3.8 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Uleiul de ricin 9 beneficii pentru sănătate și frumusețe

Trebuie să citești asta...

Uleiul de ricin este cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate și frumusețe. În acest articol, vom discuta despre beneficiile uleiului de ricin pentru pielea și părul tău și despre cum să îl folosești pentru rezultate maxime.

Uleiul de ricin este un lichid vâscos, gălbui, extras din semințele de ricin. Efectele sale magice asupra organismului uman au fost descoperite și aplicate cu rezultate bune cu multe secole în urmă. Uleiul este un ulei cu o concentrație mare de acizi grași nesaturați, cu puternice caracteristici antioxidante și antiinflamatorii.

Uleiul de ricin are multe beneficii. Este folosit pur, adăugat în loțiuni și creme hidratante și chiar administrat intern.

Vechii egipteni au început să folosească ulei de ricin, în foto - boabe de ricin
Vechii egipteni au început să folosească ulei de ricin, în foto – boabe de ricin

Uleiul de ricin – unul dintre cele mai populare și mai valoroase uleiuri vegetale. A început să fie folosit de vechii egipteni ca laxativ și pentru a stimula nașterea. Astăzi, uleiul de ricin este inclus în multe produse cosmetice, de la rimel și produse de îngrijire a părului la exfoliante. De asemenea, poate fi adăugat la crema preferată sau poate fi transformat într-o mască de casă. Un bonus plăcut: este un produs de frumusețe versatil, care poate fi găsit în aproape toate farmaciile.

Ce este uleiul de ricin

Uleiul de ricin este cunoscut și sub numele de ulei de ricin. Este foarte gros și vâscos, cu un miros specific și o ușoară nuanță aurie. Uleiul de ricin se extrage prin presarea semințelor de ricin, un arbust veșnic verde care crește în zonele tropicale și subtropicale. Deși planta este foarte otrăvitoare, uleiul este absolut sigur – datorită unei tehnologii speciale, toate substanțele toxice rămân în turta de ulei după ce semințele au fost extrase. Principalii producători mondiali de ulei de ricin sunt India, China și Brazilia.

CITEȘTE ȘI:
Neuropatia diabetică, dureri de stomac motive, prevenire

Uleiul de ricin este folosit în cosmetologie și medicină. Acest lucru se datorează compoziției sale neobișnuite – constă în aproape 90% din acidul ricinoleic rar, care nu se găsește în niciun alt ulei. Are efecte analgezice, bactericide, antiinflamatoare și regeneratoare [1]. Uleiul de ricin conține, de asemenea, acizi stearic, palmitic, oleic și linoleic. De asemenea, este bogat în vitamina E, care întărește părul și unghiile, netezește pielea și protejează împotriva îmbătrânirii premature.

Proprietăți utile ale uleiului de ricin

Uleiul de ricin oferă părului strălucire și elasticitate
Uleiul de ricin oferă părului strălucire și elasticitate

Oferă părului strălucire și elasticitate

Mulți oameni aplică ulei de ricin pe păr pentru a accelera creșterea părului. Din păcate, nu există dovezi științifice care să susțină această proprietate a uleiului de ricin. Ceea ce se știe este că uleiul de ricin hidratează părul și îl protejează împotriva ruperii [2]. Acidul stearic din uleiul de ricin repară părul deteriorat și ajută la prevenirea vârfurilor despicate [3]. În ceea ce privește acidul ricinoleic, acesta promovează circulația sângelui în scalp, îmbunătățește nutriția rădăcinilor și redă strălucirea naturală a părului.

Proprietățile antiinflamatorii și antimicrobiene ale uleiului de ricin îl fac un bun tratament pentru mătreață [4]. În plus, este potrivit pentru toate tipurile de păr, inclusiv pentru părul gras. Acidul linoleic din uleiul de ricin ajută la normalizarea glandelor sebacee și la restabilirea echilibrului grăsimilor [5]. La rândul său, vitamina E ajută la ameliorarea mâncărimilor, roșeața și descuamarea care însoțesc dermatita seboreică [6].

CITEȘTE ȘI:
Durerea de burtă – 15 cauze posibile

Uleiul de ricin este foarte vâscos, așa că nu-l aplicați pe păr în forma sa pură – va fi dificil de clătit ulterior [7]. Adăugați puțin ulei în șampon sau balsam. Sau amestecați-l în părți egale cu alte uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de cocos sau de brusture. Adăugați câteva picături din uleiul esențial preferat, încălziți ușor amestecul într-o baie de apă, masați-l ușor la rădăcina părului cu o oră înainte de spălare și acoperiți-l cu un prosop. După aceea, clătiți bine cu apă caldă și șampon. Faceți masca o dată sau de două ori pe săptămână.

Uleiul de ricin poate ajuta la refacerea genelor
Uleiul de ricin poate ajuta la refacerea genelor

Ajută la repararea genelor

Dacă genele tale au fost deteriorate sau au devenit mai puțin dese, uleiul de ricin poate ajuta la refacerea lor. Acesta hidratează firele de păr și le face mai groase, mai strălucitoare și mai puternice. În plus, acidul ricinoleic suprimă prostaglandina D2 lipidică, care provoacă căderea părului [8], [9]. Folosind o perie specială, aplicați ulei cald pe genele curate, apoi tamponați-le cu un șervețel și spălați-le dimineața cu apă caldă. Pentru a observa efectul, repetați această procedură de două sau trei ori pe săptămână.

Face sprâncenele mai groase

Uleiul de ricin hrănește și hidratează intens foliculii de păr, rezultând sprâncene mai docile și mai groase [10]. Rezultatele sunt deja vizibile după o lună de utilizare regulată. Înmuiați o perie de sprâncene (sau un tampon de bumbac) în ulei de ricin, îndepărtați excesul și neteziți uniform pe sprâncene, pornind de la podul nasului spre tâmple. Lăsați uleiul să se absoarbă, apoi clătiți-l cu apă călduță. Cel mai bine este să o faceți cu trei sau patru ore înainte de somn. Dacă lăsați uleiul să acționeze peste noapte, riscați să vă apară cearcăne în jurul ochilor [11].

CITEȘTE ȘI:
Prevenirea balonării după ce mănânci. 21 Sfaturi dovedite

Uleiul de ricin hidratează și hrănește pielea

Uleiul de ricin este o alternativă naturală la creme și loțiuni. Este excelent atât pentru tratamentele corporale, cât și pentru cele faciale. Datorită conținutului său ridicat de acizi grași, uleiul de ricin hidratează, înmoaie și hrănește toate tipurile de piele. În plus, activează procesele metabolice din celule și încetinește apariția ridurilor [12], [13]. Combinați uleiul de ricin cu ulei de cocos, ulei de măsline sau ulei de migdale înainte de utilizare. Acest lucru va spori efectul de hidratare și va face ca consistența să fie ușor de aplicat.

Uleiul de ricin ajută la tratarea acneei
Uleiul de ricin ajută la tratarea acneei

Ajută la eliminarea acneei

Cel mai adesea, erupțiile cutanate sunt cauzate de inflamații și de dezechilibrul bacteriilor pielii [14]. Proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene ale uleiului de ricin ajută la eliminarea acestor factori. În plus, are un nivel scăzut de comedogenitate, ceea ce înseamnă că nu înfundă porii. Cu ajutorul unui tampon de bumbac, tamponați uleiul pe zonele afectate după ce ați curățat și uscat mai întâi pielea. Procedura poate fi repetată de cel mult două ori pe săptămână. Aceeași metodă este potrivită și pentru a ușura pistruii.

Accelerează vindecarea rănilor

Uleiul de ricin pătrunde cu ușurință în straturile profunde ale pielii și repară celulele deteriorate [15], [16]. Compresele și unguentele cu ulei de ricin sunt adesea folosite pentru a vindeca rănile, tăieturile și vânătăile. Acidul ricinoleic din ulei acționează ca un antiseptic și analgezic, în timp ce vitamina E declanșează sinteza colagenului și a elastinei, ceea ce stimulează creșterea de noi țesuturi [17]. Uleiul de ricin se aplică pe buzele crăpate iarna și pe pielea arsă vara. Ajută, de asemenea, să facă vergeturile și cicatricile mai puțin vizibile [18].

CITEȘTE ȘI:
Cataplasma remediu natural: La ce folosește?

Curăță intestinele

Consumul de ulei de ricin pentru probleme de stomac este probabil cel mai popular mod de utilizare a acestuia. Un ușor efect laxativ apare deja la cinci-șase ore după administrarea sa. Este simplu: acidul ricinoleic irită receptorii intestinali, crescând astfel treptat peristaltismul și permițându-vă să scăpați de constipație [19], [20]. Pentru a face ca uleiul de ricin să aibă un gust mai plăcut, amestecați-l cu suc de fructe. Dar rețineți: un astfel de laxativ nu este potrivit pentru toată lumea, așa că ar trebui să consultați un specialist înainte de a-l folosi.

Luptă împotriva ciupercilor

Uleiul de ricin ajută în lupta împotriva bolilor fungice. De exemplu, s-a dovedit a fi foarte eficient în tratarea candidozei orale și a stomatitei [21], [22]. În plus, mulți oameni folosesc ulei de ricin pentru a scăpa de ciuperca unghiilor. Pentru a face acest lucru, o lingură de ulei se încălzește ușor într-o baie de apă și se amestecă cu o lingură de bicarbonat de sodiu. Amestecul rezultat se masează pe placa unghiei și se lasă timp de 20 de minute. Pentru rezultate mai bune, se recomandă să purtați șosete de lână.

Posibile efecte secundare

Deși uleiul de ricin este considerat sigur, la unele persoane poate provoca alergii. Cele mai frecvente semne ale sale sunt: erupții cutanate, iritații și roșeață a pielii [23]. Înainte de prima utilizare, asigurați-vă că testați reacția pielii. Pentru a face acest lucru, aplicați o cantitate mică de ulei de ricin pe gât, pe încheietura mâinii sau pe pielea delicată de la îndoirea cotului. Dacă după două-trei ore nu au apărut reacții adverse, îl puteți utiliza în siguranță. Dar dacă pielea este roșie și mâncărime, uleiul nu este potrivit pentru tine.

CITEȘTE ȘI:
Cum tratam febra la copii, cauze, simptome

Atunci când folosiți ulei de ricin pentru îngrijirea genelor, asigurați-vă că nu ajunge pe membrana mucoasă a ochiului. Poate exista o iritație severă [24]. Dacă se întâmplă acest lucru, clătiți imediat ochiul cu apă curată.

Este foarte important ca un medic să fie de acord cu cantitatea de ulei de ricin care urmează să fie administrată pe cale orală (de exemplu, ca laxativ). Un supradozaj poate provoca greață, vărsături, dureri de stomac, diaree și deshidratare [24].

Inainte de folosirea uleiului de ricin este important de a discuta cu medicul dumneavoastră.
Inainte de folosirea uleiului de ricin este important de a discuta cu medicul dumneavoastră.

Raspunsurile medicului român Geanina Enrich, Clinica GMS Paris

Uleiul de ricin este contraindicat pentru ce afecțiuni?

Uleiul de ricin este contraindicat în cazul durerilor abdominale acute, al grețurilor și al suspiciunii de apendicită. Nu trebuie administrat pe cale orală în timpul sarcinii sau dacă există o intoleranță individuală.

Mai presus de toate, uleiul de ricin este cunoscut pentru proprietățile sale laxative. Cu toate acestea, ar trebui să fie utilizat în cantități mici. În caz contrar, pot apărea dureri abdominale, greață, vărsături, diaree gravă.

Cum este mai bine să il folosim – în formă pură sau ca parte a produselor cosmetice?

Deoarece uleiul de ricin este bogat în acid ricinoleic și în gliceroli ai acizilor linoleic și oleic, este adesea folosit în forma sa pură într-un produs cosmetic pentru a hidrata pielea.

CITEȘTE ȘI:
Aloe vera 10 beneficii minunate pentru sănătate

De asemenea, uleiul de ricin poate fi aplicat pe rănile superficiale pentru a ajuta la procesul de vindecare, chiar și după arsurile solare.

Poate avea proprietăți antiinflamatorii și poate trata acneea ușoară datorită proprietăților sale antibacteriene topice.

Unele studii au arătat că uleiul de ricin poate accelera creșterea genelor și a părului de pe cap. Pentru a face acest lucru, se aplică direct pe piele timp de una până la două ore și apoi se spală bine. Cu toate acestea, nu există date fiabile în acest sens.

Cum se alege uleiul de ricin potrivit? Ar trebui să cumpăr ulei de ricin negru din Jamaica sau va fi suficient unul simplu?

Nu există o diferență fundamentală între uleiul de ricin din Jamaica și uleiul de ricin simplu, în acest caz este vorba doar de marketing.

A fost util articolul? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete