6 C
București
duminică, noiembrie 27, 2022

Umflarea în boala de rinichi: cauze, diagnostic si tratament

Trebuie să citești asta...

Umflarea extremitatilor în boala de rinichi este considerată unul dintre cele mai frecvente simptome ale acestui tip de patologie. Și ele sunt la fel de frecvente în cursul cronic al bolii, precum și în stadiul de dezvoltare acută.

Odată ce rinichii eșuează, organismul trebuie să se confrunte cu consecințele sub forma unor niveluri excesive de diverse substanțe în sânge. Dezechilibrul devine o cauză pentru dezvoltarea pufozității, care afectează nu numai extremitățile superioare sau inferioare, ci si fața.

Pentru a evita un astfel de rezultat, medicii recomandă să solicitați ajutor calificat imediat la primele semne alarmante. Autotratamentul, precum și ignorarea problemei, poate dăuna bunăstării generale prin lansarea unor procese ireversibile în organism.

Principalele cauze ale umflăturilor

În mod schematic, toate afecțiunile care indică o disfuncție renală pe fondul unui edem pot fi împărțite în două grupe. Prima include în mod direct mecanismul patologic care provoacă turnarea lichidului în spațiul intercelular. Al doilea grup cuprinde bolile în sine, care duc la edem.

Umflarea în boala de rinichi: cauze, diagnostic si tratament
Umflarea în boala de rinichi: cauze, diagnostic si tratament

Printre cele mai frecvente cauze ale edemelor datorate problemelor renale se numără creșterea filtrării sângelui. Filtrarea se face prin membranele glomerulilor renali speciali. Odată ce proteinele intră în urina primară, ele iau cu ele o cantitate mică de apă, ceea ce este o consecință directă a presiunii osmotice.

Reabsorbția proteinelor la nivelul ansei Henley nu este fixată, deoarece moleculele lor par a fi prea mari. Din cauza dimensiunii lor proeminente, ele nu pot trece prin pereții tubulilor.

CITEȘTE ȘI:
5 Cele mai bune fructe pe care să le mănânci dacă ai diabet, potrivit nutriționiștilor

O altă cauză a pungilor de sub ochi cu o senzație de piele destinsă pe tot corpul este un conținut scăzut de proteine în sânge. Acest lucru se întâmplă din cauza pierderii de proteine în timpul fiecărei urinări. Ocazional, alte patologii duc la acest rezultat, dintre care sunt mai puține în practica medicală.

De asemenea, deseori, cauza acestei modificări de aspect este o scădere a capacității rinichilor de a asigura suficient funcția de filtrare.

Un precursor ceva mai puțin obișnuit al edemului este o concentrație crescută de ioni de sodiu sau o permeabilitate capilară crescută. În primul caz, acest lucru se aplică acelor pacienți care consumă alimente cu un conținut ridicat de sare de masă. În al doilea caz, contribuie la ieșirea ușoară a componentelor sanguine în spațiul intercelular.

Consumul ridicat de apă

Dar cea mai standard cauză este încă consumul necontrolat de lichide, care apare adesea în timpul valurilor de căldură. Dacă adăugați la aceasta capacitatea tubulilor renali de a trece doar o anumită cantitate de lichid de intrare, apoi, în excesul său, rinichii pur și simplu nu au timp să facă față sarcinii.

Cele mai grave cauze sunt acele boli la copii și adulți care activează mecanismele care duc la pierderea funcționalității glomerulare. Acest lucru este caracteristic inflamației, sau sclerozei, când se observă că pacientul are o creștere excesivă a țesutului conjunctiv care nu asigură funcția de filtrare.

Cele mai frecvente boli care duc la apariția edemelor sunt

Afecțiunile care provoacă edeme în tot corpul din cauza problemelor renale sunt considerate a fi limitate la insuficiența renală. Dar, de fapt, lista este mult mai largă, cuprinzând:

CITEȘTE ȘI:
7 Obiceiuri care slăbesc sistemul imunitar
 • glomerulonefrita;
 • amiloidoză;
 • tumori;
 • intoxicație.

Glomerulonefrita este principalul vinovat de lezarea aparatului glomerular. Afectarea sistemului de filtrare din cauza tulburărilor sistemului imunitar devine catalizatorul patologiei. Dar nu toți oamenii înțeleg ce cauze pot face ca sistemul imunitar să acționeze împotriva propriului organism. Printre cele principale se numără:

 • Infecțiile, inclusiv streptococii care provoacă angină pectorală, care pot da ulterior această complicație;
 • Boli autoimune.

Boala care nu este tratată pe deplin poate servi ca un declanșator pentru ca țesutul renal să fie înlocuit treptat de țesut conjunctiv, care nu poate îndeplini sarcinile inițiale atribuite filtrului natural al organismului. În timp, bunăstarea pacientului se poate deteriora atât de mult încât numai internarea de urgență într-un spital îl poate ajuta.

Amiloidoza se caracterizează prin acumularea unei proteine cu același nume, amiloid, în pereții vasculari ai rinichilor. Atunci când nu reușește să treacă de bariera de clearance, începe să se depună în glomeruli, înfundându-i atât pe aceștia, cât și capilarele cele mai apropiate. Atunci când membrana se înfundă, aceasta încetează pur și simplu să mai funcționeze, ceea ce duce la formarea unui obstacol mecanic în calea fluxului sanguin normal.

Umflarea aici se datorează faptului că toxinele reziduale se acumulează în sânge, iar excesul de lichid nu-și poate găsi calea de ieșire, umplând spațiul liber oriunde își găsește locul.

CITEȘTE ȘI:
Uleiul de marula: Beneficii pentru păr și piele, utilizări și precauții
Lucrul la un loc de muncă periculos

Un loc important într-un număr de boli care duc la edeme de severitate variabilă este ocupat de otrăvire. Este vorba de intoxicațiile cu săruri de metale grele, care pot apărea la:

 • Activitatea de muncă în condiții nocive de muncă;
 • Ședere prelungită într-un mediu ecologic nefavorabil.

Unele săruri de metale grele sunt localizate exact în membranele renale. Odată cu acumularea prelungită de substanțe toxice se declanșează mecanismul de transformare a țesutului normal în țesut conjunctiv fără capacitatea de a face față sarcinii de filtrare a urinei. Tabloul clinic este completat de insuficiența renală cronică clasică.

Simptomatologia tradițională a unei astfel de patologii determină tulburări acute, sau cronice ale funcționalității normale a organelor. Și nu numai glomerulii, ci și tubulii sunt atacați, ceea ce incapacitează complet rinichii foarte repede.

O altă boală din lista celor mai frecvente este o tumoră canceroasă de natură malignă sau benignă. Numai un diagnostic instrumental amănunțit poate determina ce tip de neoplasm a fost depistat la un anumit pacient.

În acest caz, gradul de prevalență a edemelor membrelor, gâtului, feței va fi direct legat de stadiul de evoluție în care se află boala, precum și de dimensiunea pe care o are tumora și dacă există sau nu metastaze. De asemenea, se ia în considerare și viteza de răspândire a bolii.

Cu cât modificările patologice sunt mai pronunțate, cu atât semnele externe ale patologiei vor fi mai strălucitoare. O astfel de interrelație se explică prin stoarcerea vaselor de sânge, a tubulilor și a glomerulilor în sine, care își pierd rapid capacitățile de curățare în evoluția bolii.

CITEȘTE ȘI:
Efectul alcoolului asupra glicemiei

Cum să recunoaștem edemul renal?

Există multe cauze pentru orice edem localizat, inclusiv traumatisme, reacții alergice și răspunsul organismului la mușcăturile de insecte. Printre toată această varietate, medicii au învățat să recunoască semnele care indică în mod specific originea renală a edemului.

Oamenii obișnuiți confundă adesea edemul renal cu cel cardiac. Dar un medic cu experiență poate, cu un grad ridicat de probabilitate, să determine sursa bolii chiar și în timpul unei examinări inițiale. În acest scop, specialiștii folosesc diagnosticul diferențial, evaluând după criterii specifice.

Plângerile tipice sunt::

 • Durere;
 • Probleme cu urinarea;
 • Manifestări neurologice.
Greață

Pacienții experimentează sindromul durerii în timpul stadiului acut al procesului inflamator, iar durerea poate varia ca durată și intensitate. În practica clinică, apariția durerii este adesea înregistrată chiar înainte ca pacientul să înceapă să observe apariția edemului datorat fluxului de lichid în spațiul intercelular. Dar sunt cunoscute cazuri în care edemul a apărut brusc, fără a fi însoțit de senzațiile dureroase caracteristice în zonă:

 • regiunea lombară;
 • proiecțiile coastelor inferioare.

Atunci când există colică renală, există iradiere în zona inghinală, la nivelul membrelor inferioare de partea căreia este afectat rinichiul. Nu este neobișnuit ca această afecțiune să fie însoțită de:

 • greață;
 • vărsături.

Cauzele unei deteriorări bruște aici vor fi mișcarea pietrelor sau blocarea ureterului, cu un proces infecțios concomitent. Dacă au apărut colici, atunci la aproximativ o zi după primul atac, apare un edem de intensitate variabilă.

CITEȘTE ȘI:
Orbul găinilor (hemeralopia): simptome, cauze si tratament

Problemele cu urinarea se împart, de asemenea, în mai multe categorii, care diferă în funcție de caracteristicile bolii de bază care le-a provocat. Dar, pentru a rezuma, edeme cu localizare diferită pot fi numite o consecință a aportului întârziat de lichide în organism. Volumul total de urină zilnică scade.

Dacă o persoană se simte bine, organismul va excreta aproximativ 70% din tot lichidul absorbit într-o zi, ceea ce reprezintă puțin peste un litru. Dar, de îndată ce se observă destabilizarea activității de filtrare împreună cu umplerea spațiului celular, excreția de urină atinge niveluri scăzute record.

Printre alte modificări ale urinei în cazul edemului renal, se remarcă o schimbare a culorii acesteia până la o nuanță albicioasă sau galben strălucitor. Acest lucru se explică prin prezența puroiului în timpul dezvoltării inflamației în stadiul acut. O modificare a culorii urinei poate fi observată dacă există un număr mare de globule roșii – eritrocite. Acestea intră în urină prin capsula Schumlansky-Beaumann.

Un aspect clinic important il reprezintă diferitele manifestări ale intoxicației severe a organismului. De îndată ce toxinele încep să se acumuleze, ele se transformă imediat în iritanți ai țesutului nervos, trezind simptome neurologice neplăcute.

Printre cele mai frecvente se numără durerile de cap care nu pot fi neutralizate de analgezicele obișnuite, somnolența și tulburările de somn. Durerile musculare, articulare și osoase sunt, de asemenea, un precursor al edemului renal care se dezvoltă rapid, care este adesea însoțit de mâncărimi ale pielii.

CITEȘTE ȘI:
Sforăitul: cauze, remedii, tratatment

În stadiile neglijate, sunt posibile dezechilibre electrolitice, care afectează negativ funcția cardiacă. Cu o lipsă de ioni de sodiu, clor și potasiu, mușchiul cardiac este mai greu de contractat și relaxat. Acest lucru duce la aritmii, leșin și chiar stop cardiac.

Diagnostic urmat de tratament

Primul test pe care pacientul va trebui să îl facă este un test de sânge general și biochimic. Va trebui, de asemenea, să se determine factorul reumatoid. Un diagnostic amănunțit nu este lipsit de un sumar de urină general și biochimic.

Pentru a exclude o sarcină crescută asupra rinichilor, va trebui să faceți teste renale funcționale. Dar imagistica prin rezonanță magnetică, precum și diagnosticul computerizat împreună cu examinarea cu ultrasunete sunt numite în aceste condiții.

Tratamentul terapeutic se poate prelungi mult timp, așa că trebuie să fiți pregătit pentru faptul că, în cazul unui edem extins, împreună cu o patologie cu evoluție rapidă, pacientul poate fi chiar spitalizat.

Tratamentul standard se bazează pe prescrierea de medicamente pentru ameliorarea bolii de bază, diuretice și mijloace de întărire a peretelui vascular. De asemenea, va trebui să se respecte regulile de menținere a echilibrului apă-electroliți, să se urmeze dieta.

CITEȘTE ȘI:
Despre ce boli îți pot vorbi picioarele tale?

Citește și aceste articole:

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:
- Advertisement -

Ultimele rețete