8.7 C
București
miercuri, martie 22, 2023

Ce este Vitamina E Beneficii pentru sănătate

Trebuie să citești asta...

Vitamina E este cunoscută adesea sub numele de vitamina fertilității ca urmare a rolului fundamental pe care îl joacă în funcția de reproducere a organismului, este un antioxidant puternic care întărește sistemul imunitar și promovează sănătatea pielii, motiv pentru care este utilizată în fabricarea dermatocosmeticelor și a suplimentelor anti-îmbătrânire.

Vom afla mai multe despre beneficiile vitaminei E și despre rolul acesteia în organism în secțiunile care urmează.

Ce este vitamina E?

Vitamina E este un antioxidant puternic care previne răspândirea speciilor reactive de oxigen și promovează sănătatea generală. De asemenea, suspendă radicalii liberi și, ca regulator al activității enzimatice, joacă un rol în dezvoltarea sănătoasă a mușchilor.

Acesta influențează expresia genelor și promovează sănătatea ochilor și a sistemului nervos. Una dintre principalele funcții ale vitaminei E este menținerea sănătății inimii prin menținerea nivelului de colesterol în echilibru.

Îmbunătățește circulația scalpului, accelerează vindecarea rănilor și protejează pielea de uscare. Vitamina E ne protejează organismul de factorii externi dăunători și ne păstrează tinerețea.

Istoria descoperirii

Vitamina E a fost descoperită pentru prima dată în 1922 de oamenii de știință Evans și Bishop ca o componentă necunoscută a uleiurilor vegetale, necesară pentru reproducerea șobolanilor femele. Această observație a fost publicată imediat, iar substanța a fost numită pentru prima dată “factor X” și “factor de infertilitate”. Mai târziu, Evans a propus ca litera E să fie adoptată oficial pentru aceasta – la fel ca și vitamina D, recent descoperită.

Compusul activ, vitamina E, a fost izolat în 1936 din uleiul de germeni de grâu. Deoarece această substanță permitea animalelor să aibă urmași, echipa de cercetare a decis să o numească alfa-tocoferol – de la grecescul “tocos” (care înseamnă a da naștere) și “ferein” (care înseamnă a crește).

Pentru a indica prezența grupei OH în moleculă, s-a adăugat “ol” la final. Structura sa corectă a fost dată în 1938, iar substanța a fost sintetizată pentru prima dată de P. Carrer, tot în 1938.

În anii 1940, o echipă de medici canadieni a descoperit că vitamina E poate proteja oamenii împotriva bolilor coronariene.

Cererea de vitamina E a crescut rapid. Odată cu creșterea cererii de pe piață, a crescut și numărul de produse disponibile pentru industria farmaceutică, alimentară, furajeră și cosmetică.

În 1968, consiliile pentru alimentație și nutriție ale Academiei Naționale de Științe a SUA au recunoscut oficial vitamina E ca fiind un nutrient important [sursa].

Alimente bogate în vitamina E

Cantități orientative de vitamina E în 100 de grame de produse alimentare:

Alimente bogate in vitamina e
Alimente bogate in vitamina e
Raci de râu2,85Spanac2.03Caracatiță1.2Caisă0,89
Păstrăv2.34Chard1,89Mure1.17Zmeură0,87
Unt2.32Ardei gras roșu1,58Sparanghel1.13Brocoli0,78
Semințe de dovleac (uscate)2.18Kale1,54Coacăz negruunuPapaya0,3
Avocado2.07kiwi1,46Mango0,9Cartof dulce0,26
+ Încă 16 alimente bogate în vitamina E ( este indicată cantitatea de μg la 100 g de produs ):

Doza zilnică de vitamina E

După cum putem observa, uleiurile vegetale sunt principalele surse de vitamina E. O cantitate mare de vitamina poate fi obținută și din nuci. Vitamina E este foarte importantă pentru organismul nostru, de aceea este necesar să ne asigurăm că o cantitate suficientă din ea este furnizată prin alimente. Conform cifrelor oficiale, aportul zilnic de vitamina E este:

CITEȘTE ȘI:
Alimente care îți vor face oase sănătoase și puternice
VârstăBărbați: mg/zi (UI/zi)Femei: mg/zi (UI/zi)
Sugari 0-6 luni4 mg (6 UI)4 mg (6 UI)
Sugari 7-12 luni5 mg (7,5 UI)5 mg (7,5 UI)
Copii 1-3 ani6 mg (9 UI)6 mg (9 UI)
Copii 4-8 ani7 mg (10,5 UI)7 mg (10,5 UI)
Copii 9-13 ani11 mg (16,5 UI)11 mg (16,5 UI)
Adolescenți 14-18 ani15 mg (22,5 UI)15 mg (22,5 UI)
Adulți de peste 19 ani15 mg (22,5 UI)15 mg (22,5 UI)
Gravidă (orice vârstă)15 mg (22,5 UI)
Mame care alăptează (orice vârstă)19 mg (28,5 UI)

Oamenii de știință consideră că există dovezi solide că un aport zilnic de cel puțin 200 UI (134 mg) de alfa-tocoferol poate proteja adulții de anumite boli cronice, cum ar fi problemele cardiace, accidentele vasculare cerebrale, bolile neurodegenerative și anumite tipuri de cancer.

Principala problemă în formularea recomandărilor privind vitamina E este dependența de aportul de acizi grași polinesaturați (PUFA). Există diferențe mari în ceea ce privește aportul de PUFA în Europa.

Pe baza relației proporționale dintre necesarul de vitamina E și PUFA, recomandările ar trebui să țină seama de aportul variabil de acizi în diferite populații. Având în vedere dificultatea de a ajunge la recomandări cu un efect optim asupra metabolismului uman, aportul zilnic de vitamina E pentru adulți, exprimat în miligrame de echivalent alfa-tocoferol (mg alfa-TEQ), diferă de la o țară europeană la alta:

În general, putem obține suficientă vitamina E din alimente. În unele cazuri, nevoia de aceasta poate crește, de exemplu în cazul bolilor cronice severe:

Aceste boli interferează cu absorbția vitaminei E în intestin .

Vitamina e proprieteti chimice si fizice
Vitamina E proprieteti chimice si fizice

Proprietăți chimice și fizice

Vitamina E se referă la toți tocoferolii și tocotrienolii care prezintă activitate alfa-tocoferolică. Datorită hidrogenului fenolic de pe nucleul 2H-1-benzopiran-6-ol, acești compuși prezintă grade diferite de activitate antioxidantă în funcție de localizarea și numărul de grupări metil și de tipul de izoprenoide.

CITEȘTE ȘI:
Vitamina C: 14 beneficii, dozaj și funcții în organism

Vitamina E este stabilă atunci când este încălzită la temperaturi cuprinse între 150 și 175°C. Este mai puțin stabilă în medii acide și alcaline. A-tocoferolul are consistența unui ulei limpede și vâscos. Se poate degrada la unele tipuri de prelucrare a alimentelor. La temperaturi sub 0°C, își pierde activitatea.

Activitatea sa afectează în mod negativ fierul, clorul și uleiul mineral. Insolubil în apă, liber solubil în etanol, miscibil în eter. Culoare – de la ușor galben până la chihlimbar, aproape inodor,[8.9] .

Termenul de vitamina E cuprinde opt compuși liposolubili înrudiți care se găsesc în natură: patru tocoferoli (alfa, beta, gamma și delta) și patru tocotrienoli (alfa, beta, gamma și delta).

La om, numai alfa-tocoferolul este selectat și sintetizat în ficat, fiind cel mai abundent în organism. Forma de alfa-tocoferol care se găsește în plante este RRR-alfa-tocoferol (numit și alfa-tocoferol natural sau d-alfa-tocoferol).

Forma de vitamina E utilizată în principal în alimentele îmbogățite și în suplimentele nutritive este all-rac-alfa-tocoferol (sintetic sau dl-alfa-tocoferol). Aceasta conține RRR-alfa-tocoferol și șapte forme foarte asemănătoare de alfa-tocoferol. All-rac-alfa-tocoferolul este definit ca fiind puțin mai puțin activ din punct de vedere biologic,[10] .

Alimente bogate în vitamina e, cum ar fi ulei de germeni de grâu, germeni de grâu uscați, caise uscate, alune, migdale, frunze de pătrunjel, avocado, nuci, semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui, spanac și ardei verde pe masa de lemn
Alimente bogate în vitamina E, cum ar fi ulei de germeni de grâu, germeni de grâu uscați, caise uscate, alune, migdale, frunze de pătrunjel, avocado, nuci, semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui, spanac și ardei verde pe masa de lemn

Ce beneficii și efecte are vitamina E asupra organismului ale

Metabolizare în organism

Vitamina E este o vitamină liposolubilă care este descompusă și depozitată în stratul de grăsime din organism. Aceasta acționează ca antioxidant prin descompunerea radicalilor liberi care deteriorează celulele.

Radicalii liberi sunt molecule care au un electron neperecheat, ceea ce le face extrem de reactive. Aceștia se hrănesc cu celule sănătoase în timpul mai multor procese biochimice. Unii radicali liberi sunt subproduse naturale ale digestiei, în timp ce alții provin din fumul de țigară, agenți cancerigeni la grătar și alte surse.

Celulele sănătoase deteriorate de radicalii liberi pot duce la apariția unor boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. A avea suficientă vitamina E în alimentație poate servi ca măsură preventivă pentru a proteja organismul de aceste boli. Absorbția optimă se realizează atunci când vitamina E este ingerată cu alimente[11] .

Vitamina E este absorbită în intestine și intră în sânge prin sistemul limfatic. Ea este absorbită împreună cu lipidele, intră în chilomicroni și cu ajutorul acestora este transportată la ficat. Acest proces este similar pentru toate formele de vitamina E. Numai după trecerea prin ficat apare α-tocoferolul în plasmă.

Cea mai mare parte din β-, γ- și δ-tocoferolul consumat este secretat în bilă sau nu este absorbit și excretat din organism. Motivul pentru aceasta este prezența în ficat a unei substanțe speciale – o proteină care transportă exclusiv α-tocoferol, TTPA.

Administrarea plasmatică a RRR-a-tocoferolului este un proces de saturație. Nivelurile plasmatice cu suplimentarea cu vitamina E au încetat să mai crească la ~80 μM, chiar dacă dozele au fost mărite la 800 mg.

CITEȘTE ȘI:
Ce se întâmplă dacă nu mănânci după ora 19:00?

Studiile arată că limitarea concentrației plasmatice de α-tocoferol pare să fie rezultatul înlocuirii rapide a α-tocoferolului nou circulant. Aceste date sunt în concordanță cu analizele cinetice care demonstrează că întreaga compoziție plasmatică de α-tocoferol este actualizată zilnic[12] .

Interacțiunea cu alți nutrienți

Vitamina E are efecte antioxidante atunci când este combinată cu alți antioxidanți, inclusiv beta-caroten, vitamina C și seleniu. Vitamina C poate readuce vitamina E oxidată la forma sa antioxidantă naturală. Megadozele de vitamina C pot crește necesarul de vitamina E.

Poate, de asemenea, să protejeze împotriva unora dintre efectele cantităților excesive de vitamina A și să reglementeze nivelurile de vitamina A. Vitamina E este esențială pentru acțiunea vitaminei A, iar un aport ridicat de vitamina A poate reduce absorbția vitaminei E.

Vitamina E poate fi necesară pentru a transforma vitamina B12 în forma sa activă și poate reduce unele dintre simptomele deficienței de zinc. Dozele mari de vitamina E pot afecta activitatea anticoagulantă a vitaminei K și pot reduce absorbția intestinală a vitaminei K.

Aceasta vitamina crește absorbția intestinală a vitaminei A la concentrații medii și mari, până la 40%. Vitaminele A și E lucrează împreună pentru a crește capacitatea antioxidantă, pentru a proteja împotriva unor forme de cancer și pentru a promova sănătatea intestinală.

Acestea acționează în mod sinergic pentru a preveni obezitatea, pierderea auzului, sindromul metabolic, inflamația, răspunsul imunitar și menținerea sănătății creierului.

Deficitul de seleniu exacerbează efectele deficitului de vitamina E, care, la rândul său, poate preveni toxicitatea seleniului.

O deficiență combinată de seleniu și vitamina E are un impact mai mare asupra organismului decât o deficiență a oricăruia dintre nutrienți în parte. Acțiunea combinată a vitaminei E și a seleniului poate contribui la prevenirea cancerului prin stimularea apoptozei celulelor anormale.

Fierul anorganic interferează cu absorbția vitaminei E și o poate distruge. Deficitul de vitamina E exacerbează excesul de fier, dar suplimentarea cu aceasta vitamina îl previne. Cel mai bine este să luați aceste suplimente la momente diferite [13,14] .

Combinații benefice de alimente

Vitaminele sunt cele mai benefice atunci când sunt combinate corect. Pentru cel mai bun efect, vă recomandăm să folosiți următoarele combinații [15,16] :

O combinație de spanac (în plus, fiind gătit, va avea o mare valoare nutritivă) și ulei vegetal va fi de ajutor.

Vitamina E naturală este o familie de 8 compuși diferiți – 4 tocoferoli și 4 tocotrienoli. Acest lucru înseamnă că, dacă mâncați anumite alimente sănătoase, veți obține toți cei 8 compuși. În schimb, vitamina E sintetică conține doar unul dintre acești 8 compuși (alfa-tocoferol).

Există câteva vitamine medicamentoase care conțin, de asemenea, acetat de vitamina E și succinat de vitamina E. Aceste vitamine sunt cunoscute pentru prevenirea bolilor de inimă. Deși se știe că acestea previn bolile de inimă, vă recomandăm totuși să luați vitamina E în dieta dumneavoastră[1] .

CITEȘTE ȘI:
Care este riscul de deficiență de vitamina D?

Aplicarea în medicină

Vitamina E are următoarele funcții în organism:

Administrarea vitaminei E sub formă de medicament este eficientă în tratarea ataxiei – o tulburare de motilitate asociată cu o lipsă de vitamina E în organism;

În plus, vitamina E poate ajuta la boli precum: anemie , cancer al vezicii urinare, demență , dispraxie (insuficiență motorie), granulomatoză, boala Parkinson

Numele boliiDozare
Boala Alzheimer, încetinind afectarea memorieipână la 2000 UI zilnic
beta talasemie (tulburare de sânge)750 UI pe zi;
dismenoree (perioade dureroase)200 UI de două ori pe zi sau 500 UI pe zi cu două zile înainte de debutul menstruației și în primele trei zile
infertilitate masculină200 – 600 UI pe zi
artrita reumatoida600 UI pe zi
arsuri solare1000 UI combinate + 2 g de acid ascorbic
sindromul premenstrual400 UI

În farmacologie, vitamina E se găsește sub formă de capsule moi de 0,1 g, 0,2 g și 0,4 g, precum și sub formă de soluție de acetat de tocoferol în ulei în flacoane și fiole, vitamine liposolubile, pulbere pentru fabricarea de tablete și capsule care conțin 50% vitamina E. Acestea sunt cele mai comune forme ale vitaminei.

Pentru a converti cantitatea unei substanțe din unități internaționale în mg, este necesar să se echivaleze 1 UI cu 0,67 mg (dacă vorbim de forma naturală a vitaminei) sau cu 0,45 mg (substanță sintetică). 1 mg de alfa-tocoferol este egal cu 1,49 UI în formă naturală sau cu 2,22 dintr-o substanță sintetică. Cel mai bine este să luați forma farmaceutică a vitaminei înainte sau în timpul meselor[6] .

Aplicare în medicina tradițională

Medicina tradițională și alternativă apreciază vitamina E în principal pentru proprietățile sale nutritive, regenerative și hidratante. Uleiurile, ca principală sursă de vitamine, sunt foarte des folosite în rețetele tradiționale pentru a trata diverse boli și probleme ale pielii.

De exemplu, uleiul de măsline este considerat un remediu eficient pentru psoriazis – hidratează, calmează pielea și ameliorează inflamația. Se recomandă aplicarea uleiului pe scalp, coate și alte zone afectate.

Uleiul de jojoba, uleiul de nucă de cocos, uleiul de germeni de grâu și uleiul din semințe de struguri sunt folosite pentru a trata diferite tipuri de dermatite. Toate aceste uleiuri ajută la curățarea pielii, calmează zonele inflamate și saturează pielea cu substanțe benefice.

O altă plantă care conține vitamina E este iedera. Pentru tratament se folosesc rădăcinile, frunzele și ramurile plantei, care au efecte antiseptice, antiinflamatorii, expectorante, diuretice și antispastice.

Sucul este folosit pentru reumatism, gută, răni purulente, amenoree și tuberculoză. Este necesar să se utilizeze cu prudență preparatele din iederă, deoarece planta în sine este toxică și contraindicată în timpul sarcinii, hepatitei și la copii[19] .

CITEȘTE ȘI:
9 Alimente bogate în vitamina D. Cele mai bune pentru imunitate, nutriție și sănătatea oaselor

Medicina tradițională folosește adesea nucșoara ca remediu pentru multe afecțiuni. Ca toate nucile, este un depozit de vitamina E. În plus, se folosesc fructele coapte și necoapte, frunzele, semințele, cojile și uleiul de semințe. De exemplu, un decoct din frunze de nuc este folosit ca o compresă pentru a accelera vindecarea rănilor.

Un decoct din fructe necoapte este recomandat pentru a bea ceai de trei ori pe zi pentru boli de stomac, paraziți, scrofuloză, hipovitaminoză, scorbut și diabet. Infuzia alcoolică este folosită pentru dizenterie, dureri la nivelul organelor sistemului urinar.

Un remediu pentru bronșită se ia o tinctură din frunze de mosc auriu, miez de nucă, miere și apă. Nucile necoapte sunt considerate un remediu puternic împotriva paraziților în medicina populară.

În plus, vitamina E este considerată în mod tradițional o vitamină a fertilității, fiind utilizată pentru sindromul de epuizare ovariană, infertilitate masculină și feminină.

De exemplu, un amestec de ulei de amăgitoare și vitamina E cumpărat de la o farmacie este considerat eficient (1 lingură de ulei și 1 capsulă de vitamină, luate de trei ori pe zi înainte de mese, timp de o lună).

Un remediu universal este un unguent făcut din ulei de floarea-soarelui, ceară de albine și miere. Se recomandă utilizarea acestui unguent extern (pentru tratamentul diferitelor leziuni ale pielii, mastopatie) și intern (ca o compresă pentru nasul care curge, inflamația urechilor, boli ale organelor de reproducere, precum și intern pentru constipație și ulcere gastrice).

Vitamina E în cercetarea științifică

Un nou studiu a identificat genele care controlează cantitatea de vitamina E din boabele de porumb, ceea ce ar putea duce la îmbunătățirea în continuare a calităților nutriționale și de sănătate ale produsului. Oamenii de știință au efectuat mai multe tipuri de analize pentru a identifica 14 gene care sintetizează vitamina E.

Recent, au fost descoperite șase gene codificatoare de proteine care sunt responsabile de sinteza vitaminei E. Crescătorii se străduiesc să mărească cantitatea de provitamina A din porumb, crescând în același timp compoziția de vitamina E.

Acestea sunt înrudite din punct de vedere biochimic, iar tochromanolii sunt esențiali pentru viabilitatea semințelor. Acestea împiedică uleiurile să părăsească semințele în timpul depozitării, germinării și semănatului timpuriu[20] .

Există un motiv pentru care vitamina E este atât de populară în rândul culturistilor – ajută cu adevărat la menținerea rezistenței și sănătății musculare. Oamenii de știință și-au dat seama, în sfârșit, cum se întâmplă acest lucru.

S-a stabilit de mult timp că vitamina E este un antioxidant puternic și s-a studiat recent că, fără ea, membrana plasmatică (care protejează celula de scurgerea conținutului său și controlează, de asemenea, intrarea și eliberarea substanțelor) nu ar putea să se refacă pe deplin.

CITEȘTE ȘI:
Inozitolul: Top 5 beneficii pentru sănătate

Deoarece vitamina E este solubilă în grăsimi, aceasta poate fi încorporată în membrană, protejând celula de atacul radicalilor liberi. De asemenea, ajută la conservarea fosfolipidelor, una dintre cele mai importante componente celulare responsabile de repararea celulelor după deteriorare.

De exemplu, în timpul exercițiilor fizice, mitocondriile ard mult mai mult oxigen decât de obicei, ceea ce duce la creșterea producției de radicali liberi și la deteriorarea membranei.

Vitamina E asigură recuperarea lor completă în ciuda oxidării crescute, menținând procesul sub control.

Potrivit unui nou studiu al Universității din Oregon, peștii zebră cu deficit de vitamina E au produs pui cu probleme comportamentale și metabolice. Aceste descoperiri sunt importante deoarece dezvoltarea neurologică a peștilor zebră este similară cu cea a oamenilor.

Problema poate fi exacerbată la femeile aflate la vârsta fertilă care evită alimentele bogate în grăsimi și uleiuri, nuci și semințe, care se numără printre alimentele cele mai bogate în vitamina E, un antioxidant esențial pentru dezvoltarea normală a embrionilor vertebrați.

Embrionii deficitari în vitamina E prezentau mai multe malformații și rate mai mari de mortalitate, precum și o metilare modificată a ADN-ului încă din ziua a cincea după fertilizare.

Cinci zile este timpul necesar pentru ca un ovul fertilizat să devină un pește înotător. Rezultatele studiului sugerează că deficitul de vitamina E la peștii zebră duce la tulburări pe termen lung care nu pot fi inversate, chiar și prin suplimentarea ulterioară cu vitamina E în alimentație[22] .

Noua descoperire a oamenilor de știință arată că consumul de salată cu adaos de grăsimi vegetale favorizează absorbția a opt substanțe nutritive. Iar consumul aceleiași salate, dar fără ulei, reduce capacitatea organismului de a absorbi oligoelementele.

Potrivit unui studiu, anumite tipuri de pansamente pentru salate vă pot ajuta să absorbiți mai multe substanțe nutritive. Cercetătorii au constatat o absorbție crescută a mai multor vitamine solubile în grăsimi, pe lângă betacaroten și alte trei carotenoide. O astfel de constatare îi poate liniști pe cei care, chiar și la dietă, nu pot rezista să adauge o picătură de ulei la o salată ușoară[23] .

Datele preliminare sugerează că suplimentele antioxidante de vitamina E și seleniu – singure sau în combinație – nu previn demența la bărbații în vârstă asimptomatici.

Cu toate acestea, această concluzie nu poate fi concludentă din cauza modelului inadecvat al studiului, a includerii numai a bărbaților în studiu, a duratei scurte de expunere, a diferitelor doze și a limitărilor metodologice bazate pe raportarea incidentelor reale.

CITEȘTE ȘI:
Cele mai bune 15 alimente bogate în vitamina E

Utilizare în cosmetică

Datorită proprietăților sale valoroase, vitamina E este foarte des un ingredient în multe produse cosmetice. În compoziție este indicată ca “tocoferol” (“tocopherol”) sau “tocotrienol” (“tocotrienol”).

Dacă denumirea este precedată de prefixul “d” (de exemplu, d-alfa-tocoferol), atunci vitamina este obținută din surse naturale; dacă prefixul este “dl”, atunci substanța a fost sintetizată în laborator. Cosmetologii apreciază vitamina E pentru următoarele caracteristici:

Există, printre altele, un număr foarte mare de rețete naturale pentru piele, păr și unghii, care le hrănesc, le refac și le tonifică în mod eficient.

Cel mai simplu mod de a vă îngriji pielea este să vă frecați pielea cu diferite uleiuri, iar pentru păr, aplicați uleiul pe toată lungimea părului cel puțin o oră înainte de spălare, o dată sau de două ori pe săptămână.

Dacă aveți pielea uscată sau ternă, încercați să folosiți un amestec de ulei de trandafir și vitamina E din farmacie pentru a stimula producția de colagen.

O altă rețetă anti-îmbătrânire include unt de cacao, soluție de cătină de mare și tocoferol.

O mască cu suc de aloe vera și o soluție de vitamina E, vitamina A și o cantitate mică de cremă hidratantă hrănește pielea.

Pielea uscată, normală și mixtă va fi transformată de un amestec de pulpă de banană, cremă bogată în grăsimi și câteva picături de soluție de tocoferol.
Dacă doriți să dați un plus de tonus pielii, amestecați pulpa unui castravete și câteva picături dintr-o soluție de ulei de vitamina E.

O mască cu vitamina E eficientă împotriva ridurilor este o mască cu vitamina E din farmacie, pulpă de cartofi și crenguțe de pătrunjel.

O mască formată din 2 mililitri de tocoferol, 3 lingurițe de argilă roșie și ulei esențial de anason vă va ajuta să scăpați de acnee.

Pentru pielea uscată, încercați să amestecați 1 flacon de tocoferol și 3 lingurițe de varză pentru a vă hidrata și revitaliza pielea.

Dacă ai pielea grasă, folosește o mască ce conține 4 mililitri de vitamina E, 1 tabletă de cărbune activ zdrobit și 3 lingurițe de linte măcinată.

Pentru pielea îmbătrânită, folosiți, de asemenea, o mască de foi care include ulei de germeni de grâu la care se adaugă alte uleiuri esențiale – trandafir, mentă, lemn de santal, neroli.

Vitamina E este un stimulent puternic pentru creșterea genelor: pentru aceasta folosiți ulei de ricin, ulei de brusture, ulei de piersici, care se aplică direct pe gene.

Măștile care conțin vitamina E sunt indispensabile pentru sănătatea și frumusețea părului. De exemplu, o mască hrănitoare cu ulei de jojoba și ulei de brusture.

Pentru părul uscat, o mască din uleiuri de brusture, migdale și măsline și o soluție de ulei de vitamina E.

Dacă observați că părul a început să vă cadă, încercați un amestec de suc de cartofi, suc sau gel de aloe vera, miere și vitaminele E și A. De la farmacie Pentru a da strălucire părului, puteți amesteca ulei de măsline și ulei de brusture, o soluție uleioasă de vitamina E și un gălbenuș de ou.

Și, bineînțeles, nu uitați de uleiul de germeni de grâu – o “bombă” de vitamine pentru păr.

Pentru un păr strălucitor și răcoros, combinați pulpă de banane, avocado, iaurt, ulei de vitamina E și ulei de germeni de grâu.

Pentru a vă menține unghiile sănătoase și frumoase, vă ajută să aplicați următoarele măști:

{{ content }}

A fost util articolul Ce este Vitamina E Beneficii pentru sănătate? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete