Valeriana beneficii si proprietati

Valeriana

Valeriana are o istorie îndelungată ca ajutor pentru somn, utilizarea sa în acest scop datând din Grecia antică. De asemenea, a fost folosită de-a lungul secolelor pentru tratarea nervozității, a durerilor de cap, a tremuratului și a palpitațiilor inimii, însă multe dintre aceste utilizări au avut foarte puțin sau deloc sprijin din partea studiilor științifice moderne.

Când vine vorba de imbunatatirea somnului, există dovezi că valeriana poate fi eficientă în anumite formule sau doze. Chiar și în acest domeniu, însă, dovezile sunt vagi. În timp ce unele studii au constatat un beneficiu al valerianei asupra rezultatelor legate de somn, alte studii nu au constatat niciun beneficiu. (sursa)

Planta de valeriană cu flori
Planta de valeriană cu flori

Planta de valeriană este de obicei responsabilă pentru funcția de calmare, diuretică și gastrointestinală. Cu toate acestea, capacitățile sale sunt mult mai largi. Atât în medicina științifică, cât și în medicina populară, valeriana este utilizată cu succes în tratamentul complex al bolilor glandei tiroide, astmului, epilepsiei și a altor câteva boli grave.

Deși beneficiile sale sunt încă dezbătute, majoritatea studiilor au ajuns la concluzia că valeriana este sigură pentru majoritatea oamenilor, fiind raportate puține efecte secundare grave. Cu toate acestea, este important să vă luați măsuri de precauție atunci când utilizați acest supliment, mai ales dacă aveți anumite afecțiuni de sănătate sau luați un medicament care poate interacționa cu acesta.  (sursa, sursa 2)

Compoziție și substanțe nutritive

15
100 de grame de valeriană conțin :
Substanțe de bază:g Minerale:mg Vitamine:mg
Apă7.6 Calciu829 Vitamina C44,9
Proteine4.63 Fosfor328   
Grăsimi1.17 Fier272   
Carbohidrați2.24 Mangan11.47   
Fibre insolubile77% Zinc4.8   
Fibra solubila7,3% Cupru2,69   

Iată o prezentare generală a afecțiunilor pentru care poate fi folosită valeriana, ce formulă sau doză ați putea să luați, împreună cu potențialele efecte secundare și măsurile de siguranță.

Utilizări și beneficii ale valerianei

Cea mai frecventă utilizare a valerianei este ca ajutor pentru somn, unele dovezi arătând că aceasta poate ajuta oamenii să adoarmă mai repede sau să aibă mai puține tulburări de somn. Dar imaginea de ansamblu a efectelor sale asupra somnului este oarecum neclară.

Într-o meta-analiză privind valeriana pentru somn, s-a constatat că unele studii au arătat un beneficiu din administrarea suplimentului. Unul dintre aceste studii a comparat administrarea a 400 de miligrame (mg) de extract lichid de valeriană cu o capsulă comercială care conținea 60 mg de valeriană sau un placebo (pastilă inactivă).

S-a constatat că, în urma administrării extractului lichid, participanții au raportat o îmbunătățire semnificativă a adormirii și a menținerii somnului în comparație cu placebo. Capsula comercială nu a provocat o astfel de îmbunătățire.

Într-un alt studiu din meta-analiză, participanții au purtat monitoare de somn și au luat fie 450 mg, fie 900 mg de extract lichid de valeriană sau un placebo. S-a constatat că doza de 450 mg a redus timpul mediu necesar pentru a adormi de la 16 la 9 minute, dar doza de 900 mg nu a provocat nicio reducere semnificativă. Doza de 900 mg a provocat, de asemenea, o creștere a somnolenței a doua zi. (1)

Mai multe analize diferite ale studiilor care au analizat efectul valerianei asupra somnului au concluzionat că, în general, dovezile nu susțin un beneficiu semnificativ din utilizarea plantei. Studiile incluse în aceste analize au analizat mai multe doze și preparate diferite de valeriană, așa că este posibil ca unele forme sau doze de valeriană să fie benefice, în timp ce altele nu.

Există, de asemenea, unele dovezi care sugerează că, pentru persoanele cu insomnie gravă, este nevoie de două până la patru săptămâni de administrare regulată a valerianei pentru ca planta să înceapă să aibă un efect benefic. (2)

Unele dovezi sugerează că aceasta planta poate ajuta la reducerea anumitor simptome la femeile aflate la menopauză, inclusiv a bufeurilor. Acest beneficiu a fost constatat în urma administrării a 255 mg de valeriană în capsule de trei ori pe zi. Un studiu separat a constatat, de asemenea, că aceeași doză de valeriană a redus durerile menstruale la femeile mai tinere. (3, 4)

Dacă unele studii mici au sugerat că valeriana poate ajuta la ameliorarea anxietății – de obicei în doze mai mici pe parcursul zilei, ca în studiile privind simptomele menstruale și ale menopauzei -, imaginea de ansamblu este neclară și în acest caz.

La o trecere în revistă am găsit un singur studiu care a comparat-o cu un placebo sau cu un medicament utilizat pentru tratarea anxietății și a constatat că valeriana nu a funcționat mai bine decât un placebo. (5, 6)

Pentru alte utilizări mai puțin comune ale valerianei – inclusiv tratarea problemelor gastrointestinale, ADHD sau crizele de epilepsie – nu există dovezi suficiente pentru a susține vreun beneficiu din administrarea plantei, potrivit National Institutes of Health (NIH). (1)

Valeriana uscata
Valeriana uscata

Forme, doze și disponibilitate valeriană

Valeriana conține o serie de substanțe chimice diferite care pot explica diferitele sale utilizări și posibile beneficii. O categorie este un grup de substanțe chimice care alcătuiesc uleiul său esențial, inclusiv acidul valerianic. Aceste substanțe chimice s-au dovedit a avea proprietăți sedative în studiile efectuate pe animale, potrivit NIH. (1)

O altă categorie de substanțe chimice active din valeriană se numesc iridoide, care, de asemenea, s-au dovedit a acționa ca sedative, dar sunt instabile și se pot descompune atunci când sunt expuse la aer sau la umiditate.

NIH notează că nivelurile de componente active din aceasta plantă pot varia foarte mult în funcție de momentul în care planta este recoltată, ceea ce poate duce la efecte inconsecvente din aceeași doză de produse diferite sau chiar din loturi diferite ale aceluiași produs. (1)

Deoarece valeriana este adesea luată ca un ajutor pentru somn, somnolența este de obicei considerată un rezultat dorit, mai degrabă decât un efect secundar. Dar dacă o luați în doze mai mici pentru a ajuta la ameliorarea anxietății, ar trebui să fiți conștienți de faptul că ar putea, de asemenea, să vă facă oarecum somnoros. Din acest motiv, nu ar trebui să luați valeriană în timpul zilei dacă conduceți sau trebuie să fiți atent. (2)

Există unele dovezi că, la unele persoane, valeriana poate crește somnolența în dimineața după ce a fost luată. Acest lucru poate depinde de doza de supliment pe care o luați, dozele mai mari ducând la mai multă somnolență a doua zi. (1)

Unii oameni au ceea ce se numește o reacție paradoxală la valeriană, în care aceasta îi face mai puțin somnoroși și le poate provoca insomnie. Dacă o luați la culcare și vă este mai greu să adormiți decât de obicei, este posibil să se întâmple acest lucru. (2)

În timp ce efectele valerianei la persoanele cu tulburări de ritm cardiac nu au fost evaluate, s-a demonstrat că suplimentul încetinește ritmul cardiac la unele persoane și poate provoca anumite ritmuri anormale. Din acest motiv, ar trebui să fiți foarte precaut în ceea ce privește administrarea de valeriană dacă aveți un ritm cardiac anormal.

Nu se știe dacă valeriana interferează cu ciclurile de somn sau cu somnul odihnitor. Dacă vă treziți somnoros a doua zi dimineața, s-ar putea să fie din cauză că doza a fost prea mare sau pentru că valeriana v-a făcut mai dificil somnul. (1,2)

Posibile interacțiuni medicamentoase cu valeriana

La fel ca medicamentele convenționale, suplimentele alimentare pot interacționa cu alte suplimente sau medicamente pe care le luați.

Ceașcă cu o infuzie fierbinte de valeriană
Ceașcă cu o infuzie fierbinte de valeriană

Pași pentru a face ceai de valeriană

După ce ați ales un tip de ceai de valeriană care vă place, iată cum să preparați cea mai bună ceașcă posibilă.

Pentru tratarea insomniei, ceaiul de valeriană trebuie consumat cu 30 de minute până la 2 ore înainte de culcare, potrivit Academiei Americane a Medicilor de Familie. Momentul care funcționează cel mai bine pentru dvs. în acest interval poate depinde de modul în care organismul dvs. metabolizează componentele active din ceai.

Încercați să preparați și să beți ceaiul de valeriană mai devreme sau mai aproape de ora de culcare, în funcție de faptul dacă vă simțiți somnolent prea devreme înainte de culcare sau dacă vă luptați cu insomnia odată ce ajungeți în pat.

  1. Valerian: Fact Sheet for Health Professionals. National Institutes of Health. March 15, 2013.
  2. Valerian. Kaiser Permanente. April 9, 2019.
  3. Mirabi P, Mojab F. The Effects of Valerian Root on Hot Flashes in Menopausal Women. Iranian Journal of Pharmaceutical Research. Winter 2013.
  4. Mirabi P, Dolatian M, et al. Effects of Valerian on the Severity and Systemic Manifestations of Dysmenorrhea. International Journal of Gynecology & Obstetrics. December 2011.
  5. Spiguel E, Gubili J. Use of Valerian to Relieve Anxiety in Patients With Cancer. The ASCO Post. January 25, 2019.
  6. Miyasaka LS, Atallah AN, Soares B. Valerian for Anxiety Disorders. Cochrane Database of Systematic Reviews. October 2006.
  7. Hadley S, Petry JJ. Valerian. American Family Physician. April 2003.
Lavanda
Menta beneficii sănătate. Top 7 utilizări alei mentei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii