2.3 C
București
vineri, ianuarie 27, 2023

Uleiul de cuișoare ce este și cu ce te ajută

Trebuie să citești asta...

Când vorbim despre uleiul de cuișoare, putem spune ca este o alegere populară pentru condimentarea alimentelor, pentru a oferi un masaj de calmare și pentru a reîmprospăta respirația, printre alte utilizări. Uleiul esențial de cuișoare are o multitudine de aplicații de zi cu zi, ceea ce îl face un accesoriu valoros pentru orice gospodărie.

Ce este uleiul esențial de cuișoare

Uleiul esențial de cuișoare este extras din mugurii de flori nedeschise și uscate ale arborelui veșnic verde Eugenia caryophyllata. Deși cuișoarele sunt mai des asociate cu condimentele de uz casnic măcinate, uleiul de cuișoare este o alternativă unică și puternică, care poate fi folosită atât în bucătărie, cât și în afara ei.

Uleiul de cuișoare pe masă alături de o lingură de cuișoare
Ulei de cuișoare pe masă alături de o lingură de cuișoare

Date nutriționale

În prezent nu există informații disponibile privind compoziția nutrițională a uleiului esențial de cuișoare. Acest lucru se datorează faptului că uleiul esențial de cuișoare nu este foarte sigur pentru consum.

Eugenolul, o componentă primară a uleiului esențial de cuișoare, are potențialul de a fi otrăvitor în cantități mari. Dacă aveți de gând să folosiți cuișoare pentru a vă aromatiza bucătăria, cel mai bine este să folosiți condimentul uscat.

O linguriță de praf de cuișoare include aproximativ următoarele:

Cuișoarele sunt o sursă bună de următoarele vitamine și minerale: Vitamina K Mangane Fier Calciu

Beneficii pentru sănătate

În timp ce uleiul este, fără îndoială, cel mai recunoscut pentru avantajele sale dentare, beneficiile nu se limitează la acest lucru. Acest ulei puternic poate face minuni pentru dumneavoastră. Luați în considerare numeroasele beneficii pe care le are de oferit uleiul de cuișoare.

CITEȘTE ȘI:
Microsferocitoza ereditară: simptome și caracteristici

Posibilitatea de tratare a acneei

Acneea este o problemă răspândită în rândul adolescenților, dar poate afecta pe oricine la orice vârstă. Uleiurile esențiale se infiltrează în rutinele noastre de înfrumusețare și, având în vedere potențialele lor beneficii, se pare că sunt aici pentru a rămâne.

Deși poate că sunteți familiarizați cu uleiul de trandafir, de lavandă sau de lemongrass pentru îngrijirea pielii, beneficiile acestor uleiuri sunt uneori neglijate.

În timp ce a fost recunoscut că posedă capacități antibacteriene rezonabile, un studiu a descoperit că este deosebit de eficient împotriva tulpinilor de propionibacterium, cunoscute ca fiind cele care cauzează acneea.

Eugenolul din uleiul de cuișoare poate avea calități de reînnoire și de stimulare, crescând fluxul sanguin către piele și conferindu-i un aspect radiant.

Luați în considerare posibilitatea de a-l include în rutina dumneavoastră de îngrijire a pielii de seară, dar rețineți că este posibil să fie nevoie să îl diluați cu un ulei purtător. Dacă pielea dvs. a reacționat anterior la uleiuri, ar putea fi prudent să efectuați un patch test sau să solicitați în prealabil îndrumarea unui expert.

Recipient cu ulei de cuișoare
Recipient cu ulei de cuișoare

Infecțiile cu Candida pot fi vindecate

Carvacrolul și eugenolul care se găsesc în uleiul de cuișoare pot avea proprietăți anticaniculă și antifungică. Acesta poate fi folosit pentru a trata candidoza cauzată de ciuperca Candida albicans, potrivit unei cercetări publicate în revista Oral Microbiology and Immunology.

CITEȘTE ȘI:
Este sigur să iei melatonină în fiecare noapte?

În mod obișnuit, aceste infecții cu drojdie afectează gura, urechile, nasul, unghiile, tractul gastrointestinal și vaginul. Consumați acest ulei în doze mici pentru o ușoară curățare intestinală. Cu toate acestea, este recomandabil să faceți acest lucru sub îndrumarea unui medic.

Ar putea ajuta la îngrijirea dentară

Poate că una dintre cele mai comune și mai frecvente aplicații istorice ale acestui ulei este aceea de a atenua durerile de dinți sau disconfortul gingival. Eugenolul, care este poate una dintre cele mai populare componente ale cuișoarelor, poate fi folosit local ca anestezic natural.

În timp ce uleiul de cuișoare nu are capacități terapeutice reale care să poată aborda cauza de bază a problemelor dentare, acesta poate funcționa minunat ca o soluție naturală de îngrijire paliativă pe care o puteți păstra acasă. De obicei, este mai bine să îl diluați cu un ulei purtător și să îl aplicați direct pe regiunea afectată.

Ar putea ameliora dureriile dentiției la copii

O cercetare publicată în British Dental Journal susține utilizarea uleiului de cuișoare ca tratament “alternativ holistic” pentru nou-născuții care se confruntă cu disconfort la dentiție.

Datorită posibilelor caracteristici terapeutice ale uleiului, acesta poate fi folosit pentru a crea un balsam calmant pentru bebelușii cărora le ies dinții. Acesta poate fi folosit cu foarte multă moderație pe gingiile bebelușului. Proprietățile antibacteriene și relaxante ale uleiului pot ajuta la ameliorarea durerii și a suferinței.

CITEȘTE ȘI:
Arahidele, calorii nutriție și beneficii pentru sănătate

Posibilitatea de a crește apetitul sexual

Uleiul de cuișoare, sau chiar cuișoarele întregi, este considerat un afrodisiac puternic. Adăugarea a 2-3 picături de ulei în apă caldă va ajuta la stimularea apetitului sexual, va crește circulația sângelui către organele sexuale și poate funcționa ca un afrodisiac eficient.

Potențial antimicrobian

Uleiul de cuișoare poate fi folosit pentru a preveni infecțiile datorită caracteristicilor sale antibacteriene. Este benefic pentru răni, tăieturi, scabie, picior de atlet, infecții fungice, vânătăi și călduri înțepătoare. În plus, poate fi folosit pentru a trata mușcăturile și înțepăturile de insecte.

Uleiul poate fi destul de puternic și ar trebui deci să fie folosit cu moderație. Ar trebui folosit cu prudență de către cei cu pielea sensibilă.

Potențial antibacterian

Se crede că uleiul de cuișoare are puternice calități antibacteriene și antifungice, inhibând dezvoltarea mucegaiurilor, drojdiilor și bacteriilor. Conform studiului, numeroase bacterii gram-negative și gram-pozitive pot fi ucise de substanțele chimice fenolice din ulei.

Stimulator al sistemului imunitar

Atât cuișoarele, cât și uleiul lor au potențialul de a întări sistemul imunitar. Calitățile lor antivirale pot contribui la întărirea rezistenței la o varietate de afecțiuni, poate pentru că antioxidanții din uleiul esențial de cuișoare curăță organismul de radicalii liberi periculoși.

Posibilitatea unui conținut extrem de ridicat de antioxidanți

Eugenolul, care se găsește în acest ulei, este un antioxidant puternic, cu o capacitate mare de eliminare a radicalilor liberi. Este posibil să conțină antioxidanți și să aibă o valoare ridicată ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), ceea ce sugerează că utilizarea sa în doze modeste sau aplicarea sa pe piele poate contribui la prevenirea bolilor cronice și la reducerea stresului oxidativ.

CITEȘTE ȘI:
Rodii calorii, beneficii sănătate nutriție

Posibilitatea de a crește circulația sângelui

Eugenolul este o componentă versatilă care poate ajuta, de asemenea, la stimularea circulației sângelui. Creșterea circulației poate ajuta la stimularea oxigenării sângelui și a sistemelor de organe, ceea ce duce la o creștere a metabolismului.

Ulcerele pot fi prevenite

Conform unui studiu, uleiul de cuișoare poate ajuta la stimularea producției de mucus, care se crede că este o componentă gastroprotectoare cheie. De aceea, uleiul și constituentul său principal, eugenolul, pot ajuta la menținerea mucoasei tractului digestiv și pot ajuta la prevenirea formării ulcerelor și a gastritei. S-a demonstrat că promovează sănătatea digestivă generală și poate ajuta la reducerea grețurilor.

Putere antiinflamatoare

Uleiul de cuișoare conține flavonoide care au efecte antiinflamatorii puternice. Acest ulei natural puternic poate fi folosit pentru a trata o varietate de tipuri diferite de inflamații din organism, inclusiv dureri de dinți, gingii umflate, erupții cutanate, disconfort muscular și articular și inflamații intestinale.

Poate contribui la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare

Uleiul de cuișoare poate fi benefic pentru inimă într-o varietate de moduri. British Journal of Pharmacology a raportat cercetări care demonstrează că eugenolul din uleiul de cuișoare a ajutat la lărgirea arterelor, reducând în același timp tensiunea arterială sistemică.

Acetil eugenolul, o altă componentă bioactivă a uleiului, este un puternic inhibitor plachetar. S-a demonstrat că este eficient în prevenirea formării unui tromb sau a unui cheag de sânge.

CITEȘTE ȘI:
Pătrunjelul beneficii sănătate și nutriție

Cuișoarele pot acționa ca un anticoagulant natural și nu ar trebui să fie luate împreună cu alte anticoagulante.

Poate ameliora durerea

Uleiul de cuișoare poate fi folosit pentru a atenua disconfortul. Atunci când este aplicat pe articulațiile dureroase și pe mușchii încordați, câteva picături de ulei pot da o ușurare a rigidității și a umflăturilor. Înainte de utilizarea topică, diluați uleiul și efectuați un test cutanat dacă aveți pielea sensibilă.

Poate ajuta la controlul diabetului

Uleiul de cuișoare a fost investigat pentru potențialul său de a ajuta la controlul diabetului. Jurnalul Internațional de Farmacologie a publicat o cercetare pe animale care examinează efectele uleiurilor de cuișoare și ghimbir asupra șobolanilor diabetici. Acesta a evidențiat faptul că aceste uleiuri sunt antioxidanți și pot ajuta la gestionarea diabetului și a simptomelor asociate acestuia.

Potențial hepatoprotector

Componentele bioactive ale uleiului de cuișoare s-au dovedit în cercetări că sprijină sănătatea ficatului. Acestea pot ajuta la prevenirea bolii ficatului gras și la inversarea indicațiilor de ciroză hepatică.

Riscurile potențiale ale uleiului esențial de cuișoare

Administrarea uleiului esențial de cuișoare are câteva riscuri majore pentru sănătate. Acesta este periculos pentru oameni la doze toxice.

Efectele substanțelor toxice asupra ficatului

Au fost raportate cazuri de persoane care au ingerat cantități periculoase de ulei de cuișoare (10-30 ml, sau aproximativ 2-6 lingurițe). Agitația, pierderea cunoștinței și coma sunt toate simptome posibile.

CITEȘTE ȘI:
Ce să mănânci pentru a dormi bine

La câteva ore de la administrarea uleiului esențial, simptomele s-au manifestat. Între 12 și 24 de ore de la ingerare, au apărut semne de afectare a ficatului, inclusiv icter. Sugarii și copiii mici sunt deosebit de expuși riscului de afectare a ficatului.

Alergie

S-a raportat că eugenolul produce reacții alergice în timpul operațiilor dentare, chiar și atunci când nu este înghițit. Timp de peste un secol, dentiștii au utilizat eugenolul în combinație cu alte materiale pentru a forma amprente și obturații.

S-a demonstrat că eugenolul a indus reacții alergice ușoare până la severe la anumite persoane de-a lungul acestei perioade de timp. Reacțiile alergice la eugenolul dentar au fost descrise ca provocând iritații la locul de aplicare și vergeturi în relief pe tot corpul.

Concluzie

Uleiul esențial de cuișoare este bogat în antioxidanți și are puternice proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene, antivirale și antifungice. Acest lucru îl face eficient pentru o mare varietate de probleme de sănătate comune, inclusiv dureri de dinți și candida.

Utilizările uleiului de cuișoare includ ajutarea la gestionarea durerilor de dinți, a acneei, a răcelii comune, a gripei, a tensiunii arteriale ridicate și a afecțiunilor digestive.

Acest ulei poate fi folosit extern sau intern, în funcție de problema de sănătate. Pentru ameliorarea tensiunii arteriale ridicate și a răcelii/gripei, încercați să difuzați ulei de cuișoare în casă sau la birou.

CITEȘTE ȘI:
12 Fapte despre râs: cum îți afectează râsul sănătatea

Asigurați-vă că diluați uleiul esențial de cuișoare înainte de a-l folosi local și nu-l luați intern mai mult de două săptămâni la rând. Asigurați-vă că, de asemenea, completați cu un probiotic în această perioadă pentru a păstra un echilibru sănătos al bacteriilor, deoarece uleiul de cuișoare este un remediu natural atât de puternic.

{{ content }}
A fost util articolul Ulei de cuișoare ce este și cu ce te poate ajuta? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete