Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

De ce apar polipii in stomac si cand ar trebui sa fie indepartati?

De ce apar polipii in stomac si cand ar trebui sa fie indepartati?

Polipii stomacali reprezinta formatiuni tumorale benigne ce se dezvolta la nivelul mucoasei gastrice, fiind una dintre cele mai frecvente patologii identificate in cadrul endoscopiilor digestive superioare de rutina. Desi in majoritatea cazurilor aceste leziuni nu genereaza simptome specifice, importanta diagnosticarii si tratarii lor precoce rezida in potentialul de malignizare pe care il prezinta anumite tipuri histologice de polipi.

Studiile epidemiologice arata ca prevalenta polipilor gastrici in populatia generala variaza intre 0,8% si 5,4%, frecventa lor crescand odata cu inaintarea in varsta. Cu toate ca majoritatea polipilor stomacali sunt benigni, unii dintre acestia, in special polipii adenomatosi, au un risc semnificativ de a evolua spre cancer gastric.

Din acest motiv, depistarea precoce prin endoscopie digestiva superioara si caracterizarea histopatologica a polipilor sunt esentiale pentru stabilirea conduitei terapeutice adecvate si prevenirea dezvoltarii unei patologii maligne. In functie de tipul histologic, dimensiuni si numarul leziunilor polipoide, se va opta pentru supraveghere endoscopica periodica sau pentru indepartarea lor prin tehnici minim invazive.

Tipuri de polipi stomacali

Exista mai multe tipuri de polipi gastrici, fiecare cu particularitati distincte in ceea ce priveste aspectul endoscopic, cauzele de aparitie si potentialul de malignizare. Printre cele mai frecvente categorii de polipi stomacali se numara:

Polipi ai glandei fundice

Polipii glandelor fundice sunt leziuni benigne care se dezvolta la nivelul corpului si fundusului gastric. Acestia apar de obicei ca urmare a tratamentului indelungat cu inhibitori de pompa protonica (IPP), medicamente utilizate in managementul bolii de reflux gastroesofagian si al ulcerului peptic.

CITEȘTE ȘI:
Uleiurile esentiale din citrice, beneficii si utilizari

Din punct de vedere endoscopic, polipii glandelor fundice se prezinta ca formatiuni mici, multiple, cu suprafata neteda si culoare similara mucoasei adiacente. Riscul de transformare maligna a acestor leziuni este extrem de redus.

Polipi hiperplazici

Polipii hiperplazici reprezinta cea de-a doua categorie ca frecventa, fiind adesea asociati cu gastrita cronica, in special cu cea indusa de infectia cu Helicobacter pylori. Aceste leziuni apar ca urmare a hiperplaziei elementelor epiteliale si inflamatorii ale mucoasei gastrice.

Endoscopic, polipii hiperplazici sunt de obicei unici, localizati la nivelul antrului gastric si au dimensiuni variabile. Desi riscul de malignizare este redus, prezenta lor impune investigatii suplimentare pentru diagnosticul si tratamentul gastritei subiacente.

Polipi adenomatosi

Polipii adenomatosi sunt leziuni preneoplazice care se dezvolta prin proliferarea necontrolata a celulelor epiteliale displazice. Spre deosebire de alte tipuri de polipi, adenoamele gastrice prezinta un risc semnificativ de evolutie spre cancerul gastric, motiv pentru care necesita indepartare endoscopica prompta.

Macroscopic, aceste leziuni sunt de obicei pedunculate, cu suprafata neregulata si cu dimensiuni mai mari comparativ cu polipii hiperplazici sau cei ai glandelor fundice.

Pe langa aceste trei categorii principale, exista si tipuri mai rare de polipi gastrici, cum ar fi lipoamele, leiomioamele sau polipii inflamatori. Fiecare dintre aceste leziuni prezinta caracteristici distincte si necesita o abordare terapeutica specifica, adaptata in functie de potentialul lor de malignizare si de simptomatologia asociata.

CITEȘTE ȘI:
Genetica rezistentei la infectii: ce spun oamenii de stiinta

Diagnosticul polipilor stomacali

De ce apar polipii in stomac si cand ar trebui sa fie indepartati?
De ce apar polipii in stomac si cand ar trebui sa fie indepartati?

Diagnosticul precoce si acurat al polipilor gastrici este esential pentru stabilirea unei conduite terapeutice adecvate si pentru prevenirea potentialelor complicatii. Endoscopia digestiva superioara reprezinta metoda standard de diagnostic, permitand vizualizarea directa a leziunilor polipoide si prelevarea de biopsii pentru examenul histopatologic.

Endoscopia digestiva superioara – metoda standard de diagnostic

Endoscopia digestiva superioara (EDS) este o procedura minim invaziva care utilizeaza un tub flexibil prevazut cu o camera video pentru a examina esofagul, stomacul si duodenul. In timpul EDS, medicul poate identifica prezenta polipilor, poate aprecia numarul, dimensiunile si aspectul acestora si poate preleva fragmente de tesut pentru analiza histopatologica. Endoscopia moderna de inalta rezolutie permite detectarea chiar si a celor mai mici leziuni polipoide, oferind informatii valoroase pentru diagnosticul diferential.

Importanta biopsiei pentru determinarea tipului de polip

Desi aspectul endoscopic poate sugera natura unui polip gastric, confirmarea diagnosticului si stabilirea tipului histologic se realizeaza prin examenul anatomopatologic al biopsiilor prelevate in timpul EDS. Acest pas este crucial pentru diferentierea polipilor benigni de cei cu potential de malignizare si pentru ghidarea deciziilor terapeutice ulterioare. Se recomanda prelevarea de biopsii atat din leziunile polipoide, cat si din mucoasa gastrica adiacenta, pentru a evalua prezenta modificarilor inflamatorii sau preneoplazice asociate.

Alte investigatii utile

Pe langa EDS si examenul histopatologic, in evaluarea pacientilor cu polipi gastrici pot fi utile si alte investigatii, cum ar fi:

CITEȘTE ȘI:
Alimente care reduc testosteronul: Adevaruri ascunse despre mancarurile noastre zilnice
 • Testarea pentru infectia cu Helicobacter pylori, prin metode non-invazive (testul respirator cu uree, antigenul fecal) sau prin biopsii gastrice prelevate endoscopic
 • Stadializarea gastritei cronice conform sistemului OLGA (Operative Link for Gastritis Assessment), pe baza biopsiilor prelevate conform protocolului Sydney
 • Ecografia abdominala sau tomografia computerizata, in cazul polipilor de dimensiuni mari sau al suspiciunii de invazie in straturile profunde ale peretelui gastric

Integrarea datelor clinice, endoscopice si histopatologice permite stabilirea unui diagnostic complet si precis al polipilor gastrici, fundamentand astfel strategia terapeutica optima pentru fiecare pacient in parte. Colaborarea stransa intre endoscopist si anatomopatolog este esentiala pentru managementul adecvat al acestei patologii.

Tratamentul polipilor stomacali

Managementul terapeutic al polipilor gastrici depinde in mare masura de tipul histologic al leziunilor, de dimensiunile si numarul acestora, precum si de prezenta factorilor de risc asociati. Obiectivele principale ale tratamentului sunt reprezentate de indepartarea polipilor cu potential de malignizare, de eradicarea infectiei cu Helicobacter pylori atunci cand este prezenta si de supravegherea endoscopica pe termen lung a pacientilor cu risc crescut.

Polipi ai glandei fundice – de obicei nu necesita tratament

In majoritatea cazurilor, polipii glandelor fundice nu necesita interventie terapeutica specifica, datorita riscului extrem de redus de transformare maligna. Cu toate acestea, se recomanda reevaluarea endoscopica periodica a pacientilor cu polipi multipli sau de dimensiuni mari, precum si a celor cu antecedente heredocolaterale de neoplazii gastro-intestinale.

Polipi hiperplazici

Managementul polipilor hiperplazici implica doua aspecte principale:

 1. Tratamentul gastritei de fond, in special prin eradicarea infectiei cu Helicobacter pylori, atunci cand aceasta este prezenta. Terapia de eradicare se bazeaza pe administrarea unei combinatii de antibiotice si inhibitori ai pompei de protoni, conform schemelor standard.
 2. Indepartarea endoscopica a polipilor hiperplazici de dimensiuni mari (peste 5 mm) sau a celor care determina simptome. Polipectomia endoscopica se realizeaza prin diverse tehnici (ansa diatermica, mucosectomie etc.), in functie de caracteristicile morfologice ale leziunilor.

Polipi adenomatosi – indepartare endoscopica obligatorie

Polipii adenomatosi, indiferent de dimensiuni, trebuie indepartati endoscopic datorita riscului semnificativ de progresie spre neoplazie. Tehnica de electie este reprezentata de polipectomia endoscopica, care permite rezectia completa a leziunii si obtinerea de material tisular pentru examenul histopatologic. In cazul polipilor de dimensiuni mari sau cu displazie severa, poate fi necesara rezectia endoscopica a mucoasei (REM) sau disectia endoscopica submucoasa (DES).

Supravegherea endoscopica pe termen lung dupa polipectomie

Pacientii cu polipi gastrici, in special cei cu leziuni adenomatoase sau displazice, necesita supraveghere endoscopica pe termen lung dupa polipectomie, pentru a depista eventualele recidive sau aparitia de noi leziuni. Intervalul de timp dintre examinarile endoscopice de control variaza in functie de tipul histologic si gradul de displazie al polipilor indepartati, precum si de prezenta altor factori de risc pentru neoplazia gastrica.

In concluzie, managementul terapeutic al polipilor gastrici necesita o abordare individualizata, bazata pe caracteristicile morfologice si histologice ale leziunilor, precum si pe prezenta factorilor de risc asociati. Colaborarea stransa intre endoscopist, anatomopatolog si gastroenterolog este esentiala pentru optimizarea rezultatelor pe termen lung si pentru prevenirea dezvoltarii cancerului gastric.

FAQs

In aceasta sectiune, vom raspunde la cele mai frecvente intrebari pe care pacientii le au in legatura cu polipii gastrici, oferind informatii utile si concise pentru o mai buna intelegere a acestei patologii.

1. Se pot “dizolva” polipii stomacali fara interventie?

In unele cazuri, anumite tipuri de polipi gastrici pot regresa spontan sau ca urmare a tratamentului afectiunii subiacente. De exemplu:

 • Polipii glandelor fundice pot disparea dupa intreruperea tratamentului cu inhibitori ai pompei de protoni
 • Polipii hiperplazici de dimensiuni mici (sub 5 mm) se pot remite dupa eradicarea infectiei cu Helicobacter pylori si vindecarea gastritei cronice

Cu toate acestea, este important ca evolutia polipilor sa fie monitorizata endoscopic, iar decizia de a interveni terapeutic sa fie luata in functie de caracteristicile morfologice si histologice ale leziunilor.

2. Cat de des trebuie facute endoscopii de control dupa indepartarea unui polip?

Intervalul de timp dintre endoscopiile de supraveghere dupa polipectomie depinde de tipul histologic si gradul de displazie al polipilor indepartati:

 • Pentru polipii hiperplazici sau cei ai glandelor fundice fara displazie, se recomanda control endoscopic la 1-2 ani
 • In cazul polipilor adenomatosi cu displazie usoara sau moderata, se indica reevaluare endoscopica la 6-12 luni
 • Pentru polipii adenomatosi cu displazie severa sau focare de adenocarcinom intramucozal, controlul endoscopic se efectueaza la 3-6 luni

Medicul gastroenterolog va stabili protocolul optim de supraveghere endoscopica, adaptat profilului individual de risc al fiecarui pacient.

3. Prezenta polipilor este insotita de simptome?

In majoritatea cazurilor, polipii gastrici sunt asimptomatici si sunt descoperiti incidental in cursul endoscopiilor efectuate pentru alte indicatii. Ocazional, polipii de dimensiuni mari (peste 2 cm) sau cei complicati (cu ulceratie, hemoragie sau obstructie) pot determina:

 • Disconfort sau durere epigastrica
 • Satietate precoce, greturi, varsaturi
 • Anemie prin deficit de fier, secundar sangerarilor oculte

Prezenta acestor simptome impune investigatii amanuntite si, in functie de rezultatul evaluarilor endoscopice si histopatologice, interventia terapeutica prompta pentru indepartarea leziunilor polipoide.

In concluzie, comunicarea deschisa cu medicul specialist si aderenta la protocoalele de supraveghere endoscopica sunt esentiale pentru managementul optim al pacientilor cu polipi gastrici, indiferent de tipul histologic sau dimensiunile leziunilor.

Resurse:

CITEȘTE ȘI:
Boala pulmonara obstructiva cronica: Mituri si adevaruri