Efect antiinflamator și imunomodulator – un studiu recent care a investigat efectele unui fitol din uleiul de cânepă a venit cu un rezultat îmbucurător pentru persoanele cu artrită reumatoidă, o afecțiune autoimună. Artrita reumatoidă este caracterizată prin infiltrarea masivă de celule inflamatorii cronice în sinovie (lichid seros secretat de membranele situate în cavitatea articulațiilor). Macrofagele activate găsite din abundență în sinovie sunt un semn distinctiv timpuriu al artritei reumatoide. Acest component al uleiului de semințe de cânepă a reușit să modifice plasticitatea monocitelor macrofage, evidențiind activitatea de reprogramare și antiinflamatoare a fitolului în monocitele-macrofage umane.
 • Ajută la scăderea colesterolului – conform studiilor, consumul de ulei din semințe de cânepă poate reduce nivelul de colesterol LDL din sânge și poate accelera procesele metabolice, stimulând descompunerea depozitelor de colesterol de pe pereții vaselor de sânge
 • Adjuvant în tratamentul psoriazisului – psoriazisul poate fi cauzat de deficiențe de acizi grași esențiali. Uleiul de cânepă este bogat în acid linoleic și gama linolenic, fiind un umectat natural , ceea ce înseamnă că ajută la reducerea uscăciunii și la întărirea pielii prin atragerea de molecule de apă.
 • Ajutor important în dietele vegane și vegetariene – una dintre cele mai mari provocări pentru dieta vegană sau vegetariană este obținerea unui echilibru adecvat de grăsimi sănătoase. Uleiul de cânepă oferă o balanță perfectă de Omega 3 și Omega 6, plus toți aminoacizii esențiali.
Uleiul de cânepă: beneficii uimitoare pentru sanatate
Uleiul de cânepă este aliat al dietei vegane
 • Poate ajuta la pierderea în greutate – acidul gama-linolenic din uleiul de cânepă ajută la reducerea poftei de dulce și este un suprimant natural al poftei de mâncare
 • Echilibrare hormonală – acidul gama-linolenic poate îmbunătăți sănătatea hormonală și poate reduce simptomele asociate cu sindromul premenstrual, cum ar fi crampele menstruale. De asemenea, poate îmbunătăți sănătatea hormonală a femeilor care trec prin menopauză, reducând bufeurile, iritabilitatea și depresia.

Uleiul de cânepă și frumusețea pielii

 • Acnee – uleiul de cânepă controlează trei dintre principalele cauze care duc la apariția acneei. Acestea sunt excesul de sebum, infecția bacteriană și inflamația. Acest ulei ajută la reglarea producției de sebum , prevenind înfundarea porilor și formarea de comedoane.

Activitatea antimicrobiana împotriva bacteriei Propionibacterium Acnes (cauzatoare de acnee) tratează infecția din porii pielii. De asemenea, datorită proprietăților sale antiinflamatoare reduce inflamația și accelerează procesul de vindecare.

 • Anti-îmbătrânire – uleiul din semințe de cânepă vă poate proteja pielea și ține la distanță toxinele dăunătoare. Conținutul de antioxidanți, cum ar fi vitamina E și betacarotenul, ajută la reversarea daunelor cauzate de radicalii liberi. Antioxidanții împreuna cu acizii grași pot întări stratul exterior al pielii și ajută la păstrarea hidratării tenului. În plus, acidul linoleic și acizii oleici din uleiul de cânepă joacă un rol esențial în anti-îmbătrânire și sănătatea generală a pielii.

Ueiul din semințe de cânepă vă poate ajuta pielea să arate și să se simtă mai fermă, să reducă aspectul liniilor fine și al ridurilor, lăsându-vă cu un ten tânăr.

 • Hidratare – uleiul din semințe de cânepă are un efect profund hidratant. Când este utilizat în produsele de îngrijire a pielii, uleiul de cânepă este un adevărat salvator al pielii uscate. Cercetările au arătat că uleiul din semințe de cânepă poate întineri și hrăni pielea, prevenind în același timp mâncărimea și descuamarea, deoarece acizii grași esențiali sunt ușor absorbiți în piele. Atunci când uleiul de cânepă este folosit pe ten, poate controla producția de sebum pentru a hidrata fără a înfunda porii, acesta fiind un ulei non-comedogenic.

Uleiul din semințe de cânepă în medicina tradițională

Cânepa este una dintre primele plante fibroase cultivate de omenire. Conform cercetărilor arheologice, se pare că planta a venit inițial din Asia, după care s-a răspândit spre țările din jurul Mării Mediterane, ca prin anii 1500-1600 să ajungă și în America.

Medicina tradițională chineză

Teritoriul Chinei este unul dintre habitatele native ale cânepei, cu o tradiție de peste 10.000-12.000 de ani în cultivarea și folosirea cânepei.

Cânepa este cunoscută ca una dintre cele 50 de ierburi fundamentale din medicina tradițională chineză. Puterile vindecătoare ale plantei sunt atât de venerate, încât există și o zeiță a sănătății și vitalității numită după ea. Ea este cunoscută în toată China, Japonia și Coreea ca Ma(cânepă)Gu și este asociată cu elixirul vieții și ca simbol protector al femeilor.

În medicina tradițională chineză un organism este sănătos atunci când conceptele de Yin și Yang (energia feminină și energia masculină) sunt în perfect echilibru. Planta de cânepă are atât calități Yin, cât și Yang, având o natură neutră, care nu afectează balanța din organism.

Uleiul din cânepă este privit ca un lubrifiant al intestinelor care ajută la curățarea colonului. Se spune că aduce beneficii celor cinci viscere (inima, ficatul, plămânii, rinichii și splina) și că accelerează circulația sângelui.

Medicina tradițională ayurvedică

Ayurveda este considerată una dintre cele mai vechi forme de medicină. Originară din India, cu peste 3000 de ani în urmă, Ayurveda combină cuvintele sanscrite ayur (viață) și veda ( cunoaștere sau știință)

Cânepa este în esență o parte a unuia dintre cele opt domenii clinice ale Ayurveda, adică Rasayana Tantra ( cunoașterea reîntineririi/rejuvenării). Dintr-o perspectivă ayurvedică semințele de cânepă acționează ca un tonic nutritiv care sporește reziliență organismului, inclusiv sistemul cardiovascular.

Uleiul din semințe de cânepă este foarte folosit în protocolurile de tratament Ayurvedic , fiind utilizat intern și extern pentru echilibrarea doshelor ( vata, pitta și kapha sunt cele trei doshe ayurvedice, energii care circulă în corp și guvernează activitatea fiziologică).

Uleiul din semințe de cânepă este folosit în medicina ayurvedică pentru:

 • îmbunătățirea sănătății cardiovasculare
 • acțiunea antiinflamatoare
 • proprietățile antiîmbătrânire
 • ameliorarea durerii cronice
 • ajutor la menținerea sănătății organelor reproductive feminine

Cum utilizăm uleiul din semințe de cânepă?

În primul rând acest ulei nu trebuie folosit la gătit, deoarece are o temperatură de ardere scăzută și încălzirea puternică îl face să-și piardă proprietățile benefice și chiar să devină toxic. Se poate adăuga în salate, turnat peste o porție de legume gratinate, în supe sau peste orice fel de mâncare în funcție de gustul dumneavoastră. Se poate adăuga în smoothie-uri, în shake-uri proteice sau chiar luat ca atare, cu lingurița.

Uleiul de cânepă: beneficii uimitoare pentru sanatate
Uleiul din semințe de cânepă se poate consuma ca și supliment alimentar

Pentru folosirea topică acest ulei este în principiu indicat pentru toate tipurile de piele, fiind un ulei non-comedogenic. Dacă în rutina de îngrijire a tenului folosiți acizi sau retinoizi este ideal de aplicat după folosirea acestora, proprietățile sale antiinflamatoare putând atenua eventuala iritație pe care o întâlnim după utilizarea acestor tipuri de produse cosmetice.

Care este doza zilnică de ulei din semințe de cânepă?

Pentru început este recomandat consumul a unei lingurițe de ulei pe zi pentru a obișnui organismul și a evita neplăcerile cum ar fi disconfortul abdominal. Acest ulei grăbește tranzitul intestinal și de aceea este bine să testăm întâi efectele pe care le are în corpul nostru. După un timp se poate mări doza la 2-3 lingurițe pe zi.

Acest ulei minunat nu trebuie să lipsească din casele noastre având în vedere multitudinea de întrebuințări pe care le are.

Întrebări frecvente

Ce este uleiul de cânepă și cum se obține?

Uleiul de cânepă este un ulei vegetal extras din semințele plantei de cânepă (Cannabis sativa). Acesta se obține prin presarea la rece a semințelor, un proces care păstrează nutrienții și compușii benefici. Uleiul de cânepă este bogat în acizi grași esențiali, antioxidanți și vitamine, fiind util în alimentație și în îngrijirea pielii.

Care sunt beneficiile uleiului de cânepă pentru sănătate?

Uleiul de cânepă oferă numeroase beneficii pentru sănătate, printre care:

Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, datorită conținutului de acizi grași Omega-3 și Omega-6;

Reducerea inflamațiilor și ameliorarea durerilor, datorită proprietăților antiinflamatorii;

Susținerea sănătății pielii, prin hidratare și prevenirea îmbătrânirii premature;

Menținerea sănătății creierului, prin protejarea celulelor nervoase și îmbunătățirea funcțiilor cognitive;

Fortificarea sistemului imunitar, datorită antioxidanților și a altor nutrienți importanți.

Uleiul de cânepă conține THC?

Uleiul de cânepă nu conține THC (tetrahidrocanabinol), compusul psihotrop din planta de cannabis. Acesta este obținut din semințele de cânepă, care nu conțin THC sau conțin cantități foarte mici, neglijabile. Prin urmare, uleiul de cânepă nu are efecte psihoactive și este legal în majoritatea țărilor.

Cum se utilizează uleiul de cânepă?

Uleiul de cânepă poate fi utilizat în diverse moduri, în funcție de scop:

În alimentație: ca ingredient în salate, smoothie-uri, sosuri sau alte preparate culinare;

În îngrijirea pielii: ca hidratant, în produse cosmetice sau aplicat direct pe piele;

În suplimente: sub formă de capsule sau picături pentru administrare orală.

Există efecte secundare ale consumului de ulei de cânepă?

Uleiul de cânepă este considerat în general sigur pentru consum. Cu toate acestea, în cazuri rare, pot apărea efecte secundare precum diaree, crampe abdominale sau reacții alergice. În cazul în care apar astfel de simptome, este indicat să se reducă doza sau să se întrer

Citește și aceste articole:

 • Pătlagina cu frunze late: beneficiile și utilizările sale
  Pătlagina cu frunze late, o plantă medicinală remarcabilă, oferă numeroase beneficii pentru sănătate și utilizări diverse. Combate afecțiuni respiratorii, calmează durerile stomacale și accelerează vindecarea rănilor. Folosită în ceaiuri, tincturi și unguente, pătlagina îmbunătățește imunitatea și promovează o viață sănătoasă. Descoperă puterea naturală a acestei plante uimitoare!
 • Beneficiile turmericului pentru diabet? Ce spune știința
  Descoperă beneficiile turmericului pentru diabet, cum turmericul poate fi acesta un aliat de nădejde, conform cercetărilor științifice. Află din acest articol cum acest condiment poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea rezistenței la insulină. Investește în sănătatea ta și află cum să incluzi turmericul în dieta ta zilnică.
 • Valeriana: beneficii, utilizare și efecte secundare
  Descoperă beneficiile și utilizările plantei valeriana, un remediu natural pentru insomnie, anxietate și alte probleme de sănătate. În acest articol, vei afla cum să folosești valeriana, dar și despre efectele secundare pe care trebuie să le iei în considerare. Află cum poți îmbunătăți calitatea somnului și sănătatea ta cu ajutorul acestei plante minunate.
 • Lemongrass (melisa): 11 Beneficii si utilizări
  Descoperă cele mai importante 11 beneficii și utilizări ale lemongrass (melisa) și află cum această plantă minunată poate ajuta la îmbunătățirea sănătății și a stării de spirit. De la proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene la capacitatea de a îmbunătăți digestia și a reduce stresul, lemongrass este un ingredient cheie în medicina tradițională și în bucătăria asiatică. Află cum să folosești lemongrass în mod corect pentru a obține cele mai bune rezultate!
 • 8 Cele mai bune ceaiuri naturale antiinflamatoare
  Descopera cele mai bune optiuni pentru a combate inflamatiile cu ajutorul celor mai eficiente ceaiuri naturale antiinflamatoare. Afla cum pot acestea sa te ajute sa te simti mai bine si sa iti imbunatateasca starea de sanatate generala. Citeste acum articolul nostru despre cele 8 cele mai bune ceaiuri naturale antiinflamatoare si pregateste-te sa iti imbunatatesti stilul de viata.
Uleiul de cânepă: beneficii uimitoare pentru sanatate

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Ashwagandha- regina ierburilor ayurvedice
Spermidina – calea spre longevitate
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii