12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

Un nou medicament în curs de dezvoltare pentru a trata boala Crohn

Trebuie să citești asta...

Persoanele cu boala Crohn și colită ulceroasă dezvoltă inflamație care provoacă îngroșarea peretelui intestinal și obstrucția (blocarea) a intestinului care pune viața în pericol. Între 20 și 50% dintre persoanele cu boala Crohn și colită ulceroasă suferă de această afecțiune puțin înțeleasă numită „fibroză” în timpul vieții.

Un nou studiu publicat într-un jurnal științific Gastroenterologie și Hepatologie celulară și moleculară deschide ușa dezvoltării unui nou tratament pentru fibroză.

Relevanța cercetării

„În prezent, nu există tratamente aprobate pentru această afecțiune, în afară de îndepărtarea chirurgicală a porțiunii blocate a intestinului”, spune dr. Simon Hirota de la Facultatea de Medicină Cumming din Universitatea din Calgary.

Noutatea cercetării

Oamenii de știință au studiat bacteriile care trăiesc în intestinul uman – „tubul interior al vieții” – care secretă substanțe chimice numite metaboliți microbieni care blochează inflamația și îngroșarea peretelui intestinal.

La persoanele cu boală inflamatorie intestinală, acești metaboliți sunt prezenți în cantități mici, la fel ca senzorii naturali pe care organismul îi folosește pentru a le detecta.

Hirota explică că, în timp ce repararea este necesară după leziune, repararea constantă „excesivă” observată în boala inflamatorie intestinală are ca rezultat modificări dureroase ale peretelui intestinal.

„Acum începem să ne gândim nu numai la mucoasa intestinală, care joacă un rol în preluarea și răspunsul la metaboliți, ci și la celulele fibroblaste situate chiar sub mucoasă”, adaugă Hirota.

Materiale și metode de cercetare

Cercetătorii au studiat un receptor chimic specific – sau senzor – în intestin numit PXR, care este implicat în repararea intestinului. Oamenii de știință s-au concentrat pe interacțiunea dintre acest receptor și un metabolit numit IPA.

Folosind celule de șoarece, cercetătorii au îndepărtat receptorul PXR, permițându-le să determine care celule au fost implicate în interacțiunea dintre substanțele chimice eliberate de bacteriile intestinale și gazdă. Oamenii de știință au folosit celule din intestinul uman pentru a-și testa descoperirile pe un model animal.

Un nou medicament în curs de dezvoltare pentru a trata boala crohn

Rezultatele lucrărilor științifice

Descoperirile sugerează că medicamentele concepute pentru a viza acești senzori ar putea oferi un nou tratament pentru a preveni obstrucția intestinală legată de inflamație. Coautorul studiului, Dr. Sridhar Mani și echipa sa de cercetare au creat compuși sintetici bazați pe structura metabolitului IPA care s-a dovedit că suprimă inflamația, la fel ca IPA.

„Acum sperăm să folosim metaboliții microbieni imitați ca strategie de direcționare a PXR pentru a preveni această complicație temută a IBD”, adaugă Mani.

Următorul pas va fi efectuarea de studii clinice pentru a vedea dacă compușii sintetici au un efect benefic asupra intestinelor fibrotice.

Autorii unui alt studiu susțin că aurul ajută în tratamentul bolii Crohn.

Boala celiacă sau boala Crohn – diferențe

Citește și aceste articole:

 • Mituri și adevăruri despre utilizarea mierii
  Dacă ești curios să afli adevărul despre utilizarea mierii pentru consum, acest articol este pentru tine! Află ce mituri sunt în jurul mierii și care […]
 • 9 Plante și condimente pentru purificarea sângelui
  Descoperă 9 plante și condimente pentru purificarea sângelui și îl ajută să funcționeze în mod optim. Fii încrezător și încearcă să-ți îmbunătățești sănătatea prin adăugarea acestor remedii naturale în dieta ta. Află cum să beneficiezi de proprietățile lor curative!
 • Ulei de santal, beneficii, utilizări și efecte secundare
  Descoperă avantajele și beneficiile incredibile pentru ulei de santal! Află cum poate ajuta la ameliorarea stresului și a simptomelor de anxietate, cum poți folosi uleiul de santal pentru beneficii cosmetice și care sunt efectele secundare mai puțin cunoscute. Explorăm toate acestea și mai mult, în acest articol dedicat uleiului de santal!
 • Cum scapi de mătreață și mâncărime la nivelul capului
  Învață cum să scapi de mătreața și mâncărimile neplăcute la nivelul scalpului. Află cele mai bune metode pentru a preveni și trata mătreața și a face ca scalpul tău să arate și să se simtă sănătos. Noi îți oferim soluții simple și eficiente pentru a preveni și trata mătreața și a te bucura de un scalp curat și sănătos.
 • 7 Cele mai proaste alimente pentru sănătatea intestinală
  Sănătatea intestinală este importantă pentru întregul organism. Află care sunt cele mai proaste alimente pentru sănătatea ta intestinală și cum să le eviți pentru a te bucura de o digestie sănătoasă și o bună funcționare a sistemului digestiv. De la alimente procesate la produse lactate, descoperă care sunt cele 7 alimente care ar trebui evitate pentru o sănătate intestinală optimă.
Un nou medicament în curs de dezvoltare pentru a trata boala crohn

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

CITEȘTE ȘI:
10 cauze ale durerii de genunchi

Ultimele rețete