Urzica beneficii si proprietati

Urzica

Cos cu urzici
Cos cu urzici

Compoziție și nutrienți

Urzica conținut (în 100 g):

42
VitaminemgMineralemg
Vitamina B417.4Calciu, Ca481
Vitamina B30,388Potasiu, K334
Vitamina B60,103Fosfor, P71
Vitamina B20,16Magneziu, Mg57
Vitamina B10,008Sodiu, Na4

Urzica mai conține fitoncide, sulf, acizi fenolici și taninuri. În cantități mici în plantă s-au găsit: acid folic, colină (vitamina B4), betacaroten, vitamina H, iod și vitamina E.

În tulpini și frunze s-au găsit ulei esențial, sirotinină, porfirină, acizi pantotenici și fenolcarboxilici, flavonoide, glizodurgicină, histamină .

Perii de urzică sunt plini de siliciu, acid formic și acetilcolină. Semințele conțin acid linoleic și vitamina C. Alcaloidul nicotină a fost găsit în rădăcini .

Cantitatea mare de vitamina C explică puternicul efect preventiv și de întărire al acestei plante asupra organismului uman.

Vitamina K ameliorează inflamația, îmbunătățește coagularea sângelui. O cantitate mare de vitamine B ajută la combaterea anumitor boli ale sistemului nervos ( Parkinson , Alzheimer , nevroză etc.) [12] .

Calciul și fosforul au un efect benefic asupra stării oaselor și a dinților. Potasiul și magneziul sunt implicate activ în funcționarea completă a sistemului cardiovascular.

Un conținut suficient de ridicat de fier din urzici protejează organismul de anemiile prin carență de fier . Secretina stimulează formarea de insulină, scade nivelul de zahăr din sânge.

Urzica vă permite să luptați în mod activ împotriva toxinelor și bacteriilor, precum și împotriva efectelor radiațiilor și a deficitului de oxigen, datorită acizilor organici , clorofilei și siliciului [8] .

Cană cu ceai de urzici
Cană cu ceai de urzici

Ce anume se folosește și sub ce formă?

Cel mai adesea, pentru tratament se folosesc frunzele , care se recoltează în lunile mai-iunie. Urzica se culege atunci când Luna este în creștere, când planta are o putere deosebită. Ramurile tăiate ale plantei se ofilesc timp de 2-3 ore, apoi se taie frunzele.

Se așază într-un loc bine ventilat, într-un strat de 3-5 cm și se usucă. În uscătoare, frunzele se usucă la o temperatură de 40-50 °C. Perioada de valabilitate a materiilor prime este de 2 ani.

Rădăcinile de urzică se recoltează de la sfârșitul toamnei până la începutul primăverii, florile – în iunie-iulie, semințele – în a doua jumătate a lunii august – septembrie. Pentru suc, folosiți frunzele tinere și tulpinile urzicii înainte de înflorire.

Mancare de urzici cu ou
Mancare de urzici cu ou

Proprietăți curative

Urzica are multe proprietăți medicinale. Printre cele principale se numără: capacitatea de a opri sângele, efecte diuretice și coleretice, suprimarea proceselor inflamatorii, accelerarea recuperării membranelor mucoase ale tractului gastro-intestinal, normalizarea menstruației etc.

În Occident, aceasta este folosită pentru tratarea cancerului. De asemenea, s-a stabilit că aceasta planta are un efect expectorant care ameliorează convulsiile [20] .

Datorită conținutului ridicat de clorofilă, urzica ajută la funcționarea organelor genitale feminine și a intestinelor, accelerează regenerarea părților deteriorate ale corpului.

Unele experimente au arătat că urzica poate normaliza nivelul de hemoglobină din sânge și, de asemenea, afectează în mod activ metabolismul carbohidraților [9] .

Încă din cele mai vechi timpuri, semințele plantei au fost prescrise femeilor bolnave de infertilitate. Urzica a fost, de asemenea, folosită ca leac pentru impotență. Pentru aceasta, semințele sale se amestecau cu o banană și se consumau zilnic până la restabilirea libidoului.

Sucul proaspăt din frunze și semințele ajută în caz de osteomielită și de disfuncții ale digestiei alimentelor. Aceste fiind folosite și atunci când procentul de săruri din articulații este crescut.

Sucul proaspăt este folosit pentru a curăța ulcerele din venele varicoase , pentru a dezinfecta și vindeca iritația provocată de scutece și țesuturile afectate [2] .

Proprietățile diuretice ale plantei sunt folosite pentru calculi renali, ascită , reumatism .

În tratamentul artritei , osteocondrozei , vânătăilor , entorse , fracturi , se folosește adesea uleiul de urzică .

Frunzele plantei sunt folosite în multe medicamente, precum și în ceaiuri vitaminizate, ca laxativ sau în ceaiuri pentru stomac [10] .

Tincturile și decocturile din frunze de urzică sunt eficiente:

Rădăcinile de urzică sunt un remediu excelent pentru tusea severă. De asemenea, un decoct din rizomi se folosește sub formă de comprese pentru afecțiuni ale pielii, mucoasei bucale, dureri de gât.

Se folosește infuzie din inflorescențe de urzică:

Borcan cu urzici pregatite pe masă
Borcan cu urzici pregatite pe masă

În medicina formală

” Prostaforton ” și ” Bazoton ” – preparate fabricate în străinătate, create pe bază de rădăcini și rizomi de urzică, au activitate antitumorală. ” Urtifilin ” este utilizat pentru tratarea arsurilor, este folosit pentru a vindeca rănile.

Extractul din frunze face parte din medicamentul coleretic ” Allochol “. În plus, în magazinele naturiste o puteți cumpăra mărunțită în pachete și pungi cu filtru pentru prepararea ceaiului medicinal.

În practica medicală, frunzele și tulpinile sunt, de asemenea, folosite pentru a opri hemoragiile hemoroidale, pulmonare și gastrointestinale. În medicina uzuală, urzica este folosită și sub formă de infuzii și decocturi pentru bolile rinichilor, ale stomacului și pentru hipovitaminoză [11].

Urzica este cea mai valoroasă materie primă pentru producția de clorofilă . S-a dovedit că clorofila îmbunătățește procesele metabolice, tonifică organismul, în special inima, vasele de sânge și organele respiratorii. Clorofila face parte din medicația împotriva hepatitei [9] .

Recipiente cu tinctura de urzici
Recipiente cu tinctura de urzici

În medicina populară

În medicina populară, se folosesc aproape toate părțile plantei.

Frunzele:

Rădăcina:

Sucul proaspăt:

Florile:

Semințele:

Urzici uscate intr-un bol de lemn
Urzici uscate intr-un bol de lemn

În medicina orientală

Informații despre utilizarea urzicilor în țările din Orient pot fi găsite în tratatele indo-tibetane “Vai-durya-onbo” și “Dun-be”. În medicina coreeană, frunzele plantei sunt folosite în cazul hemoragiilor uterine sau stomacale severe. De asemenea, ele sunt folosite pentru tratarea hemoroizilor, în cazul unui proces inflamator la nivelul colonului.

Se aplică local pe ulcerele cauzate de tulburări trofice în țesuturi, precum și pe răni pentru a accelera regenerarea și dezinfecția. Urzica este populară aici ca leac pentru căderea părului. Urzica este, de asemenea, des folosită în Japonia, Indonezia și China.

În cercetările științifice

Proprietățile benefice ale urzicii au fost studiate de mult timp. Știința cunoaște cercetarea fundamentală a plantei de către profesorul S.Ya. Sokolov. în 1969, o teză despre proprietățile medicinale ale acestei plante de către Soshnikova OV (2006).

Proprietățile antioxidante ale urzicii au fost descoperite în lucrarea științifică a lui Rohit Bisht și a coautorilor săi. Într-un studiu efectuat pe șobolani, au fost identificați factori benefici în ceea ce privește efectul urzicii asupra bolii Parkinson .

Un grup de oameni de știință din Pakistan, format din: dr: Rakhil Qayum, Hafiz Misbah-ud-Din Qamar, Shamima Khan, Umme Salma, Taus Khan, Abdul Jabbar) a prezentat în septembrie 2016 o lucrare științifică privind efectul acestei plante în tratamentul hipertensiunii arteriale. Ca urmare a studiului și a introducerii la șobolani a medicamentelor pe bază de urzică, s-a evidențiat relaxarea pereților vasculari și o scădere a tensiunii arteriale la animalele de laborator [13] .

De asemenea, utilizarea medicamentelor pe bază de urzică în boala Alzheimer a dat un rezultat bun [14,19] . În prezent, profesorul britanic Ray Harwood lucrează la problema utilizării practice a urzicii ca fibră naturală (vegetală).

Compoziția bogată a urzicii o face o componentă importantă a dietei. Aceasta conține multe proteine, ceea ce face posibilă clasarea ei printre plantele care sunt numite “carne vegetală” [8] .

Urzica este extrem de benefică la începutul primăverii. În această perioadă, frunzele conțin mai multă vitamina C decât fructele de coacăz sau de lămâie . Urzica conține mai multă vitamina A decât morcovii .

Frunzele tinere ale plantei sunt folosite pentru salate, supă de varză, borș. Din frunze se prepară sosuri, se lasă să fermenteze, se sărează, se fac caserole, snitele, umpluturi pentru plăcinte, găluște, se prepară tot felul de ceaiuri. Urzica intră în compoziția unor vinuri, lichioruri, bere.

Planta este folosită pe scară largă în dietetică, ca mijloc de curățare a organismului și de reducere a greutății corporale generale. Este de ajutor mai ales în cazul în care o persoană ia în greutate în exces din cauza tulburărilor în funcționarea intestinelor.

Este, de asemenea, predispusă la colectarea de toxine și reziduuri. Salatele proaspete de urzică ajută la normalizarea tractului gastrointestinal.

Deoarece planta are un puternic efect diuretic, poate elimina cu ușurință excesul de lichid din organism, poate scăpa de edeme și de kilogramele în plus.

Ceaiurile contribuie la reducerea poftei de mâncare. Pentru aceasta, florile sunt uscate și se prepară ceai pe baza lor [9] .

Efectul calmant al acestor ceaiuri este, de asemenea, important pentru sănătatea generală a organismului. Proprietățile antimicrobiene ale urzicii sunt folosite pentru a prelungi durata de conservare a alimentelor [8] .

Produse cosmetice pe baza de urzici
Produse cosmetice pe baza de urzici

În cosmetică.

Un decoct de urzică poate fi folosit pentru a curăța pielea feței de acnee. Ceaiurile sunt, de asemenea, folosite pentru furunculoză, erupții cutanate și alte probleme ale pielii.

Pentru păr aceasta plantă este unul dintre cele mai eficiente mijloace de refacere și întărire a foliculilor de păr.

Iată câteva remedii populare:

Alte utilizări ale urzicii

În floricultură , infuzia de urzici este folosită pentru a combate afidele și pentru a preveni otrăvirea.

Anterior, această plantă a fost folosită în mod activ pentru industria țesutului . Era folosită pentru a face fibre, care erau folosite pentru a coase pânze, saci puternici, sacoșe, etc.

În secolul al XIX-lea, Khanty și Mansi foloseau urzica pentru a face țesături și a coase haine. În Japonia, frânghiile de urzică erau folosite pentru a confecționa armuri de samurai, haine și, de asemenea, coarda de arc era adesea făcută din această fibră.

Materiale textile din fibre de urzica
Materiale textile din fibre de urzica

În prezent, doar în Iugoslavia există o producție industrială mare de țesături din urzică – cheviot [15] . Pe teritoriul țărilor CSI există, de asemenea, un număr mic de întreprinderi mici de tip familial care se ocupă cu fabricarea de tălpi, curele, eșarfe și alte articole de garderobă.

Planta este utilizată pe scară largă în industria farmaceutică, alimentară și a parfumurilor [11] . Puteți găsi adesea în magazine șamponul de întărire “Urzica” .

În zootehnie, urzica se adaugă la hrana pentru animale domestice și păsări de curte. Se pregătește sub formă de făină vitaminizată, baloți, concentrate, granule, ca furaj verde fiert la aburi, etc.

Utilizări neconvenționale

Din cele mai vechi timpuri, urzica a fost folosită ca talisman. Se credea că, dacă un covor de urzici era așezat în fața intrării în casă, răul va ocoli această casă. Se credea că frunzele, ascunse sub tălpile de la pantofi, își vor salva proprietarul de forțele întunecate.

Frunzele, așezate în colțul camerei copiilor, îl ajutau pe copil să facă față tuturor temerilor, îi îmbunătățeau somnul și sănătatea. Camera era afumată cu crenguțe de urzici pentru a îndepărta ghinionul și stricăciunile. Se curățau toate spiritele rele din casă cu o mătură facuta din aceste plante.

Se credea că amuleta cu urzici este capabilă să sporească calitățile pozitive ale caracterului – curaj, inițiativă, onestitate și rezistență, pentru a proteja viața unui războinic. O frunză uscată era folosită ca amuletă. Cel mai important lucru fiind faptul că frunzele se culegeau de către viitorul proprietar al amuletei pe cont propriu.

Concurs de ințepat cu urzici
Concurs de ințepat cu urzici

Lucruri interesante

Urzica este o plantă legendară. Există o poveste în popor conform căreia Dumnezeu a acordat fire de păr înțepătoare acesteia pentru a vindeca oamenii și animalele cu ajutorul ei.

În multe lucrări de artă populară se găsesc urzici. Cântecele, proverbele și zicerile, basmele, ghicitorile, exprimă întreaga esență a acestei plante arzătoare.

În arta populară, planta este comparată cu o albină, viespe, apă clocotită, foc etc. La urma urmei, principala trăsătură distinctivă a urzicilor este “a arde” , ” a înțepa”, “a împunge”.

Este interesant faptul că în cultura populară veche există un cântec, în care urzicile sunt descrise ca un talisman. Proprietățile protectoare ale plantei sunt, de asemenea, descrise în unele basme. De exemplu, eroina din basmul lui Andersen ” Lebedele sălbatice “, pentru a-i salva pe frați de la vrajă, a țesut pentru ei cămăși din urzici.

Pe stema vechiului sat rusesc Krapivna (districtul Shchekino, regiunea Tula) puteți vedea imaginea acestei plante legendare. Din 2012, aici se organizează anual Festivalul Urzicilor . Aici toată lumea poate gusta mâncăruri rafinate din această plantă uimitoare, poate cumpăra articole lucrate manual din fibre de urzică și poate participa la cursuri de măiestrie.

În 2004, Marea Britanie a găzduit săptămâna națională de respectare a urzicii . Scopul fiind acela de a populariza proprietățile benefice ale acestei plante.

Contraindicații de utilizare

Principalele puncte în care este contraindicată utilizarea urzicii ca medicament:

Atenție!

 • nu se recomandă colectarea plantelor din apropierea drumurilor și a depozitelor de deșeuri. Planta absoarbe o cantitate mare de substanțe nocive;
 • prepararea necorespunzătoare a urzicilor este, de asemenea, periculoasă. În cazul utilizării în stare crudă, acestea trebuie opărite cu apă clocotită.
Plante de urzici crescute la marginea padurii
Plante de urzici crescute la marginea padurii

Descriere botanică a urzicii

Este o plantă perenă răspândită în Europa și Asia, Africa și Australia, în America de Nord. Se găsește pe teritoriul țărilor CSI, în India, China, Japonia, SUA și Marea Britanie.

Originea denumirii

Opinia lingviștilor cu privire la etimologia cuvântului nu este lipsită de ambiguitate. Primii cred că cuvântul “urzică” provine din slavona veche bisericească ” kopriva ” sau ” kropiva “.

Se presupune că acest nume are rădăcini comune cu denumirea sârbo-croată krȍp (apă clocotită) sau cu cea poloneză ukrop , și înseamnă ” hrană pentru vite tratată cu apă clocotită”. Alții sunt siguri că există o legătură lexicală cu cuvântul ” koprina “. Adică este vorba de o plantă pentru producerea de țesături.

O cantitate mare de vitamine și nutrienți face ca aceasta planta să fie una dintre cele mai folosite în medicina oficială și populară, în dietetică și cosmetologie.

Specii de urzică

Astăzi există peste 50 de soiuri de urzici. Pe teritoriul Europei, cele mai comune sunt:

Urzica (dioică) este o plantă medicinală cu o cantitate mare de vitamine și minerale. Este o plantă perenă cu o înălțime de 1,5-1,7 m. Tulpina și frunzele sunt acoperite cu ace ascuțite, dar fragile, care conțin acid formic. De aceea, atingerea ei este adesea însoțită de arsuri.

Urzica (monoică) în ceea ce privește proprietățile sale utile și aspectul este asemeni soiului dioic. Cu toate acestea, nu crește mai mult de 50 cm în înălțime, în plus, nu este perenă.

Mielușel – urzica albă, frecventă la marginea zonelor de pădure. Spre deosebire de speciile anterioare, mielușelul are flori albe foarte atractive și este o excelentă plantă meliferă. Acest soi nu are ace înțepătoare. Florile uscate sunt folosite la prepararea ceaiurilor medicinale, ca medicament în tratamentul alergiilor și al bolilor gastrointestinale.

Urzica surdă crește de obicei în zona de stepă, sub formă de tufișuri mari. Acest soi are frunze sculptate disecate, are părul intepator. Este considerată o buruiană care crește pe marginea drumurilor. Înălțimea plantei de la 1,5 până la 2,4 metri. Tulpina și rădăcina este folosită pentru prevenirea și tratarea neoplasmelor maligne.

Urzica de Kiev ca aspect seamănă cu cea dioică. Înălțimea ei, spre deosebire de dioică, nu depășește 1,2 metri. În afara Ucrainei, crește în Europa de Vest și de Est, precum și în Palestina. Este înscrisă în Cărțile Roșii de date din regiunile Voronej și Lipetsk din Federația Rusă, precum și din Republica Belarus. Aceasta specie este strict protejată de către autoritățile relevante pentru siguranța mediului în țări precum Ungaria, Republica Cehă.

Există specii anuale și perene, monoice și dioice, medicinale și erbacee, sigure și chiar dăunătoare pentru sănătate ( urzica australiană ).

Plantație de urzici
Plantație de urzici

Condiții de creștere

Pentru a crește aceasta planta, este necesar să i se asigure condiții optime, dintre care principalele sunt:

Alte lucruri interesante despre urzici

Iubitorii de urzici sunt fluturii urticari diurni comuni ( Aglais urticae ) din familia Nymphalidae . Ei se hrănesc în principal cu lăstarii plantelor tinere.

Omizile păun le preferă, de asemenea, față de toate celelalte plante. Lăcustele obișnuite sunt, de asemenea, bucuroase să le mănânce.

În Insulele Britanice, au fost găsite semințe de urzică în fecalele căprioarelor ( Dama dama ) și ale urzicilor ( Pica pica ).

 1. Wikipedia, sursa
 2. Wiktionary, sursa
 3. Types of nettles: stinging, deaf and others, sursa
 4. Kiev nettle, sursa
 5. Stinging nettle, sursa
 6. Growing nettles, sursa
 7. National Nutrient Database for Standard Reference Release 28,
 8. G.V. Lavrenova Lavrenov V. Encyclopedia of medicinal plants. Volume 1.
 9. Grodzinsky A.M. “Likarski roslini”
 10. Useful and medicinal properties of nettle, sursa
 11. Stinging nettle, sursa
 12. Antioxidant-Rich Fraction of Urtica dioica Mediated Rescue of Striatal Mito-Oxidative Damage in MPTP-Induced Behavioral … sursa
 13. Mechanisms underlying the antihypertensive properties of Urtica dioica, sursa
 14. Avicenna J Biotechnol Med. 2016 Jul-Sep; 8 (3): 120-125.
 15. Sursa
 16. Nettle and its beneficial properties, sursa
 17. The benefits and harms of nettle tea for the human body, sursa
 18. Akhmetov R.B. “Defeat the Grass”
 19. Neuroprotective Effects of Herbal Extract on Rat Model of Sporadic Alzheimer’s Disease, sursa

Menta beneficii sănătate. Top 7 utilizări alei mentei
Ashwagandha 10 Beneficii pentru creier, tiroidă și mușchi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii