3.6 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Vinetele Informații nutriționale și beneficii pentru sănătate

Trebuie să citești asta...

Totul despre vinete, ce sunt, nutriție și beneficiile acestora pentru sănătate.

Vinetele sunt un ingredient foarte popular și versatil într-o varietate de bucătării din lume. Se crede că această legumă este originară din India. Vinetele sunt o legumă bogată în fibre, potasiu și vitamina C. De asemenea, sunt bogate în licopen, un fitonutrient despre care se crede că ajută la prevenirea cancerului. Acest articol oferă informații complete despre datele nutriționale și beneficiile pentru sănătate ale vinetelor.

În clasificarea științifică, vinetele fac parte din familia Solanaceae și, în acest sens, pot fi considerate o rudă a cartofului, roșiilor, piperului, tutunului, dar și un “frate” al otrăvitoarelor datura și belenka. Destinul culinar al acestei legume a fost dificil. Ca aliment în Europa, vinetele au devenit interesante abia în secolul al XIX-lea. Înainte de aceasta, nu era apreciată și era chiar considerată cauza anumitor tulburări psihice.

De-a lungul timpului, odată cu descoperirea unui număr de proprietăți utile, vinetele au devenit interesante nu numai pentru bucătari, ci și pentru medici.

Vinete taiate felii
Vinete taiate felii. Photo by Clark Douglas

Valori nutritionale 100 g

25
NutrientCantitateDZR
Calciu, Ca9 mg1%
Cupru, Cu0,081 mg9%
Fier, Fe0,23 mg1%
Magneziu, Mg14 mg4%
Mangan, Mn0,232 mg10%
Fosfor, P24 mg3%
Potasiu, K229 mg5%
Seleniu, Se0,3 mcg1%
Zinc, Zn0,16 mg1%
Vitamina B60,084 mg6%
Vitamina C2,2 mg2%
Vitamina E (alfa-tocoferol)0,3 mg1%
Vitamina K3,5 mcg3%
Carbohidrați5,88 g2%
Fibră3 g11%
Zaharuri3,53 g
Vinete ajunse la maturitate
Vinetele ajunse la maturitate

Rețineți că, în timpul procesării, concentrația de potasiu valoros, care acționează pentru a sprijini sistemul cardiovascular și eliminarea excesului de lichid din organism, scade în mod deosebit de vizibil.

Acest lucru face să fie preferabil consumul de vinete crude (în salate) sau fierte. Prin conservare se pierd, de asemenea, unele vitamine și minerale (fosfor, magneziu), dar valorile altor constituenți pot atât să crească, cât și să scadă.

Proprietăți terapeutice ale vinetelor

Fructele vinetelor au multe proprietăți terapeutice. Datorită abundenței de fibre nedigerabile, care acționează în sistemul digestiv ca un piston, colesterolul este eliminat eficient din organism (reducerea în sânge cu până la 40%, în funcție de modul de consum al produsului). Acest lucru, la rândul său, împiedică formarea de noi plăci de colesterol pe pereții vaselor de sânge, inhibând astfel dezvoltarea aterosclerozei și reducând riscul de boli coronariene.

Consumul de vinete are urmatoarele beneficii :

Eforturile recente de reproducere au produs hibrizi de vinete aproape negre cu niveluri foarte ridicate de antociani, care pot regenera celulele și pot preveni deteriorarea celulelor.

Cultura de vinete in sera
Cultura de vinete in sera

Utilizări în scopuri medicale ale vinetelor

Cel mai important compus utilizat în prezent în medicină este Solasodina Rhamnosil Glicozidele obținute din vinete. Este inclusă în crema Curaderm, care este indicată ca supliment în tratamentul cancerului de piele non-melanom. Revistele medicale au raportat utilizarea cu succes a cremei în tratamentul cancerului de piele cu celule bazale în regiunea capului și a gâtului.

Deși medicina științifică oficială încă studiază proprietățile benefice ale vinetelor, sunt deja cunoscute capacitățile farmacologice ale unui număr de elemente care compun leguma în cantități mari. Datorită lor, următoarele orientări ale evoluțiilor medicale pot fi considerate cele mai promițătoare.

CITEȘTE ȘI:
Chipsurile de varză Kale: beneficii pentru sănătate

Utilizarea acidului clorogenic. Vinetele conțin o varietate de polifenoli, dar acidul clorogenic are o activitate antioxidantă de 27 de ori mai mare decât cea a flavonoidului naringenină. Acest acid este benefic pentru sistemul cardiovascular prin reducerea susceptibilității la oxidarea lipoproteinelor cu densitate scăzută.

Acesta poate preveni apariția diabetului, a tuberculozei și chiar a cancerului, prezentând efecte antitumorale. În plus, poate proteja celulele hepatice și este activă în lupta împotriva tulpinilor de Staphylococcus aureus și E. coli. Unele forme ale acidului prezintă activitate împotriva agenților patogeni herpetici.

Utilizarea sărurilor de potasiu. Sărurile ajută la eliminarea lichidelor din organism, creând un efect diuretic ușor, previn apariția bolilor coronariene și îmbunătățesc sistemul cardiovascular în general.

Vinete coapte in borcan
Vinete coapte in borcan

1. În medicina populară

Medicina tradițională a învățat să folosească proprietățile curative ale vinetelor mai repede decât medicina oficială. Merge pentru (împreună sau separat) diferitele părți ale fructului.

Sucul de vinete se extrage, de obicei, prin frecarea mai întâi a legumei pe o răzătoare și apoi trecerea prin presă a terciului rezultat (sau pur și simplu stoarcerea sucului cu mâna).

Pentru a normaliza inima și a îmbunătăți vasele de sânge (prin eliminarea formațiunilor de colesterol) sucul de vinete crude se bea câte 1-2 lingurițe la mese, timp de 10 zile.

Rulouri de vinete ci branza
Rulouri de vinete ci branza

Infuzii diuretice de vinete

O infuzie diuretică de vinete, preparată de către tămăduitorii populari, se prepară astfel:

Apa de gură antiseptică

Zacusca de vinete
Zacusca de vinete

2. În medicina tradițională orientală

Medicina orientală are o atitudine controversată față de vinete. Medicul tibetan Zhoma Dongzhi afirmă în cartea sa “Nutriție necorespunzătoare” că un consum excesiv de vinete de către persoanele cu o sănătate precară riscă să dezvolte tumori canceroase. De asemenea, el avertizează persoanele cu tuberculoză să nu includă vinetele în dieta lor, deoarece acestea pot provoca o reacție de hipersensibilitate atunci când sunt combinate cu medicamentele pentru tuberculoză.

Potrivit autorului, mesele cu vinete și creveți vor afecta negativ activitatea intestinală și a stomacului. Cei care suferă de diaree cronică și alte probleme digestive nu ar trebui să le mănânce deloc, iar persoanele cu boli de piele ar trebui să reducă consumul acestei legume.

În același timp, se știe că în medicina tradițională tibetană, recomandările pentru consumul anumitor alimente depind de tipul constituțional al persoanei (există șapte tipuri). Și dacă persoanele de un anumit tip chiar nu ar trebui să mănânce vinete, persoanele de un alt tip pot beneficia de această legumă.

De exemplu, pentru tipul ” plămân-calatori”, cu predominanța celor două principii vitale ” suflători de vânt”, necesită într-adevăr o reducere în alimentație a unui număr de produse, printre care se numără și vinetele. Dar pentru tipul “plămân” cu predominanța elementului vital “vânt”, această legumă este destul de acceptabilă.

În general, medicina tibetană folosește vinetele pentru bolile de Sânge și Căldură, care includ hemoragiile intestinale, colita ulcerativă și retenția urinară. Vinetele sunt folosite pentru a trata mâncărimile pielii, pentru a vindeca microdeteriorările din glandele mamare și chiar pentru a scădea tensiunea arterială.

CITEȘTE ȘI:
Calorii nutriție și beneficii pentru sănătate ale cartofilor

În medicina tradițională chineză, care clasifică alimentele în funcție de începuturile lor Yin și Yang pe o scară de la “-3” la “+3”, respectiv, vinetele se situează la capătul extrem, cu o valoare de “-3”, care corespunde concentrației maxime de Yin. Având în vedere că alimentele echilibrate sunt considerate a fi cele apropiate de zero neutru, ar trebui să se folosească vinetele în alimentație cu mare prudență și numai atunci când începutul “Yin” este deosebit de slab.

În terapie, vinetele, conform practicii de vindecare chinezești, sunt capabile să atenueze febra vezicală, precum și să regleze starea de plenitudine a pericardului (Foc Yang). În tradiția orientală, pericardul se referă la glandele suprarenale, care, prin controlul proceselor metabolice, al sistemului circulator și al echilibrului apă-electroliți, sunt responsabile de echilibrarea satisfacției fizice (sexuale) și spirituale (senzuale).

3. În cercetarea științifică

În ultimii ani, potențialul de vindecare al vinetelor a interesat oamenii de știință din întreaga lume:

Cercetătorii chinezi au extras antociani și alți derivați din soiuri locale de legume pentru a le evalua efectele asupra celulelor colonului uman. Comparând diferiți antociani, oamenii de știință au ajuns la concluzia că toți protejează ADN-ul într-o măsură mai mare sau mai mică împotriva deteriorării și au o activitate antioxidantă pronunțată.

Oamenii de știință brazilieni au testat experimental efectul sucului de vinete asupra nivelului de lipide și a stării lor în plasmă, precum și asupra capacității sucului de a elimina “colesterolul rău”. În cadrul experimentului descris, iepurilor cu niveluri de colesterol ridicate în mod artificial li s-au administrat 10 ml de suc de vinete zilnic, timp de 14 zile.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că, după o astfel de dietă, cobaii au avut o scădere calitativă a greutății, iar nivelul colesterolului din plasmă și aortă a scăzut, iar nivelul trigliceridelor, ale căror niveluri ridicate cresc riscul de boli cardiovasculare, a scăzut semnificativ.

Experții americani de la Centrul de Cercetare Cardiovasculară de la Universitatea din Connecticut au fost, de asemenea, interesați de capacitatea vinetelor de a elimina disfuncțiile și leziunile mușchiului cardiac.

Oamenii de știință au comparat eficiența vinetelor crude și a celor la grătar, introducând produse preparate pe bază de legume în alimentația animalelor de laborator timp de 30 de zile. Fructele la grătar au fost testate la egalitate cu cele crude pentru a vedea cât de serios s-a schimbat compoziția chimică în ceea ce privește efectele unor astfel de vinete asupra funcției cardiace.

Studiile efectuate cu ajutorul unui model de inimă izolată prin perfuzie au arătat că, indiferent de metoda de gătit, vinetele păstrează compuși cardioprotectori puternici care au un efect protector pronunțat.

Concentrația unor componente (de exemplu, vitaminele antioxidante A, C, β-caroten) a scăzut după prăjire, în timp ce altele (de exemplu, compusul antioxidant nasunin) a crescut. Cu toate acestea, acest lucru nu a creat o diferență calitativă în ceea ce privește efectul protector – în orice formă, vinetele s-au dovedit a fi benefice pentru inimă.

CITEȘTE ȘI:
Beneficiile pentru sănătate ale spanacului egiptean

Laboratorul de biotehnologie alimentară al Universității din Massachusetts a investigat capacitatea compușilor fenolici ai vinetelor de a ameliora hipertensiunea și pacienții cu diabet de tip 2.

Pe baza experimentelor “in vitro”, cercetătorii au recomandat o dietă cu vinete ca terapie pentru diabetul de tip 2, constatând că extractele de vinete îmbogățite cu fenolici cu activitate antioxidantă moderată ar putea inhiba și bloca alfa-glucozidele, reduce hipertensiunea arterială asociată și, ca urmare, ar putea îmbunătăți starea pacienților.

În 2011, oamenii de știință australieni au prezentat studii clinice extinse ale noii clase de agenți anticancerigeni de atunci, bazată pe compuși derivați din vinete (Solasodine Rhamnosyl Glycosides – SRG; acestea sunt, de asemenea, medicamente BEC).

Agenții utilizați au demonstrat o eficacitate ridicată atunci când au fost administrați intravenos și intraperitoneal, precum și atunci când au fost aplicați local ca parte a unei creme (Curaderm) în timpul tratamentului cancerului de piele non-melanom. Crema s-a dovedit a fi mai eficientă decât o serie de alte medicamente anticancerigene și au fost obținute rezultate cosmetice impresionante.

Beneficii pentru sănătate

Persoanele care consumă în mod regulat vinete pot beneficia de anumite beneficii pentru sănătate datorită substanțelor nutritive pe care le furnizează, cum ar fi fibrele, fitonutrienții și antocianii.

1. Sprijină sănătatea oaselor

Vinetele sunt o sursă bună de mangan, un mineral necesar pentru mai multe funcții din corpul uman, inclusiv pentru procesele care mențin sănătatea oaselor.

Manganul interacționează cu alte substanțe nutritive, cum ar fi calciul și vitamina D, pentru a contribui la menținerea sănătății oaselor. Cercetătorii nu știu exact cât de mult mangan joacă un rol, dar studiile pe animale au arătat că deficiența de mangan poate afecta formarea oaselor și reduce densitatea minerală osoasă.

Suplimentarea cu mangan, pe de altă parte, poate crește atât densitatea minerală osoasă, cât și formarea osoasă.

2. Reduc deteriorarea celululara

Vinetele conțin cantități destul de mari de diferite tipuri de fitonutrienți, în special nasunin și acid clorogenic, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva deteriorării și la scăderea riscului de boli de inimă.

De asemenea, coaja vinetelor conține antociani, care le conferă nuanța violet. S-a demonstrat că antocianii au putere antioxidantă prin combaterea stresului oxidativ. Cercetările sugerează că consumul de alimente cu antociani poate ajuta, de asemenea, la combaterea bolilor, cum ar fi bolile cardiovasculare și cancerul, și ajută la menținerea sănătății.

3. Îmbunătățesc digestia

Fibrele din vinete pot ajuta la menținerea sănătății sistemului digestiv. Fibrele sunt partea nedigerabilă a carbohidraților. Ajută la reglarea intestinelor prin reglarea ingestiei de alimente, digestiei, absorbției și metabolismului.

Majoritatea adulților ar trebui să consume aproximativ 25-38 de grame de fibre în fiecare zi. O ceașcă de vinete crude asigură aproximativ 10% din necesarul zilnic de fibre.

4. Reduc riscul de îmbolnăvire

Studiile au arătat că acele persoane care consumă diete bogate în fibre au o rată redusă de boli cardiovasculare. Alte cercetări au legat un aport mai mare de fibre de un risc mai mic de diabet și de anumite tipuri de cancer.

CITEȘTE ȘI:
Edamame, beneficii sănătate, calorii nutriție

Din ce în ce mai mult, dietele pe bază de plante sunt asociate cu o stare de sănătate mai bună și cu un risc redus de boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, bolile cardiovasculare sau obezitatea.

Vinetele pot avea un gust și o textură asemănătoare cărnii, așa că mulți oameni le folosesc ca înlocuitor al cărnii în rețetele pe bază de plante. Cu toate acestea, spre deosebire de carne, nu oferă multe proteine.

5. Ajută la menținerea greutății

Dietele pe bază de plante și dietele bogate în fibre sunt asociate cu menținerea unei greutăți sănătoase și cu un risc redus de obezitate. Iar studiile au arătat că persoanele care au o dietă bogată în fibre tind să aibă o greutate mai sănătoasă.

Studiile epidemiologice și clinice au demonstrat, de asemenea, că aportul de fibre alimentare este invers proporțional cu afecțiunile metabolice, cum ar fi obezitatea și diabetul de tip 2.

Vinetele informații nutriționale și beneficii pentru sănătate
Vinete si legume coapte

Utilizarea vinetelor

1. Vinetele în bucătărie

Pe continentul european, oamenii au reușit să recunoască meritele culinare ale vinetelor destul de târziu – abia în secolul al XIX-lea, dar de atunci, timp de două sute de ani, diferite bucătării naționale au reușit să includă această legumă în mâncărurile tradiționale.

Motivul pentru aceasta este o bună compatibilitate a vinetelor cu cerealele, carnea și alte legume. În plus, leguma nu își adaugă doar gustul la feluri de mâncare. Ea le dă volum și participă la crearea formei, păstrând în același timp consistența delicată, ceea ce alte legume nu pot face.

Diferite popoare ale lumii au propriile lor mâncăruri unice de vinete:

Ajapsandal - mancare de vinete caucaziana
Ajapsandal – mancare de vinete caucaziana

Hit-ul verii caucaziene este ajapsandalul.

Se bazează pe vinete, ardei dulci și iuți, roșii, ceapă, usturoi, ierburi aromatice (mărar, busuioc, coriandru, pătrunjel), cu posibila adăugare de cartofi. Conform rețetei, în oală se adaugă treptat ceapa prăjită, roșiile decojite, ardeii, usturoiul și ierburile aromatice. Felul de mâncare se fierbe timp de aproximativ 10 minute, după care tocănița se amestecă cu vinetele prăjite în ulei de floarea-soarelui și se lasă la frigider timp de câteva ore.

Se deosebește de analogul său european mai vechi – ratatouille, prin faptul că acesta din urmă poate să nu aibă deloc vinete, în timp ce în ajapsandal acestea reprezintă ingredientul principal. Este indicativ faptul că în zilele noastre vinetele se regăsesc frecvent și în versiunile moderne de ratatouille.

Crema de vinete baba ganouj sau salata hatsilim
Crema de vinete baba ganouj sau salata hatsilim

Aperitivul oriental babaganoush (sau baba ganouj).

Unii numesc babaganoush ca fiind terci, alții ca pateu, iar alții ca sos. Dar mulți oameni iubesc această gustare, iar în Israel (unde felul de mâncare este adesea numit “salată hatsilim”) nicio mare sărbătoare nu se poate lipsi de ea.

Pentru a găti babaganusha vinetele întregi se pun pe foc (de obicei pe grătar, dar se pot pune și pe focul unei sobe de gaz casnic sau în cuptor), astfel încât flăcările să carbonizeze pielea de la exterior.

Fructele se taie apoi pe lungime, iar pulpa fragedă se răzuiește, astfel încât coaja arsă să nu ajungă în mâncare, dar să se păstreze tot ce este mai delicios după un astfel de tratament extrem prin foc. Ulterior, pulpa se toacă într-o masă omogenă, se adaugă condimentele, uleiul și, de regulă, pasta de susan.

CITEȘTE ȘI:
Vinetele crude: beneficii și nutriție. Sunt sigure pentru consum?
Mancare de vinete turceasca imam bayaldi
Mancare de vinete turceasca Imam Bayaldi

” Bărcuțe” turcești, sau Imam Bayaldi.

Din limba turcă, numele acestui fel de mâncare se traduce prin “Imam leșinat (leșinat)”. Una dintre cele câteva versiuni populare îl atribuie gustului excelent al vinetelor umplute. Pentru a face “bărcuțe”, se face o incizie longitudinală adâncă în vinete și prin ea se îndepărtează mai întâi toate semințele și 2/3 din pulpă și apoi se pregătește orezul, se pune umplutura groasă de roșii, (legume cu ardei dulce, roșii uscate sau proaspete), condimente (nucșoară, coriandru, suc de lămâie, zahăr, sare, piper), ierburi aromatice. Setul de produse și forma

Imamului Bayaldi În aceeași Turcie este uneori servit, de exemplu, și sub formă de tigaie (și în general, numai în Turcia, aproximativ 600 de rețete ce includ această legumă).

Esențialul preparatului Imam Bayalda rămâne însă același – vânăta absoarbe aromele și sucurile tuturor celorlalte ingrediente, adăugând propria sa aromă. Pe lângă cele enumerate mai sus, există și alte mâncăruri cu vinete, renumite în întreaga lume: Caponata siciliană, zaalouk marocan, moussaka grecească etc.

Grație scriitorului Valentin Kataev, una dintre tradițiile odășenești a devenit foarte cunoscută: tăierea vinetelor cu un cuțit de lemn. Venit din Odessa la Moscova, Kataev a încercat să gătească zacusca de vinete “în stil Odessa”, dar nu a putut să o facă fără un cuțit de lemn care să taie pulpa fructului copt. Este recomandabil să folosiți un cuțit de lemn sau de ceramică (dar nu de metal) atunci când feliați vinetele.

Antioxidanții (polifenolii) conținuți de legume sunt oxidați mai ușor și mai rapid de către ionii de fier decât prin simplul contact cu oxigenul. Prin urmare, dacă tăiați pulpa cu un cuțit de fier sau dacă o treceți prin șurubul metalic al unui tocător de carne, aceasta se va întuneca (oxida) mai mult.

Viteza de oxidare este influențată, de asemenea, de temperaturile ridicate care perturbă structura enzimei, ceea ce înseamnă că, dacă gătiți o vânătă întreagă și apoi o tăiați, aceasta se va întuneca mai puțin decât dacă o tăiați mai întâi și apoi o gătiți.

2. În cosmetică

Beneficiile cosmetice ale vinetei au fost apreciate atât de producătorii de cosmetice de masă, cât și de cunoscătorii de îngrijire a pielii și de îngrijire a mâinilor și feței la domiciliu.

Companiile sud-coreene sunt deosebit de pasionate de extractul de vinete, unele dintre ele promit că acest ingredient în măști va ajuta la eliberarea pielii de plăcile keratinizate, netezind epiderma și micșorând porii, altele promit că va uniformiza tonusul pielii și o va ilumina, în timp ce altele promit că va preveni îmbătrânirea celulelor și va activa mecanismele de autoprotecție.

Producătorii de cosmetice homemade așteaptă același lucru de la vinete, considerând că o mască făcută din ea

Masca de fata ce include extract de vinete
Masca de fata ce include extract de vinete

Iată rețete pentru câteva compoziții cosmetice populare:

CITEȘTE ȘI:
Când pot mânca copiii morcovi

Contraindicații ale vinetelor

La fel ca și alte Solanaceae (cartofi, roșii etc.), vinetele, printre alți compuși organici, conțin solanină, un glicozid (alcaloid) otrăvitor, care este produs de diferite părți ale plantei în scop de protecție, acționând ca fungicid și insecticid.

Însăși denumirea latină a vinetelor – “Solanum melongena” – indică indirect o cantitate semnificativă de alcaloid otrăvitor în această cultură legumicolă, care îi conferă un gust amar. Cu toate acestea, spre deosebire, de exemplu, de roșii, la care compusul otrăvitor se acumulează în fructele verzi, necoapte, la vinete solanina atinge concentrația maximă în timpul coacerii. Pe lângă aceasta, fructele soiurilor închise la culoare o colectează în principal în pieliță.

Solanina prezintă toxicitate chiar și în doze mici. La început, provoacă o oarecare excitație a sistemului nervos, după care devine opresivă. În paralel are loc o descompunere paralelă a globulelor roșii din sânge. Manifestarea otrăvirii este greață, dureri abdominale, diaree și vărsături. Pot apărea dureri de cap și dezorientare. La victime se observă pupile dilatate. În cazurile grave, pot apărea convulsii și comă.

Desigur, pentru otrăvirea gravă a vinetelor, trebuie să mâncați multe fructe crude prea coapte din soiurile închise la culoare. Cu toate acestea, pentru a evita experimentarea pe tine însuți, poți pur și simplu să iei o serie de măsuri preventive:

Cea mai progresivă cale este cea științifică. Crescătorii, prin reproducerea noilor hibrizi moderni, scapă vinetele de solanina otrăvitoare, astfel încât fructele cu pulpă ușoară pot fi consumate chiar și crude.

Persoanele cu probleme gastrointestinale (gastrită, ulcer, tulburări), precum și pacienții insulino-dependenți, la care vinetele din alimentație pot provoca o scădere patologică a concentrației de glucoză, ar trebui să își limiteze consumul de vinete.

Întrebări frecvente

Este bine să mănânci vinete în fiecare zi?

Da. Vinetele sunt un aliment bogat în fibre și cu un conținut scăzut de calorii, bogat în nutrienți și care vine cu multe beneficii potențiale pentru sănătate. De la reducerea riscului de boli de inimă până la ajutor în controlul zahărului din sânge și pierderea în greutate, vinetele sunt un adaos simplu și delicios la orice dietă sănătoasă.

Sunt vinetele un superaliment?

Putem spune că da. Vinetele au un conținut scăzut de calorii și sodiu și sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, potasiu și vitaminele B. Data viitoare când admirați o vânătă strălucitoare, gândiți-vă la toți antioxidanții și mineralele pe care le oferă.

Sunt sănătoase vinetele pentru diabet?

Da. Vinetele au antioxidanți, cum ar fi vitaminele A și C, care ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării. De asemenea, sunt bogate în substanțe chimice naturale din plante numite polifenoli, care pot ajuta celulele să proceseze mai bine zahărul dacă aveți diabet.

Vinetele prăjite sunt bune pentru dietă?

Da. Vinetele sunt sărace în calorii și conțin cantități notabile de fibre dietetice, ceea ce le face un adaos sănătos la orice dietă. … Uleiul și pesmetul cresc conținutul caloric și de grăsimi, dar vinetele prăjite rămân mai sănătoase decât chipsurile sau cartofii prăjiți.

Este necesar să se săreze vinetele înainte de a le găti?

Nu este nevoie să se săreze mai întâi. Majoritatea rețetelor de vinete insistă să le sărezi înainte de a le găti. … Dacă o gătiți în alt mod – prăjire, grătar, abur – sărarea nu are niciun efect. Iar atunci când sărezi vinetele pentru prăjire, este nevoie de mult mai mult decât o simplă presărare.

Semințele de vinete se mănâncă?

Așa cum am menționat mai sus, semințele de vinete dețin o mare parte din beneficiile pentru sănătate care se găsesc în vinetele în sine. Spre deosebire de majoritatea fructelor și legumelor, semințele de vinete sunt complet comestibile și nutritive.

Vinetele trebuie ținute la frigidere?

Vinetele nu se păstrează bine pentru perioade lungi de timp. Dacă nu intenționați să consumați vinetele în termen de 2 zile, acestea trebuie să fie refrigerate.

Pentru a le păstra la frigider, înfășurați-le într-un prosop de hârtie și puneți-le într-un recipient reutilizabil sau într-o pungă de plastic perforată, în secțiunea frigorifică a frigiderului, pentru a le folosi

Pot congela vinetele?

Da. Puteți tăia vinetele în jumătate, în cuburi sau în felii pentru a le prăji înainte de a le congela: Jumătăți de vinete: Coaceți jumătățile de vinete în cuptor cu ulei de măsline la 200 de grade Celsius timp de 35-40 de minute sau până când pulpa este moale.

Puteți apoi să scoateți pulpa într-un recipient rezistent la congelare și să o păstrați în congelator

Cum gătești vinetele fără să se înmoaie?

Puneți-le mai întâi la microunde. Înainte de a ajunge pe aragaz, dați o tură la cuptorul cu microunde cu bucățile de vinete tăiate în cuburi și felii.
Pregătirea prealabilă a vinetelor (într-un singur strat, pe o farfurie căptușită cu prosop de hârtie) timp de aproximativ cinci minute ajută la contractarea structurii buretoase, ceea ce le va împiedica să absoarbă atât de mult ulei.

Surse:

 1. FoodData Central. Departamentul Agriculturii al SUA. Vinetele, crude .
 2. Institutul Național de Sănătate Oficiul pentru suplimente alimentare. Mangan: Fișă informativă pentru profesioniștii din domeniul sănătății .
 3. Taher D, Solberg SØ, Prohens J, Chou YY, Rakha M, Wu TH. Colectia de vinete World Vegetable Center: Origine, compozitie, diseminare si utilizare a semintelor in ameliorare . Front Plant Sci. 2017;8:1484. doi:10.3389/fpls.2017.01484
 4. Pandey KB, Rizvi SI. Polifenolii vegetali ca antioxidanți alimentari în sănătatea umană și boli . Oxid Med Cell Longev . 2009;2(5):270-278. doi:10.4161/oxim.2.5.9498
 5. Kaczmarczyk MM, Miller MJ, Freund GG. Beneficiile pentru sănătate ale fibrelor alimentare: dincolo de suspecții obișnuiți de diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare și cancer de colon . Metabolismul . 2012;61(8):1058–1066. doi:10.1016/j.metabol.2012.01.017
 6. Academia de Nutriție și Dietetică. Fibra .
 7. Soliman GA. Fibre alimentare, ateroscleroză și boli cardiovasculare . Nutrienti . 2019;11(5):1155. doi:10.3390/nu11051155
 8. Anderson J, Baird P, Davis RH, et al. Beneficiile pentru sănătate ale fibrelor alimentare . Nutr Rev. 2009;67(4)188-205. doi:10.1111/j.1753-4887.2009.00189.x
 9. Tuso PJ, Ismail MH, Ha BP, Bartolotto C. Actualizare nutrițională pentru medici: diete pe bază de plante . Perm J. 2013;17(2):61–66. doi:10.7812/TPP/12-085
 10. Lattimer JM, Haub MD. Efectele fibrelor alimentare și ale componentelor sale asupra sănătății metabolice . Nutrienti . 2010;2(12):1266–1289. doi:10.3390/nu2121266
 11. Sicherer S. Reacții încrucișate între alimente . Academia Americană de Alergie, Astm și Imunologie.
 12. Zwickey H, Horgan A, Hanes D și colab. Efectul dietei antiinflamatorii la persoanele cu diabet zaharat și pre-diabet: un studiu randomizat de hrănire controlată . J Restor Med . 2019;8(1):e20190107. doi:10.14200/jrm.2019.0107
 13. Konijeti GG, Kim N, Lewis JD și colab. Eficacitatea dietei protocol autoimune pentru boala inflamatorie intestinală . Inflamm Bowel Dis . 2017;23(11):2054–2060. doi:10.1097/MIB.0000000000001221
CITEȘTE ȘI:
Cele mai bune leguminoase pentru sănătatea ta
Arată mai multe +

A fost util articolul Vinetele Informații nutriționale și beneficii pentru sănătate? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete