Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Cele mai eficiente tratamente pentru migrene

Cele mai eficiente tratamente pentru migrene

Migrenele reprezinta una dintre cele mai frecvente si debilitante afectiuni neurologice, afectand aproximativ 12% din populatia globala. Desi exista mai multe optiuni de tratament disponibile, informatiile comparative cu privire la eficacitatea diferitelor medicamente pentru migrena sunt limitate.

Recent, o echipa de cercetatori americani a publicat in revista Neurology rezultatele unui amplu studiu bazat pe date colectate de la aproape 300.000 de utilizatori ai unei aplicatii mobile pentru migrena, pe parcursul a sase ani.

Medicamentele specifice pentru migrena sunt mult mai eficiente decat ibuprofenul

Utilizatorii aplicatiei au inregistrat peste 310.000 de episoade de migrena, pentru care au incercat peste 470.000 de tratamente cu 25 de medicamente diferite. Cercetatorii au comparat eficacitatea fiecarui medicament cu cea a ibuprofenului.

Cele mai eficiente trei clase de medicamente au fost:

 • Triptanii, de 5 ori mai eficace decat ibuprofenul
 • Ergolii, de 3 ori mai eficace
 • Antiemitivele, de 2,5 ori mai eficace

Cel mai eficient medicament individual a fost eletriptanul (78% rata de succes), urmat de zolmitriptan (74%) si sumatriptan (72%). Pentru comparatie, ibuprofenul a avut o rata de succes de 42%, iar paracetamolul de 37%.

Aceste rezultate confirma faptul ca triptanii ar trebui luati in considerare mai devreme in tratamentul migrenelor”, subliniaza autorul studiului.

Simptomele si prognosticul migrenelor

Migrena este o cefalee pulsatorie ce apare de regula pe o parte a capului. Ea este insotita de simptome digestive precum greata si sensibilitate la lumina/sunete. Atacurile migrenoase pot dura de la 4 la 72 de ore.

Printre factorii declansatori ai migrenelor se numara:

 • Stresul
 • Privatiunea de somn
 • Anumite alimente
 • Schimbarile hormonale (de ex. la femei inainte de menstruatie)

In timp ce migrenele episodice (<15 zile / luna cu dureri de cap) prezinta un prognostic bun, cele cronice (≥15 zile /luna) pot duce la o scadere semnificativa a calitatii vietii din cauza durerii constante si a incapacitatii de a participa la activitati zilnice normale.

Prin urmare, identificarea si utilizarea celor mai eficace optiuni de tratament disponibile este esentiala.

Clase majore de medicamente pentru migrena

Exista mai multe clase majore de medicamente utilizate in prezent pentru tratamentul migrenelor:

1. Analgezice simple

Ibuprofen, paracetamol sau aspirina – acestea sunt de obicei primele medicamente incercate, insa eficacitatea lor este limitata.

2. Triptani

Triptanii (sumatriptan, zolmitriptan) actioneaza asupra receptorilor serotoninergici si sunt considerati cel mai eficient tratament pentru oprirea rapida a migrenelor. Efectele lor adverse includ senzatii de strangere in piept sau gat.

3. Ergoti si combinatii

Ergota si combinatii de ergotamina/cafeina pot opri migrena prin ingustarea vaselor sangvine, insa trebuie evitati la persoanele cu boli cardiovasculare din cauza efectelor adverse.

4. Antidepresive

Antidepresive triciclice (amitriptilina) pot reduce frecventa migrenelor cronice prin actiunea lor asupra receptorilor serotonina si norepinefrina din creier.

5. Anticonvulsivante

Medicamentele antiepileptice ca valproatul sau topiramatul sunt utilizate si ele in prevenirea migrenelor cronice prin actiunea lor asupra activitatii electrice din creier.

MedicamentEficacitateSimptome opriteEfecte adverse frecventeContraindicatii
Ibuprofen★★☆☆☆Durere moderataTulburari gastriceUlcer, insuficienta renala
Sumatriptan★★★★★Durere severa, greataStrangere in gat, ameteli, somnolentaBoli cardiovasculare
Ergota★★★★☆Durere, greataGreata, durere muscularaExces de ergotamina
Amitriptilina★★★☆☆Previne migrene croniceGreata, somnolenta, confuzieGlaucom, probleme cardiace

Recomandari in functie de forma de migrena

Pentru majoritatea pacientilor cu migrene episodice, terapia initiala recomandata este cu analgezic nazal sau oral (ibuprofen, AINS, aspirina) pentru tratarea acuta a simptomelor.

Daca acestea nu sunt eficiente sau produc efecte adverse semnificative, pacientul poate incerca un triptan oral dintre cele mentionate anterior, sau o combinatie de analgezic + medicatie antiemerrica.

In cazul migrenelor cronice sau severe, de regula se recurge initial la unul din medicamentele profilactice amintite anterior (antidepresive, antiepileptice). Acestea trebuie luate zilnic pentru a preveni atacurile. Pentru durere acuta se pot adauga triptani sau AINS.

Pe termen lung, tratarea holistica a migrenelor prin remedierea factorilor declansatori (stres, dieta, somn) este recomandata pentru a reduce necesitatea medicatiei de urgenta si a preveni cronificarea acestora. Identificarea si evitarea declansatorilor individuali este cruciala. Un jurnal al durerilor de cap poate ajuta la aceasta.

Prognostic si preventie

Esential pentru un prognostic favorabil la pacientii cu migrena este stabilirea corecta a diagnosticului si utilizarea unui plan specific de tratament. Frecvent, pe langa medicatie sunt necesare si modificari ale stilului de viata.

Urmatoarele masuri preventive pot ajuta la reducerea frecventei si severitatii atacurilor migrenoase:

 • Somn regulat – cel putin 7-9 ore pe noapte
 • Activitate fizica – reduce stresul, creste endorfinele
 • Evitarea declansatorilor alimentari
 • Gestionarea eficienta a stresului
 • Relaxare si yoga

In concluzie, rezultatele acestui amplu studiu arata ca optiunile de tratament specifice pentru migrena sunt superioare medicamentelor antiinflamatoare nespecifice precum ibuprofenul.

Pentru un control optim al migrenelor, este indicata utilizarea de medicamente specifice precum triptanii, ergotii si antiemitivele, in asociere cu modificari ale stilului de viata menite sa reduca factorii declansatori.

Astfel, calitatea vietii poate fi imbunatatita semnificativ si complicatiile pe termen lung reduse pentru persoanele cu migrena.

Resurse Bibliografie

Disclaimer

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

CITEȘTE ȘI:
Respiratia urat mirositoare (halitoza): cauze, diagnostic si tratament