18.5 C
București
duminică, octombrie 2, 2022

Vitamine cu zinc: Indicații, dozaj, efecte secundare și precauții

Trebuie să citești asta...

Organics Food
Organics Foodhttps://organicsfood.ro
Corpul tău este un templu, doar dacă îl tratezi ca atare. Mănâncă sănătos, gândește sănătos, trăiește mult și intens! Optând pentru o alimentație sănătoasă, îi asiguri organismului tău combustibilul și catalizatorii de care are nevoie pentru o viață plină de energie și bucurie.

Zincul este unul dintre cele mai importante minerale pentru corpul uman – prezența sa este esențială pentru toate celulele și țesuturile, organele și sistemele. Vitaminele cu zinc sunt necesare în special pentru copii, ale căror corpuri sunt în continuă dezvoltare și creștere.

Cercetătorii au stabilit că o persoană medie are nevoie de aproximativ 10-25 mg de acest oligoelement pe zi, care este chiar mai mare în timpul sarcinii și alăptării și în timpul perioadelor de stres fizic și mental ridicat.

Indicații pentru utilizarea vitaminelor de zinc

Atunci când există o deficiență a oricărui mineral în organism, problema poate fi adesea remediată pur și simplu prin efectuarea unor modificări în alimentație. Cu toate acestea, există cazuri în care este necesar să se apeleze la preparate de farmacie:

 • boli ale sistemului nervos;
 • boli ale pancreasului și ficatului;
 • tulburări metabolice;
 • probleme ale pielii, acnee, deteriorarea părului și a unghiilor;
 • probleme de concepție, atât la bărbați, cât și la femei;
 • stări de imunodeficiență;
 • anemie;
 • boli cronice în organism;
 • digestia deficitară a alimentelor;
 • modificări ale senzației gustative.

Totodată, remediile care conțin zinc sunt luate pentru a accelera vindecarea rănilor, pentru a elimina substanțele toxice din organism, pentru a îmbunătăți memoria și pentru a preveni bolile maligne.

Vitaminele care conțin zinc au următoarele proprietăți:

 • îmbunătățesc creșterea și dezvoltarea copiilor;
 • elimină problemele de potență;
 • accelerează vindecarea rănilor;
 • stabilizează sistemul nervos;
 • previn apariția vergeturilor pe piele;
 • servesc drept prevenție pentru acneea adolescentină;
 • opresc căderea părului și ruperea unghiilor;
 • scad nivelul de colesterol din sânge;
 • redau pofta de mâncare.

Preparatele speciale care sunt îmbogățite cu minerale benefice, inclusiv compuși de zinc, pot face toate acestea.

Vitamine cu zinc: indicații, dozaj, efecte secundare și precauții
Vitamine cu zinc: indicații, dozaj, efecte secundare și precauții

Formatul produselor

 • Tablete pentru administrare orală – în teacă sau fără teacă.
 • Tablete efervescente – se dizolvă în apă și se administrează pe cale orală.
 • Capsule pentru administrare orală.
 • Picături pentru administrare orală.
 • Tablete și pastile masticabile.

Forma preparatului nu este deosebit de importantă pentru absorbția de substanțe utile: fiecare își alege cea mai convenabilă și acceptabilă.

Sursă de încredere[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Farmacodinamica vitaminelor de zinc

Organismul uman concentrează la maximum zincul în pancreas, mușchi, ficat, păr și plăci unghiale. Cu toate acestea, este prezentă și în alte organe și țesuturi, de exemplu, în multe enzime. Astfel, zincul are următoarele proprietăți farmacodinamice:

 • participă la marea majoritate a proceselor care au loc în organism: în creșterea celulară, dezvoltarea sexuală, metabolismul, reacțiile imunitare, formarea sentimentelor și a simțurilor;
 • activează producția și funcția sistemului hormonal, în special a hormonilor tiroidieni și sexuali;
 • favorizează procesul de formare a ADN și ARN, participând la regenerarea țesuturilor și a structurilor celulare;
 • ajută la dezvoltarea și formarea celulelor, protejându-le de efectele substanțelor nocive și ale toxinelor;
 • influențează pozitiv funcțiile cerebrale și performanța sistemului nervos periferic;
 • este conținută în insulină, asigurând metabolismul carbohidraților în organism și influențând nivelul de zahăr din sânge;
 • face parte din enzimele ficatului și îl protejează de efectele dăunătoare ale diferitelor tipuri de intoxicații;
 • participă la formarea eritrocitelor și a hemoglobinei;
 • stabilizează funcția prostatei, controlează producția de testosteron și producția de spermatozoizi de calitate;
 • favorizează absorbția și distribuția tocoferolului (Vit. E), ceea ce îmbunătățește acțiunea sa ca antioxidant și are efecte benefice asupra metabolismului celular și a sistemului reproducător;
 • participă la funcția hormonului somatotropic, care ajută la dezvoltarea sistemului musculo-scheletic, în special în copilărie;
 • stabilizează producția de glande sebacee.
CITEȘTE ȘI:
5 Cele mai bune fructe pe care să le mănânci dacă ai diabet, potrivit nutriționiștilor

Farmacocinetica vitaminelor de zinc

După ingestie, aproximativ 20 până la 30% din zinc este absorbit în duoden și în intestinul subțire. Nivelurile plasmatice limită ale mineralului sunt detectabile la 120 de minute după ingestie.

Substanța se acumulează în eritrocite, în globulele albe, în fibrele musculare, în oase, în țesuturile hepatice și renale, în retină și în glandele – pancreas și prostată.

Formează o legătură cu proteinele plasmatice (mai ales cu albumina, cu α-2 macroglobulina și cu compoziția de aminoacizi). Excreția se face în principal prin intestin (aproximativ 90% din aport), dar parțial și prin glandele sudoripare și prin sistemul urinar.

Nume de vitamine cu zinc

Preparatele complexe care conțin compuși de zinc pot fi monocomponente sau policomponente – adică fie conțin doar un singur component, cum ar fi zincul, fie sunt formate din mai multe minerale sau vitamine utile.

Fiecare dintre aceste remedii are propriul său scop pentru sănătatea umană. Iată o scurtă prezentare generală a preparatelor care sunt mai eficiente în care caz, precum și a denumirilor acestora.

Vitaminele de zinc și seleniu ajută la echilibrarea proprietăților protectoare ale antioxidanților cu efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Complexele din aceste minerale sunt luate pentru a preveni cancerul, pentru a îmbunătăți funcția inimii și a sistemului imunitar.

Bărbații le iau, de asemenea, pentru a crește motilitatea spermatozoizilor în cazul problemelor de concepție. Totodată, aceste oligoelemente pot ajuta la refacerea organismului după un consum prelungit de alcool, fumat și locuit în zone neprietenoase cu mediul înconjurător.

CITEȘTE ȘI:
Fasolea neagră: beneficii sănătate, nutriție și utilizări

Vitamine în combinație cu calciu și zinc

Vitaminele în combinație cu calciul și zincul au un efect de refacere, normalizează procesele metabolice, coagularea sângelui, reglează sistemul nervos și activitatea contractilă a mușchilor scheletici, stabilizează somnul, elimină durerile musculare și articulare, mențin normal nivelul tensiunii arteriale.

Compușii de zinc și calciu ajută la îmbunătățirea stării părului și a plăcilor de unghii și reîmprospătează tonusul pielii.

Vitamine calciu, magneziu, magneziu și zinc

Vitaminele calciu, magneziu, magneziu și zinc reprezintă un complex de minerale esențiale pentru organism. Calciul servește ca profilactic pentru bolile oaselor, ale dinților și participă la procesele de coagulare a sângelui.

Magneziul reduce excitabilitatea sistemului nervos, asigură funcția musculară și participă la reacțiile enzimatice. Zincul este important pentru o imunitate puternică și este indispensabil pentru absorbția adecvată a retinolului și a acidului folic.

Vitaminele de zinc și de magneziu contribuie la susținerea a peste trei sute de procese biochimice diferite din organismul nostru. Printre acestea se numără sinteza proteinelor, diviziunea celulară, funcționarea sistemului nervos și muscular, precum și menținerea echilibrului apei, controlul tensiunii arteriale și stimularea imunității. Zincul și magneziul se găsesc în multe complexe minerale multivitaminice, printre care

Vitamina E și zinc

Vitamina E și zincul sunt o combinație excelentă de doi antioxidanți care sunt folosiți în cazul întârzierilor de creștere și dezvoltare a copiilor, tulburărilor de reproducere și sexuale, problemelor dermatologice, alergiilor, bolilor de ficat. Această combinație de proprietăți este foarte utilă pentru îmbunătățirea stării părului, a pielii, pentru o mai bună vindecare a rănilor, precum și pentru a susține organismul în diabet, hipercolesterolemie, otrăvire cronică.

Vitaminele zinc și fier

Vitaminele de zinc și fier contribuie la normalizarea proceselor metabolice, la îmbunătățirea hematopoiezei, la eliminarea fenomenelor de anemie și la stabilizarea metabolismului hormonal.

Vitamine cu cupru și zinc

Vitaminele cu cupru și zinc ajută la menținerea echilibrului natural al acestor două elemente. Atât cuprul, cât și zincul mențin proprietățile enzimei antioxidante superoxid dismutază. Totodată, nivelurile acestor minerale influențează cantitatea de lipoproteine din sânge, asigurând astfel un metabolism normal al grăsimilor în organism.

Vitamina C plus zinc

Vitamina C plus zinc este probabil cea mai frecventă combinație care este recomandată masiv în timpul epidemiilor de gripă și răceală. Acidul ascorbic în combinație cu zincul va face sistemul imunitar aproape invulnerabil.

CITEȘTE ȘI:
10 combinații de alimente care fac rău sănătății tale

Zincul și vitamina B6

Zincul și vitamina B6 este cel mai eficient complex pentru îmbunătățirea metabolismului – metabolismul carbohidraților, al proteinelor și al grăsimilor. Combinația este adesea utilizată ca tratament adjuvant pentru pacienții cu obezitate, diabet, tulburări de alimentație etc. Totodată, vitamina B6 calmează și normalizează sistemul nervos.

Vitamina D și zinc

Vitamina D și zincul sunt, de asemenea, adesea combinate cu calciu și magneziu, în special în timpul sarcinii, ceea ce duce la întărirea sistemului osos și a smalțului dentar. Cu toate acestea, zincul și vitamina D sunt, de asemenea, considerate o combinație obișnuită – administrarea lor împreună poate regla glandele sebacee, poate promova vindecarea rănilor, poate întări imunitatea și poate proteja ficatul de substanțele nocive și toxice.

Vitaminele cu zinc și sulf

Vitaminele cu zinc și sulf sunt adesea prescrise femeilor în perioada postpartum – un astfel de complex ajută la stabilizarea fondului hormonal, la accelerarea vindecării țesuturilor, la reglarea metabolismului grăsimilor, la îmbunătățirea stării pielii și a părului.

Vitamine cu zinc pentru păr

Vitaminele cu zinc pentru păr sunt folosite atunci când o persoană este deficitară în orice substanță care face ca aspectul părului să arate neatractiv. Părul devine rigid, fragil, lipsit de strălucire, unsuros, începe să cadă, se descuamează etc.

Acest lucru se datorează faptului că lipsa anumitor ingrediente afectează procesele biologice naturale care au loc în foliculii de păr. Părul începe să moară de foame; este lipsit de nutrienți și de oxigen. Vitaminele esențiale pentru creșterea normală a părului sunt vitaminele B5, B6, A și B11. A, B5, B6, C, E, F și acidul folic sunt considerate vitamine.

Mineralele, cum ar fi zincul și seleniul, sunt, de asemenea, importante. Influența complexă a substanțelor menționate mai sus permite restabilirea structurii părului și reînnoirea nutriției acestuia într-o perioadă scurtă de timp.

Vitamine cu zinc pentru copii

Vitaminele cu zinc pentru copii sunt adesea prescrise de pediatri. De ce? De fapt, zincul este esențial pentru dezvoltarea și creșterea normală a copilului. Acest mineral are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar, a vederii și a stării pielii, participă la reglarea metabolismului, stabilizează funcția sistemului nervos și a celui digestiv. Zincul are, de asemenea, puterea de a stimula abilitățile mentale și fizice ale copiilor.

Vitamine de zinc pentru bărbați

Vitaminele de zinc pentru bărbați joacă un rol foarte important. Cu zeci de ani în urmă, oamenii de știință au descoperit că deficiența de zinc ar putea provoca disfuncții sexuale grave la bărbați.

CITEȘTE ȘI:
Postul intermitent: de ce o fereastră de 8 ore pentru a mânca? Cine a ales acest număr?

Este greu de imaginat o bună funcționare a sistemului reproducător fără acest element: zincul stabilizează nivelul normal de testosteron din organism, împiedicând transformarea acestuia în estrogen și asigură calitatea și cantitatea de spermă.

Există dovezi științifice că preparatele care conțin zinc servesc ca o excelentă prevenire a prostatitei și chiar a cancerului de prostată.

Vitaminele de zinc pentru femei

Vitaminele de zinc pentru femei ajută la menținerea frumuseții și tinereții naturale. De exemplu, mineralul are un efect benefic asupra pielii, părului și unghiilor, ajută la îmbunătățirea digestiei și a imunității și elimină substanțele toxice și produsele de descompunere din organism.

Zincul are, de asemenea, capacitatea de a “stimula” procesele metabolice, ceea ce, cu o dietă adecvată, vă ajută să pierdeți în greutate și să vă puneți în formă.

Vitamine pentru piele cu zinc

Vitaminele pentru piele cu zinc au, de asemenea, efecte de întinerire – astfel de preparate pot ajuta la eliminarea excesului de unsoare a pielii, la eliminarea erupțiilor cutanate pustuloase de pe față și din zona părului, la refacerea pielii de efectele alergiilor.

În aceste scopuri, aproape orice produs care conține zinc este suficient. Cu toate acestea, efectul tratamentului va crește de mai multe ori dacă efectul acestui mineral este completat de prezența vitaminei E (tocoferol) în produs.

Pot vitaminele de zinc ajuta cu acnee? În cele mai multe cazuri, da, deoarece zincul îmbunătățește funcția sebumului, reglează procesele metabolice (inclusiv cele locale), stabilizează nivelurile hormonale din sânge, elimină toxinele și substanțele nedorite din organism.

Tratamentul trebuie combinat cu o schimbare a dietei – se recomandă renunțarea la alimentele grase și picante, preferând utilizarea alimentelor vegetale, a cerealelor, a produselor lactate.

Dozare și administrare

 • Totodată față de dietă, se administrează 30 mg de zinc pe zi ca tratament.
 • Pentru acnee, se administrează până la 135 mg/zi pe cale orală;
 • Pentru bolile sistemului digestiv, până la 300 mg de sulfat de zinc zilnic;
 • Pentru tulburările de concepție – 50 mg de zinc pe zi;
 • Pentru ulcere și ulcere greu de vindecat – până la 600 mg de sulfat de zinc pe zi;
 • Pentru răceli, până la 150 mg de zinc pe zi, la copii 10 mg/zi, sau 1 mg/kg de greutate corporală.

Preparatele care conțin zinc se iau cu 60 de minute înainte de masă sau la 2 ore după. În cazul în care administrarea medicamentului provoacă disconfort la stomac, este permisă administrarea acestuia în același timp cu o masă.

CITEȘTE ȘI:
Ce condimente și mirodenii se adaugă la kebab?

Preparatele de zinc nu trebuie administrate în același timp cu antibioticele: trebuie păstrat un interval de 2 ore între doze.

Tratamentul prelungit cu medicamente care conțin zinc poate afecta absorbția cuprului, necesitând preparate suplimentare care conțin cupru (2 mg de cupru la 30 mg de zinc consumat).

Nu se recomandă consumul simultan de produse care conțin zinc și produse lactate.

Pentru profilaxie se recomandă consumul pe zi:

 • femei – 8 mg de zinc;
 • bărbați – 11 mg.

Dozele mai mari se iau doar ca tratament și pentru o perioadă scurtă de timp.

Sursă de încredere[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26]

Contraindicații pentru utilizarea vitaminelor de zinc

Vitaminele cu zinc nu sunt recomandate celor care au avut anterior reacții de hipersensibilitate la zinc sau la alte vitamine și oligoelemente care alcătuiesc preparatul selectat.

În pediatrie, vitaminele cu zinc sunt aprobate pentru utilizare începând cu vârsta de 4 ani.

În timpul sarcinii și alăptării, alegerea unui medicament care conține zinc trebuie făcută de către medic.

Înainte de a începe să luați singuri vitamine, este recomandabil să faceți în prealabil testele necesare pentru a vă asigura că există într-adevăr o deficiență de zinc în organismul dumneavoastră.

Sursă de încredere[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Efecte secundare ale vitaminelor cu zinc

Complexele de vitamine care conțin zinc sunt în majoritatea cazurilor tolerate în mod normal de către pacienți. Pot apărea ocazional efecte secundare ale acestor medicamente, dar acestea sunt de obicei minore și nu necesită un tratament special.

Efecte secundare semnificative apar în cazul utilizării nerezonabile și prelungite a produselor care conțin zinc sau atunci când se utilizează doze excesiv de mari.

Pacienții trebuie să fie conștienți de probabilitatea apariției următoarelor simptome nedorite:

 • tulburări ale tractului digestiv, dispepsie, greață sau arsuri la stomac, gust străin în gură;
 • tulburări de sânge, scăderea numărului de globule albe și neutrofile, anemie sideroblastică;
 • dureri de cap;
 • disfuncții hepatice și renale;
 • Manifestări alergice (erupții cutanate, mâncărimi, roșeață).

În cazul în care apar reacții adverse, se recomandă întreruperea tratamentului și consultarea medicului dumneavoastră.

CITEȘTE ȘI:
Ulei de argan pentru ten și păr Top 12 beneficii

Supradozaj

Pacienții au raportat arsuri la stomac, diaree, crampe intestinale, tensiune arterială scăzută, episoade de greață și vărsături atunci când au luat cantități mari de preparate vitaminice care conțin zinc. Dacă aceste simptome sunt ignorate și se continuă administrarea de doze mari de medicament, pot apărea ulterior tulburări urinare, edem pulmonar, colapsuri și convulsii.

În cazul fenomenelor de supradozaj, se recomandă să beți 400-500 ml de lapte sau apă curată dintr-o dată și să mergeți la spital. În spital, se va injecta sare de calciu dinatrium (50 mg/kg greutate pe zi, împărțită în 4-5 injecții). Este recomandabil să se administreze aceste injecții timp de cel mult 5 zile consecutive.

Interacțiuni ale vitaminelor de zinc cu alte medicamente

Medicamentele care conțin zinc, atunci când sunt administrate simultan, reduc absorbția intestinală a medicamentelor care conțin cupru, precum și a antibioticelor. În cazul în care administrarea concomitentă a acestor medicamente este inevitabilă, trebuie respectat un interval de 2 ore între administrarea unui medicament și a celuilalt.

Administrarea de diuretice poate accelera excreția de zinc prin sistemul urinar.

Consumul combinat de acid folic, fier și agenți chelați poate reduce ușor absorbția zincului în intestin.

Nu se recomandă administrarea simultană a mai multor medicamente diferite care conțin compuși de zinc (din cauza unui posibil supradozaj).

Condiții de depozitare pentru vitaminele cu zinc

Produsele care conțin zinc sunt de obicei depozitate și transportate în ambalajul lor original la temperaturi cuprinse între +15 și +25°C. Copiii nu ar trebui să fie lăsați să intre în zonele de depozitare a medicamentelor.

În cazul în care se respectă regulile de depozitare recomandate, durata de valabilitate a acestor medicamente poate fi de trei ani de la data fabricării. Pentru a afla data exactă de expirare a medicamentelor, consultați ambalajul acestora.

Preparatele de vitamine au fost analizate de experți de mulți ani. Vitaminele moderne care conțin zinc pot fi deja considerate nu numai preventive, ci și terapeutice. De aceea, astfel de preparate sunt considerate unice în conținutul lor, deoarece oferă organismului micronutrienți de care toată lumea are nevoie pentru funcționarea completă a tuturor organelor.

Sursă de încredere[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34]

Concluzii

Mulți utilizatori care au încercat acțiunea preparatelor multivitaminice cu zinc, notează o îmbunătățire semnificativă nu numai a aspectului lor, ci și a stării generale a organismului. Efectul preparatelor bune nu durează de obicei mult timp pentru a se manifesta: de exemplu, efectele administrării unor produse pot fi observate după doar o săptămână de tratament.

CITEȘTE ȘI:
Sfecla roșie 5 motive pentru a o adăuga in dieta ta

Zincul este, de asemenea, conținut în produsele alimentare. Se gaseste in fructele de mare (stridii, creveți), dar și ficat, brânza, semințe și nuci, fasole, fructe de pădure, cereale și semințe de susan.

Studiile au arătat că, deși există multe alimente cu un conținut suficient de minerale, consumatorul mediu consumă mai puțin de 70% din doza zilnică de zinc.

Principalele cauze sunt consumul simultan de lapte, alcool, cafea și ceai puternic – alimente care împiedică absorbția corectă a zincului și chiar încurajează eliminarea acestuia din organism.

De asemenea, nivelurile de zinc scad semnificativ în cazul bolilor intestinale, al utilizării contraceptivelor orale, al stresului sau pur și simplu al schimbărilor legate de vârstă.

Din aceste motive, suplimentarea cu produse care conțin zinc este foarte importantă, în special în următoarele situații:

 • în caz de anemie;
 • în dezvoltarea sexuală întârziată la copii;
 • în anorexie;
 • pentru pielea uscată sau excesiv de grasă, precum și pentru pigmentarea pielii;
 • atunci când există o denaturare a simțului gustului sau al mirosului;
 • atunci când rănile sau ulcerele nu se vindecă bine;
 • în tulburările digestive;
 • în răcelile frecvente datorate deficienței imunitare;
 • pentru fragilitatea și căderea părului, deteriorarea unghiilor;
 • în caz de afectare a funcției sexuale, în caz de slăbire a libidoului.

Este posibil să cumpărați și să luați suplimente de zinc pe cont propriu, deoarece acestea sunt vândute fără prescripție medicală. Înainte de a le lua, însă, este recomandabil să consultați un medic, să faceți analizele necesare, deoarece un exces de minerale nu este mai puțin periculos decât deficitul acestora.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete