12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

Vitamina care reduce riscul de demență, potrivit unui nou studiu

Trebuie să citești asta...

Modalități de a reduce riscul de demență și de boala Alzheimer

Citiți mai departe pentru a afla ce vitamină veți dori să vă asigurați că luați suficient pentru a evita declinul cognitiv

Creșterea semnificativă a numărului de cazuri de demență din ultimii ani îi îngrijorează pe mulți dintre cei afectați de această afecțiune, care afectează deja peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume, potrivit Alzheimer’s Disease International.

Se așteaptă ca acest număr să se dubleze în următoarele două decenii și să ajungă la 139 de milioane de cazuri până în 2050. Ținând cont de acest lucru, căutăm cu toții modalități de a ne reduce riscul de demență și de boala Alzheimer – cea mai frecventă formă a acestei afecțiuni.

S-ar putea să vă bucurați să aflați că un nou studiu a dat rezultate promițătoare atunci când a fost vorba de evaluarea potențialului unei vitamine de a îmbunătăți abilitățile cognitive. Și este una pe care s-ar putea să o consumați deja.

Vitamina K ar putea încetini declinul legat de vârstă asociat cu demența

Vitamina care reduce riscul de demență, potrivit unui nou studiu
Shutterstock

Rezultatele unui nou studiu prezentat la reuniunea Experimental Biology de la începutul acestei luni sugerează că vitamina K are potențialul de a îmbunătăți capacitățile cognitive în cazul creierelor îmbătrânite.

După cum a relatat Medical News Today, cercetătorii de la Universitatea AlMaarefa din Arabia Saudită au evaluat efectul protector al vitaminei K prin compararea a două grupuri de șobolani mai în vârstă (care sunt adesea folosiți în cercetările științifice datorită asemănărilor genetice cu oamenii).

CITEȘTE ȘI:
10 Condimente care te ajută sa slăbești

Vitamina K include compușii vitamina K1 și vitamina K2. În cadrul studiului, un grup de șobolani a primit un supliment de vitamina K2, menaquinona-7 (MK-7), în timp ce al doilea grup nu a primit acest supliment.

Atunci când au fost supuși la teste de funcționare cognitivă pe parcursul a 17 luni – inclusiv un labirint, un test de înot și un “test de sociabilitate” – șobolanii care au primit vitamina K au prezentat niveluri reduse de afectare cognitivă, depresie și anxietate. În plus, cercetătorii au observat îmbunătățiri ale memoriei spațiale și ale capacității de învățare ca urmare a suplimentării cu vitamina K.

Puteți atinge cu ușurință nivelurile recomandate de vitamina K prin intermediul dietei dvs

Vitamina care reduce riscul de demență, potrivit unui nou studiu
Elena elisseeva / shutterstock

Vă întrebați cum puteți profita de beneficiile vitaminei K? Consumul a una până la două porții de frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza kale și salata verde, ar trebui să facă treaba pentru vitamina K1.

Vitamina K2 este mai puțin frecventă în dietele occidentale, potrivit unui studiu din 2021 privind efectul vitaminei asupra bolii Alzheimer, deoarece se găsește mai ales în alimentele fermentate, în legumele murate și în unele brânzeturi. Carnea, peștele și gălbenușurile de ou au, de asemenea, menachinonă-4 (MK-4), o formă de vitamina K2 care este convertită din vitamina K1.

CITEȘTE ȘI:
L-Carnitina: 9 Beneficii+ dozaj și efecte adverse

Puteți, de asemenea, să înlocuiți aceste surse naturale cu suplimente, a declarat pentru Medical News Today autorul principal al ultimului studiu, Mohamed El-Sherbiny, profesor de anatomie la Universitatea AlMaarefa, PhD, profesor de anatomie la Universitatea AlMaarefa.

Cu toate acestea, alte studii diferă în ceea ce privește beneficiul protector al acestor suplimente, care nu permit ca vitamina K să fie absorbită la fel de bine în organism, precizează Organizația Alzheimer.

Acesta nu este primul studiu care sugerează efectele pozitive pe care vitamina K le poate avea asupra sănătății creierului.

Vitamina care reduce riscul de demență, potrivit unui nou studiu
Rosshelen / shutterstock

Studiile anterioare au arătat beneficiile vitaminei K și capacitatea acesteia de a încetini declinul cognitiv în creierul îmbătrânit, inclusiv un studiu din 2018 asupra a 960 de adulți în vârstă publicat în Neurology.

Atunci când indivizii au mâncat una sau două porții de frunze de muștar, spanac, varză sau varză kale în fiecare zi, aceștia au avut aceleași abilități cognitive ca și cei care erau cu 11 ani mai tineri.

Sunteți curioși cum funcționează acest lucru? Știința arată că vitamina K reduce moartea celulelor nervoase “protejând nervii de substanțele nocive din creier”, spune Organizația Alzheimer.

Dincolo de aceasta, gena legată de dezvoltarea bolii Alzheimer contribuie, de asemenea, la o “producție metabolică mai mică de vitamina K la nivelul individului”, a precizat organizația, iar vitamina K2 ar putea avea potențialul de a încetini progresia bolii Alzheimer sau de a contribui la prevenire, potrivit studiului din 2021.

CITEȘTE ȘI:
Alergarea, un exercițiu care generează plăcere cerebrală

El-Sherbiny a comentat, de asemenea, aceste efecte protectoare, spunând pentru Medical News Today: “Procesul de îmbătrânire este asociat cu deteriorarea funcțiilor cerebrale. Vitamina K este o vitamină naturală solubilă în grăsimi [care] protejează creierul de dezvoltarea bolii Alzheimer”.

Cercetătorii spun că este important să se monitorizeze nivelurile de vitamina K la adulții în vârstă

Vitamina care reduce riscul de demență, potrivit unui nou studiu
Shutterstock

Deși acest studiu nu a fost efectuat pe oameni, cercetătorii consideră că rezultatele sunt promițătoare. Descoperirile oferă mai mult sprijin pentru ipoteza vitaminei K și, potrivit lui El-Sherbiny, nivelurile de vitamina K ar trebui să fie monitorizate la adulții în vârstă care prezintă riscul de a dezvolta demență, boala Alzheimer și alte boli neurodegenerative legate de vârstă.

Vitamina K nu poate opri dezvoltarea bolii Alzheimer sau a demenței, spune Organizația Alzheimer, dar ar fi bine să faceți unele schimbări în alimentație pentru a promova sănătatea creierului.

Jennifer Bramen, PhD, cercetător senior în domeniul neuroștiințelor la Pacific Neuroscience Institute din cadrul Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, California, a atras atenția asupra necesității de a face mai multe cercetări pe această temă. Cu toate acestea, adăugarea mai multor alimente sănătoase în dieta zilnică nu este niciodată o idee rea.

Legumele fermentate, cum ar fi varza murată, vă pot oferi această doză de MK-7, precum și alte beneficii cunoscute pentru sănătate, a declarat Bramen pentru Medical News Today.

CITEȘTE ȘI:
Neuropatia diabetică, dureri de stomac motive, prevenire

Alimentele fermentate “sunt excelente pentru microbiomul intestinal, care are o legătură bine stabilită cu declinul cognitiv”, a spus Bramen. “Aș recomanda încorporarea acestora într-o dietă concepută pentru a promova sănătatea creierului și cogniția”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete