4 C
București
marți, decembrie 6, 2022

12 beneficii uimitoare ale uleiului de ricin

Trebuie să citești asta...

Uleiul de ricin este un ulei vechi de o mie de ani. Se spune chiar că Cleopatra îl folosea pentru a se demachia. Citiți in continuare pentru a afla mai multe despre beneficiile sale și despre cum să îl folosiți în mod eficient.

Uleiul de ricin are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea îngrijirii pielii și a părului, precum și ameliorarea reumatismului, a tulburărilor menstruale și a constipației. În plus, se spune că ajută la inducerea travaliului și îmbunătățește lactația.

Ce este uleiul de ricin?

Uleiul de ricin este un ulei vegetal, în timp ce semințele de ricin sunt extrem de bogate în trigliceride, ceea ce le face extrem de valoroase. În plus, acestea conțin urme de ricină, o toxină care poate fi letală în cantități concentrate sau excesive.

Fără știrea multora, uleiul de ricin era folosit în mod necorespunzător ca tratament medical pentru mulți copii în urmă cu aproximativ o jumătate de secol. Era utilizat pe scară largă ca laxativ și, cel mai bizar, ca medicament pentru aproape toate afecțiunile care afectau copiii și persoanele în vârstă. Aceste potențiale boli includeau tuse, răceală și febră, precum și constipație și indigestie.

Uleiul de ricin a fost folosit și pentru a trata o varietate de alte afecțiuni, inclusiv ingestia de materiale otrăvitoare, tenii și viermii rotunzi și boli de piele. Se credea că problemele de stomac erau sursa tuturor problemelor.

Ca urmare, o curățare temeinică a sistemului digestiv le-ar elimina complet. Toate proprietățile medicinale ale acestui ulei provin din proprietățile sale germicide, toxice, purgative și dezinfectante.

CITEȘTE ȘI:
Calmarea durerilor menstruale 9 moduri naturale
12 beneficii uimitoare ale uleiului de ricin
Beneficiile uleiului de ricin pentru par

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de ricin

Să aruncăm o privire la ceea ce acest ulei puternic poate face pentru noi; beneficiile pentru sănătate ale uleiului de ricin includ următoarele: Luați în considerare ce poate face acest ulei puternic pentru noi; Următoarele sunt câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale uleiului de ricin:

1. Îmbunătățește imunitatea

Se crede că uleiul de ricin îmbunătățește funcția limfatică, fluxul sanguin și sănătatea glandei timus. Potrivit unora, acest ulei stimulează producția de limfocite în organism, ceea ce ajută la lupta organismului împotriva toxinelor și a altor bacterii.

Datorită conținutului ridicat de acid ricinoleic și a proprietăților sale de stimulare a sistemului imunitar, este frecvent utilizat ca un purgativ eficient, prevenind astfel inflamațiile. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste presupuse beneficii.

2. Crește circulația sângelui

Într-o lucrare de cercetare recentă, Institutul Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge a stabilit o legătură între un sistem limfatic sănătos și alte organe ale corpului. Datorită faptului că se crede că uleiul de ricin ajută la menținerea unui sistem limfatic sănătos, acesta poate ajuta, de asemenea, la promovarea circulației de la inimă la restul corpului prin intermediul micilor capilare și artere.

3. Protejează arsurile și rănile de infecții

Acidul undecylenic se găsește în uleiul de ricin și are proprietăți germicide și dezinfectante. Este utilizat frecvent în medicina populară pentru tratarea bolilor de piele și a ulcerelor, în special a celor cauzate de infecții bacteriene sau fungice.

CITEȘTE ȘI:
Ulei de semințe de struguri Nutriție și beneficii sănătate

Uleiul de ricin este, de asemenea, folosit pentru a proteja arsurile și rănile de infecții și este utilizat pe scară largă ca agent de îngrijire a pielii, deoarece ajută la tratarea acneei, a pigmentării și a arsurilor solare, precum și la prevenirea petelor și a vergeturilor, potrivit unui raport publicat în revista Advances in Food Science and Engineering.

Uleiul de ricin poate fi folosit pe piele într-o varietate de moduri. Dacă aveți iritații sau inflamații, curățați bine și spălați-vă fața cu apă caldă pentru a ajuta la deschiderea porilor. Apoi, fie aplicați un strat subțire de ulei de ricin direct pe piele, fie combinați-l cu orice ulei purtător, ceea ce este frecvent mai ușor. Uleiul de măsline, uleiul de migdale și uleiul de cocos sunt cele mai bune uleiuri purtătoare.

4. Crește libidoul

Se crede că uleiul de ricin ajută la echilibrul hormonal prin absorbția moleculelor de grăsime din organism. Prin creșterea fluxului sanguin către organele sexuale, se poate reuși creșterea libidoului sau a apetitului sexual.

De asemenea, poate ajuta cu simptomele sindromului premenstrual, anxietatea și schimbările de dispoziție prin reglarea hormonilor. Sunt necesare studii privind uleiul de ricin asupra libidoului pentru a confirma aceste efecte benefice.

5. Induce travaliul

Un studiu realizat de Dr. Gary Rothberger de la Spitalul Universitar Winthrop din Mineola, New York, a dezvăluit că uleiul de ricin, care a fost folosit în mod istoric pentru beneficiile sale uimitoare pentru a induce travaliul – poate ajuta la contracțiile uterine.

CITEȘTE ȘI:
Carbonatul de calciu 6 utilizări și beneficii

Această abilitate a uleiului de ricin este atribuită prezenței acidului ricinoleic în acesta, care ajută la activarea receptorilor de prostanoizi EP3 din uter. Micul studiu efectuat pe această temă reprezintă prima încercare de evaluare a medicamentului.

Se crede că aproximativ patru linguri de tonic induc un început de travaliu la femeile însărcinate. De asemenea, se crede că uleiul de ricin ajută în cazul constipației în timpul sarcinii, deoarece este adesea folosit ca laxativ.

6. Tratează infecțiile fungice

Proprietățile antifungice ale uleiului de ricin ajută la tratarea ciupercilor de degete, a alunițelor, chisturilor, viermilor inelari și a altor infecții fungice.

7. Eficient pentru constipația severă

Cea mai frecventă aplicație a uleiului de ricin este ca laxativ (mai bine spus purgativ). Acidul ricinoleic ajută la digestie prin promovarea mișcărilor intestinale regulate și, de asemenea, ajută la absorbția nutrienților.

Prin urmare, este o opțiune de tratament extrem de eficientă pentru constipația severă, sindromul colonului iritabil (IBS), crampele, edemele și sindromul intestinului permeabil. În plus, ajută la echilibrarea bacteriilor intestinale.

8. Încetinește progresia artritei reumatoide

Uleiul de ricin, potrivit unui studiu din 2015 publicat în International Journal of Innovative Research in Technology (IJIRT), poate ajuta la reducerea riscului și a progresiei problemelor osoase, cum ar fi osteoartrita, durerile de genunchi și durerile articulare.

Uleiul de ricin conține ricinoleic, oleic, linoleic și alți acizi grași care sunt extrem de eficienți în tratarea reumatismului, artritei, gutei și a durerilor articulare. Aceștia pătrund ușor în piele atunci când sunt folosiți în masaj.

CITEȘTE ȘI:
6 Uleiuri esențiale pentru disfuncția erectilă

În plus, este combinat cu alte medicamente pentru artrita reumatoidă pentru a facilita absorbția acestora și pentru a le spori efectele. În plus, ameliorează durerile musculare.

12 beneficii uimitoare ale uleiului de ricin

8. Protejează scalpul și părul de infecțiile microbiene și fungice

Proprietățile germicide, insecticide și fungicide ale ricinei și ale acidului ricinoleic din uleiul de ricin protejează scalpul și părul de infecțiile microbiene și fungice, care sunt cele două cauze principale ale căderii părului. În plus, acizii grași hidratează părul și previn uscarea scalpului prin reținerea umidității.

9. Ajută la ameliorarea naturală a durerilor de spate

Proprietățile terapeutice ale uleiului de ricin sunt considerate a ajuta la ameliorarea naturală a durerilor de spate și a rigidității corpului.

10. Ajută la controlul nașterii

Uleiul din semințe de ricin conține o toxină numită ricină (o proteină), care acționează ca un agent germicid atunci când este administrată în doze extrem de mici. Datorită acestei proprietăți, este folosit și în geluri și loțiuni spermicide ca spermicid.

Poate ameliora tulburările menstruale Acidul ricinoleic, prezent în uleiul de ricin, este un emenagog natural considerat a stimula menstruația în cazurile de menstruație întârziată, dureroasă sau obstrucționată, potrivit medicinei ayurvedice. De asemenea, ajută la ameliorarea durerilor din timpul menstruației.

11. Ușurează și îmbunătățește lactația

Majoritatea substanțelor clasificate ca emenagogi sunt, de asemenea, galactagogi prin natura lor, ceea ce înseamnă că stimulează secreția de lapte. Pe lângă faptul că ușurează și îmbunătățește fluxul de lapte, se crede că uleiul de ricin crește producția de lapte datorită prezenței acizilor grași, potrivit Drugs and Database Lactation.

CITEȘTE ȘI:
Lapte de migdale: beneficii sănătate, precauții și utilizare

Cu toate acestea, forma comprimată la rece ar trebui să fie utilizată numai pe baza prescripției unui medic și în doze foarte mici pentru a evita efectele adverse asupra sugarilor.

12. Îngrijirea ochilor si prevenirea infecțiilor oculare

Proprietățile antiinflamatorii ale uleiului de ricin pot contribui la ameliorarea simptomelor cataractei timpurii, la ameliorarea simptomelor de uscăciune a ochilor, la prevenirea infecțiilor oculare și la eliminarea acelor inestetice cearcăne de sub ochi.

Alte beneficii

Există multe alte beneficii ale uleiului de ricin pentru medicina alternativă, printre care se numără reducerea la minimum a factorilor care cauzează migrene, promovarea unui somn bun, tratarea simptomelor colicilor la bebeluși, prevenirea apariției bătăturilor și a călcâielor crăpate, precum și tratarea rănilor bucale și a buzelor crăpate.

Cum sa folosești uleiul de ricin

Puteți folosi uleiul de ricin în mai multe moduri, în funcție de problemele de sănătate cu care vă confruntați.

 • Uleiul de ricin poate fi consumat în cantități mici ca laxativ și pentru a vă acoperi stomacul în caz de greață sau vărsături cronice.
 • Poate fi utilizat local pe piele și păr, pentru a crește strălucirea și luciul.
 • Este adesea folosit pe răni pentru a accelera vindecarea și a preveni infecțiile.

Efecte secundare

Uleiul de ricin poate avea câteva efecte secundare, inclusiv următoarele:

CITEȘTE ȘI:
Unt de shea beneficii calorii, nutriție
 • Sarcina: Dacă este administrat femeilor însărcinate în doze mai mari, poate provoca și avort. Totuși, acest lucru poate fi fatal și pentru mamă și este rareori recomandat. De asemenea, poate provoca contracții pelviene excesive care pot duce la un avort spontan sau la o naștere prematură.
 • Piele: Uneori, pielea poate să facă erupții când este expusă la uleiul de ricin din cauza substanțelor chimice prezente în ulei.

Alte efecte secundare:

 • Deshidratare
 • Diareea
 • Greață
 • Crampe
 • Halucinații
 • Dureri în gât, dureri în piept și dificultăți de respirație

Concluzii

Mulți oameni asociază uleiul de ricin cu un remediu pentru constipație, dar are și alte utilizări potențiale, cum ar fi inducerea travaliului, ameliorarea durerilor de artrită și îmbunătățirea pielii. Totuși, majoritatea beneficiilor sale revendicate nu sunt susținute de prea multe dovezi.

Suplimentele de ulei de ricin pot provoca efecte secundare, cum ar fi diaree, crampe abdominale, greață și chiar leșin și halucinații. Utilizarea la nivel local poate declanșa o erupție cutanată. Nu îl folosiți dacă sunteți însărcinată sau dacă îl dați unui copil fără a consulta mai întâi un medic.

Surse:

 1. Azhari S, Pirdadeh S, Lotfalizadeh M, Shakeri MT. Evaluarea efectului uleiului de ricin asupra inițierii travaliului în sarcina la termen . Saudi Med J. 2006;27(7):1011-4. 
 2. Boel ME, Lee SJ, Rijken MJ, et al. Ulei de ricin pentru inducerea travaliului: nu este dăunător, nu este util . Aust NZJ Obstet Gynaecol . 2009;49(5):499-503. doi:10.1111/j.1479-828X.2009.01055.x
 3. Clinica Cleveland. Soluție orală de ulei de ricin .
 4. Arslan GG, Eşer I. O examinare a efectului pachetelor de ulei de ricin asupra constipaţiei la vârstnici . Complement Ther Clin Pract . 2011;17(1):58-62. doi:10.1016/j.ctcp.2010.04.004
 5. Mcmullen R, Jachowicz J. Proprietăți optice ale părului: efectul tratamentelor asupra luciului, cuantificat prin analiza imaginii . J Cosmet Sci . 2003;54(4):335-51.
 6. Medhi B, Kishore K, Singh U, Seth SD. Studiu clinic comparativ cu ulei de ricin și diclofenac sodic la pacienții cu osteoartrită . Phytother Res . 2009;23(10):1469-73. doi:10.1002/ptr.2804
 7. Lin TK, Zhong L, Santiago JL. Efecte antiinflamatorii și de reparare a barierei cutanate ale aplicării topice a unor uleiuri vegetale . Int J Mol Sci . 2017;19(1). doi:10.3390/ijms19010070
 8. MedlinePlus. Supradoza de ulei de ricin .
 9. Maduri VR, Vedachalam A, Kiruthika S. Ulei de ricin-vinovatul împâslirii acute a părului . Int J Trichologie . 2017;9(3):116-118. doi:10.4103/ijt.ijt_22_17
 10. Centre pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Fapte despre ricină . Centrul Național pentru Sănătatea Mediului (NCEH).
CITEȘTE ȘI:
Cele mai bune alimente care combat oboseala

Lectură suplimentară

Arată mai multe +
{{ content }}

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete