Vinetele crude: beneficii și nutriție. Sunt sigure pentru consum?

Vinetele crude: beneficii și nutriție. Sunt sigure pentru consum?

Vinetele și-au primit numele din cauza culorii fructelor acestei plante. Vinetele fac parte din categoria nightshade din familia Solanaceae, alături de cartof, tutun, roșii etc.

Un alt nume pentru acest grup de legume este legumele nightshade, deoarece nightshade înseamnă “umbra nopții”, referindu-se probabil la culoarea boabelor acestor plante. Unii sugerează, de asemenea, că aceste plante au primit acest nume deoarece preferă să crească și să înflorească în întuneric.

Aceste plante sunt unice în proprietate, deoarece aproape toate conțin cantități variabile de compuși alcaloizi. De exemplu, tutunul are compuși alcaloizi mari, prin urmare nu este folosit în dieta zilnică. Ele sunt folosite ocazional în aluzie la mai multe festivaluri culturale, iar unii abuzează de ele.

Vinetele fac parte din medicina tradițională de mulți ani. În unele tari, vinetele au fost o legumă folosită pentru tratarea diabetului în vremuri mai vechi, deoarece conțin substanțe chimice naturale( obținute din plante) cunoscute sub numele de polifenoli.

Importanța polifenolilor constă în faptul că aceștia îmbunătățesc metabolismul de prelucrare a zahărului în interiorul celulelor. Este de ajutor pentru persoanele care suferă de diabet, deoarece anumite studii le sugerează.

Vinetele sunt, de asemenea, bogate în fibre și antioxidanți precum vitaminele A și C, care luptă împotriva radicalilor liberi și protejează organismul de efectele distructive ale radicalilor liberi.

Informații nutriționale despre vinete

În conformitate cu USDA, o porție de 100 de grame de vinete conține:

 • Calorii: 25 kcal
 • Proteine: 1 g
 • Grăsimi: 0.2 g
 • Carbohidrați: 6 g
 • Fibre: 3 g
 • Calciu: 9 mg
 • Magneziu: 14 mg
 • Fosfor: 24 mg
 • Potasiu: 229 mg

În conformitate cu studiile, vinetele poate că nu sunt cele mai hrănitoare legume, dar ele oferă multe bunătăți. Conține cantități ample de vitamine, cum ar fi A, C și K.

Aceste vitamine prezintă proprietatea de curățători de radicali liberi. Prin urmare, vinetele pot fi o sursă de antioxidanți. De asemenea, conține fibre într-o cantitate suficientă, astfel poate contribui la îmbunătățirea stării persoanelor care au diabet.

Este o legumă relativ sănătoasă, deoarece o porție de 100 g conține doar 25 kcal de energie și 0,2 g de grăsime; prin urmare, nu crește greutatea unei persoane.

Anumite studii au descoperit, de asemenea, că vinetele posedă proprietăți de combatere a cancerului, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a susține acest lucru.

Nota Organics Food

Consumul de vinete vine cu o mulțime de beneficii pentru sănătate. Vinetele crude au fost unul dintre ingredientele esențiale ale medicinei tradiționale pentru a trata multe complicații medicale, inclusiv astm, diabet etc. Prezența fenolului în vinete ajută la o bună procesare a zahărului, reducând astfel, la rândul său, riscul de diabet.

Leguma este, de asemenea, bogată în antioxidanți, cum ar fi vitaminele A și C, care pot ajuta la prevenirea deteriorării celulelor. Se spune chiar că vinetele sunt capabile să protejeze organismul de tipul de ADN care poate provoca potențial cancer.

Poți mânca vinete crude?

Da, vinetele pot fi consumate în siguranță, atât crude, cât și gătite. Făcând parte din categoria nightshade, conține și ea compusul alcaloid solanină, deși concentrația nu este în doze puternice.

Prin urmare, este sigur să mâncați vinete crude cu moderație. Dar, unele persoane ar putea fi sensibile la solanină, iar atunci când este consumată în cantități mari, aceasta poate fi toxică pentru ele. Așadar, persoanele alergice la solanină ar trebui să evite consumul de vinete.

Gustul vinetelor

Vinetele variază semnificativ în ceea ce privește morfologia, gustul și textura lor. Unele dintre ele sunt plăcute de mâncat, în timp ce altele sunt amare. Oamenii întâlnesc în mod obișnuit doar acele vinete amare, deoarece acestea sunt produse pe scară largă. Amărăciunea este trăsătura caracteristică a soiului asiatic de vinete.

Gustul amar se datorează compusului alcaloid, solanina, care este toxic în doze excesive. Acesta nu este otrăvitor pentru multe persoane și este relativ sigur de consumat atunci când este consumat crud cu moderație.

După consum, dacă vreo persoană se plânge de agravarea durerilor articulare, artrită și nereguli gastrointestinale, ar trebui să înceteze imediat să le mai mănânce și să le evite în viitor.

Nu există dovezi semnificative care să coreleze simptomele cu compușii cauzali din vinetele crude. Deoarece sunt necesare mai multe investigații, oricine se confruntă cu simptome ar trebui să evite consumul de vinete crude.

Vinetele crude: beneficii și nutriție. Sunt sigure pentru consum?
FW1005FWB02

Cum se mănâncă vinetele crude?

Cei mai mulți oameni nu preferă vinetele crude din cauza gustului său amar. Sărarea unei vinete poate ajuta la eliminarea amărăciunii. Este un proces în doi pași: frecarea bucăților de vinete în sare și apoi clătirea sau stoarcerea excesului de sare.

Oamenii pot mânca vinetele crude într-o salată, de exemplu. Bucățile mici de vinete sunt garnisite cu morcovi și ulei de măsline și asezonate cu sare și piper, obținându-se o salată delicioasă și delicioasă. Vinetele lungi asiatice sunt mai fragede și sunt preferate pentru salate decât vinetele de formă rotundă.

Deși puteți mânca vinete fără să le gătiți, nu există o multe de rețete care cer ca vinetele să fie consumate crude. Dar există modalități de a face ca vinetele să lucreze pentru tine.

De exemplu, puteți mânca vinetele crude în salate de cereale și legume, deoarece vor absorbi aromele și dressingurile. Adăugați pansamente dulci și ingrediente precum morcovi, mere, roșii coapte și fructe uscate pentru a echilibra amărăciunea.

Dacă folosiți vinete crude într-o salată cu verdețuri, optați pentru frunze cu o aromă mai blândă, cum ar fi salata verde. Evitați să asortați vinetele crude cu verdețuri amare precum radicchio, endive sau frisée.

Vinetele crude merg bine cu paste cu sos crud, unde căldura tăițeilor încălzește celelalte ingrediente fără a le găti. Adăugați vinete crude tăiate cubulețe la mozzarella proaspătă tăiată în cubulețe și roșii crude tăiate în cubulețe. Amestecați-le cu tăiței fierbinți și ulei de măsline extravirgin și decorați-le cu busuioc proaspăt.

Vinetele crude: beneficii și nutriție. Sunt sigure pentru consum?
Vinetele crude: beneficii și nutriție. Sunt sigure pentru consum?

Rețetă pentru Salată de vinete

Porții:: 5-6 Timp total – 20 min

Ingrediente

 • Vinete asiatice – 1 bucata.
 • Morcovi tocați – 1 cană
 • Busuioc proaspăt tocat – 1-2 linguri
 • Suc de lămâie – 2 linguri
 • Ulei de măsline – 1 linguriță
 • Sare și piper

Mod de preparare

 • Îndepărtați capetele vinetelor.
 • Tăiați vinetele în sferturi pe lungime și în cruce, cu o grosime de aproximativ 6 mm
 • Se freacă vinetele cu sare și se țin deoparte.
 • Amestecați sucul de lămâie, uleiul de măsline, sarea și piperul pentru a face o vinegretă
 • Se toarnă vinegreta peste vinete și se amestecă.
 • Adăugați busuiocul și morcovii și amestecați din nou.

Cine ar trebui să evite vinetele crude?

Deși majoritatea oamenilor pot mânca vinete crude, unele persoane prezintă un risc mai mare de a contracta otrăvuri alimentare și pot avea simptome mai severe. Cei cu un sistem imunitar compromis, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și copiii mici ar trebui să evite consumul de vinete crude.

Ar trebui să vă monitorizați aportul dacă sunteți îngrijorat de consumul de vinete crude, deoarece acestea fac parte din familia nightshade.

În timp ce frunzele și florile pot fi toxice, vinetele pot fi consumate crude în siguranță. Veți ajunge la niveluri potențial dăunătoare de solanină doar după ce veți mânca mai mult de o duzină de vinete întregi (cel puțin!) într-o singură ședință.

Nota Organics Food

Vinetele sunt o sursă bună de fibre și antioxidanți. Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi formați în organism în timpul metabolismului, care dăunează organelor interne, mărind astfel viața celulelor. Și da, este sigur să le mâncați crude. Doar persoanele cu artrită și care se plâng de dureri articulare ar trebui să evite să le mănânce.

Concluzie

Vinetele sunt legume lucioase, cu o nuanță purpurie și o formă de lacrimă. Vinete și brinjal sunt ceilalți termeni folosiți pentru aceasta. Intră în categoria legumelor de tip nightshade. Cartofii, roșiile și ardeii fac parte, de asemenea, din aceeași categorie: familia Solanaceae.

Acestea sunt unice prin faptul că aproape toate conțin cantități variabile de compus alcaloid, solanina. Acesta nu este un compus dăunător în doze moderate. Cu toate acestea, vinetele pot fi toxice dacă sunt consumate în doze excesive. Unele persoane ar putea prezenta o reacție alergică din cauza sensibilității la solanină.

Morfologia vinetelor variază foarte mult, iar în întreaga lume sunt cultivate multe tipuri diferite de vinete, fiecare cu caracteristici unice. Vinetele oferă o cantitate bună de vitamine, cum ar fi vitamina A, C și vitamina K, în ciuda faptului că nu sunt una dintre cele mai sănătoase legume prezente pe pământ.

Pot fi o sursă de antioxidanți și, de asemenea, una dintre cele mai importante proprietăți este că ajută persoanele care suferă de diabet datorită prezenței polifenolilor.

Tendințele recente au adus-o în prim-plan, iar acum oamenii o folosesc în salate. Salatele făcute cu vinete, garnisite și asezonate cu alte elemente de salată o fac delicioasă și o alternativă mai bună pentru vegani.

Întrebări frecvente (FAQ)

Care sunt beneficiile consumului de vinete crude?

Timp de mii de ani, vinetele au fost una dintre componentele cheie utilizate în medicina tradițională. Vinetele erau folosite pentru a trata diabetul, iar rădăcinile sale ajută la tratarea astmului în medicina ayurvedică.

Vinetele conțin antioxidanți, inclusiv vitaminele A și C, care ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării. Sunt bogată în polifenoli, substanțe vegetale naturale care pot ajuta celulele diabeticilor să digere mai eficient zahărul.

O cercetare pe celule arată că vinetele protejează împotriva deteriorării ADN-ului care cauzează cancerul. Cu toate acestea, sunt esențiale mai multe cercetări cu privire la acest beneficiu pentru oameni.

Vinetele crude au gust bun ?

Nu există un răspuns exact la această întrebare, deoarece gustul este mai mult un lucru personal decât un fapt. Prin urmare, acesta poate varia în funcție de oameni. Cu toate acestea, este amară și, prin urmare, nu este pe placul multora, deși unii susțin că își doresc gustul său crud.

Unii oameni găsesc această amărăciune plăcută, iar alții neplăcută. După ce este gătit, aroma sa devine blândă și capătă o textură cremoasă.

Vinetele insuficient gătite te pot îmbolnăvi?

Nu, vinetele insuficient gătite nu vă îmbolnăvesc dacă sunt consumate cu moderație. În timp ce frunzele și petalele pot fi periculoase, vinetele pot fi consumate în siguranță crude sau gătite, iar substanța chimică solanină, la care unele persoane sunt sensibile, este toxică doar în doze mari.

Asigurați-vă că o consumați cu moderație, deoarece consumul excesiv de vinete insuficient gătite ar putea declanșa greață, vărsături și diaree la persoanele sensibile.

Vinetele necoapte sunt otrăvitoare?

Nu, vinetele crude nu sunt otrăvitoare. Frunzele și florile plantei, însă, pot fi otrăvitoare. Familia de plante din familia nightshade, inclusiv vinetele, cartofii, ardeii, roșiile și tomatillos, conține un alcaloid numit solanină, care poate fi toxic în concentrații mari.

Cele mai multe toxine sunt prezente în vinetele tinere, cum ar fi vinetele culese la începutul vieții lor vegetale sau vinetele imature.

Cine nu ar trebui să mănânce vinete?

Persoanele care au sensibilitate la solanină ar trebui să evite consumul de vinete. Persoanele cu artrită și dureri articulare ar trebui, de asemenea, să evite consumul acestei legume, deoarece poate agrava și mai mult situația.
Nasunina este un fitochimic găsit în vinete care se poate lega de fier și îl poate elimina din celule. Oxalații din această legumă ar putea duce la apariția pietrelor la rinichi.

Vinetele sunt o legumă nightshade, care poate declanșa reacții alergice la unele persoane dacă sunt consumate în cantități mari. Așadar, oamenii ar trebui să își monitorizeze obiceiurile alimentare.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Dieta vegetariană și îmbătrânirea sănătoasă
Efectele secundare ale dietei cu conținut scăzut de carbohidrați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii